Esineiden internetiä ajatellaan yleensä ympäristöön aistivien antureiden verkkona tai teollisuuden tuotannon monitorointijärjestelmänä, mutta IoT taipuu moneen muuhunkin. LoRa-tekniikan kehittäjä Semtech näyttää esimerkkiä, sillä se on toteuttanut IoT-pohjaisen hiihtäjien paikannusjärjestelmän Sveitsin Alpeille.
Ratkaisu on kehitetty yhdessä TalkPoolin ja Wuerth ITnesisin kanssa. Tekniikka on käytössä jo seuraavan hiihtokauden aikana eli talvella 2016-2017.
Ratkaisu nojaa LoRaWAN-tukiasemiin ja LoRa-tageihin, jotka annetaan hiihtäjien mukaan. Moduuli lähettää hiihtäjän tarkan sijainnin keskukseen, joten esimerkiksi hiihdonopettajat tietävät jatkuvasti, missä kohtaa rinteitä oppilaat laskevat.
Järjestelmä ilmaisee kartalla vihreällä pisteellä lähellä olevat hiihtäjät. Punainen piste älypuhelimen karttasovelluksella on huonompi tieto, sillä se kuvaa eksynyttä hiihtäjää.
Onnettomuustilanteessa hiihtäjän nopea paikantaminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä lumen keskellä loukkaantunut menettää usein suuntavaistonsa. Turvallisuuden lisäksi LoRa-paikannus tehostaa hiihdonopetusta, koska opettajan aika voidaan käyttää opettamiseen oppilaiden etsimisen sijaan.
LoRa-moduulien kantama on laaja, toistakymmentä kilometriä. Hiihtäjien sijainista syntyy nopeasti suuret määrät dataa, jonka TalkPool tallentaa Sveitsissä sijaitsevalla pilvipalvelimelle. Sieltä on reaaliajassa sekä hiihdonopettajien että pelastushenkilöstön käytössä, jos tarvetta on.
Jokainen LoRa-tukiasema kattaa usean kilometrin laajuiden alueen. Lähetinmoduulit jaksavat lähettää sijaintitietoaan vuosikausia yhdellä ainoalla paristolla.
Alppien LoRa-verkkoa on testattu jo kuukausien ajan ja onnistuneiden testien jälkeen tekniikka on valmis käyttöön jo seuraavilla hangilla.