5G-tekniikkaa kehitetään useissa korkeakouluissa ja yritysten laboratorioissa, mutta Yhdysvaltain tietoliikennekomissio avasi pari viikkoa sitten laajasti uusia taajuuksia 5G-tekniikan käyttöön. National Instrumentsin RF-tuotteiden markkinoinnista vastaava James Kimery uskoo, että päätös sinetöi 28 gigahertsin alueen 5G:n ensimmäiseksi kaupalliseksi taajuusalueeksi.
Kimery sanoo olleensa yllättynyt FCC:n aggressiivisesta linjanvedosta. - Sitä ennen valtio ei tehnyt juuri mitään 5G-taajuuksien eteen. Taajuuksien avaamisen laajuus yllätti monet, Kimery sanoo.
Taajuuksien allokoiminen 5G-yhteyksille on tietenkin hyvä asia. 28 gigahertsiä on kuitenkin sikäli huono alue, sillä esimerkiksi Euroopassa se ei ole – ainakaan vielä – vapaa ja siten 5G:n käytössä.
- Tämä on huono asia. GSM opetti, miten erinomainen asia globaali, kaikkialla harmonisoitu taajuusalue on. Mielestäni 5G-tekniikka kaipaisi oman globaalin taajuutensa.
5G:ssä mennään korkeammille taajuuksille yksinkertaisesta syystä. Ylempänä millimetrialueella on selvästi enemmän vapaita taajuuksia kuin nykyisillä alle 3,5 gigahertsin kännykkätaajuuksilla. Siksi laitevalmistajat – Nokia muiden mukana – on tutkinut tiukasti millimetrialuetta. Useimmat käyttävät mm-protojen kehitykseen NI:n LabVIEW Communications -alustaa.
Nokian kanssa NI:n 5G-yhteistyö alkoi jo vuoden 2012 lopulla. - Teimme yhdessä muutamia demonstraatioita ennen kuin Nokia uskoi, että alustamme toimisi 5G-kehityksessä. Sen jälkeen yhteistyö on ollut sujuvaa.
Nokia on kehittänyt protonsa 73 gigahertsiin, mutta Kimeryn mukaan kyse on ollut enemmän tutkimushankkeesta. FCC:n taannoinen päätös sanoo käytännössä, että 28 gigahertsin alue on ensimmäinen, jossa millimetrialueen 5G konkretisoituu.
NI:n alustoilla Nokian 5G-protokehitys on ollut nopeaa. 2014 yllettiin 2,3 gigabittiin sekunnissa, vuosi sitten NIWeekillä demottiin yli 10 gigabitin datayhteyttä ja helmikuussa Barcelonan Mobile World Congressissa mentiin jo 14,5 gigabittiin sekunnissa.
Oletettavaa on, että verkkolaitevalmistajien huomio kääntyy nyt 28 gigahertsiin. NI:n alustalla tämä ei kuitenkaan ole kovin iso muutos. Ja käytännön protoja 5G-kehitys vaatii. - Millimetrialueen radioita ei voi kehittää vain laboratoriossa simuloimalla. Mitkään teoreettiset mallit eivät signaalien simulointiin kykene, Kimery vakuuttaa.