Yhdysvaltain puolustusministeriön alaisessa DARPA-tutkimuslaitoksessa ajatellaan, että paras tapa suojautua haittaohjelmia ja haavoittuvuuksia vastaan on käyttää huipputehokkaita tietokoneita, siis automaatiota. DARPAn kisassa löytyi tehokkain kone, jonka kehittäjille maksettiin palkintorahoina kaksi miljoonaa dollaria.
DARPA järjesti Las Vegasissa Cyber Grand Challenge -kisan, johon halukkaat rakensivat oman superkoneensa havaitsemaan ja estämään erilaisten haittaohjelmien toimintaa. Voittajaksi selviytyi ForAllSecure-tiimi (kuvassa) Pittsburghista. Voittajakoneelle oli annettu nimeksi Mayhem.
Kaikkiaan kisassa oli mukana seitsemän konetta. DEF CON -turvallisuustapahtuman yhteydessä järjestetty kisa kesti kaikkiaan kahdeksan tuntia. Raskaat superkoneet vaativat Paris-kasinolla valtavasti tehoa ja vettä laitteiden jäähdytykseen.
DARPA perustelee kisaa sillä, että nykyään taistelu haittaohjelmia ja erilaisia verkkouhkia vastaan on edelleen enemmän tai vähemmän käsityötä. Tietoturvayhtiö löytää tai sille raportoidaan haavoittuvuudesta, se tarkistaa miljoonia riviä koodia löytääkseen vian ja koodatakseen sille korjauksen.
Tehokkailla koneilla iso osa tästä voitaisiin automatisoida, DARPA uskoo. Laitoksessa uskotaan, että ennen pitkää automatisoitu tietoturva kykenee antamaan koneiden käyttäjille ja verkko-operaattoreille työkalut taistella tasaväkisesti verkkorikollisia vastaan.
DARPA nostaa esimerkiksi Heartbleed-aukon, joka makaili järjestelmissä lähes kaksi ja puoli vuotta ennen kuin se löydettiin keväällä 2014. Tuona aikana haavoittuvuus ehti altistaa puoli miljoonaa netin palvelinta hyökkääjien armoille.
Analyytikkojen mukaan kestää keskimäärin 10 kuukautta ennen kuin haavoittuvuudet tai uhat tunnistetaan ja korjataan. Automatisoitu prosessi voisi leikata tämän ajan selvästi lyhyemmäksi.
Lisätietoa CGC-kisasta löytyy tapahtuman verkkosivuilta.