Litiumioniakut ovat välillä päässeet otsikoihin kuumentuessaan ja jopa syttyessään tuleen. Zürichin teknisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet paristotyypin, joka ei syty palamaan edes korkeissa lämpötiloissa. Salaisuus on kiinteässä rakenteessa.
ETH Zürichin (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) akussa elektrolyytti on kiinteä materiaali. Koko rakenne ei sisällä mitään nesteitä tai geelejä. Turvallisuuden lisäksi uusi materiaali mahdollistaa uudenmuotoisten paristojen kehittämisen.
Perinteisessä litiumioniakussa positiivinen ja negatiivinen napa eli akun elektrodit ovat kiinteitä johtavia rakenteita. Näiden välillä varaukset kulkevat joko neste- tai geelielektrolyytissä. Ylilataaminen tai kuumentuminen voi sytyttää nesteen palamaan tai paisuttaa geeliä.
Kiinteässä akussa sekä elektrodit että välittävä elektrolyytti ovat kiinteitä materiaaleja. Haasteena niissä on liitäntä, joka sallii varausten liikkumisen elektrodien välillä mahdollisimman pienellä resistanssilla.
ETH:n tutkijat ovat onnistuneet parantamaan tätä elektrodien ja elektrolyytin välistä liitäntää. Laboratoriossa he rakensivat rakenteeltaan voileipää muistuttavan akun, jossa elektrodien välillä oli kiinteä litiumgranaattiin perustuva elektrolyytti. Aine tunnetaan materiaalina, joka johtaa litiumioneita kaikista parhaiten.
Testeissä akkua lämmitettiin sataan asteeseen, mikä ei neste- tai geelielektrolyyttiin perustuvassa akussa onnistuisi. Elektrolyytin pinta käsiteltiin niin, että siitä tuli huokoinen. Tämän ansiosta akku myös latautuu perinteisiä LiIon-akkuja nopeammin.
Itse asiassa ETH:n kehittämä akku toimii parhaiten yli 85 asteen lämpötilassa. Silloin ionit liikkuvat parhaiten.