Washingtonin yliopistossa on kehitetty uusi tekniikka, joka mahdollistaa tiedonsiirron esimerkiksi ihmiskehoon istutetuista implanteista suoraan älypuhelimeen wifi-tekniikalla. Ja tämä onnistuu, vaikka implantissa ei ole wifi-radiota ensinkään.
Erilaisissa sulautetuissa pienissä laitteissa ei ole wifi-yhteyttä, koska linkin vaatimaa energiaa ei ole mahdollista kerätä eikä vaikkapa älypiilolinssiin ole tarkoituksenmukaista integroida tehosyöppöä wifi-yhteyttä. Washingtonin yliopiston tutkijat kuitenkin kehittivät tähän tarkoituksen tekniikan, jota he kutsuvat nimellä ”interscatter”.
Suomeksi tekniikkaa voitaisiin kutsua vaikka nimellä sirontaradio. Siinä implantit ja vastaavat laitteet muuntaa ympärillä säteilevien bluetooth-laitteiden – esimerkiksi älypuhelimien – heijastuksia wifi-lähetykseksi, joita voidaan vastaanottaa älypuhelimella.
Menetelmä voi mullistaa esimerkiksi pitkäaikaissairauksien monitoroinnin. Piilolinssi voisi valvoa sokeritasoa kyynelissä ja lähettää hälytyksen älypuhelimeen sokeritason laskiessa
Lähetys nojaa takaisinsirontaan, joka mahdollistaa informaation siirron laitteiden välillä olemassaolevia signaaleja heijastamalla. Sirontaradio vie tämän idena pidemmälle, sillä se muuntaa bluetooth-signaalin älypuhelimessa luettavaksi wifi-yhteydeksi. Demossaan tutkijat laittoivat älypuhelin lähettämään bluetooht-signaalin antennilla varustettuun piilolinssiin. Piilolinssi saatii enkoodaamaan mittaamaansa dataa standardeiksi wifi-paketeiksi, jotka voidaan lukea erilaisilla kannettavilla laitteilla.
Lisätietoa tekniikasta löytyy Washingtonin yliopiston sivuilla.