Maailman suurin radioteleskooppi SKA (Square Kilometre Array) tuottaa valmistuessaan valtavat määärt mittausdataa 3000 lautasantennillaan. Niin paljon dataa, että sen käsittelyyn tarvitaan yhtä maailman nopeimmista supertietokoneista.
SKA-teleskoopin ohjelmistojärjestelmän prototyyppiä on testattu Tianhe-2-superkoneella. Kiinalaiskone oli maailman nopein superkone useamman vuoden ajan aina viime vuoteen asti.
Tianhe-2:ssa on kaikkiaan 16 000 laskentasolmua ja se kykenee useisiin kvadriljooniin laskutoimituksiin sekunnissa, siis miljooniin biljooniin laskutoimituksiin sekunnissa.
Testeissä SKA-dataa on ensin ajettu 500 solmulla, jonka jälkeen laskentayksiköiden määrä nostetaan tuhanteen. Lopullinen tavoite on käyttää noin puolta Tianhe-2:n kapasiteettista eli 8500 laskentayksikköä.
Tianhe-2:n suorituskyvyksi kirjattiin viime vuoden lopulla 33,86 petaflopsia eli liukulukuoperaatiota sekunnissa. Yksi petaflops merkitsee tuhannen biljoonan liukulukulaskutoimituksen prosessoimista sekunnissa. Toisin sanoen Tianhe-2 laskee reilut 33 miljoonaa miljardia liukulukulaskua sekunnissa.
SKA-radioteleskooppi rakennetaan Australiaan ja Eteäl-Afrikkaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen on suunniteltu valmistuvan 2023.