LiFi on tekniikka, jossa dataa siirretään näkyävn valon välkynnän avulla. Saksalaisen Fraunhofer-instituutin fotoniikkajärjestelmien tutkimulaitoksen tutkijat ovat kehittäneet moduulin, joka sopisi datan lanattomaan siirtoon teollisuudessa.
Tutkijoiden mukaan tekniikka voisi jopa korvata erilaiset kenttäävylät ja ethernetin teollisuuden laitteiden välillä. LiFin avulla on mahdollista siirtää suuria määriä dataa ja lisäksi sen reaaliaikaominaisuudet sopivat hyvin automaation tarpeisiin.
LiFi saattaa tutkijoiden mukaan helpottaa teollisen internetin laitteiden kehitystä, jossa koneet, tuotanto ja logistiikka automatisoidaan täysin ja kaikkea seurataan antureiden avulla. Koneiden ohjaus vaatii useissa tapauksissa käytännössä reaaliaikaisuutta eli viive anturin ja aktuaattorin välillä saa olla korkeintaan millisekunnin luokkaa.
Tällä hetkellä koneita linjoilla varustetaan ethernet- tai reaaliaikaisilla kenttäväylillä. Tämä edellyttää kuitenkin kallista johdottamista ja liitäntöjä, jotka ovat alttiita kulumiselle ja vikaantumiselle. Liikkuvissa koneissa kenttäväyläyhteyden fyysinenkin toteuttaminen on usein hyvin haastavaa.
Saksalaistutkijoiden kehittämä LiFi-moduuli ”GigaDock” ratkaisee monet näistä ongelmista. Näkyvän valon avulla moduuli kykenee siirtämään dataa jopa 12,5 gigabitin sekuntinopeudella eli moninkertaisella vauhdilla wlan, zigbee- tai bleutooth-linkkeihin verrattuna. Testeissä latenssi kutistui alle yhteen millisekuntiin, mikä mahdollistaa koneiden reaaliaikainen ohjaus.
GigaDOck-moduulissa on gigabitin ethernet-liitäntä, joten se voidaan liittää osaksi nykyisiä teollisuusverkkoja. Parin viikon päästä Hannoverin ECOC-messuilla tutkijat lupaavat demota teollisuuden langatonta LiFi-verkkoa, jossa laitteita ohjataan langattomasti jopa 10 metrin päästä.