Markkinoille ei oikeastaan olisi tarvetta enää yhteen uuteen IoT-verkkotekniikkaan, mutta sellaisia kuitenkin putkahtelee esiin tasaisesti. Amerikkalaisen Ingenun kehittämä RPMA-tekniikka kuitenkin vakuuttaa ominaisuuksillaan.
RPMA (Random Phase Multiple Access) on 2,4 gigahertsin ISM-taajuuksilla toimiva radiotekniikka, jossa peitto saadaan rakennettua merkittävästi kilpailevia tekniikoita pienemmällä tukiasemamäärällä.
Ingenu kertoo peittäneensä Dallasin ja Fort Worthin kaupungit 17 RPMA-tukiasemalla. Sama peitto olisi LoRa-tekniikalla vaatinut 17 kertaa suuremman määrän tukiasemia. Sigfox-tekniikalla reitittimiä olisi tarvittu peräti 70-kertainen määrä.
Ingenun tekniikka on vielä valmis. Yhtiö on juuri sopinut sveitsiläinen u-Bloxin kanssa siitä, että tämä valmistaa tulevat RPMA-moduulit markkinoille. Ensimmäiset tuotteet ovat tulossa asiakkaille jo vuoden viimeisen neljänneksen aikana.
RPMA:lla on monia etuja puolillaan. Kantama on erittäin hyvä puoli, käytössä on ISM-alueella selvästi enemmän kaistaa kuin monilla alle gigahertsin IoT-tekniikoilla ja solmujen energiatehokkuus on samaa, hyvää tasoa.
Ainoa miinus – ja se on iso – tulee tekniikan valmistajakohtaisuudesta. Kun tarjolla on sekä laajojen ekosysteemien ajamia standardeja (LoRa ja Sigfox) että aidosti globaaleja standardeja (LTE-verkkojen NB-IoT), onko uudella tekniikalla mahdollisuuksia nousta muuksi kuin kuriositeetiksi markkinoilla?