Jos älypuhelimen käyttäjältä kysyisi, haluaisiko hän akkunsa kestävän 50 prosenttia nykyistä pidempään, kovin moni ei tarjouksesta kieltäytyisi. Tätä lupaa hollantilainen uusi yritys Leydenjar Technologies.
Kyse on Hollannin energiatutkimuksen keskuksen eli ECN:n (Energy research Centre of the Netherlands) kehittämästä tekniikasta, jota Leydenjar on kaupallistamassa. Siinä perinteinen litiumioniakun grafiittianodi korvataan piianodilla. Tämä kasvattaa anodin suorituskykyä 10-kertaisesti ja koko akun varauskapasiteettia puolta nykyistä suuremmaksi.
Piin ongelma anodimateriaalina on sen voimakas laajentuminen ladattessa. Jopa kolminkertaiseksi turpoava piianodi on tähän asti helposti rikkonut akun kalvorakenteita.
ECN:n kehittämässä tekniikassa pii on jaetty sarakkeisiin kuparikalvolla plasmapohjaisella tekniikalla. Näin rakenteeseen syntyy riittävästi tilaa piin laajentumiselle. Kaupallista käyttöä varten kalvo pitää kyetä ohentamaan noin 10 mikronin paksuiseksi.
Tekniikka voi kaupallistua suhteellisen nopealla aikataululla, sillä kuparikalvon tuottaminen muistuttaa aurinkokennoista tuttuja tekniikoita. Leydenjar neuvottelee jo suurten akkuvalmistajien kanssa tekniikan hyödyntämisestä. Yhtiön tavoitteissa on käynnistää tuotantolaitos jo vuoden 2018 aikana.