Englantilaisen Ultrahapticsin kehittämä ultraääneen perustuva virtuaalinen ohjaustekniikka on saanut merkittävän tunnustuksen kotimaassaan. Yritys on saanut Vuoden Startupin tunnuksen BEEA- eli British Engineering Excellence Awards -kilpailussa. Kisassapalkitaan yrityksiä, jotka ovat esitelleet merkittäviä suunnittelun innovaatioita viimeisen 12 kuukauden aikana. Vuonna 2013 perustettu Ultrahaptics täyttää vaatimukset komeasti.
Ultrahapticsin tekniikka perustuu yhtiön nyt 27-vuotiaan perustajan Tom Carterin innovaatioon. Siinä luodaan ultraääniantureilla virtuaalisia nappeja ja säätimiä ja muita pintoja, jotka ovat käyttäjän fyysisesti aistittavissa. Tekniikkaa on vaikea itse asiassa edes kuvailla, mutta koettuna se tuntuu ihmeelliseltä.
Ensimmäinen Ultrahapticsin tekniikkaa täyttävä tuote tulee markkinoille vuoden loppupuolella. Tuotetta ei ole vielä paljastettu, mutta akkukäyttöinen se ei ole.
Yhtiön toimitusjohtaja Steve Cliffen mukaan anturien virrankulutus on putoamassa seuraavan puolentoista vuoden kuluessa niin alas, että käyttö vaikkapa älypuhelimissa tulee mahdolliseksi. Tällä hetkellä suurin kiinnostus on tullut autonvalmistajilta, jotka haluavat toteuttaa ultraäänen avulla virtuaalisia, ilmassa leijuvia nappeja ja säätimiä kuljettajan käyttöön.
Ultrahapticsin käyttöliittymän nappeja ja säätimiä luodaan ampumalla tiettyyn kohtaan laitteen eteen ultraäänipurske. 40 kilohertsin purske pitää moduloida, sillä ihmiskäsi tuntee parhaiten noin 200 hertsin taajuudella värähtelevän äänen. Pienin piste tai ”pikseli”, joka ultraäänellä voidaan tuottaa on 8,6 millin kokoinen.
Ultrahaptics ryhtyy marraskuun alussa myymään kehityspakettia, jossa on mukana anturialusta ja kehitystyökalut. Paketin mukana tulee erilaisia tuntemuksia tuottavia algoritmeja, jotka saa ladattua kehityskortin FPGA-piirille. Tämän tiedoston voi sellaisenaan viedä tuotevalmistukseen, kunhan asiakas ensin keksii mihin se voi ultraääntä käyttää.