Puolijohdealalla ja elektroniikassa menestysten ennustaminen on aina ollut hankalaa. Monissa sovelluksissa hype ja realismi eivät kohtaa. EDA-talo Mentor Graphicsin pääjohtaja Wally Rhines on keksinyt uuden mallin, joka ennustaa tekniikan menekkiä hyvin tarkasti.
Rhinesin mukaan puolijohdealalla ennustusten teko on epäonnistunut, koska pitäisi kyetä ennustamaan sekä yksikkökysynnän vaihtelu että keskihinnan heittely. Ala on kuitenkin syklinen, välillä hankalasti ennustettava, joten usein yritykset panostavat vääriin tekniikoihin ja alueille.
Rhines löysi 200 vuotta vanhan mallin, joka on ennustanut oikein väestönkasvua ja kasvaimien kehitystä. Benjamin Gompertsin malli näyttää lisäksi osuvan hämmästyttävän hyvin oikein monien elektroniikkalaitteiden markkinakehityksen ennustamisessa. PC-nousu ja nykyinen lama näkyy siinä suoraan, samoin älypuhelimien ja kännykkätilaajien määrän kehitys.
Mutta vanhojen tai hiipumassa olevien tuotteiden menestyksen kuvaaminen on lähinnä akateemista. Mielenkiintoiseksi malli muuttuu, jos sillä yrittää kuvata tulevaa. - Niin, mielenkiintoista on esimerkiksi se, kuka tekee rahaa esineiden internetillä, Rhines pohti.
Ja mitä malli kertoo? - IoT:n voi jakaa kolmeen osaan: datakeskus, yhdyskäytävä ja IoT-solmu. Näistä malli kertoo, että iso raha on datakeskuksissa. Kyse on tekniikasta, joka on edelleen mallin kuvaaman käyrän nousevalla osalla. Edessä on vuosia isoa kasvua, volyymien nousua ja tuottoisaa toimintaa yrityksille, Rhines ennusti.
Moni suomalainenkin yritys kehittää tällä hetkellä erilaisia IoT-päätteitä tai -solmuja, mutta niille Rhines ei anna yhtä valoisaa tulevaisuutta. - Kyse on monimutkaisista laitteista, joiden pitää kuitenkin olla erittäin edullisia. EDA-yrityksille nämä ovat hyviä tuotteita, koska ne vaativat eri tekniikoiden yhdistämistä – radion, anturien, prosessorien – ja paljon simulointia. Tämä tuo paljon uusia asiakkaita suunnittelutyökalujen kehittäjille, Rhines uskoo.