Ericsson demosi eilen Kirkkonummella 5G:tä ja esineiden internetiä. Kahta tulevaisuuden tekniikkaa, jotka liittyvät tiukasti toisiinsa. Demoissa kävi hyvin ilmi, miksi 5G:tä tarvitaan. Jos tuijotetaan kissavideoita Youtubesta, ei ole juuri väliä sillä joutuuko videon käynnistymistä vähän odottelemaan, mutta moneen muuhun sovellukseen 4G ei yksinkertaisesti riitä.
Ajatellaan vaikka usein käytettyä sovellusesimerkkiä, etäkirurgiaa. Ericsson on esitellyt lontoolaisen King´s Collegen kanssa etäkirurgiaa, jossa tunnustellaan syöpäpesäkkeitä robottikäden avulla. Tekniikka toimii, koska yhteys etäkirurgin ja robotin välillä on niin nopea. Tai responsiivinen, kuten termi kuuluu.
Ei kirurgiaa tulla todennäköisesti koskaan tekemään maailman toiselta puolelta, siinä ei ole juuri järkeä. Esimerkki kuitenkin kertoo, mihin 5G-yhteys parhaimmillaan pystyy. Ericsson esitteli ideaa legorobotin avulla.
Järjestely on sinänsä yksinkertainen. Robotti on varustettu antureilla, jotka mittaavat sen tasapainoa. Mittausdata lähetetään pilveen – tässä tapauksessa Ericssonin palvelimelle – jossa mittausdatan perusteella robotille annetaan liikkumisohjeet. Tämä kaikki tapahtuu niin nopeasti, että robotti onnistuu tasapainoilemaan.
Demo kuitenkin osoittaa, että luotettava tasapainoilu edellyttää latenssin puristamista noin 10 millisekuntiin. Latenssia voi pidentää, ja kun päästään nykyisten verkkojen arvoihin eli 20-30 millisekuntiin, robotti kellahtaa kumoon.
Karkeasti ottaen tämä on syy, minkä takia 5G-tekniikoita tutkitaan niin Nokialla Kilossa kuin Ericssonilla Jorvaksessa. Moni sovellus robottiautoista virtuaalitodellisuuksiin vaatii linkkiä, joka on käytännössä reaaliaikainen. Eilisessä demossa latenssi oli wifi-linkin yli 10 millisekuntia. 5G:ssä tavoitellaan yhden millisekunnin latenssia päätelaitteesta tukiaseman kautta pilveen ja takaisin.