Chicagon ja Korean yliopiston tutkijat ovat kehittäneet erittäin ohuen, läpinäkyvän ja sähköä johtavan kalvon. Kalvo on valmistettu suihkuttamalla nesteeseen liuotettuja hopean nanolankahiukkasia suihkusuuttimen läpi yliääninopeudella.
Neste haihtuu lennossa ja nanolankojen iskeytyessä johonkin pintaan ne sulautuvat yhteen, koska niiden kineettinen energia muuttuu lämmöksi. Tuloksena on kalvo, jonka sähkönjohtavuus on lähes hopealevyn ja läpinäkyvyys lasin tasoa, toteaa University of Illinois at Chicagon professori Alexander Yarin.
Hopeiset nanolangat ovat huomattavasti pienempiä kuin näkyvän valon aallonpituus, mikä minimoi valon sirontaa.
Menetelmän avulla on mahdollista valmistaa uusia nanomateriaaleja taipuvalle ja puettavalle elektroniikalle. Menetelmänä se on myös varsin edullinen ja yksinkertainen.
Surreyn yliopiston ja National Physical Laboratoryn tutkimuksen avulla on mahdollista muuntaa orgaaninen puolijohtava muste eristetyksi kiteeksi skaalautuvalla prosessilla, joka soveltuu monenlaisille molekyyleille. Uusi tekniikka voi mullistaa printattua elektroniikkaa mahdollistamalla laadukkaiden puolijohtavien molekyylikiteitä spreijauksen suoraan mille tahansa pinnalle.
Liuosperustainen menetelmä toimii huoneenlämmössä ja vapaassa ilmassa. Siten se on huomattavasti edullisempi kuin epäorgaanisien kiderakenteiden tuottaminen.
Näin se avaa mahdollisuuden laajamittaiselle edullisen elektroniikan tuotannolle, joissa kohteena voi olla lukuisia sovelluksia aina kenttävaikutustransistoreista, valodiodeihin, lääketieteen röntgenilmaisimiin ja pieniin lasereihin asti.
Veijo Hänninen