Lawrence Livermore National Laboratoryn tutkijat ovat kehittäneet optisen kuidun vahvistimen, joka voi kaksinkertaistaa valokaapeleiden informaation siirtokyvyn. Innovaation ansiosta jo asennettuja kuitulinkkejä voidaan käyttää datansiirtoon E-kaistalla. Löydös on merkittävä. Uusi alue tulisi nykyisten C- ja L-kaistojen lisäksi ja siten se kaksinkertaistaisi yhden optisen kuidun datasiirron potentiaalin.
Kuitupohjaiset erbium-vahvistimet ovat keskeinen osa kuituvälitteistä tiedonsiirtotekniikkaa. Ne kehitettiin 1980-90 lukujen vaihteessa ja tuolloin laserit toimivat 1300 nanometrin aallonpituudella.
Mikään kehitetty optinen vahvistin ei kuitenkaan toimi kunnolla tällä alueella. Silloin pystyttiin kehittämään vahvistin 1550 nanometrille, joten siirtoverkkojen laserit vaihdettiin vastaamaan kyseistä aallonpituutta.
Samoihin aikoihin huomattiin, että optinen linjavahvistin pystyi vahvistamaan monia erilaisia lasereita yhdellä kerralla. Tämä löytö lisäsi informaation siirtokykyä yhdessä optisessa kuidussa 155 megabitistä sekunnista yli yhden terabitin sekunnissa tasolle.
Vaikka tämä oli valtava kasvu, se on edelleen rajallinen määrä dataa, joka edellyttää välittämiseen useita kaapeleita. Nyt Livermoren ryhmä on kehitellyt neodyymillä seostettuja optisia kuitulasereita, joita laseroitiin 1330, 1064 ja 920 nanometrillä.
Erilaisten aaltoalueiden tukahduttamisien ja vahvistamisten kokeilujen kautta löytyi ratkaisu, joka tuottaa optista vahvistusta ja lasertehoa alueella 1390 – 1460 nanometriä suhteellisen hyvällä hyötysuhteella.
Tällaiset vahvistimet mahdollistavat sen, että teleyhtiöiden voivat paremmin hyödyntää jo olemassa olevia kaapelointeja. Loppukäyttäjän kannalta tämä tarkoittaisi edullisempia kustannuksia nopeammille yhteyksille.
Kuvassa näkyy poikkileikkaus uudesta optisesta kuidusta. Sen ulkohalkaisija on 126 mikronia ja havaittavissa olevat ominaisuudet ovat 6,6 mikrometrin päässä toisistaan. Keskipiste on seostettu neodyymi-ioneilla.
Veijo Hänninen