logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Virtualisointitekniikoita käytetään nyt lähes joka osassa IT-kenttää. Sovellustasolta virtualisointi on siirtymässä verkkolaitteisiin. Virtualisoinnin myötä tehokkuuden lisääntyy ja kustannukset alenevat.

Kirjoittaja Paul Stevens on Advantechin verkko- ja tietoliikenneryhmän markkinointijohtaja. Hän tuli yrityksen palvelukseen vuonna 2002. Aikaisemmin Paul työskenteli Motorolalla useissa avainasiakas- ja myyntitehtävissä. Hänellä on sähköinsinöörin tutkinto Englannista.

Tällä hetkellä verkkotoimintoja ajetaan erikoistuneella, tarkoitusta varten kehitetyllä raudalla. NFV tai Network Functions Virtualization on hanke, jolla samat toiminnot siirretään virtuaalisiksi ja ajettavaksi standardeilla palvelinalustoilla.

Suoraan kaupan hyllyltä ostettavilla laitteilla (COTS, Commercial-off-the-Shelf) voidaan nyt ajaa useita virtualisoituja verkkolaitteita, mutta salaus- ja pakkausalgoritmien prosessointi vaatii selvästi enemmän suorituskykyä. Kun nämä algoritmit siirretään piirisarjan kiihdytyspiireille, arvokkaita prosessoriytimiä voidaan vapauttaa ja siten lisätä virtuaalikoneen kapasiteettia merkittävästi.

Tässä artikkelissa NFV-tekniikkaa kuvataan yksityiskohtaisemmin ja kuvataan, kuinka asiakaiskohtaisia laitteita suunnittelevat voivat hallitusti siirtyä valmiisiin kaupallisiin alustoihin Intelin QuickAssist-teknologian avulla, jossa suurempiin suorituskykyvaatimuksiin vastataan laitetason kiihdytinpiirien avulla.

Salauksen ja pakkauksen kiihdyttäminen seuraavan sukupolven ATCA-alustoilla

Virtualisointitekniikoita sovelletaan nyt lähes koko IT-sovelluskentässä. Virtualisointi yleistyy, sillä sen avulla voidaan lisätä tehokkuutta ja alentaa kustannuksia.

Kun virtualisoitujen palvelinkeskusten tekniikka tunnetaan nyt hyvin, verkkoyritykset miettivät saman tekniikan soveltamista itse verkkorakenteeseen eli -infrastruktuuriin. Tällä hetkellä verkkotoimintoja ajetaan erikoistuneella, asiaa varten kehitetyllä laitteistolla. NFV eli verkkotoimintojen virtualisointi pyrkii viemään nämä verkkotoiminnot virtuaalisiksi, jolloin niitä voidaan ajaa vakioidulla palvelinalustalla.

Virtualisointi tulee verkkoihin nopeasti. Nyt uusien verkkolaitteiden time-to-market -ajassa puhutaan päivistä ja viikoista, kun aiemmin puhuttiin kuukausista ja vuosista. Vasta vuosi sitten Saksan Darmstadtissa ensimmäisessä SDN & OpenFlow World Congressissa suuret verkko-operaattorit ensimmäisen kerran esittelivät NFV-konseptin teknisessä dokumentissa. Siinä kuvattiin tekniikan hyötyjä, haasteita ja mahdollistajia, ja ennen kaikkea kehotettiin kaikkia ryhtymään toimeen. Vain kolme kuukautta myöhemmin ETSI:ssä muodostettiin uusi teollisuustyöryhmä (Industry Specification Group), jonka tehtäväksi tuli "kehittää vaatimukset ja arkkitehtuuriset määritelmät sekä laitteistolle että ohjelmistoille verkkotoimintojen virtualisoinnin mahdollistamiseksi". Lisäksi työryhmässä työstetään verkkotoimintojen kehityksen suuntaviivoja. ETSI:n NFV-työryhmää oli perustamassa 59 tietoliikenne- ja verkko-operaattoria ja laitetoimittajaa. Kesään 2013 mennessä ryhmän koko oli kasvanut yli kaksinkertaiseksi.

Mistä kaikki kuhina sitten johtuu? Katsotaanpa tarkemmin NFV-tekniikkaa. Mitä se on ja mitä se tarkoittaa?

Hakiessamme NFV:n synnyn syitä voisimme aloittaa vaikkapa Network Appliancesta eli verkkolaitteesta. Nimi lainattiin kotitalouskoneista, joita meillä on ollut vuosikymmeniä. Pesukone tai kuivausrumpu suunniteltiin tekemään yksi tehtävä. Yhden toiminnon sisällä laitteet voivat erota toisistaan, mutta pääasiassa pesukone pesee vaatteet ja kuivausrumpu kuivaa ne. Samoin oli tietokoneiden evoluution ja verkkolaitteiden kanssa. Nettipalvelimista ja sovelluskiihdyttimistä palomuureihin ja datapakettien tarkistamiseen (DPI, Deep Packet Inspection) alustat voivat vaihdella koon mukaan pienistä, toimistoympäristössä käytettävistä suuriin räkkiasennettaviin järjestelmiin runkoverkoissa. Silti ne ovat vain yhden toiminnon laitteita kuten kotitalouskoneemmekin.

Verkkolaittteiden moninaisuuden hallinnasta on tullut iso haaste operaattoreille, koska monet niistä perustuvat asiakaskohtaisiin laitealustoihin. Erilliset laitteet ovat erikokoisia ja kuluttavat eri tavoin tehoa, joten jo tilankäyttö ja energiankulutus aiheuttavat päänsärkyä. Kun tuotesyklit ovat yhä nopeampia - uutta tekniikkaa tuodaan käyttöön lähes joka vuosineljännes - hankinta- ja käyttökustannusten hallinnasta on tullut vaikea jollei peräti mahdoton tehtävä. Uuden verkkopalvelun asentaminen NFV:n avulla vähentää riskiä, että sadat erilaiset laitteet tulevat käyttökelvottomiksi mikäli palvelusta ei tulekaan menestystä.

IT-osastot kohtasivat vastaavia ongelmia. Virtualisoidut laskenta- ja datapalvelinkeskukset ovat jo kauan sitten ottaneet perinteisen IT-infran aseman. Räkkeihin asennettuilla korttipalvelimilla (blade), joita hallitaan hypervisor-ohjelmistoilla ja IT-prosesseja automatisoivilla orkestraattoreilla, voidaan luoda tarpeen ja kysynnän mukaan laajennettavia resurssipooleja. Erilaisia käyttöjärjestelmiä, sovelluspaketteja ja tallennusresursseja voidaan tarjota yksittäisille käyttäjille, ryhmille tai yrityksille samalta palvelimelta ilman, että kukaan käyttäjä tietää mitään toisen olemassaolosta.


Kuva 1. Verkkotoimintoja voidaan ajaa virtuaalikoneissa Intel-arkkitehtuurissa. Salaus- ja pakkaustoimintoja voidaan kiihdyttää Intel QuickAssist -teknologialla, kuten kuvassa käyttäen jopa kolmea Advantechin Fabric Mezzanine -moduulia MIC-5333-mallisella ATCA-korttipalvelimella.

NFV:ssä lähestymistapa ja virtualisoinnin perusta on sama kuin IT-maailmassa: virtuaalinen laitteisto voi "isännöidä" laajaa valikoimaa erilaisia verkkotoimintoja standardilla palvelinalustalla. Hanke pyrkii laaja-alaisuuteen ja sovellettavaksi sekä kiinteissä että mobiiliverkoissa.

Periaatteessa mikä tahansa pakettien prosessointia sisältävä verkkosovellus, oli kyse sitten data- tai kontrollitasosta, voi tulevaisuudessa löytää kotinsa NFV-pohjaisessa arkkitehtuurissa. Turvallisuustoiminnot kuten virusskannerit tai verkkohyökkäysten havaitseminen ja niitä vastaan suojautuminen on ilmeinen NFV-sovellus, samoin MME- (Mobility Management Entity) ja PDN-GM-yksiköt (Packet Data Network Gateway) LTE-tukiasemassa. NFV:llä voidaan toteuttaa myös vanhempia 3G-elementtejä kuten NodeBs-tukiasema tai radioverkko-ohjain (RNC, Radio Network Controller). Kehittäjät ovat onnistuneesti vieneet NFV:lle palomuureja, yhdyskäytäviä, VPN-verkkoja ja verkkoliikenteen tasapainotusta (Network Load Balancing). (Katso kuva 1).

Liikenteen keskittäminen

Standardien laitteiden käyttö verkkosovelluksille ei ole erityisen uusi idea. Erilaisia PC-pohjaisia ratkaisuja esimerkiksi pienen mittakaavan VoIP- tai puhelinkeskussovelluksille on ollut olemassa jo vuosia, vaikka tekniikka ei oikein skaalaudukaan toimistojen ulkopuolelle. Yritys- tai operaattoriverkkojen laitteiden suorituskyky on käytännössä vaatinut asiakaskohtaisia laitesuunnitteluja. Iso osa näistä sunnitteluista edellytti ASIC-ratkaisuja, verkkoprosessoreja tai digitaalisia signaaliprosessoreja. Epäilemättä on olemassa sovelluksia, joissa nämä räätälöidyt ratkaisut vielä tuovat hyötyjä, mutta yleiskäyttöinen prosessori on kehittynyt pitkälle ja voi nyt tuoda tarvittavan suorituskyvyn verkkoliikenteen vakauttamiseen. Esimerkiksi Intelin Xeon-prosessoreiden E5-2600 v2 -perheellä on demonstroitu verkkosuorituskykyä, joka olisi ollut aivan mahdoton ajatus vielä puolitoista vuotta sitten. (Katso kuva 2).


Kuva 2. Intelin 4:1 verkkoliikennestrategia. Sovellukset ja palvelut, järjestelmänohjaus, pakettien käsittely ja signaalinkäsittely yhdessä ja samassa arkkitehtuurissa.

Kuten missä tahansa teknologiahypyssä, oli kyse sitten evoluutiosta tai revoluutiosta eli vallankumouksesta, muutos ei tapahdu yhdessä yössä. NFV:n tapauksessa voidaan pohtia, josko asiakaskohtaisten ASIC- ja FPGA-piirien, tai erikoisprosessorin aika on todella ohi. Kovin pikaisesti ne eivät katoa verkkoalustojen suunnittelijoiden työkalupakista. Tarvitsee vain katsoa uusien verkkosovellusten kehitystä, joka vie kaiken irti saatavan suorituskyvyn verkosta. Parkinsonin laki elää ja voi hyvin.

NFV:stä voi tulla huomispäivän verkkojen perusarkkitehtuuri, sen näyttää aika. Juuri nyt tarvitaan lähestymistapa, joka yhdistää parhaat puolet molemmista maailmoista ja auttaa siirtymään kohti standardipalvelinten käyttöä.

Intelin QuickAssist-teknologia

Kun uusien suunnittelujen ytimessä ovat Intelin prosessorit, suunnittelijat voivat siirtyä hallitusti virtualisointiin Intelin QuickAssist-teknologialla, jossa rautaan on sisäänrakennettu kiihdyttimiä vastaamaan suurempiin suorituskykyvaatimuksiin.

Karkeasti ilmaistuna QuickAssist-teknologia määrittelee joukon ohjelmointirajapintoja (API, Application Programming Interfaces), joiden kautta on johdonmukainen pääsy erilaisiin ohjelmisto- ja laitteistokiihdyttimiin. Verkkoliikennespesifejä rajapintoja sisältyy esimerkiksi salaus- ja datanpakkausprosesseihin. Nämä rajapinnat voivat hyödyntää myös Intel SSE 4.2- ja Intel AES-NI -käskykantalaajennuksia, jotka tulivat tarjolle uusimpien Intel Xeon -prosessorien myötä. Nämä uudet käskyt kiihdyttävät esimerkiksi osoittamista, virusten skannausta, datapakettien suodattamista ja lukuisia muita toimintoja, joiden avulla verkkosovellusten suorituskyky paranee.

QuickAssist-teknologian avainkomponentti on sen perustana oleva ohjelmistoarkkitehtuuri, jossa toteutetaan selvästi määritelty kiihdyttimien abstraktiokerros (AAL, accelerator abstraction layer). AAL:n myötä voidaan joustavasti siirtyä yhdeltä alustalta toiselle niin, että sovellukseen vaikutetaan minimaalisen vähän. Intelin mukaan API-rajapintojen ja AAL-kerroksen avulla rakennetut sovellukset voidaan kääntää alustoilla, jotka eivät tarvitse (tai joilla ei ole) kiihdyttimiä. Tämä takaa, että investointi ohjelmistoihin ei mene hukkaan.

Kaikkien virtuaaliteknologioiden, kuten NFV:n, täytyy jossakin pisteessä kohdata fyysinen maailma ja ne vaativat alustoja, joiden suorituskyky ja toiminnallisuus on riittävä. Avoimiin Intelin suorittimien kaltaisiin standardeihin palvelinprosessoreihin perustuvat alustat tulevat muodostamaan NFV-pohjaisten verkkojen perustan. Näiden alustojen täytyy tukea verkkoon liitettävyyttä ja joustavuutta siten, että ne voidaan konfiguroida erilaisia käyttötapoja varten.

Hyvä esimerkki siitä, miten valikoima laitteistoratkaisuja voi vastata näihin vaatimuksiin, löytyy Advantechin Networks & Communications -ryhmän tuotepaletista. Ryhmä on kehittänyt erikoistuneita ratkaisuja verkkomarkkinoille vuodesta 1999 lähtien ja palvelee nyt monia maailman suurimmista laitevalmitajista laajalla standardien ja kustomotoitujen verkkopalvelimien sovellusalustojen ja täysin integroitujen järjestelmien alueella.

Advantech on premier-tason jäsen Intelin Intelligent Systems Alliancessa ja Intelin Network Builders -ohjelman jäsen. Advantech NCG työskentelee läheisesti Intelin ja muiden Network Builder -kehittäjien kanssa optimoidakseen teknologioitaan. Laitevalmistajat voivat valita alustoista, jotka hyödyntävät sulautettuja suorittimia Intel Atomista Core i7:een ja Xeon-perheeseen. Advantechin alustat perustuvat uusimpiin piiprosesseihin, nopeimpiin ja luotettavimpiin LAN-siruihin sekä erikoistuneisiin laitekiihdyttimiin ja ne on suunniteltu vastaamaan kasvaviin suorituskyvyn ja sovellusvaatimuksiin. Tarve NFV-sovelluksille on erinomainen esimerkki siitä, miten toimiva yhdistelmä Advantech ja Intel on. Intelin piirialustan ympärille Advantech tarjoaa OEM-valmistajille laite- ja järjestelmäalustoja, joiden verkkosuorituskyky yltää 1U-kortin 10 gigabitistä sekunnissa yli teratavun kytkentänopeuteen 14 korttipaikan ATCA-järjestelmässä.

Advantechin ATCA-pohjainen MIC-5333-korttipalvelin perustuu Intelin Xeon-prosessorialustaan. Siinä on kaksi Intelin uusinta Xeon E5-2600 v2 -prosessoria (jotka aiemmin tunnettiin nimellä Ivy Bridge) ja Intel 8955 -tietoliikennepiiri. Lisäpiirisarjoja voidaan järjestelmään liittää PCIe-liitäntäisinä FMM-moduuleina (Fabric Mezzanine Modules) lisäämään suorituskykyä (ks. kuvaa 3).


Kuva 3. MIC-5333-korttipalvelin tukee jopa kolmea FMM-moduulipaikkaa kortille, ja yhtä takamoduulissa. Pitkälle modulaarinen rakenne takaa konfiguroitavuuden. I/O-liitäntöjä ja kiihdytystä voidaan joustavasti yhdistellä kortilta löytyvän 20 prosessorin avulla.

Intelin uusi Xeon E5-2600 v2 -prosessoriperhe tuo käyttöön kaksi lisäydintä samalla tehonkulutuksella kuin aiempi sukupolvi. Samlla uusia piirisarja tuo kaksinkertaisen suorituskyvyn IPSec-, SSL- ja pakkausprosessointiin (verrattuna 8910-piirisarjaan perustuviin korttipalvelimiin).

Uusi Intel QuickAssist -teknologiaa tukeva piirisarja tukee pakkauksen kiihdyttämistä laitetasolle aina 20 gigabittiin asti sekunnissa. Salauksessa suorituskyky yltää aina 40 tuhanteen RSA 2k-bittiseen operaatioon sekunnissa jopa 50 gigabittisekunnin linkissä.

Päivitettyyn korttiin perustuvat alustat sopivat virtualisoituihin ja ei-virtualisoituihin sovelluksiin suuren luokan tietoliikennelaitteissa. Tällaisia sovelluksia ovat WAN-optimointi, pilvipalveluiden tietoturvalliset ydhyskäytävät, yhdistetyt VPN/palomuuri-laitteistot, UTM-yhdyskäytävät (Unified threat Management), reitittimet sekä 3G- ja 4G/LTE-verkkolaitteet.

Lopuksi

NFV:n lupaus perustuu siirtymiseen pois asiakaskohtaisten laitealustojen moninaisuudesta, jota verkkojen rakentaminen tällä hetkellä edellyttää. Tulevaisuuden verkossa päästään lähes identtiseen toiminnallisuuteen, mutta verkko-ohjelmistoa ajetaan standardeilla palvelinalustoilla, joita pilvipalvelinkeskuksista tutut virtualisointiteknologiat jakavat.

Verkkolaitteiden erityistarpeet huomioiden tietyt ominaisuudet voivat vieläkin hyötyä erikoistuneista kiihdytinteknologioista. Kun NFV vie alaa poispäin räätälöidyistä laitteistoista, kiihdytys voidaan toteuttaa uusimilla Intelin prosessoreila QuickAssist-teknologialla. Suorituskykyä voidaan skaalata ylöspäin joukolle palvelimia ja ATCA-järjestelmiä Advantechin kaltaisilta toimittajilta. Niiden avulla verkkolaitteiden valmistajat voivat toimittaa joustavia, luotettavia ja tehokkaita ratkaisuja asiakkailleen.

MORE NEWS

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article