logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Virtualisointitekniikoita käytetään nyt lähes joka osassa IT-kenttää. Sovellustasolta virtualisointi on siirtymässä verkkolaitteisiin. Virtualisoinnin myötä tehokkuuden lisääntyy ja kustannukset alenevat.

Kirjoittaja Paul Stevens on Advantechin verkko- ja tietoliikenneryhmän markkinointijohtaja. Hän tuli yrityksen palvelukseen vuonna 2002. Aikaisemmin Paul työskenteli Motorolalla useissa avainasiakas- ja myyntitehtävissä. Hänellä on sähköinsinöörin tutkinto Englannista.

Tällä hetkellä verkkotoimintoja ajetaan erikoistuneella, tarkoitusta varten kehitetyllä raudalla. NFV tai Network Functions Virtualization on hanke, jolla samat toiminnot siirretään virtuaalisiksi ja ajettavaksi standardeilla palvelinalustoilla.

Suoraan kaupan hyllyltä ostettavilla laitteilla (COTS, Commercial-off-the-Shelf) voidaan nyt ajaa useita virtualisoituja verkkolaitteita, mutta salaus- ja pakkausalgoritmien prosessointi vaatii selvästi enemmän suorituskykyä. Kun nämä algoritmit siirretään piirisarjan kiihdytyspiireille, arvokkaita prosessoriytimiä voidaan vapauttaa ja siten lisätä virtuaalikoneen kapasiteettia merkittävästi.

Tässä artikkelissa NFV-tekniikkaa kuvataan yksityiskohtaisemmin ja kuvataan, kuinka asiakaiskohtaisia laitteita suunnittelevat voivat hallitusti siirtyä valmiisiin kaupallisiin alustoihin Intelin QuickAssist-teknologian avulla, jossa suurempiin suorituskykyvaatimuksiin vastataan laitetason kiihdytinpiirien avulla.

Salauksen ja pakkauksen kiihdyttäminen seuraavan sukupolven ATCA-alustoilla

Virtualisointitekniikoita sovelletaan nyt lähes koko IT-sovelluskentässä. Virtualisointi yleistyy, sillä sen avulla voidaan lisätä tehokkuutta ja alentaa kustannuksia.

Kun virtualisoitujen palvelinkeskusten tekniikka tunnetaan nyt hyvin, verkkoyritykset miettivät saman tekniikan soveltamista itse verkkorakenteeseen eli -infrastruktuuriin. Tällä hetkellä verkkotoimintoja ajetaan erikoistuneella, asiaa varten kehitetyllä laitteistolla. NFV eli verkkotoimintojen virtualisointi pyrkii viemään nämä verkkotoiminnot virtuaalisiksi, jolloin niitä voidaan ajaa vakioidulla palvelinalustalla.

Virtualisointi tulee verkkoihin nopeasti. Nyt uusien verkkolaitteiden time-to-market -ajassa puhutaan päivistä ja viikoista, kun aiemmin puhuttiin kuukausista ja vuosista. Vasta vuosi sitten Saksan Darmstadtissa ensimmäisessä SDN & OpenFlow World Congressissa suuret verkko-operaattorit ensimmäisen kerran esittelivät NFV-konseptin teknisessä dokumentissa. Siinä kuvattiin tekniikan hyötyjä, haasteita ja mahdollistajia, ja ennen kaikkea kehotettiin kaikkia ryhtymään toimeen. Vain kolme kuukautta myöhemmin ETSI:ssä muodostettiin uusi teollisuustyöryhmä (Industry Specification Group), jonka tehtäväksi tuli "kehittää vaatimukset ja arkkitehtuuriset määritelmät sekä laitteistolle että ohjelmistoille verkkotoimintojen virtualisoinnin mahdollistamiseksi". Lisäksi työryhmässä työstetään verkkotoimintojen kehityksen suuntaviivoja. ETSI:n NFV-työryhmää oli perustamassa 59 tietoliikenne- ja verkko-operaattoria ja laitetoimittajaa. Kesään 2013 mennessä ryhmän koko oli kasvanut yli kaksinkertaiseksi.

Mistä kaikki kuhina sitten johtuu? Katsotaanpa tarkemmin NFV-tekniikkaa. Mitä se on ja mitä se tarkoittaa?

Hakiessamme NFV:n synnyn syitä voisimme aloittaa vaikkapa Network Appliancesta eli verkkolaitteesta. Nimi lainattiin kotitalouskoneista, joita meillä on ollut vuosikymmeniä. Pesukone tai kuivausrumpu suunniteltiin tekemään yksi tehtävä. Yhden toiminnon sisällä laitteet voivat erota toisistaan, mutta pääasiassa pesukone pesee vaatteet ja kuivausrumpu kuivaa ne. Samoin oli tietokoneiden evoluution ja verkkolaitteiden kanssa. Nettipalvelimista ja sovelluskiihdyttimistä palomuureihin ja datapakettien tarkistamiseen (DPI, Deep Packet Inspection) alustat voivat vaihdella koon mukaan pienistä, toimistoympäristössä käytettävistä suuriin räkkiasennettaviin järjestelmiin runkoverkoissa. Silti ne ovat vain yhden toiminnon laitteita kuten kotitalouskoneemmekin.

Verkkolaittteiden moninaisuuden hallinnasta on tullut iso haaste operaattoreille, koska monet niistä perustuvat asiakaskohtaisiin laitealustoihin. Erilliset laitteet ovat erikokoisia ja kuluttavat eri tavoin tehoa, joten jo tilankäyttö ja energiankulutus aiheuttavat päänsärkyä. Kun tuotesyklit ovat yhä nopeampia - uutta tekniikkaa tuodaan käyttöön lähes joka vuosineljännes - hankinta- ja käyttökustannusten hallinnasta on tullut vaikea jollei peräti mahdoton tehtävä. Uuden verkkopalvelun asentaminen NFV:n avulla vähentää riskiä, että sadat erilaiset laitteet tulevat käyttökelvottomiksi mikäli palvelusta ei tulekaan menestystä.

IT-osastot kohtasivat vastaavia ongelmia. Virtualisoidut laskenta- ja datapalvelinkeskukset ovat jo kauan sitten ottaneet perinteisen IT-infran aseman. Räkkeihin asennettuilla korttipalvelimilla (blade), joita hallitaan hypervisor-ohjelmistoilla ja IT-prosesseja automatisoivilla orkestraattoreilla, voidaan luoda tarpeen ja kysynnän mukaan laajennettavia resurssipooleja. Erilaisia käyttöjärjestelmiä, sovelluspaketteja ja tallennusresursseja voidaan tarjota yksittäisille käyttäjille, ryhmille tai yrityksille samalta palvelimelta ilman, että kukaan käyttäjä tietää mitään toisen olemassaolosta.


Kuva 1. Verkkotoimintoja voidaan ajaa virtuaalikoneissa Intel-arkkitehtuurissa. Salaus- ja pakkaustoimintoja voidaan kiihdyttää Intel QuickAssist -teknologialla, kuten kuvassa käyttäen jopa kolmea Advantechin Fabric Mezzanine -moduulia MIC-5333-mallisella ATCA-korttipalvelimella.

NFV:ssä lähestymistapa ja virtualisoinnin perusta on sama kuin IT-maailmassa: virtuaalinen laitteisto voi "isännöidä" laajaa valikoimaa erilaisia verkkotoimintoja standardilla palvelinalustalla. Hanke pyrkii laaja-alaisuuteen ja sovellettavaksi sekä kiinteissä että mobiiliverkoissa.

Periaatteessa mikä tahansa pakettien prosessointia sisältävä verkkosovellus, oli kyse sitten data- tai kontrollitasosta, voi tulevaisuudessa löytää kotinsa NFV-pohjaisessa arkkitehtuurissa. Turvallisuustoiminnot kuten virusskannerit tai verkkohyökkäysten havaitseminen ja niitä vastaan suojautuminen on ilmeinen NFV-sovellus, samoin MME- (Mobility Management Entity) ja PDN-GM-yksiköt (Packet Data Network Gateway) LTE-tukiasemassa. NFV:llä voidaan toteuttaa myös vanhempia 3G-elementtejä kuten NodeBs-tukiasema tai radioverkko-ohjain (RNC, Radio Network Controller). Kehittäjät ovat onnistuneesti vieneet NFV:lle palomuureja, yhdyskäytäviä, VPN-verkkoja ja verkkoliikenteen tasapainotusta (Network Load Balancing). (Katso kuva 1).

Liikenteen keskittäminen

Standardien laitteiden käyttö verkkosovelluksille ei ole erityisen uusi idea. Erilaisia PC-pohjaisia ratkaisuja esimerkiksi pienen mittakaavan VoIP- tai puhelinkeskussovelluksille on ollut olemassa jo vuosia, vaikka tekniikka ei oikein skaalaudukaan toimistojen ulkopuolelle. Yritys- tai operaattoriverkkojen laitteiden suorituskyky on käytännössä vaatinut asiakaskohtaisia laitesuunnitteluja. Iso osa näistä sunnitteluista edellytti ASIC-ratkaisuja, verkkoprosessoreja tai digitaalisia signaaliprosessoreja. Epäilemättä on olemassa sovelluksia, joissa nämä räätälöidyt ratkaisut vielä tuovat hyötyjä, mutta yleiskäyttöinen prosessori on kehittynyt pitkälle ja voi nyt tuoda tarvittavan suorituskyvyn verkkoliikenteen vakauttamiseen. Esimerkiksi Intelin Xeon-prosessoreiden E5-2600 v2 -perheellä on demonstroitu verkkosuorituskykyä, joka olisi ollut aivan mahdoton ajatus vielä puolitoista vuotta sitten. (Katso kuva 2).


Kuva 2. Intelin 4:1 verkkoliikennestrategia. Sovellukset ja palvelut, järjestelmänohjaus, pakettien käsittely ja signaalinkäsittely yhdessä ja samassa arkkitehtuurissa.

Kuten missä tahansa teknologiahypyssä, oli kyse sitten evoluutiosta tai revoluutiosta eli vallankumouksesta, muutos ei tapahdu yhdessä yössä. NFV:n tapauksessa voidaan pohtia, josko asiakaskohtaisten ASIC- ja FPGA-piirien, tai erikoisprosessorin aika on todella ohi. Kovin pikaisesti ne eivät katoa verkkoalustojen suunnittelijoiden työkalupakista. Tarvitsee vain katsoa uusien verkkosovellusten kehitystä, joka vie kaiken irti saatavan suorituskyvyn verkosta. Parkinsonin laki elää ja voi hyvin.

NFV:stä voi tulla huomispäivän verkkojen perusarkkitehtuuri, sen näyttää aika. Juuri nyt tarvitaan lähestymistapa, joka yhdistää parhaat puolet molemmista maailmoista ja auttaa siirtymään kohti standardipalvelinten käyttöä.

Intelin QuickAssist-teknologia

Kun uusien suunnittelujen ytimessä ovat Intelin prosessorit, suunnittelijat voivat siirtyä hallitusti virtualisointiin Intelin QuickAssist-teknologialla, jossa rautaan on sisäänrakennettu kiihdyttimiä vastaamaan suurempiin suorituskykyvaatimuksiin.

Karkeasti ilmaistuna QuickAssist-teknologia määrittelee joukon ohjelmointirajapintoja (API, Application Programming Interfaces), joiden kautta on johdonmukainen pääsy erilaisiin ohjelmisto- ja laitteistokiihdyttimiin. Verkkoliikennespesifejä rajapintoja sisältyy esimerkiksi salaus- ja datanpakkausprosesseihin. Nämä rajapinnat voivat hyödyntää myös Intel SSE 4.2- ja Intel AES-NI -käskykantalaajennuksia, jotka tulivat tarjolle uusimpien Intel Xeon -prosessorien myötä. Nämä uudet käskyt kiihdyttävät esimerkiksi osoittamista, virusten skannausta, datapakettien suodattamista ja lukuisia muita toimintoja, joiden avulla verkkosovellusten suorituskyky paranee.

QuickAssist-teknologian avainkomponentti on sen perustana oleva ohjelmistoarkkitehtuuri, jossa toteutetaan selvästi määritelty kiihdyttimien abstraktiokerros (AAL, accelerator abstraction layer). AAL:n myötä voidaan joustavasti siirtyä yhdeltä alustalta toiselle niin, että sovellukseen vaikutetaan minimaalisen vähän. Intelin mukaan API-rajapintojen ja AAL-kerroksen avulla rakennetut sovellukset voidaan kääntää alustoilla, jotka eivät tarvitse (tai joilla ei ole) kiihdyttimiä. Tämä takaa, että investointi ohjelmistoihin ei mene hukkaan.

Kaikkien virtuaaliteknologioiden, kuten NFV:n, täytyy jossakin pisteessä kohdata fyysinen maailma ja ne vaativat alustoja, joiden suorituskyky ja toiminnallisuus on riittävä. Avoimiin Intelin suorittimien kaltaisiin standardeihin palvelinprosessoreihin perustuvat alustat tulevat muodostamaan NFV-pohjaisten verkkojen perustan. Näiden alustojen täytyy tukea verkkoon liitettävyyttä ja joustavuutta siten, että ne voidaan konfiguroida erilaisia käyttötapoja varten.

Hyvä esimerkki siitä, miten valikoima laitteistoratkaisuja voi vastata näihin vaatimuksiin, löytyy Advantechin Networks & Communications -ryhmän tuotepaletista. Ryhmä on kehittänyt erikoistuneita ratkaisuja verkkomarkkinoille vuodesta 1999 lähtien ja palvelee nyt monia maailman suurimmista laitevalmitajista laajalla standardien ja kustomotoitujen verkkopalvelimien sovellusalustojen ja täysin integroitujen järjestelmien alueella.

Advantech on premier-tason jäsen Intelin Intelligent Systems Alliancessa ja Intelin Network Builders -ohjelman jäsen. Advantech NCG työskentelee läheisesti Intelin ja muiden Network Builder -kehittäjien kanssa optimoidakseen teknologioitaan. Laitevalmistajat voivat valita alustoista, jotka hyödyntävät sulautettuja suorittimia Intel Atomista Core i7:een ja Xeon-perheeseen. Advantechin alustat perustuvat uusimpiin piiprosesseihin, nopeimpiin ja luotettavimpiin LAN-siruihin sekä erikoistuneisiin laitekiihdyttimiin ja ne on suunniteltu vastaamaan kasvaviin suorituskyvyn ja sovellusvaatimuksiin. Tarve NFV-sovelluksille on erinomainen esimerkki siitä, miten toimiva yhdistelmä Advantech ja Intel on. Intelin piirialustan ympärille Advantech tarjoaa OEM-valmistajille laite- ja järjestelmäalustoja, joiden verkkosuorituskyky yltää 1U-kortin 10 gigabitistä sekunnissa yli teratavun kytkentänopeuteen 14 korttipaikan ATCA-järjestelmässä.

Advantechin ATCA-pohjainen MIC-5333-korttipalvelin perustuu Intelin Xeon-prosessorialustaan. Siinä on kaksi Intelin uusinta Xeon E5-2600 v2 -prosessoria (jotka aiemmin tunnettiin nimellä Ivy Bridge) ja Intel 8955 -tietoliikennepiiri. Lisäpiirisarjoja voidaan järjestelmään liittää PCIe-liitäntäisinä FMM-moduuleina (Fabric Mezzanine Modules) lisäämään suorituskykyä (ks. kuvaa 3).


Kuva 3. MIC-5333-korttipalvelin tukee jopa kolmea FMM-moduulipaikkaa kortille, ja yhtä takamoduulissa. Pitkälle modulaarinen rakenne takaa konfiguroitavuuden. I/O-liitäntöjä ja kiihdytystä voidaan joustavasti yhdistellä kortilta löytyvän 20 prosessorin avulla.

Intelin uusi Xeon E5-2600 v2 -prosessoriperhe tuo käyttöön kaksi lisäydintä samalla tehonkulutuksella kuin aiempi sukupolvi. Samlla uusia piirisarja tuo kaksinkertaisen suorituskyvyn IPSec-, SSL- ja pakkausprosessointiin (verrattuna 8910-piirisarjaan perustuviin korttipalvelimiin).

Uusi Intel QuickAssist -teknologiaa tukeva piirisarja tukee pakkauksen kiihdyttämistä laitetasolle aina 20 gigabittiin asti sekunnissa. Salauksessa suorituskyky yltää aina 40 tuhanteen RSA 2k-bittiseen operaatioon sekunnissa jopa 50 gigabittisekunnin linkissä.

Päivitettyyn korttiin perustuvat alustat sopivat virtualisoituihin ja ei-virtualisoituihin sovelluksiin suuren luokan tietoliikennelaitteissa. Tällaisia sovelluksia ovat WAN-optimointi, pilvipalveluiden tietoturvalliset ydhyskäytävät, yhdistetyt VPN/palomuuri-laitteistot, UTM-yhdyskäytävät (Unified threat Management), reitittimet sekä 3G- ja 4G/LTE-verkkolaitteet.

Lopuksi

NFV:n lupaus perustuu siirtymiseen pois asiakaskohtaisten laitealustojen moninaisuudesta, jota verkkojen rakentaminen tällä hetkellä edellyttää. Tulevaisuuden verkossa päästään lähes identtiseen toiminnallisuuteen, mutta verkko-ohjelmistoa ajetaan standardeilla palvelinalustoilla, joita pilvipalvelinkeskuksista tutut virtualisointiteknologiat jakavat.

Verkkolaitteiden erityistarpeet huomioiden tietyt ominaisuudet voivat vieläkin hyötyä erikoistuneista kiihdytinteknologioista. Kun NFV vie alaa poispäin räätälöidyistä laitteistoista, kiihdytys voidaan toteuttaa uusimilla Intelin prosessoreila QuickAssist-teknologialla. Suorituskykyä voidaan skaalata ylöspäin joukolle palvelimia ja ATCA-järjestelmiä Advantechin kaltaisilta toimittajilta. Niiden avulla verkkolaitteiden valmistajat voivat toimittaa joustavia, luotettavia ja tehokkaita ratkaisuja asiakkailleen.

MORE NEWS

Yokogawa istutti datankeruunsa PC:n kylkeen

Mittaus- ja testausyritys Yokogawa Test & Measurement on julkaissut uuden SL2000 High-Speed Data Acquisition Unit -laitteen, joka tuo perinteisen ScopeCorderin tehon suoraan PC:n ohjaukseen. Käytännössä kyse on siitä, että aiemman DL950:n ydin on siirretty PC-pohjaiseen järjestelmään, ilman omaa näyttöä, mutta varustettuna tehokkaalla datansiirrolla ja kehittyneillä ohjelmistoilla.

Oikein tehtynä jokainen NFC-liitos on erittäin turvallinen

NFC-teknologia (Near Field Communication) on jo pitkään mahdollistanut langattoman, nopean ja helppokäyttöisen yhteyden esimerkiksi maksutilanteissa, älylaitteiden yhdistämisessä ja tuotteiden tunnistamisessa. Viime vuosina turvallisuusnäkökulma on noussut keskiöön, ja oikein toteutettuna NFC-yhteydestä voi tulla paitsi vaivaton myös erittäin turvallinen.

Läpimurto akkuteknologiassa – litiumionien liike paranee 30 prosenttia

Tutkijat Münchenin teknillisestä yliopistosta (TUM) ovat kehittäneet uuden materiaalin, joka mahdollistaa litiumionien liikkeen yli 30 prosenttia aiempaa nopeammin. Kyseessä on maailmanennätys ionien johtavuudessa ja samalla merkittävä askel kohti tehokkaampia ja turvallisempia kiinteäakkuja.

OnePlus ottaa tietoisen riskin: tilakytkin vaihtuu monitoiminappiin

OnePlus on päättänyt luopua yhdestä tunnistettavimmista ominaisuuksistaan eli fyysisestä Alert Slider -tilakytkimestä ja korvata sen uudella ohjelmoitavalla Plus Key -painikkeella. Muutos on osa yhtiön uutta tekoälystrategiaa, jonka keskiössä on ”käyttäjäkohtaisesti mukautuva älykkyys”.

Nokia tappaa kuparin kuluttajien yhteyksistä

Nokian eilen julkistaman uuden 25G PON -linjakortin voi sanoa merkitsevän kuparikaapelointiin perustuvien kuluttajalaajakaistojen lopun alkua. Yhtiön mukaan uutuus tuo todelliset 10 gigabitin yhteydet koteihin kustannustehokkaasti. Tämä tekee kupariyhteyksistä teknisesti ja taloudellisesti vanhentuneita.

Xiphera palkittiin laitepohjaisesta salauksestaan

Suomalainen Xiphera on voittanut arvostetun ECSO STARtup Award 2025 -palkinnon Euroopan kyberturvallisuusjärjestön järjestämässä kilpailussa Haagissa. Palkinto myönnettiin yrityksen huippuluokan laitteistopohjaisista kryptografiaratkaisuista, jotka tarjoavat korkean turvallisuustason kriittisille toimialoille, kuten energia-, puolustus- ja tietoliikennesektorille.

Jokainen pörssiasiakas on 65,1 metrin kuituyhteyden päässä

Pörssikauppa Pohjoismaissa toimii yhä tarkasti säädellyissä olosuhteissa, vaikka teknologia loikkaa pilveen. Nasdaqin ja AWS:n huhtikuussa julkistama yhteistyö vie markkinainfrastruktuurin uudelle aikakaudelle, mutta yksi asia pysyy: jokaisella kaupankäyntiosapuolella on edelleen yhtä pitkä matka pörssijärjestelmään – kirjaimellisesti.

Siirtyminen 22 nanometriin on Silicon Labsille iso askel

Silicon Labs on julkistanut uuden sukupolven järjestelmäpiirit (SoC), jotka merkitsevät merkittävää teknologista harppausta yhtiön historiassa. Uudet Series 3 -piirit, SiXG301 ja SiXG302, valmistetaan edistyksellisellä 22 nanometrin valmistustekniikalla, mikä parantaa huomattavasti suorituskykyä, energiatehokkuutta ja integroitavuutta aiempiin sukupolviin verrattuna.

Arm-pohjainen prosessori pidentää selvästi läppärin käyttöikää

Uuden sukupolven kannettavat tietokoneet hyötyvät nyt merkittävästi Arm-pohjaisten prosessoreiden energiatehokkuudesta. HP:n uusimmat OmniBook 5 -sarjan mallit osoittavat, että kannettavan akunkesto voi yltää jopa 34 tuntiin. Tämä tarkoittaa useita päiviä tavallisessa käytössä ilman lataustarvetta.

Tekoäly tekee kyberhyökkäyksistä automatisoituja

Kyberhyökkäysten tahti kiihtyy globaalisti tekoälyn ja automaation myötä. Fortinetin kyberturvatutkimusyksikkö FortiGuard Labsin tuoreen Global Threat Landscape 2025 -raportin mukaan rikolliset hyödyntävät yhä enemmän automatisoituja työkaluja haavoittuvuuksien etsimiseen ja hyödyntämiseen, mikä lyhentää merkittävästi aikaa ensimmäisestä skannauksesta varsinaiseen hyökkäykseen.

Rustin rooli Linuxissa kasvaa

Uusimman Linux-ytimen version 6.15 myötä Rust-ohjelmointikielen tuki ottaa seuraavan askeleen ytimeen integroinnissa. Vaikka Rustin osuus on edelleen pieni, sen laajentaminen esimerkiksi ajastinjärjestelmään (hrtimer) ja ARMv7-arkkitehtuurin tuonti mukaan kertoo, että Rustille on löytymässä todellista käyttöä maailman tärkeimmässä avoimen lähdekoodin ohjelmistoprojektissa.

Mobiilinetti on kaupungeissa selvästi parempi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan mobiiliverkon laatu vaihtelee Suomessa huomattavasti alueittain. Bittimittari.fi-palvelun mittausten perusteella suurimmat erot näkyvät yhteysnopeuksissa kaupunkien ja maaseudun välillä.

Telian datakeskus lämmittää 14 000 kerrostalokaksiota

Telian Helsinki Data Center pystyy nyt lämmittämään jopa 14 000 kerrostalokaksiota. Tämä on mahdollista, kun datakeskuksen hukkalämmön talteenoton kapasiteetti nostettiin keväällä 2025 peräti 90 prosenttiin aiemmasta 60 prosentista.

Tekoäly pysäyttää junan vaaratilanteissa

VTT ja teknologiayhtiö ToolTech ovat kehittäneet tekoälypohjaisen sensorijärjestelmän, joka parantaa turvallisuutta ja tuottavuutta haastavissa ympäristöissä – aina sumuisista rautateistä pölyisiin kaivoksiin. Uusi järjestelmä kykenee havaitsemaan esteet, kuten ihmiset ja eläimet, jopa 200 metrin etäisyydeltä ja ilmoittamaan niistä ajoneuvon kuljettajalle reaaliajassa.

Siemens tuo tekoälypohjaisen piirikorttisuunnittelun myös pienemmille yrityksille

Siemens on julkaissut uudet PADS Pro Essentials ja Xpedition Standard -ohjelmistot, jotka tuovat tekoälyavusteisen piirikorttisuunnittelun (PCB) myös pienempien yritysten ja suunnittelutiimien ulottuville. Työkalut ovat tuttuja Mentorilta, jonka Siemens osti jo vuosia sitten.

Uusi akku jopa kolminkertaistaa sähköauton kantaman

Sähköautojen toimintamatka voi tulevaisuudessa nousta täysin uudelle tasolle, kiitos uuden kiinteäelektrolyyttisen akun, jonka energiatiheys on huikeat 525 Wh/kg. Akun kehittäjä on kiinalainen Gotion, joka on osittain Volkswagenin omistama.

Kiinalaistutkijat kehittivät piilolinssin, jolla näkee pimeässä

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään maailman ensimmäisen piilolinssin, jonka avulla ihminen voi nähdä pimeässä – ainakin tietyissä olosuhteissa. Innovaatio perustuu infrapunavaloon ja sen muuntamiseen näkyväksi valoksi silmälle.

ST:ltä kova saavutus: kaksi kiihtyvyysanturia samaan koteloon

STMicroelectronics on tehnyt merkittävän teknologisen läpimurron julkaisemalla uuden sukupolven älyanturin, joka yhdistää kaksi erillistä kiihtyvyysanturia samaan poikkeuksellisen pieneen (3 x 2,5 mm) koteloon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun samassa moduulissa yhdistyy laajalle G-voima-alueelle skaalautuva mittauskyky, sulautettu tekoäly ja erittäin tarkka liikkeentunnistus.

Näin QR-huijaus toimii

QR-koodit ovat tulleet osaksi arkea: niitä käytetään ravintolamenuihin tutustumiseen, maksamiseen ja nopeaan kirjautumiseen eri palveluihin. Mutta juuri tämä tuttuus tekee niistä vaarallisia. Rikolliset ovat alkaneet hyödyntää QR-koodeja huijauksiin, joissa ihmiset johdatellaan huomaamatta väärennetyille sivustoille. Näillä sivuilla uhrilta kalastellaan henkilökohtaisia tietoja – kuten pankkitunnuksia – tai pyritään asentamaan haittaohjelmia hänen laitteelleen.

Halvoissa Android-televisiobokseissa vakavia tietoturvariskejä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana Android TV -medialaitteiden hankinnassa. Markkinoilla liikkuu erityisesti tuntemattomien valmistajien edullisia laitteita, joissa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia – osa laitteista on jopa sisältänyt haittaohjelmia suoraan pakkauksesta.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Lue lisää...

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article