ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
 
ECF23 videos
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

ETNtv

Watch ECF videos

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

RFID-kasvu avaa uusia mahdollisuuksia

Tietoja
Kirjoittanut Jack Shandel
Julkaistu: 04.04.2014
  • Verkot

Saavuttuasi tänä aamuna töihin olet saattanut käyttää RFID-tekniikkaa neljä kertaa tietämättä siitä. RFID ei ehkä ole vielä kaikkialla, mutta siihen ollaan menossa.

Kirjoittaja Jack Shandel on vapaa toimittaja, joka on erikoistunut useisiin elektroniikan teknologioihin, kuten langattomiin, älykkäisiin sähköverkkoihin ja puolijohteisiin. Hän on toiminut useiden elektroniikkalehtien - esimerkiksi Electronic Design ja ChipCenter - päätoimittajana. Freelancerina hän on kirjoittanut satoja artikkeleita lehtiin kuten EE Times, EDN, CommsDesign ja TechOnline. Lisäksi hän on kirjoittanut usean yrityksen omaan julkaisuus, esimerkiksi ARM:n IQ Magazineen ja Xilinxin Xcell Journaliin.

Käytit todennäköisesit RFID-tekniikkaa, kun laitoit autonavaimen pesäänsä ja poistit käynnistykseneston, kun ajoit miehittämättömän tietullin läpi, kun maksoit aamuisen capuccinosi kännykälläsi ja kun henkilökorttisi rekisteröi saapumisesi toimistoon. RFID on tulossa vauhdilla lähes kaikkialle.

Ensimmäiset passiiviset lähettimet, jotka saivat virtansa tulevasta RF-signaalista esiteltiin jo 1970-luvun alkupuolella. Samoihin aikoihin syntyivät visiot tämän päivän monista RFID-sovelluksista. Tarvittiin kuitenkin kehitystä puolijohdetekniikassa - Mooren laista puhumattakaan - että RFID-kehitys lähti toden teolla liikkelle.

Yrityksille ja liiketoiminnalle RFID antaa ennen näkemättömät mahdollisuudet kasvattaa tuottavuutta ja parantaa asiakaskokemusta. Sillä voidaan automatioida palveluita kuten maksaminen ja rekisterien ylläpitäminen. RFID käytetään laajasti hyvin erilaisissa sovelluksissa karjan tunnistamisesta kaupan varastonhallintaan, potilastietojen hallintaan, sähköiseen maksujen keräämiseen, elektronisiin passeihin, ja viime aikoina matkapuhelimiin, josta tulee joidenkin spesifien RFID-tekniikoiden tärkein alusta.

RFID-tagien markkina kasvaa nopeasti ja kasvun on ennustettu kiihtyvän. Esimerkiksi IDTechEx ennustaa, että passiivisten RFOD-tagien määrä kasvaa vuoden 2011 lle kolmesta miljardista tagista noin 250 miljardiin vuonna 2021.

Suunnittelijan näkökulmasta RFID ei ole yksi yksittäinen teknologia, ja se vaihtelee taajuuden mukaan. On mahdollista käyttää useita taajuusalueita, mutta kolme hallitsee markkinaa: LF, joka käyttää aluetta 125-135 KHz; HF, joka toimii 13.56 MHz alueella, selä UHF jota käytetään pääasissa 865-955 MHz alueella (2,4 GHz alue voidaan myös sisällyttää UHF-alueeseen).

Taulukko 1 kokoaa yhteen kolmen tärkeimmän RFID-alueen sovellukset ja lukuetäisyyden.


Taulukko 1.

Iso osa RFID-järjestelmäsuunnittelusta keskittyy lukulaitteisiin. Suunnittelua määrittävät ennen kaikkea sovellus ja lähettimien (tagien) ominaisuudet, joita suunnittelevat ja valmistavat puolijohdeyritykset. Laajasti puhuen kaksi eri tagityyppiä voi kommunikoida lukulaitteiden kanssa. Aktiivisissa tageiss aon sulautettu paristo, passiivisissa ei ole. Passiiviset tagit ovat selvästi yleisempiä ja tämä artikkeli käsittelee vain niitä.

Yhteystekniikat

Sähkömagneettinen kytkentä on tärkein passiiviste tagien lukuetäisyyttä määrittävä tekijä. LF- ja HF-alueen RFID-järjestelmä käyttävät induktiivistä kytkentää: energiaa siirtyy lukulaitteen käämistä tagin käämiiin jaetun magneettisen kentän yli. Lukuantenni muodostaa LF- ja HF-järjestelmissä voimakkaan sähkömagneettisen alueen, jota kutsutaan termillä "near field" (aina yhden aallonleveyden päähän antennista). Tämä magneettikenttä on riittävän voimakas herättämään tagin ja varustamaan sen teholla, joka tarvitaan ID-datan lähettämisene lukulaitteelle. Induktiivista kytkentää voidaan käyttää myös tagien kirjoittaiseen samalla energian siirron tekniikalla. Kuva 1 esittää induktiivisen kytkennän konseptia.


Kuva 1: LF- ja HF-järjestelmien - myös NFC:n - induktiivinen kytkentä tapahtuu lähietäisyydellä (near field).

UHF-alueen RFID-järjestelmien lukuetäisyys on pidempi kuin LF- ja HF-alueella. Kantama yltää noin kahdesta aallonpituudesta äärettömiin. Backscatter-kytkennän avulla lukulaitteen antennin sähkömagneettinen energia vastaanotetaan tagin antennissa ja RFID-piiri käyttää energiaa muuttamaan signaalin sisältöä ja heijastamaan takaisin muuttuneen signaalin, joka sisältää identifikaatioinformaation.

Käytännön syistä tagit suunnitellaan hyvin erikoistuneisiin sovelluksiin, ja niiden taajuus, muistin määrä, tuettu standardia ja antennisuunnittelu vaihtelevat. Texas Instrumentsin Tag-it HF-I Plus Transponder (595-RI-I03-112A-03) sisältää kaksi kilobittiä muistia miniatyrisen suorakulmion muodossa. Se sopii tuotteen autentikointiin, tavaroiden hallintaan ja toimitusketjun hallintaan. Tagi toimii 13,56 megahertsin HF-taajuudella.

Muistivalikoimaan toisess apäässä on NXP:n HITag μ transponder -siru (771-HTMS1101FTBAF1), jossa on muistia 128 kilobittiä. LF-alueen tagi sopii esimerkiksi karjan tunnistamiseen, automaattipesuloihin, sekä vaikkapa oluttynnyrien ja kaasupullojen logistiikkaan.

Suunnittelun tavoitteet

RFID-lukulaitteiden ominaisuudet määrittyvät pitkälti sovelluksen perusteella, vaikka useat suunnittelun tavoitteet ylittävät sovellusten väliset rajat. Kuten useimmissa suunnitteluprojekteissa kustannukset ovat tärkeässä roolissa, mikä yleensä tarkoittaa materiaalikustannusten minimoimista ja tagin valmistajan kehitystyökaluina, referenssisuunnitteluina ja ohjelmistoina tulevan lisäarvon maksimoimista. Mekaniikkasuunnittelun pitäisi olla kestävää ja estää vandalismi. Suunnittelussa pitäisi myös harkita viranomaisten taajuusjakoa niillä alueilla, joilla järjestelmää tullaan käyttämään. On myös tärkeää, että järjestelmä on helppo ottaa käyttöön ja käyttää, koska loppukäyttäjät eivät ole teknisiä ihmisiä.

Near Field Communication

Myös tehonkulutus on tärkeää, erityisesti akkukäyttöisissä sovelluksiss akuten älypuhelimissa, joihin on sulautettu NFC-toiminnallisuus (near field communication). Vaikka kyse on RFID-tekniikan alalajista, NFC:ssä on joitakin leimaa-antavia parannuksia:

Lyhyempi etäisyys: NFC:n erittäin lyhyt kantama (<10 cm) estää linkin aktivoinnin vahingossa tai luvattomasti. Salaus takaa vieläkin paremman tietoturvan.

Intuitiivinen yhdistämiskäytäntö: NFC vaatii käyttäjältään minimaalisen vähän. NFC-älypuhelimet ryhtyvät kommunikoimaan keskenään tai lukulaitteen kanssa, kunhan ne viedään toisen laitteen lähelle.

Kyky kommunikoida paristottomien RFID-tuotteiden kanssa: NFC tukee kommunikointia myös passiiviste laitteiden kuten kontaktoimattomien älykorttien tai RF-lähettimien kanssa.

Synergia bluetoothin ja Wi-Fin kanssa: RFID-tekniikan täydentämisen lisäksi NFC:ssä on sisäänrakennettuna kyky kommunikoida bluetooht- ja wlan-verkkoja käyttävien laitteiden kanssa. Sellaisena NFC tarjoaa moniprotokollaisen sillan eri teknologioiden välille.

IMS Researchin mukaan NFC-sovellusten määrä tulee kasvamaan nopeasti pääasiassa matkapuhelinten voimalla. NFC-puhelinten määrä tulee kasvamaan kymmenkertaiseksi vuosina 2012-2017. Kun valmistajat omaksuvat langattoman viestinnän ja maksamisen tuotteissaan standardina, NFC-puhelinten määrä yltää 1,2 miljardiin. Tämä vuonna toimitukset kasvavat 268 miljoonaan laitteeseen, mikä on 123 prosenttia enemmän kuin 120 miljoonaa laitetta vuonns 2012. Tärkeimpiin NFC-sovelluksiin kuuluvat:

- Viihdelippujen, taksimatkojen ja vastaavien maksaminen. Lisäksi kauppojen lahjakortteja voi tallentaa NFC-kännykkään.

- Autentikointi ja sisäänpääsy suojattuihin rakennuksiin NFC-älypuhelimella. Myös PC-kirjautuminen, auton ovien avaaminen ja sulkeminen, jne.

- Laitteiden välinen datansiirto esimerkiksi NFC-älypuhelinten, -digikameoriden ja tablettien välillä.

- Tietoliikennelinkit datansiirtoon bluetoothin ja wlanin välityksellä.

- Pääsy digitaaliseen informaatioon: NFC-laitteet pystyvät lukemaan aikatauluja älyjulisteista NFC-kännykkään, lataamaan puhelimeen karttoja älyjulisteesta sekä tallentamaan puhelimeen auton parkkipaikan sijainti.

NFC-tekniikan perusteet

NFC toimii 13,56 megahertsin alueella ja sen datanopeus on 106-424 kilobittiä sekunnissa. Sen käyttökelpoisuuden kasvattamiseksi tekniikka on taaksepäin yhteensopiva ISO/IEC 14443 A- ja ISO/IEC 14443 B-pohjaisten älysiruprotokollien kanssa, kuten myös Sonyn FeliCa-korttien (JIS X 6319-4) kanssa.

Informaation vaihtamiseen kahden NFC-laitteen välille kehitettiin uusi protokolla, joka määriteltiin standardeissa ECMA-340 ja ISO/IEC 18092. NFC Forum kehittää määrityksiä, jotka varmistavat NFC-tuotteiden yhteensopivuuden. NFC:llä on kolme toimintamoodia:

- Korttia emuloiva moodi (passiivimoodi): NFC-laite toimii kuten olemassaoleva kontaktoimaton kortti.

- Luku/kirjoitusmoodi (aktiivimoodi): NFC-laite on aktiivinen, ja lukee tai kirjoittaa passiivisia RFID-tageja.

- Laitteiden välinen moodi (peer-to-peer): Kaksi NFC-laitetta vaihtaa informaatiota. Käynnistävä laite (initiator) vaatii vähemmän tehoa kuin luku/kirjoitusmoodissa, koska kohde laite käyttää omaa teholähdettään.

Jokaisella kolmella moodilla on oma siirtotekniikkansa. NFC-A (taaksepäin yhteensopiva ISO/IEC 14443 A:n kanssa), NFC-B ( taaksepäin yhteensopiva ISO/IEC 14443 B:n kanssa) ja NFC-F ( taaksepäin yhteensopiva JIS X 6319-4:n kanssa).

Tukeakseen vanhoja RFID-tekniikoita NFC-laitteen täytyy saada kuunteleva laite (tagi) määrittelemään, mitä protokollaa (NFC-A, NFC-B and NFC-F) käyttää. Kuva 2 esittää tämän määrittelyn kulkua.


Kuva 2: Käytettävän NFC-protokollaan määrittelyn kulku.

NFC-järjestelmän suunnittelussa ohjainpiirillä on keskeinen rooli. Tietoliikennemoodin valitseminen on vasta alkua. Muiden MCU-tehtävien lisäksi ohjaimen täytyy monitoroida ja valvoa lähetintä, tehonhallintaa ja isäntätietokokeen liitäntää. NFC-spesifeihin liitäntöihin kuuluvat SAM-liitäntä (Secure Access Module), SIM-liitäntä (Subscriber Identity Module) ja kontaktoimattoman liitännän tekniikka (CLESS).

NXP:n PN544 (771-PN5441A2EC20501) on sulautetulla 80C51-ytimekkä varustettu NFC-ohjain, joka sopii matkapuhelimiin integroitavaksi. Lukupuolella sovelluksiin kuuluvat mobiilimaksaminen, joukkoliikenne- ja tapahtumalippujen tarkistus sekä erilaisten objektien, kuten vCard-tietojen ja digitaalisten oikeuksien vaihtaminen. Texas Instumentsin TRF7970ARHBT (595-TRF7970ARHBT) tukee samaa sovellusvalikoimaa.

Työkaluilla menestykseen

Vaikka RFID-sovellukset eivät tyypillisesti edellytä suurta suorituskykyä ja toimitanopeutta, järjestelmätasolla on melko lailla monimutkaisuutta erilaisten standardien, taajuusvaihtoehtojen ja - ennen kaikkea - sovellusvaatimusten takia. Jokainen uusi suunnittelu vaatii ottamaan huomioon tietoturvan, kantaman, signaalin suuntaamisen, ympäristön olosuhteet, tehonkulutuksen, muistivaatimukset ja liitännän. Kun järjestelmän arkkitehtuuri on huolellisesti mietitty, lukuisat suunnittelun työkalut ja kehityspaketit avaavat tien menestyksekkääseen projektiin.

back to top
MORE NEWS

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

Nokia esittelee jo 6G-piirejä

Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat tulla käyttöön joskus ensi vuosikymmenen vaihteessa. Alueen tutkimus etenee jo kovaa vauhtia, kuten Nokian Bell Labs -tutkimuskeskuksen ja mittaustalo Keysightin demot kansainvälisessä mikroaaltotekniikan symposiumissa kesäkuussa osoittavat.

ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.

Maailman ensimmäinen vesitiivis MEMS-paineanturi

STMicroelectronics on esitellyt markkinoiden ensimmäisen vesi- ja nestetiiviin MEMS-pohjaisen paineanturin. Samalla ST lupaa komponentille pitkän käyttöiän eli teollisuuskomponenteille vaaditun 10 vuoden eliniän.

Tekoälystä kaikki hyöty irti: ilmainen kurssi opettaa promptaamaan

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

”Suomeen tarvitaan nopeasti kattava valokuituverkko”

- Suomi on ollut mobiilimaana hurja edelläkävijä, mutta samalla kiinteiden yhteyksien puoli on jäänyt täysin paitsioon. Suuri osa ei edes tiedä, miltä tuntuu olla valokuituyhteyden päässä, kun esimerkiksi videopuhelu tai -peli on aidosti reaaliaikainen, sanoo valokuituyhtiö Valoon liiketoiminnan kehityksestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Vesa Kemppainen.

Turvallista Linuxin verkon reunalle

NXP Semiconductors on julkistanut uuden i.MX 91 -sovellusprosessorien perheen. Sarja tarjoaa optimoidun yhdistelmän suojausta, ominaisuuksia ja energiatehokasta suorituskykyä, joita tarvitaan seuraavan sukupolven Linux-pohjaisessa IoT:ssä ja teollisuuden sovelluksissa.

Suomalaiset kehittivät sentintarkan kaivuurobotin kiskotöihin

Ensi viikolla Espanjan Tarragonassa järjestetään raidetekniikan tutkimukseen keskittyvä näyttely. Siellä esitellään suomalaista demoa, joka vie kiskojen automatisoidun rakentamisen ja korjaamisen uudelle tasolle. Tampereen yliopiston ja Novatronin yhteisdemossa robotti skannaa ympäristöään ja liikkuu ja toimii sentintarkasti.

Arm esitteli tulevien puhelimien prosessorit - 32-bittiset sovellukset jäävät historiaan

Arm valitsi Taiwanin Computex-näyttelyn paikaksi, jossa sen seuraavan polven älypuhelinprosessorit esiteltiin. Luvassa on lisää tehoa kaikkiin laiteluokkiin, kun suorittimissa siirrytään TCS23-alustalle. Samalla tuki 32-bittisille sovelluksille loppuu.

Sigfox ei kuollutkaan

Sigfox on LoRan rinnalla toinen ”alkuperäisistä” IoT-radiotekniikoista. Viime vuoden keväänä koko taru oli päättyä, kun tekniikan kehittänyt Sigfox SA ajautui konkurssiin. Jäämistö päätyi huutokaupassa singaporelaisen UnaBizin omistukseen. Sen johdolla toiminta on tervehtynyt ja nyt Sigfox näyttää täyttävän tekniikkaan kohdistuneet kovat lupaukset.

Darkwebistä löytyi kuusi miljoonaa varastettua maksukorttia

Vaikka pankit ja muut rahoitusalan tahot tekevät paljon suojatakseen asiakkaitaan korttipetoksilta, rikolliset onnistuvat siitä huolimatta tihutyöissään. NordVPN:n uusimmassa tutkimuksessa analysoitiin 6 miljoonaa maksukorttia, jotka löytyivät pimeästä verkosta.  Kaksi kolmasosaa korteista oli yhdistetty muihin yksityisiin tietoihin, kuten osoite, puhelinnumero, sähköpostosoite tai jopa sosiaaliturvatunnus.

Autokauppa on edelleen fossiilista

Autokauppa on ollut koronapandemian ja Venäjän aloittaman sodan aikana suurissa vaikeuksissa, kun tarvittavista komponenteista on ollut pulaa. Autoteollisuutta seuraavan JATO Dynamicsin mukaan ongelmat alkavat helpottaa, mikä näkyy myytyjen uusien ajoneuvojen määrän kasvuna. Valtaosa uusista autoista kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Simuloi 64-bittistä Arm-koodia PC:llä

Saksalainen SEGGER laajensi vastikään sulautettujen sovellusten työkalutarjontaansa kääntimen ja ajonaikaisen tuen 64-bittisille Arm-sovelluksille. Nyt palettiin on lisätty simulaattori.

Piianodia käyttävä ihmeakku tähtää lentäviin autoihin

Kalifornialainen Amprius Technologies on kehittänyt akkutekniikan, jossa grafiittianodi korvataan piipohjaisella ratkaisulla. Tämä kasvattaa akun energiatiheyden kaksinkertaiseksi. Nyt yhtiö kertoo suunnitelmistaan avata ensimmäisen tehtaansa.

Maailman nopein kotinetti tulee Suomeen

Suomen suurin valokuituoperaattori Lounea julkisti jo alkuvuonna aloittaneensa ensimmäisenä Suomessa kehityspolun kohti 50GPON-luokan kuituverkkoja. Teknologiatestit Lounealla ovat kevään aikana edenneet suunnitellusti ja testeissä kuitu kotiin -verkossa saavutettiin ennätyksellinen 42 gigan nopeus.

Pitääkö olla huolissaan, jos kännykän näyttö avautuu itsestään?

Jos laittaa Googleen hauksi "puhelin avautuu itsestään", saa yli 209 miljoonaa tuosta. Mutta miksi puhelimet avautuvat itsestään? Asiantuntijoiden mukaan kyse voi olla GhostTouch-hyökkäyksestä, joka voi aiheuttaa käyttäjille ongelmia, sanoo NordVPN:n kyberturvallisuusasiantuntija Adrianus Warmenhoven.

Signaalia avoimien Open RAN -tukiasemien kehitykseen

Open RAN on avoin tukiasema-arkkitehtuuri, jota monet operaattorit kaavailevat jatkossa käyttävänsä. Rohde & Schwarz ilmoittaa, että sen signaaligeneraattorit ja -analysaattorit on nyt hyväksytty Qualcommin avoimien verkkojen laitteiden QRU100-radiopiirien testaamiseen.

Apr # Nyhetssajt samt mobil. Placeras direkt efter första nyheten
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin
  • Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä
  • Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat
  • Nokia esittelee jo 6G-piirejä
  • ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

NEW PRODUCTS

  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
  • Tarkkaa asentotietoa vihamielisessä ympäristössä
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet