ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Mystiikka pois tekoälystä korttitietokoneilla

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 17.01.2022
  • Devices
  • Embedded
  • Software

Tekoäly (AI) ja koneoppiminen (ML) ovat teknologioita, jotka tarjoavat valtavia potentiaalisia etuja monenlaisille sulautetuille järjestelmille. Monille yrityksille näiden nopeasti kehittyvien alueiden osaamisen kehittämiseen vaadittava investointi voi olla haastavaa. Jotkut maailman johtavista valmistajista kehittävät kuitenkin ratkaisuja, joiden avulla sulautetut kehittäjät voivat ottaa nämä innovatiiviset tekniikat käyttöön entistä yksinkertaisemmin ja nopeammin.

 

Artikkelin kirjoittaja Cliff Ortmeyer vastaa Premier Farnellin ratkaisujen kehittämisestä. Ortmeyer tuli Farnellin palvelukseen vuonna 2011. Sitä ennen hän työskenteli STMicroelectronicsilla liiketoiminnan kehityksessä yli 13 vuotta. Ortmeyerillä on elektroniikkainsinöörin tutkinto Iowa State Universitystä.

Tekoälyllä on potentiaalia tuoda lisäarvoa monille teollisuudenaloille, mutta yksi tärkeimmistä hyötyjä saavista olevista alueista on toimitusketjun hallinta ja edistynyt valmistus. McKinseyn raportissa [1] arvioitiin, että tekoäly voisi hyödyttää yrityksiä ja niiden asiakkaita 1,2-2 biljoonan dollarin edestä.

Tekoälyn suurin potentiaali valmistuksessa piilee ennakoivassa kunnossapidossa, jossa anturien tietojen avulla voidaan tunnistaa poikkeavuuksia ja ennustaa, milloin moottori tai tuotantoprosessi vaatii huomiota rikkoutumisen estämiseksi.

Muiden analyytikoiden tekemät tutkimukset korostavat hyviä uutisia. Accenturen raportti [2] osoitti, että tuotannosta tulee yksi AI-vallankumouksen suurimmista voittajista. Tekoälykäyttöiset järjestelmät oppivat jatkuvasti prosesseja, joten huoltoinsinöörit voivat unohtaa vialliset koneet ja käyttämättömät laitteet, kun taas nopea prototyyppien valmistus ja resurssien allokointi vähentävät markkinoille tuloaikaa ja kustannuksia. Kaikki nämä parannukset tuovat ennusteiden mukaan 39 prosentin kasvun kannattavuuteen.

Toisessa Accenturen raportissa [3] havaittiin, että 71 prosenttia teollisuuslaitesektorin johtajista uskoo, että tekoälyllä on merkittävä vaikutus heidän organisaatioonsa. 78 prosenttia sanoi, että sillä on merkittävä vaikutus koko sektoriin. Sama raportti osoittaa kuitenkin, että teollisuuslaitesektori on jäljessä tekoälyn hyödyntämisessä.

Hyvä esimerkki siitä, mitä tämä voi tarkoittaa käytännössä, on puolijohdeteollisuus. Puolijohdeyritykset ovat suurilla pääomasijoituksilla yrittäneet lyhentää tuotteiden elinkaarta ja keskittyä enemmän innovaatioihin pysyäkseen kilpailukykyisinä. Kun jokainen uusi sirusukupolvi pienentää piirin rakenteiden kokoa, kehitys- ja valmistuskustannukset ovat nousseet pilviin. Näille yrityksille tekoäly ja koneoppiminen tarjoavat mahdollisuuden muuttaa alan kustannusrakennetta lisäämällä tuottavuutta kaikissa vaiheissa tutkimuksesta sirujen suunnitteluun ja valmistukseen. ML-pohjaisia järjestelmiä voidaan myös kouluttaa havaitsemaan ja luokittelemaan kiekkojen viat automaattisesti, mikä parantaa edelleen saantoa.

Hitaasti liikkeelle tekoälyn käytössä

Teollisuuden ja esineiden internetin sovellukset perustuvat nykyään usein yhden kortin tietokoneisiin (SBC, Single Board Computers), ja noin 50 prosenttia Farnellin [5] haastattelemista suunnittelijoista käyttää näitä kehityslevyjä työssään. Vaikka korkean suorituskyvyn tekoäly on yksi yleisimmistä parannustoiveista korteilla, vain 20 prosenttia insinööreistä maailmanlaajuisesti hyödyntää tekoälyä ja koneoppimista SBC-sovelluksissaan.

Syyt tähän vähäiseen käyttöön ovat edelleen epäselviä, mutta Farnellin tutkimus paljasti, että insinöörit pitävät suunnittelunsa markkinoille tuomisen ajan lyhentämistä keskeisenä huolenaiheena. Huolimatta korttiteokoneiden helppokäyttöisyydestä, kehittäjät saattavat nähdä tekoälyn ja koneoppimisen esteenä: pelkona on, että näiden tekniikoiden hyödyntäminen vaikuttaisi kohtuuttomasti projektien budjetteihin ja aikatauluihin.

Tekoäly toiminnassa

Mitä tulee tekoälyyn käytännössä, ennakoiva ylläpito on yksi tärkeimmistä käyttötapauksista teollisuudessa. Elektroniikan komponenttien jakelija Avnet auttaa valmistajia ja kehittäjiä tuottamaan IoT-ratkaisuja eri toimialoille. Avnet teki esimerkiksi yhteistyötä suuren sähköajoneuvojen valmistajan kanssa tunnistaakseen poikkeavuuksia sen valmistusrobottien toiminnassa. ML-tekniikat ja tilastollinen vika-analyysi mahdollistivat poikkeavuuksien havaitsemisen reaaliajassa ja ryhtymisen tarvittaviin toimiin vikojen ehkäisemiseksi.

Omistettujen laitteiden seuranta on myös suuri mahdollisuus. Yhdysvaltalainen maansiirto- ja rakennuskoneiden valmistaja, joka tarjosi koneita ja laitteita vuokralle päiviksi tai kuukausiksi kerrallaan, käytti älykästä valvontaa siirtyäkseen tarjoamaan tuotteitaan palveluna. Näin yritys pystyi vuokraamaan laitteita käytön perusteella sen sijaan, että asiakkaat maksaisivat koko päivästä tai kuukaudesta.

Kuvien prosessointi ja kasvojentunnistus ovat perinteisiä tekoälyn ja koneoppimisen käyttötapauksia, koska tuotannossa niitä voidaan käyttää työntekijöiden sisäänpääsyn turvaamiseen, läsnäolon seuraamiseen sekä petosten ja varkauksien estämiseen. Esimerkiksi Sonyn teknologiakeskus Englannissa (UK Technology Center) otti käyttöön kuvankäsittelyn osana projektia, joka käyttää tekoälytekniikkaa tuotteiden vaihtelun ja laadun seuraamiseen tehtaalla. Yli 150 Raspberry Pi -korttitietokonetta ja Raspberry Pi High Quality -kameraa käytettiin tarkastelemaan prosesseja, kuten osien asennusta yksittäisille piirilevyille.

Se ei ole niin vaikeaa

Vaikka tekoäly ja ML voivat kuulostaa pelottavilta, suuret alustavalmistajat ovat ryhtymässä toimiin ja helpottavat insinöörien ja sulautettujen kehittäjien mahdollisuuksia hyödyntää tekniikkaa. Korttitietokoneista on tulossa tehokkaampia ja ne mahdollistavat tekoälyalgoritmien, kuten kuvien luokittelun, objektien havaitsemisen ja eleiden tunnistuksen, suorittamisen TensorFlow Liten [6] kaltaisilla työkaluilla.

TensorFlow Lite on optimoitu laitteiden koneoppimiseen, mikä auttaa kehittäjiä ajamaan malleja mobiililaitteissa, sulautetuissa ja IoT-laitteissa. Työkalu ratkaisee joitakin korttitietokoneiden keskeisiä rajoituksia: se poistaa latenssin, kun dataa ei tarvitse lähettää palvelimelle, varmistaa yksityisyyden koska henkilötietoja ei poistu laitteesta, ei vaadi Internet-yhteyttä ja tarjoaa fyysisesti pienimmät laitteet sekä minimoidun virrankulutuksen.

TensorFlow Lite tarjoaa useita valmiiksi koulutettuja malleja, jotka voivat sopia teolliseen tai tuotantokäyttöön. Nämä "reseptit" tekevät tekoälyratkaisujen käyttöönotosta paljon helpompaa sellaisten toimintojen suorittamiseen, kuten kuvien luokittelumallit, jotka voivat tunnistaa satoja kohteita mukaan lukien ihmiset ja aktiviteetit, sekä luonnollisen kielen kysymyksiin vastaamisen ja eleiden tunnistamisen. On monia muitakin kirjastoja, jotka mahdollistavat sisäisten tekoälyprosessointiratkaisujen kehittämisen, mutta vaikka nämä vähentävät tarvittavaa asiantuntemusta, kokeneita tekoälyasiantuntijoita tarvitaan silti.

Pääsy pilvipohjaisiin palveluihin verkkoon yhdistettyjen laitteiden kautta varmistaa, että dataa voidaan analysoida ilman, että itse kortilta vaaditaan valtavaa laskentatehoa. Pilvipohjaiset palvelut voivat mahdollistaa tekoälyn yksinkertaisemman käyttöönoton, ja näiden alustojen kokeneita käyttäjiä on paljon suurempi joukko.

Microsoft on tämän alueen johtava yritys ja on julkaissut Azure Sphere IoT -alustan, joka tarjoaa myös Linux-ytimen käyttöjärjestelmän IoT-päätelaitteissa käytettäviä sulautettuja mikro-ohjaimia (MCU) varten. Tyypillisiin käyttötapauksiin kuuluu esimerkiksi Starbucksin pilotti, joka sulautti Azure Sphere -mikro-ohjaimet keräämään telemetriatietoja myymälöissään olevista kahvinkeittimistä. Yhtiö odottaa kerättyjen tietojen auttavan ennakoimaan mahdollisia ongelmia, ennen kuin kahvinkeittimet ja muut myymälässä olevat koneet tarvitsevat korjausta. Azure-ohjaimet ovat edullisia, tarjoavat laajan valikoiman liitäntävaihtoehtoja, mukaan lukien matkapuhelinverkko ja Ethernet, ja niitä voidaan tukea useilla kehityskorteilla ja aloitussarjoilla.

Toinen suuri pilvialusta on Amazon Web Services (AWS). Alusta käyttää reunalaskentaa ja edistyneitä analytiikkatyökaluja, jotka auttavat älykästä tehdasta parantamaan tuottavuutta keräämällä ja analysoimalla tehtaan tiedot. Se sisältää pääsyn pilvipohjaiseen tekoälyyn ja ML-malleihin reaaliaikaisen ennakoivan analytiikan tarjoamiseksi.

Toinen lähestymistapa on käyttää pilvipohjaisia palveluita avoimen lähdekoodin kehysten, kuten Caffe ja TensorFlow, rinnalla. Caffe on tunnettu kehys, jonka on kehittänyt Berkeleyn tohtoriopiskelija Yangqing Jia, kun taas TensorFlow-alustan on kehittänyt Googlen Brain Team, ja se tarjoaa laajan kirjaston työkaluja, kirjastoja ja yhteisön resursseja.

Suljetun lähdekoodin ratkaisut tarjoavat myös helppokäyttöisen vaihtoehdon. Arm tarjoaa integraation Watsonin kanssa Mbed IoT -laitekehitysalustan kautta [7]. IBM on myös rakentanut suoria rajapintoja Watson AI -alustaan kehityskorteilla kuten Raspberry Pillä, mikä tekee koneoppimissovellusten prototyyppien tekemisestä helppoa ennen lopulliseen arkkitehtuuriin sitoutumista.

Korttitietokoneita tekoälyyn

Farnellilla on laaja valikoima yhden kortin tietokoneita, jotka tukevat sulautettuja tekoälysovelluksia. Suosituin niistä on Raspberry Pi 4. Malli B -versio on saatavana DDR4RAM-muistilla 8 gigatavuun asti.

Arduino Portenta on erittäin suorituskykyinen korttitietokone. Sen kaksi epäsymmetristä ydintä voivat suorittaa samanaikaisesti korkean tason koodia, kuten protokollapinoja, ML-malleja tai jopa tulkittuja kieliä, kuten MicroPython tai Javascript.

Yhdistämällä nämä tehokkaat, helppokäyttöiset kortit valmiisiin pilvialustoihin IoT-laitekehittäjät voivat helposti hyödyntää tekoälyä ja koneoppimismalleja projekteissaan. Laitevalmistusta tekeville asiakkaille hyödyt ovat ilmeiset ja niistä tulee välttämättömyys tuotteiden laadun, tehtaan tuottavuuden ja monen muun tekijän parantamisessa.

Sulautetun tekoälyn tulevaisuus

Järjestelmän suorituskyvyn parantuessa tekoälyn ja koneoppimismallien lisääntynyt käyttöönotto sulautetuissa sovelluksissa on väistämätöntä. Vaikka tekniikka on monimutkaista, on jo olemassa ratkaisuja, jotka vähentävät dramaattisesti tekoälyn ja ML-mallien integrointia ja käyttöönottoa. Koska käyttöönottoa ei ole syytä lykätä, ja koska on todennäköistä, että kilpailijoiden tuotteet tarjoavat näiden teknologioiden mahdollistamia lisäetuja, suunnittelijoilla on painava syy ottaa tekoäly- ja ML-teknologioita käyttöön sulautetuissa järjestelmissä jo nyt.

Viitteet

[1] https://www.mckinsey.com/business-functions/mckinsey-analytics/our-insights/most-of-ais-business-uses-will-be-in-two-areas

[2] https://www.accenture.com/fr-fr/_acnmedia/36dc7f76eab444cab6a7f44017cc3997.pdf

[3] https://www.accenture.com/_acnmedia/PDF-74/Accenture-Pov-Manufacturing-Digital-Final.pdf

[4] https://www.accenture.com/us-en/insights/artificial-intelligence-summary-index

[5] https://www.element14.com/news/new-research-from-farnell-shows-demand-for-low-cost-sbcs-in-industrial-and-iot-applications/

[6] https://www.tensorflow.org/lite/tutorials

[7] https://os.mbed.com/

MORE NEWS

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

Hengittävä akku on askeleen lähempänä

Englantilaisen Surreyn yliopiston tutkijat ovat tehneet läpimurron uudenlaisessa litium–hiilidioksidiakussa, joka voi tulevaisuudessa paitsi varastoida energiaa tehokkaasti, myös vähentää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Tutkijoiden kehittämä “hengittävä” akku käyttää hiilidioksidia kemiallisessa reaktiossa sähkön tuottamiseen ja vapauttamiseen.

Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille

Murata on esitellyt maailman ensimmäisen hartsivaletun ja wire-bonding- eli lankabondausyhteensopivan NTC-termistorin. Sen tuoma tarkempi lämpötilanhallinta mahdollistaa pienemmät ja tehokkaammat moduulit sähköautoihin.

Eurooppalaiset viranhaltijat hylkäävät Windowsia

Useat eurooppalaiset viranomaiset ovat aloittaneet historiallisen irtautumisen Microsoftin tuotteista. Tanskan digiministeriö sekä Saksan pohjoinen osavaltio Schleswig-Holstein ovat päättäneet siirtyä Windowsista ja Microsoft 365 -palveluista avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin, kuten Linuxiin ja LibreOfficeen.

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla
  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi
  • Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla
  • VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet