logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Nykyiset mobiililaitteet ovat tehonsyötön osalta hankalia. Välillä ne vaativat suuria kuormia, välillä virrankulutuksen pitää pudota mahdollisimman alas. Tämä vaatii uudenlaista lähestymistapaa koko tehosuunnitteluun.

Artikkelin kirjoittaja Peter Tang on itävaltalaisen ams:n vanhempi sovellusinsinööri. Hän työskentelee ams:n Taiwanin yksikössä. Aiemmin hän työskenteli Maxim Integrated Circuitin sovellusinsinöörinä. Ams:llä Peter on keskittynyt tehonhallinnan sovelluksiin, erityisesti kannettavissa laitteissa. Hänellä on elektroniikkasuunnittelun tutkinto Taiwanin kansallisesta yliopistosta.

Mobiililaitteiden kuten älypuhelimien ja tablettien tehoratkaisujen kehitys hyppäsi vastikään ison askeleen eteenpäin. Kuluttajat vaativat parempaa suorituskykyä - terävämpää grafiikkaa ja nopeampia yhteyksiä - ja yhä houkuttelevampia ominaisuuksia. Tällä on tapana rasittaa prosessoria yhä enemmän, vaikka kuluttaja samalla haluaa akun kestävän yhä pidempään yhdellä latauksella.

Nämä ristiriitaiset vaatimukset vaativat uudenlaisia ratkaisuja laitteiden tehopiiristöihin. Tämä artikkeli kuvaa yhtä niistä. Kyse on uudesta lähestymistavasta mobiilitehonkulutuksen suorituskyvyn, koon, tehokkuuden ja lämpenemisen väliseen kompromissiin.

Erillisratkaisujen heikkoudet

Jotta voisi selittää tämän uusimman lähestymistavan syyt tehosuunnittelussa, on syytä katsoa mobiililaitteiden kuten matkapuhelinten historiaan. Se paljastaa, että suunnittelijat ovat aina painineet tehopiirien tuomien kompromissien kanssa.

Kuva 1. Piirikaavio näyttää tyypillisen AMR-pohjaisen mobiililaitteen monimutkaiset tehovaatimukset.

Yllä oleva piirikaavio näyttää tyypillisen AMR-pohjaisen mobiililaitteen monimutkaiset tehovaatimukset. Niihin kuuluu:

  • latauspiiri litiumioniakulle

  • kolme tai neljä erillistä DC-DC-muunnista, jotka syöttävät virtaa prosessoriytimelle sekä RAM- ja flashmuistille

  • useita LDO-regulaattoreita oheislaitteile ja I/O-osille

  • DC-DC-vahvistinmuunnin (boost converter) näytön taustavaloledeille ja audiovahvistimelle

Alkuaikojen matkapuhelimissa suunnittelija olisi vastannut näihin vaatimuksiin valitsemalla erillisen regulaattorin jokaista tehonsyöttöä kohti. Tällainen täysin erillispiireihin pohjaava ratkaisu oli joustava, mutta useiden erillispiirien käyttö vei paljon tilaa piirikortilla, merkitsi lisäkustannuksia ja oli sähkönkulutuksen kannalta tehoton. Lisäksi kortille asennettavien komponenttien määrän kasvaessa myös virheiden mahdollisuus tuotannossa lisääntyi.

Niinpä suunnittelijat ryhtyivät pian säästämään tilaa piirilevyllä integroimalla useita kytkimiä ja lineaariregulaattoreita yhteen piiriin, jota kutsuttiin tehonhallintapiiriksi (PMIC, power management IC) tai tehonhallintayksiköksi (PMU, power management unit). Ensimmäiset tällaiset ratkaisut olivat aika karkeita ja käytännössä vain pakkasivat joukon regulaattoreita samaan koteloon (ks. kuva 2).

Tämä menettely oli vielä kaukana nykyisestä PMIC:n ideasta. Esimerkiksi jokaisella regulaattorilla oli oma Input-, Output- ja Enable-nastansa, joten sirulta lähtevien ja sinne tulevien liitäntöjen topologia pysyi monimutkaisena. Lisäksi piiri ei mahdollistanut teholinjojen hallintaa tai muita hallintatoimintoja, ja vain harva nasta mahdollisti digitaalisen liitännän.



Kuva 2. Ensimmäiset PMIC-piirit yksinkertaisesti pakkasivat useita regulaattoreita samalle sirulle tai yhteen koteloon. Lähde: www.aikana.com/PMIC_modules.html.

Tällainen arkkitehtuuri osoittautui riittämättömäksi vastaamaan kannettavien laitteiden kasvaviin vaatimuksiin, ja erityisesti yhä monimutkaisempiin tehovaatimuksiin. Samaan aikaan uusien toimintojen aiheuttama lisääntynyt virrankulutus nostitti esiin uusia tehonsäästön ideoita, kuten dynaamisen jännitteen säätäminen.

Siksi PMIC-valmistajat ovat kehittäneet uusia, älykkäämpiä piirejä jotka osaavat halliata tehonjakamista useissa lähdöissä. (ks. kuva 3). Tämän sukupolven PMIC-piirien tyypillisiin ominaisuuksiin kuuluu:

  • Digitaalinen liitäntä kuten IC2, jonka kautta voidaan ohjata jokaista erillistä regulaattoria. Niitä voidaan konfiguroida, kääntää päälle ja pois, ja toteuttaa hallintatoimintoja (housekeeping).

  • Valvontatoimintoja kuten akun ja piirin lämpötilan valvonta, ja suojausrutiinien toteuttaminen.

  • Matalakohinaisia LDO-regulaattoreita ja korkeataajuuksisia kytkinregulaattoreita.

  • Joustava tehopolkujen (power-path) kytkentä järjestelmän, akun ja sovittimen välillä.

Kuva 3. PMIC-piirin toiminnallinen piirikaavio (ams:n AS3711).

Lisäksi moderni prosessori edellyttää tarkkaan konfiguroitua käynnistyssarjaa. Tätä ei voida toteuttaa dedikoidulla nastalla jokaiselle regulaattorille, koska se vaatisi PMIC-piiriin erittäin suuren määrän pinnejä. Se taas kasvattaisi piirin kokoa ja vaikeuttaisi sijoittelua piirikortille.

Tämä tarkoittaa, että PMIC:n täytyy toteuttaa esiohjelmoitu käynnistyssarja, jota yleisesti ajetaan kertaohjelmoitavasta OTP-muistista. Käynnistämisen jälkeen piiriä voidaan ohjata I2C-liitännän läpi normaaliin tapaan. Jokainen prosessori tarvitsee oman räätälöidyn käynnistyssarjansa. Kokenut PMIC-valmistaja kykenee toimittamaan sen jokaiselle tuetulle prosessorille. Itse asiassa prosessorivalmistajat myyvät yleisesti prosessoria ja dedikoitua PMIC-piiriä, jonka kolmas osapuoli kuten vaikkapa ams toimittaa, yhdessä kotelossa.

Seuraava ongelma: lämpötilan hallinta

PMIC-piirien evoluutio oli siten saavuttanut pisteen, jossa pitkälle integroitu piiri voi reguloida tehoa, hoitaa käynnistyssarjat, sekä toteuttaa valvonta- ja suojaustoimintoja.

Sitten markknoille tuli Applen iPad ja kaikki muuttui taas. Yhtäkkiä prosessorien monimutkaisuus laajeni nopeasti. Yksi- ja kaksiytimisiä prosessoreja on edelleen, mutta nyt mobiililaitteista löytyy jo 4 tai 8 ytimen prosessoreja.

Tämä on johtanut siihen, että ydinteholähteen suorituskyvystä on tullut kriittinen tekijä, mutta samaan aikaan paljon vaikeampi hallita. Jokainen ydin prosessorissa voi käynnistyä ja sammua useita kertoja sekunnissa, kun prosessorin kuorma lisääntyy ja vähenee. Tämä edellyttää, että tehopiiri vastaa nopeasti muutoksiin, ja kevyisiin ja raskaisin kuormiin. Lisäksi se edellyttää dynaamista jännitteensäätöä erilaisissa toimintamoodeissa, jotta tehoa voidaan säästää. Samaan aikaan virrantarve voi vaihdella suuresti yhdestä piirityypistä toiseen (ks. kuva 4).

Kuva 4. Ytimen virtavaatimukset vaihtelevat mobiilisovellusten välillä.

Tällaisilla arvoilla pintaa nousee yksi kysymys: pitäisikö korkean virran MOSFET integroida PMIC-piirille vai ei? Integrointi säästää levytilaa, mutta integroitu MOSFET vie enemmän piialaa, ja sisäisestä MOSFETista on paljon vaikeampi johtaa pois lämpöä kuin ulkoisesta piiristä.

Siirtyminen moniydinprosessoreihin tekee kaikesta vielä haastavampaa. Tehopiirin pitää nyt olla dynaamisempi ja joustavampi kuin koskaan aikaisemmin. Tyypillisessa neliytimisessä ARM-prosessorissa kaikki ytimet saattavat toimia täydellä kapasiteetilla vaikkapa pelisovelluksen aikana tai elokuvaa toistettaessa. Toisaalta kaikki neljä ydintä voivat olla toimettomia kun laite on valmiustilassa. Tyypillinen prosessorin käyttö näkyy kuvassa 5.

Kuva 5. CPU:n käyttö. Tyypillinen neliydinprosessoria hyödyntävä laite. Lähde: www.nvidia.com/content/PDF/tegra_white_papers/tegra-whitepaper-0911a.pdf

Tyypillisessä toiminnassa jännite eri ytimillä vaihtelee suuresti, joten PMIC:n pitää vastata muutoksiin erittäin nopeasti ja tarkasti. Tämän saavuttaminen on hyvin paljon hankalampaa mikäli MOSFETit on integroitu PMIC-piirille.

Suunnitellessaan uutta AS3721-tehonhallintapiiriä ams otti tämän huomioon. Sen seurana on erillinen tehopiiri - AS3729 MOSFET - johon AS3721 voidaan helposti liittää. Itse asiassa jokainen PMIC-valmistaja joutuu nyt ams:n tavoin miettimään kompromissia kustannusten ja koon sekä joustavuuden, suorituskyvyn ja lämpöominaisuuksia välillä.

AS3721-tehonhallintapiiri integroitu useita DC-DC-regulaattoreita ja LDO-regulaattoreita sekä täyden valikoiman tehonhallinnan toimintoja. Mutta prosessoriytimen teholähteenä AS3721 konfiguroidaan joustavana useiden erillistehoasteiden ohjaimena.

AS3729 koostuu kahdesta 2,5 ampeerin vaiheesta, jotka voidaan yhdistää viiden ampeerin lähtövirraksi (ks. kuva 6). Useita AS3729-piirejä voidaan yhdistää rinnan, jolloin saadaan jopa 20 ampeerin lähtövirta. AS3729-piiriä voidaan käyttää yksi- tai kaksivaiheisena konfiguraationa, joten sillä voidaan hyvin joustavasti tukea erilaisia sovelluksia koteloinnin tila- ja korkeusrajoitusten mukaisesti.

AS3729-piiri tarjoaa lämpötilan ja virran valvontatoimintoja. Tärkeää on, että se tarvitsee vain yhden nastan ohjatakseen tehoastetta ja monitoroidakseen virtaa. Tämän ansiosta lämmönhallinta on helppoa, koska ohjain ja tehoaste voidaan sijoittaa piirikortilla kauaksi toisistaan jopa hyvin kompaktissa sijoittelussa. Näiden kuumien komponenttien - prosessorin ja tehoasteiden sekä tehonhallintapiirin - helpottaa pienentämään ja viilentämään kortille syntyiven kuumia pisteitä (hot spots).

AS3721/AS3729-yhdistelmä on vasteiltaan erinomainen. Yhdistelmän hyötysuhde on hyvä ja se tukee jatkuvaa kytkentää täyden nopeuden ja valmiustilan välillä, mikä pidentää akun toiminta-aikaa myös suurinäyttöisissä tableteissa.

Uusi arkkitehtuuri uusille kannettaville laitteille

Kuluttajat ovat tykästyneet monikäyttöisiin kannettaviin laitteisiin. He haluavat katsella videoita, pelata pelejä, käyttää internetiä ja organisoida elämäänsä tabletilla tai kännykällään. Tämä on tehnyt mobiililaitteiden tehovaatimuksista monimutkaisempia ja vaativampia kuin koskaan aikaisemmin, ja se on pakottanut tehopiirien valmistajat uudelleenarvioimaan koon, kustannusten ja suorituskyvyn kompromissia.

Arkkitehtuuri, joka hyödyntää joustavia, kauaksi PMIC-piiristä sijoitettavia erillistehopiirejä tuo hyötysuhteeltaan korkean ja lämmönhallinnaltaan tehokkaan ratkaisun, joka samalla tukee nopeaa reagointia muuttuviin kuormiin, mikä on niin luonteenomaista näille suosituille mobiililaitteille.

MORE NEWS

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Sulautettu tiedostojärjestelmä tukee nyt laajoja tietokantoja

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoratkaisuista tunnettu SEGGER on päivittänyt suositun emFile-tiedostojärjestelmänsä tukemaan suuria tietokantoja integroimalla siihen suositun SQLite-tietokantamoottorin. Uudistus hyödyntää SEGGERin BigFAT-laajennusta, jonka avulla yli 4 gigatavun tiedostojen käsittely onnistuu FAT-tiedostojärjestelmillä.

Uusi standardi poistaa avaimet ovista

NXP esittelee ratkaisun, joka vie älylukot ja digitaaliset avaimet uudelle tasolle – fyysisiä avaimia ei enää tarvita. Ratkaisun keskiössä on tuore Aliro-standardi, jota kehitetään Connectivity Standards Alliancen alaisuudessa. Sen tavoitteena on mahdollistaa yhteensopiva, turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen pääsy niin koteihin kuin ajoneuvoihin – riippumatta siitä, minkä valmistajan laitteita käytetään.

Kännykkämarkkina kasvoi hieman alkuvuonna

Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä maailmanlaajuiset älypuhelintoimitukset kasvoivat 1,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kansainvälisen markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan toimituksia kertyi yhteensä 304,9 miljoonaa kappaletta. Markkina kehittyi pitkälti ennakoiden mukaisesti, vaikka taustalla oli merkittäviä geopoliittisia jännitteitä, erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä siihen liittyvät tullikiistat.

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article