ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct # TME square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

GaN valtaa tehoelektroniikan sovelluksia

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 10.08.2023
  • Devices
  • Power

Galliumnitridi- eli GaN-kytkimet valtaavat tehosovelluksia korkean kytkentätaajuuden, alhaisen on-resistanssin ja pienen koon ansiosta. GaN tarjoaa järjestelmälle paremman hyötysuhteen, kompaktimman rakenteen ja yksinkertaisemman suunnittelun. Näin voidaan alentaa koko järjestelmän kustannuksia. Lisäksi käyttö vähentää CO2-päästöjä ja säästää valtavia rahamääriä energiankulutuksessa.

Artikkelin kirjoittaja Denis Marcon toimii Innoscience Europen johtajana.

Galliumnitridiin perustuvien tehokomponenttien maailmanmarkkinat kukoistavat. Tarkastellaan mitä lukuja tahansa, GaN-markkinoiden arvo tulee kasvamaan miljardeihin dollareihin vuosikymmenen loppuun mennessä. Esimerkiksi Straits Researchin mukaan GaN-komponenttien maailmanmarkkinat yltävät 2,8 miljardiin dollariin vuoteen 2030 mennessä, kun markkina-arvo vuonna 2021 oli vain 178,2 miljoonaa dollaria.

Tämä tarkoittaa huomattavan rajua 35,8 prosentin keskimääräistä kasvua vuosille 2022-2030. Vaikka samankaltaisia raportteja on tarjolla useita (markkinoiden eri toimijoihin viitaten), Innoscience-yhtiössä uskotaan, että GaN-tehokomponenttien markkinat ovat jo vuoteen 2025 mennessä kooltaan huomattavasti suuremmat kuin mikään viime aikojen markkinatutkimus ennustaa.

Mikä tämän nopean kasvun taustalla sitten on? Lyhyesti ilmaistuna parempi energiatehokkuus, suurempi tehotiheys, korkeammat kytkentätaajuudet, pienempi koko ja järjestelmän alhaisemmat materiaalikulut (BOM).

Viimeisten kahden vuoden aikana monet johtavat laitemerkit ovatkin jo valinneet GaN-tekniikan älylaitteidensa käyttämien sovittimien ja laturien perustaksi. Esimerkiksi Apple on ilmoittanut, että sen pöytälaturit käyttävät GaN-tekniikkaa "turvallisen ja tehokkaan latauskokemuksen saavuttamiseksi". Yhtiön mukaan laturien GaN-tekniikka kasvattaa merkittävästi lataustehoa ja -nopeutta, joten käyttäjä saa paljon tehoa kompaktissa paketissa.

Laaja-alaisia etuja

Kuluttajasektorille suunnattujen pikalaturien (GaN-sovellusten edelläkävijä) lisäksi GaN-tehokomponenttien tarjoamia etuja voivat hyödyntää monet muutkin teollisuusalat. Näitä ovat esimerkiksi autoteollisuus, sähköajoneuvot, ilmailu/puolustus, uusiutuva energia ja datakeskukset.

Otollisia sovelluskohteita voivat olla muun muassa lediohjaimet, kuluttajille suunnatut audiolaitteet, puhelinlaitteet, HVDC-tehomuuntimet ja älykkäät sähköverkot. Näiden alueiden markkinat ovat yhä tietoisempia siitä, että korkealla hyötysuhteella toimivien kompaktien kytkentäjärjestelmien vakaan toiminnan hyödyntämien voi tuoda huomattavia kaupallisia etuja.

Datakeskusten käyttämien teholähteiden kaltaisissa sovelluksissa GaN voi korjata suurten ASIC-piirien muodostamaa pullonkaulaa vastaamalla tehokkaasti GPU-yksiköiden kovaan tehontarpeeseen. GaN-tekniikan hyödyntämän korkean taajuuden ansiosta tehonsyöttöjärjestelmän vaatimaa pinta-alaa voidaan kutistaa ja tarjota suureen tehotiheyteen yltäviä syöttöratkaisuja.

Esimerkiksi uusia energiamuotoja hyödyntävissä ajoneuvoissa galliumnitridi on ratkaisu yhä suositumpiin LiDARin kaltaisiin anturijärjestelmiin, koska pii- ja piikarbidipohjaiset (Si, SiC) ratkaisut eivät täytä teollisuuden asettamia vaatimuksia suurten kytkentänopeuksien suhteen.

Koska potentiaalia on valtavan paljon, saattaa ihmetyttää, miksi GaN ei vielä ole käynnistänyt sovellusten todellista hyökyaaltoa. Kuten kaikissa nopeasti yleistyvissä tekniikoissa, tässäkin on voitettava sekä tekniikkaan että markkinoihin liittyviä haasteita: luotettava suorituskyky, helppokäyttöisyys, yleinen saatavuus/toimintavarmuus ja kilpailukykyinen hinta.

Vastaus markkinoiden tarpeisiin

Näiden ongelmien ratkaisemisesta tuli keskeinen syy Innoscience-yhtiön perustamiseen vuoden 2015 lopulla, pitkälti itse kehitetyn InnoGaN-teknologian pohjalta.

Tehokytkimen hyvä suorituskyky on tämän innovaation keskeinen etu jännitystä lisäävää kerrosta (strain layer) hyödyntävän tekniikan ansiosta. Siinä muodostetaan erityinen kerros sirulle hilapinon määrittelyn jälkeen. Jännitystä lisäävän kerroksen tuottama jännitysmodulaatio johtaa ylimääräisiin pietsosähköisiin polarisaatioihin.

Tämä efekti saa kaksiulotteisen elektronikaasun (2DEG) tiheyden kasvamaan ja sen seurauksena resistanssin vähenemään 66% verrattuna kytkinsiruun, jossa ei ole jännityskerrosta. Tuloksena on erittäin alhainen johtavan tilan resistanssi (RDS(on)). Lisäksi on osoitettu, että tällä tekniikalla voidaan merkittävästi helpottaa dynaamisen on-resistanssin hallintaa.

Innoscience on toimittanut jo miljoonia GaN-komponentteja erilaisiin kaupallisiin sovelluksiin ilman ainuttakaan palautusta asiakkailta komponentin sisäiseen suorituskykyyn tai luotettavuuteen liittyvien ongelmien vuoksi.

Luonteeltaan GaN on normaalitilassa johtava rakenne, kun taas järjestelmien suunnittelijat ja sovellusinsinöörit yleensä haluavat normaalisti off-tilassa olevaa toimintaa. Tämä on aiheuttanut tekniikan varhaisille soveltajille joitakin ongelmia, kun GaN-kytkimen ohjaaminen on osoittautunut hieman monimutkaisemmaksi.

Ratkaisu tähän ongelmaan on kuitenkin saatavissa useilla eri tavoilla, pääasiassa hyödyntämällä kaskodikytkentää erillisen tai samaan koteloon pakatun ohjaimen kanssa. Näissä ratkaisutavoissa on kuitenkin joitakin rajoituksia kustannusten ja kotelon koon suhteen.

Tällaisten ongelmien välttämiseksi Innoscience on kehittänyt menetelmän, jossa kasvatetaan p-GaN-kerros AlGaN-esteen päälle, joka muodostaa Schottky-kontaktin p-GaN-kerroksen kanssa. Tämän tuloksena saadaan normaalisti off/e-tilassa oleva toiminta.

Näistä teknisistä läpimurroista huolimatta yhtiössä on ymmärretty alusta alkaen, että GaN-teknologian laajempi käyttöönotto tehokomponenttien markkinoilla vaatii muutakin kuin vain luotettavaa suorituskykyä ja helppokäyttöisyyttä. On ratkaistava kolme muutakin ongelmatekijää.

Ensinnäkin suunnittelijat haluavat kustannuksiltaan edullista kytkentätekniikkaa. Teollisuudessa ei yksinkertaisesti olla halukkaita maksamaan kovaa hintaa GaN-komponenteista. Kysyntää on myös suurelle tuotantokapasiteetille, joka mahdollistaa suuret tuotantomäärät ja mukautumisen mihin tahansa tähän liittyviin vaihteluihin. Suuri volyymi ja hyvä saatavuus todellakin edistävät mittakaavaetuja ja hintojen laskua. Lisäksi suunnittelijat kaipaavat toimitusvarmuutta, jotta GaN-pohjaisia tuotteita ja järjestelmiä voidaan kehittää vailla huolta valmistuksen mahdollisesta keskeytyksestä.

Yhtiössä on tiedostettu, että ainoastaan lisäämällä dramaattisesti GaN-komponenttien tuotantomäärää ja hallitsemalla omia tuotantolinjoja on mahdollista vastata hintaan, määrään ja toimitusvarmuuteen liittyviin vaatimuksiin.

Strategiana on ollut alusta alkaen keskittyä 8-tuumaisten kiekkojen valmistukseen, mikä takaa lähes kaksinkertaisen sirumäärän kiekkoa kohti verrattuna kuusituumaisiin kiekkoihin. Samalla on myös kehitetty piin kanssa yhteensopivaa prosessia siten, että vuosien optimointi ja oppiminen piitransistorien massatuotannosta oli siirrettävissä GaN-kiekkojen tuotantoon.

Innosciencella on nykyään maailman suurimmat 8 tuuman GaN-on-Si-kiekkojen tuotantolinjat, jotka tarjoavat tällä hetkellä jopa 10 000 kiekon kapasiteetin kuukaudessa. Tätä määrää on tarkoitus kasvattaa 70 000 kiekkoon vuoteen 2025 mennessä. Tuotannon saanto on myös erittäin korkeaa tasoa uusimpien valmistustekniikoiden ansiosta, joiden laatu on aiemmin varmistettu piikomponenttien tuotannossa.

 

Järjestelmätason hyötysuhde

Tietysti jokaisessa tämän vuosituhannen tekniikkaan liittyvässä yhtälössä on mukana vielä yksi yhä tärkeämpi tekijä: kestävä kehitys ja teollisuuden vastuu ympäristönsuojelusta.

GaN on luonnostaan energiatehokas tekniikka. Esimerkiksi yhden palvelinkeskuskaapin vuotuinen tehonsäästö GaN-tekniikan avulla vastaa noin kahdeksan tonnin hiilidioksidipäästöjen vähennystä. Tämä on erinomainen parannus, kun muistetaan, että datakeskusten osuus energian kokonaiskulutuksesta on 18 prosenttia.

Tämän teknologian tärkeys korostuu, kun ajatellaan monien uusien sovellusskenaarioiden syntymistä: tekoäly, big data, laskentakeskukset, sähköajoneuvot, autonominen ajaminen jne. Nämä kaikki johtavat sähkön kysynnän dramaattiseen kasvuun maailmanlaajuisesti.

Ja siellä missä on sähköä, tarvitaan aina tehon muuntamista, mikä kasvattaa entisestään tehokomponenttien tarvetta. Vaatimuspuolella taas on muuntoprosessin tehohäviöiden vähentämisen lisäksi koko järjestelmän hyötysuhteen parantaminen ja komponenttien koon pienentäminen (tehohäviöiden vähentämiseksi edelleen).

Korkean kytkentätaajuuden, alhaisen on-resistanssin, pienen koon ja lukuisten toimintamuotojen tarjoamat edut tarkoittavat, että GaN-tehokomponentit tarjoavat koko järjestelmälle paremman hyötysuhteen, alhaisemmat tehohäviöt, kompaktimman rakenteen ja yksinkertaisemman suunnittelun verrattuna piipohjaisiin tehokytkimiin. Näin on mahdollista alentaa koko järjestelmän materiaalikustannuksia.

 

Pelkistetysti ilmaistuna GaN-sirut tarjoavat aiempaa huomattavasti paremman suorituskyvyn ja vähentävät merkittävästi energiankulutusta entistä pienempiin koteloihin pakattuina. Tämä helpottaa CO2-päästöjen vähentämistä ja säästää myös valtavia rahamääriä energiankulutuksessa. Tämä hyödyttää sekä ympäristöä että käyttäjiä.

Teknologiaa rahaksi

Innosciencen edustajat uskovat, että teollisuus tarvitsee juuri näitä tekijöitä voidakseen kaupallistaa järjestelmiään, joissa hyödynnetään integroituja GaN-komponentteja.

Jatkoa varten yhtiö on laatinut vankan suunnitelman, joka vastaa useiden nousevien sovellusalueiden asettamiin vaatimuksiin. Nykyinen laaja LV-, MV- ja HV-tuotteiden valikoma sekä tulevaisuuden etenemissuunnitelmat vastaavat yhä laajemmin niiden suunnittelijoiden vaatimuksiin, jotka haluavat hyödyntää GaN-tehoratkaisujen parhaita puolia seuraavan sukupolven laitteissaan ja lähteä mukaan kisaan.

Tulevaisuuden massiiviseen GaN-tekniikan käyttöön kannattaa valmistautua jo nyt!

back to top
MORE NEWS

Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”

Panasonic Mobile Solutions on esitellyt kovien olosuhteiden Toughbook-läppäristään 40 Military -version, joka on kehitetty erityisesti sotilasajoneuvoissa käytettäväksi. Laite on kehitetty yhdessä roda computer GmbH:n kanssa, joka on jo pitkään konfiguroinut ja mukauttanut Panasonicin laitteita erilaisiin sotilassovelluksiin.

Alihankinta keräsi hyvin väkeä

Tampereen Alihankinta-messut täytti tällä viikolla jo 35 vuotta. Kolmipäiväinen tapahtuma keräsi hyvin väkeä, kaikkiaan 16 925 kävijää. Luku ei ole aivan ennätysvuoden 2016 tasolla, mutta selkeä parannus vaisuun viime vuoteen.

Zuken tuo tekoälyn piirikortin reititykseen

Japanilainen Zuken tunnetaan piirilevyjen suunnittelun työkaluistaan. Nyt yritys on tuomassa tekoälyn asiakkaidensa käyttöön. Tämä tapahtuu kolmessa vaiheessa Zukenin CR-8000-työkaluissa.

Raspberry Pi saa odotetun 5-version

Raspberry Pi on suosituin kehittäjien yhden kortin tietokone, mutta nykyinen 4-sukupolvi on jo neljän vuoden ikäinen. Tämä ongelma poistuu lokakuussa. Raspberry Pi 5 saa jopa 2-3 kertaa enemmän suorituskykyä, kun prosessoriksi vaihtuu Broadcomin BCM2712.

Voiko johtava muovi tuoda riittävän EMI-suojauksen 5G-sovellukseen?

On monia esteitä, jotka on voitettava, jotta 5G tuo lupaamansa paremman suorituskyvyn ja tehokkuuden, antaa uusia käyttökokemuksia ja yhdistää uusia toimialoja. Yksi avain näiden lupausten täyttämiselle on ainutlaatuisten EMI-suojausmateriaalien ja -tekniikoiden kehittäminen, jotka mahdollistavat sähkömagneettisten häiriöiden onnistuneen hallinnan ja parantavat sähkömagneettista yhteensopivuutta.

16-bittisellä lisää tehoa moottorinohjaukseen

Renesas Electronics on julkistanut uuden jäseniä suosittuun RL78-mikro-ohjainten perheeseensä. 16-bittinen RL78/G24 tuo tähän asti suurimman suorituskyvyn RL78-perheen ohjaimiin.

Telia testaa jo uusinta RedCap-tekniikkaa

Telia on tehnyt Nokian ja MediaTekin kanssa kenttätestejä Suomessa 5G Reduced Capability -teknologialla eli RedCapilla. RedCap on IoT:n eli esineiden internetin uusin 5G-tekniikka, joka auttaa Telian asiakkaita hyödyntämään IoT:t entistä paremmin.

Nokia yllättää: tuo 5G-päätelaitteet teollisuuskäyttöön

Vuosituhannen alussa Nokia valmisti suuria määriä Tetra-viranomaispuhelimia, mutta tämä liiketoiminta myytiin vuonna 2005 ranskalaiselle EADS:lle. Nyt yhtiö yllättää tuomalla kovaa käyttöä kestävät 5G-päätelaitteet langattomiin verkkoihin teollisissa ympäristöissä, kuten satamissa, kaivoksissa, kemianlaitoksissa ja öljynporauslautoilla.

Tamperelainen Radientum Nordicin eliittikumppaniksi

Tamperelainen Radientum tunnetaan antennien ja RF-suunnittelun työkaluistaan. Nyt yhtiö on päässyt mukaan Nordic Semiconductorin eliittikumppaniksi eli Elite Desing Partners -listalle.

Laser nostaa prosessorin datalinkin viisinkertaiseksi

Kupari on jo kauan sitten korvattu kuidulla verkkoyhteyksissä. Nyt ruotsalaisen Svers Semiconductorsin tytäryhtiö Sivers Photonics aikoo esitellä ECOC-messuilla Glasgow´ssa optista piiriä, joka yltää 4 terabitin datanopeuteen 8 eri aallonpituudella.

Microchip toi I3C-väylän pienelle ohjaimelle

Jo iäkkäät I2C- ja SPI-väylät ovat korvautumassa nopeammalla I3C-anturiväylällä monissa pienissä laitteissa. Microchip on nyt kehittänyt markkinoiden ensimmäisen pienen nastamäärän ohjainpiirin, joka tukee I3C-väylää.

Simulink osaa nyt analysoida bugeja lennossa

MathWorks on julkistanut vuoden toiset päivitykset sekä Matlabiin että Simulinkiin. Uusi 2023b-julkaisu esittelee kaksi tuotetta ja useita merkittäviä päivityksiä, joilla suunnittelijoiden työtä voidaan tehostaa ja virtaviivaistaa.

Demo osoittaa: universaaliprosessori on askeleen lähempänä

Tachyum on yritys, joka kehittää universaaliprosessoria. Siis suoritinta, joka kykenee ajamaan kaikkia eri käskykantoja samalla raudalla. Prodigy-prosessorin pitäisi tulla markkinoille ensi vuonna.

Renesas yhdistää AI- ja mikro-ohjainkehityksen

Mikro-ohjainmarkkinoiden kärkeen kuuluva Renesas aikoo mahdollistaa sen, että mikro-ohjainten kehittäjät pääsevät samoilla työkaluilla kiinni myös tekoälytoimintojen kehittämiseen. Yhti sanoo luoneensa rajapinnat Reality AI Tools -työkalujen ja e2 studio -kehitysympäristönsä välille.

Ericsson: mobiiliverkkoja ajetaan pian pilvessä

Mobiiliverkot eivät ole entisen kaltaisia. Aiemmin kyse oli valmistajakohtaisista suljetuista ratkaisuista, nyt verkkoja halutaan toteuttaa eri valmistajien komponenteilla ja ohjelmistoilla. Ericsson sanoo saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään tulevaisuuden avoimissa verkoissa.

Nokia tarjoaa ”verkkoa koodina” – siis mitä?

Nokia on julkistanut uuden alustan, jolle on annettu nimeksi Networks as Code. Alustan tavoitteena on nopeuttaa sitä, miten operaattorit voivat muuttaa verkon ominaisuuksia liikevaihtoa kerryttäviksi tuotteiksi. Mistä siis on kyse?

UWB:llä voi paikantaa 1,4 millimetrin tarkkuudella

Monissa sovelluksissa olisi käyttöä äärimmäisen tarkalle paikannukselle. Toinen tärkeä ominaisuus olisi erittäin pieni virrankulutus. Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC esitteli VLSI Technology Symposiumissa impulssiradion, joka vastaa molempiin vaatimuksiin komeasti.

Auton moottorinohjaus yhdellä kortilla

Saksalaisen Rutronikin System Solutions -suunnitteluyksikkö on esitellyt uuden kehityskortin autojen pienikokoisille moottorin ohjausyksiköille. RDK4-kortti on odotettu laajennus yhtiön kanta- ja sovitinkorttivalikoimaan.

Aurinkosähkön ja akkujen hinta on romahtanut 10 vuodessa

Berliinissä sijaitseva tieteellinen ajatushautomo Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC) on julkaissut Energy Research & Social Science -lehdessä tutkimuksen, jonka perusteella aurinkosähkön hinta on laskenut 87 prosenttia ja akustojen 85 prosenttia viimeisen vuosikymmenen aikana.

Innokas Medical on nyt vain Innokas

Lääketieteen laite- ja sovelluskehityksen palveluita tarjoavat 200 kehittäjän Innokas Medical haluaa laajentua myös muille sulautetun kehityksen alueille. Tätä varten yhtiö uudelleenbrändää itsensä ytimekkäällä nimellä Innokas.

37 38 39 40  # pc-box
2023 # 50 år pc-box
 2022  # mobilbox
22/8 34 35 36 37 38 39 # pcbway klar
37 38 39 40 # mobilbox
2023 # 50 år mobilbox
Oct # mobilbox
TMSNet  advertisement
ALWAYS # ETNdigi nysbrev

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Voiko johtava muovi tuoda riittävän EMI-suojauksen 5G-sovellukseen?

On monia esteitä, jotka on voitettava, jotta 5G tuo lupaamansa paremman suorituskyvyn ja tehokkuuden, antaa uusia käyttökokemuksia ja yhdistää uusia toimialoja. Yksi avain näiden lupausten täyttämiselle on ainutlaatuisten EMI-suojausmateriaalien ja -tekniikoiden kehittäminen, jotka mahdollistavat sähkömagneettisten häiriöiden onnistuneen hallinnan ja parantavat sähkömagneettista yhteensopivuutta.

Lue lisää...

OPINION

Kolme tapaa pidentää tietokoneiden käyttöikää

Ilmastokriisin ratkaiseminen edellyttää teknologian käyttöiän pidentämistä ja laitteiden kierrättämistä jatkuvan uusien laitteiden ostelun ja pois heittämisen sijaan, kirjoittaa Panasonic TOUGHBOOKin Pohjoismaiden maajohtaja Stefan Lindau.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • GOODRAM-keskusmuistit teollisuudelle
  • Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”
  • Alihankinta keräsi hyvin väkeä
  • Zuken tuo tekoälyn piirikortin reititykseen
  • Raspberry Pi saa odotetun 5-version

NEW PRODUCTS

  • Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”
  • USB ja Bluetooth samassa pienessä paketissa
  • 65 wattia tehoa useammasta USB-portista
  • Markkinoiden suosituin korttitietokone nyt Mouserilta
  • Tähän asti tarkin anturi sähköautojen akustoihin
 

NEWSFLASH

Tweets by ETN_fi
 

Section Tapet