logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Laitteiden virransyötön pitää onnistua yhä pienemmillä, viileämmillä ja tehokkaammilla ratkaisuilla. Tavoitteisiin voidaan päästä galliumnitridi-pohjaisilla tehokomponenteilla.

Artikkelin kirjoittaja Jim Witham on GaN Systemsin toimitusjohtaja. Hänellä on pian 25 vuoden kokemus elektroniikan parissa. Jim työskenteli Tyco Electronicsilla johtotehtävissä vuosina 1990-2000, jonka jälkeen hän työskenteli Genoassa ja Aegis Semiconductorilla myyntitehtävissä. Vuosina 2004-2009 Jim toimi Fultec Semiconductorin toimitusjohtajana ja vuosina 2009-2013 Neoconixin toimitusjohtajana ennen GaN Systemsin johtoon maaliskuussa 2014. Hänellä on mekaniikkasuunnittelijan tutkinto Stanfordista sekä liiketalouden tutkinto Harvardista.

Tehojärjestelmien täytyy olla hyötysuhteeltaan nykyistä parempia, jotta voimme vähentää ympäristövaikutuksiamme, sekä pienempiä, kevyempiä ja edullisempia, jotta teknologinen edistys auttaisi yhä helpottamaan elämäämme. Viime vuosikymmeninä MOSFET- ja IGBT-valmistajat ovat saaneet aikaan hienoja saavutuksia, mutta lisää edistysaskelia tarvitaan ja myös uusia materiaaleja. Piikarbidilla (SiC) on paremmat teho-ominaisuudet kuin piillä mutta se on hyvin kallista, eivätkä sen ominaisuudet ole yhtä hyvät kuin gallumnitridin. GaN-materiaali tuo kertaluokkia paremman suorituskyvyn kytkentään ja lämmönjohtavuuteen, ja valmistettuna piialustalle (GaN-on-Silicon) se voi alentaa tehojärjestelmän kustannuksia. Vain timanttipohjaiset tehopuolijohteet omaavat GaN-transistoreja paremmat ominaisuudet, mutta yleisesti ajatellaan että sen kaupallinen hyödyntäminen on vielä vuosikymmenten päässä.

Nopeuden, lämpöominaisuuksien ja tehonkäsittelyn suhteen galliumnitridi on valmis hallitsemaan markkinoita. Tehojärjestelmien suunnittelijat ympäri maailmaa ovat samaa mieltä siitä, että GaN-transistori voi olla tehoelektroniikan tärkein yksittäinen edistysaskel sitten IGBT:n tulos 1990-luvulla. Innostus GaN:n käytöstä tehosovelluksissa nousee sen ainutlaatuisista materiaali- ja sähköisistä ominaisuuksista, joiden ansiosta tuotteiden tehohäviöt jäävät 50-90 prosenttia pienemmiksi, järjestelmien koko ja paino jopa 75 prosenttia pienemmäksi. Myös materiaalikustannukset pienenevät.

Tämä tulee muuttamaan sitä, miten tehojärjestelmiä suunnitellaan ja käytetään. Uusien tehokomponenttien kulta-aika koittaa väistämättä.

GaN-komponenteilla on viisi keskeistä piirrettä, jotka perustuvat galliumnitridin luontaisiin ominaisuuksiin: korkea eristyskyky, korkea toimintalämpötila, suuri virtatiheys, erittäin nopea kytkentänopeus ja alhainen resistanssi. Piihin verrattuna GaN tarjoaa 10 kertaa suuremman jännitevälin (breakdown voltage), kestävät kolme kertaa suurempia jännitteitä, taajuuksia ja lämpötiloja (bandgap) ja tuovat erittäin suuren elektronien liikkuvuuden. Onkin selvää, että piirit joissa otetaan suurin hyöty näistä ominaisuuksista ja helpotetaan niiden suunnittelua oikeisiin sovelluksiin, tuovat valmistajilleen merkittäviä kaupallisia etuja.

GaN-tehotransistorien tärkeimmät sovellusalueet ovat AC/DC-teholähteet, DC/AC-invertterit, DC/DC-teholähteet, datatietoliikenne, kulutuselektroniikka, moottorit, punput, induktiojäähdytys, akkujen lataaminen, aurinko- ja tuulivoima, sähkö- ja hybridiajoneuvot, sekä monet muut autoelektroniikan ja kuljetusalan sovellukset.

GaN-tekniikan helpompaan hyödyntämiseen

Jo nyt GaN-transistorit, joiden suorityskyky, luotettavuus ja kustannukset ovat kohdallaan, ovat tulossa markkinoilla ja aloittamassa tämän murroksen tehoelektroniikassa.

Esimerkiksi ottawalaisen GaN Systemsin GaN-tehotransistorien valkoima kattaa virta-alueen 8-250 ampeeria, ja piirien ainutlaatuinen rakenne maksimoi saannon valmistuksessa ja tuottaa hyötysuhteeltaan hyvn tehokkaita kytkinpiirejä merkittävästi perinteisiä suunnittelutapoja alhaisemmin kustannuksin. GaN Systemsin ydinosaamista ovat yrityksen Island Technology -piirirakenne, GaNPX-kotelotekniikka ja piirille integroidut Drive Assist -ajurit. Näitä jokaista kannattaa katsella tarkemmin, jotta ymmärtää miten galliumnitridin ominaisuudet on niissä maksimoitu.

Uusi piirirakenne

Island Technology -piirit eli GaN Systemsin puolijohdesirut valmistetaan vaihtelevien nielu- ja lähdemateriaalien saarekkeiden matriisina, jossa hilat muodostavat verkon saarekkeiden - tai saarien - välillä. Tämä maksimoi hilan pituuden tietyn alan sisällä ja levittää lämmön kanavasta tasaisesti koko piirin alueelle.

Tämä johtaa merkittävään alan pienenemiseen ja sitä kautta galliumnitridikomponentin hinnan alenemiseen. Saaret eivät ole kytköksissä toisiinsa piirin sisällä. Sen sijaan virta otetaan pystysuorasti piirin ulkopuolelta tai kotelosta.

GaNPX-kotelointi

Vain parhaan piirin valmistaminen ei riitä. Jotta Island Technology -sirujen luontaisesta nopeasta kytkennästä ja virtatiheydestä saadaan kaikki hyöty irti, on GaN Systems suunnitellut oman GaNPX-koteloratkaisunsa, jonka induktanssi on erittäin pieni ja lämpöresistanssi erinomainen.

Koteloissa ei ole lankaliitoksia, mikä auttaa rajoittamaan induktanssia ja eliminoi samalla yhden yleisen puolijohdekomponenttien luotettavuutta heikentävän tekijän.

Ajurit piirillä

GaN Systems käyttää piirille integroituja Drive Assist -ajureita, mikä yksinkertaistaa piirisuunnittelua ja ratkaisee ajuriongelmat samalla parantaen kytkentänopeutta. Rakenne parantaa komponenttien kohinavastustuskykyä, minkä ansiosta GaN System voi toimittaa laajan valikoiman yksisiruisia, normaalisti suljettavia GaN-transistoreja 100-400 ampeerin alueella.

Kaiken kaikkiaan nämä kolme tekniikkaa tarkoittavat, että GaN Systemsin tuotteet käyttävät standardia, “suoraan-hyllyltä tulevaa” ajurielektroniikkaa ja vastaavat luotettavuuteen ja suorituskykyyn liittyviin haasteisiin kuten elektromigraatio. Lisäksi GaN Systemsin tekniikka auttaa yritystä skaalaamaan piirejään merkittävästi suurempiin virtoihin kuin toisilla topologioilla on mahdollista. Tämä voidaan tehdä vielä korkeilla saannoilla ja erilaisilla valmistusprosesseilla, piirimäärityksillä ja alustamateriaaleilla yhdellä ainoalla suunnitteluperheellä.

Selvästikin uusien teknologioiden käyttöönotto vaatii oppimista ja on piirivalmistajien tehtävä helpottaa niiden suunnittelijoiden työtä, jotka haluavat hyödyntää uusia galliumnitridikomponentteja uusimmissa suunnitteluissaan. GaN Systemsin verkkosivuilta löytyvistä sovellusohjeista yksi kattaa ajurisuunnittelun perusperiaatteet, kuten hilan ominaisuudet, nopeat kytkentärajat, hilan matala impedanssi, käänteinen johtaminen, hilan kytkeminen negatiivisesi, suositellut ajurin ominaisuudet sekä hilan eristyksen, kaikki selkein kaavioin esitettynä. Sovellusohjeen toisessa osassa kuvataan 650VGaN E-HEMT -pohjainen referenssisuunnittelu täydellisine materiaalikustannuksineen.

Toinen sovellusohje puolestaan esittää GS66508P E-mode GaN on Si -tehokytkimen (34A, 41mΩ) lämpöanalyysin kaavioineen ja tarkkoien selityksineen, miten GaNPX-kotelointi jakaa lämpöä komponentissa. Ohjeen toisessa osassa tarkastellaan sitä, mitä kysymyksiä pitää otttaa huomioon kun GaNPX-komponentteja suunnittellaan piirikortille. Mukana on osio, jossa esimerkiksi arvioidaan järjestelmän maksimitehokapasiteettia.

Sovellusohjeet löytyvät GaN Systemsin verkkosivuilta.

MORE NEWS

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

200 miljoonan käyttäjän avoin ODF täyttää 20 vuotta

Open Document Format (ODF), maailman ainoa laajasti käytetty avoin standardi toimistodokumenteille, on täyttänyt 20 vuotta OASIS-järjestön virallisena standardina. Yli 200 miljoonaa käyttäjää turvautuu ODF:ään arjessaan.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article