logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

LTE:n avulla voidaan siirtää nopeasti suuria määriä dataa. Edullisten modeemien avulla laitteista voidaan helposti tehdä itsenäisesti toimivia koneita esineiden internetiin.

Artikkelin kirjoittaja Stefano Moioli on sveitsiläisen u-bloxin mobiiliverkkojen tuotteista vastaava johtaja. Hänellä on tietoliikenneinsinöörin tutkinto Triesten yliopistosta. U-bloxin palveluksessa hän on ollut toukokuusta 2009 lähtien. Vuosina 2003-2009 Moioli työskenteli u-bloxin omistaman Neonseven S.p.A.:n palveluksessa testaus- ja myyntitehtävissä.

Data määrää elämäämme. Olemme päässeet pitkälle niistä ajoista, jolloin ensimmäiset langattomat verkot kehitettiin. Alkuaikojen verkoissa oli kyse vain liikkuvan puheen välittämisestä – ja ehkäpä yhden tai parin SMS-tekstiviestin lähettämisestä. Tekstiviestit antoivat lähettäjilleen vain pientä esimakua tulevasta.

Uusin verkkotekniikka eli LTE (Long Term Evolution) kuten standardi nimettiin, käyttää eri aluetta radiospektristä kuin edeltäjänsä ja toimii laajemmalla taajuuskaistojen alueella. Se on myös suunniteltu toimimaan IP-pohjaisena (Internet Protocol) verkkoarkkitehtuurina. Pitää muistuttaa, että LTE itsessään ei tarkasti ottaen ole 4G-tekniikkaa, se arvonimi kuuluu vasta sen seuraajalle eli LTE-Advancedille.

IP-osoitteet viittaavat jokaiseen laitteeseen esineiden internetissä (IoT, internet of things), jonka uskotaan olevan tulevaisuuden tietotekniikan suunta. Se yhdistää koko joukon tekniikoita toisiinsa. Arvioiden mukaan miljardit sulautettua älyä sisältävät tuotteet liitetään internetiin vuoteen 2020 mennessä. Älynsä ansiosta näitä laitteita voidaan etäohjata erilaisilla tietoliikennetekniikoilla.

LTE on yksi teknologioita, jotka mahdollistavat esineiden internetin. Se tarjoaa paljon nopeammat datayhteydet – molempiin suuntiin- 3G-verkkoihin verrattuna, sekä lyhyemmän latenssin ja paremman tuen liikkumiselle (eli ns. mobiliteetille). Taajuuskanavasta riippuen LTE voi tukea päätelaitteita, jotka liikkuvat jopa 500 kilometrin tuntinopeudella. Tämän takia se on erittäin sopiva laajaan valikoimaan M2M-palveluita, joissa voidaan käyttää pieniä LTE-datamodeeja, jollaisia esimerkiksi u-blox toimittaa. Lisäksi tekniikan kykyä tukea erilaisia solukokoja – muutamista kymmenistä metreistä aina sataan kilometriin asti – helpottaa sen käyttämistä erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä.

Informaatiota käyttäjien ulottuvilla

Jotkut näistä palveluista ovat jo käytettävissä, mutta LTE:n myötä ne voivat toimia nopeammin tai luotettavammin kuin aiemmin. Toiset tulevat mahdollisiksi vasta LTE:n kasvavan datanopeuden tai datapakettien koon myötä. Autoissa LTE tuo jo mahdollisuuden tarjota matkustajille kaikki ääni-, video-, netti- ja sosiaalisen median palvelut, joita he tarvitsevat. Tätä ”infotainmentia” voidaan kehittää esimerkiksi integroimalla se auton navigointijärjestelmiin niin, että voidaan tarjota kokonaisempaa, videota hyödyntävää informaatiota paikallisista kiinnostuksen kohteista tai palveluista. Lähitulevaisuudessa autot todennäköisesti toimitetaan valmiiksi LTE-reitittimellä varustettuna, tai sitten sovittimella joka osaa muuntaa älypuhelimen WiFi-yhdyspisteeksi, jonka kautta tällaisia palveluita voidaan tuoda käyttöön.

Samankaltainen lähestymistapa voitaisiin ottaa yleisempiä sovelluksia varten. Kauppakeskuksessa vieraileville shoppailijoille tai turisteilla voitaisiin tuoda enemmän informaatiota siitä alueesta, jossa he kulloinkin ovat. Jopa urheilukisoja tai muita massatapahtumia seuraaville voitaisiin tuoda paljon lisäinformaatiota. Interaktiivinen video yhdistettynä satelliittipaikannuslaitteiden tuottamaan informaatioon voisi mahdollistaa uusia sosiaalisen median palveluita, kuten vaikkapa paikannukseen perustuvia deittipalveluita. Järjestelmä tunnistaisi ja löytäisi potentiaalisia kumppaneita, jotka sattuvat olemaan lähistöllä.

Yksi alue, jossa tekniikkaa aletaan jo hyödyntää laajamittaisesti on etäterveydenhuolto. Siinä tuodaan hoitoa potilaille heidän kotonaan olevien päätteiden kautta. Näiden kautta potilaat ovat suorassa yhteydessä lääketieteen ammattilaisiin. Päätteitä voidaan käyttää diagnostisen tiedon siirtoon sekä kroonisten sairauksien kuten diabeteksen tai sydänsairauksien seurantaan. Yhteistä autoelektroniikan kanssa on LTE, joka mahdollistaa dataintensiivisten videoyhteyksien luomisen yksityisiin tai julkisiin terveydenhuollon järjestelmiin.

Videota aina ja kaikkialla

Raskaidenkin videoyhteyksien mahdollistaminen on keskeinen osa LTE:tä ja se myös erottaa tekniikan edeltäjistään. Aiemmin mobiilitekniikoissa oli kyse lähinnä puhelinyhteyksistä ja hyvin rajoitetuista datamahdollisuuksista. Uusiutuvaa energiaa voidaan käyttää tuottamaan virtaa sähköverkon ulkopuolisissa paikoissa. Tämä laajentaa data- ja videopalveluiden kantamaa alueille, joita ei aiemmin voitu tavoittaa. Samalla avautuu mahdollisuuksia uusille sovelluksille kuten etävalvonnalle tai videomonitoroinnille.

LTE auttaa siirtämään videota myös paikoista jotka ovat vaarallisia tai etäällä kaikesta muusta. Mahdollisesti voidaan käyttää jopa robotteja tallentamaan ja lähettämään dataa takaisin. Tämä voisi mahdollistaa hyvin kustannustehokkaan tavan valvoa esimerkiksi varastoja, terveydenhuollon laitoksia, tehtaita, kauppapaikkoja ja erilaisia teollisuuskohteita.

Mahdollisuus siirtää suuria määriä dataa tekee mahdolliseksi sijoittaa joitakin liiketoimintoja alhaisemman kustannustason kohteissa. Tietoliikenne eri toimipaikkojen välillä voi tapahtua videoyhteyksien välityksellä sen sijaan, että käytettäisiin perinteisiä tai mobiilipuhelinyhteyksiä.

LTE vaara-alueella

LTE:n kyky lähettää videota ja suuria datamääriä myös paikoista, joissa ei ole sähkölinjoja, nousee suureen hyötyyn luonnonkatastrofien sattuessa. Tietoliikenneyhteydet voidaan nopeasti palauttaa alueilla, joilla kiinteät yhteydr ton menetetty. Tämä tietysti edellyttää, että tarvittava henkilöstö pääsee katastrofialueelle. Tässä tilanteessa lennokit voisivat tuottaa alueesta tarvittavan karttatiedon ja LTE-pohjaiset kamerat voisivat niiden avulla päästä vahingoittuneisiin rakennuksiin. Kameroita voitaisiin käyttää myös etsintä- ja pelastustehtäviin sekä vähemmän vaarallisissa ympäristöissä valvontaan, väkijoukkojen ja liikenteen monitorointiin ja esimerkiksi ilmakuvauksiin.

Datanopeutensa ensiosta LTE:tä voidaan yhdessä kameroiden kanssa käyttää turvatarkastusasemilla esimerkiksi lentokentillä. LTE:n kautta voidaan lähettää matkustajien skannattuja kasvokuvia tietokantahakuja varten. Tämän ansiosta matkustajat tunnistetaan nopeammin.

Muiden matkustajien kannalta LTE:tä voitaisiin käyttää korvaamaan perinteiset ilmoitustaulut digitaalisilla näytöillä. Tienvarsinäyttöjä voitaisiin päivittää monta kertaa päivässä ja sovittaa kulloisenkin liikennevirran tarpeisiin.

LTE:tä ja sen multimedia- ja sosiaalisen median mahdollisuuksia voitaisiin hyödyntää elävöittämään myös myyntiautomaatteja ja niiden käyttäjien kokemusta. Coca-Cola on jo kokeillut tätä verkkoon liitetyillä automaateillaan. Se tarjoaa sovelluksensa kautta mahdollisuutta tarjota juoma jollekin tuntemattomalle kaikkialla maailmassa.

Sekunnin murto-osien ajoituksesta ruohonjuuritasolle

Tarkempaa ajoitusta vaativien kriittisten sovellusten – liikenteenohjaus, kolareiden välttäminen, rahaliikenne jne. - kannalta LTE:n alhainen, muutaman millisekunnin latenssi mahdollistaa suuren vaikutuksen tekemisen siellä, missä sekunnin murto-osat ratkaisevat. Skaalan toisessa päässä LTE:tä voidaan käyttää korvaamaan kotien ja yritysten verkkoyhteyksien ”viimeinen maili” langattomalla yhteydellä wifi-reitittimeen.

LTE:n rajat kulkevat oikeastaan siellä, minne operaattorin tai palveluntarjoajan mielikuvitus yltää. Kun tarvittava verkkolaitteisto on asennettu ja varustettu edullisella langattomalla modeemilla, mikä tahansa aiemmin erillinen kone voidaan liittää paikalliseen verkkoon tai internetiin ja tehdä siitä samalla täysin toimiva, sijainnistaan tietoinen laite, joka voi todella ottaa paikkansa esineiden internetissä.

MORE NEWS

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Sulautettu tiedostojärjestelmä tukee nyt laajoja tietokantoja

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoratkaisuista tunnettu SEGGER on päivittänyt suositun emFile-tiedostojärjestelmänsä tukemaan suuria tietokantoja integroimalla siihen suositun SQLite-tietokantamoottorin. Uudistus hyödyntää SEGGERin BigFAT-laajennusta, jonka avulla yli 4 gigatavun tiedostojen käsittely onnistuu FAT-tiedostojärjestelmillä.

Uusi standardi poistaa avaimet ovista

NXP esittelee ratkaisun, joka vie älylukot ja digitaaliset avaimet uudelle tasolle – fyysisiä avaimia ei enää tarvita. Ratkaisun keskiössä on tuore Aliro-standardi, jota kehitetään Connectivity Standards Alliancen alaisuudessa. Sen tavoitteena on mahdollistaa yhteensopiva, turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen pääsy niin koteihin kuin ajoneuvoihin – riippumatta siitä, minkä valmistajan laitteita käytetään.

Kännykkämarkkina kasvoi hieman alkuvuonna

Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä maailmanlaajuiset älypuhelintoimitukset kasvoivat 1,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kansainvälisen markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan toimituksia kertyi yhteensä 304,9 miljoonaa kappaletta. Markkina kehittyi pitkälti ennakoiden mukaisesti, vaikka taustalla oli merkittäviä geopoliittisia jännitteitä, erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä siihen liittyvät tullikiistat.

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Tällainen muisti pitää olla tulevaisuuden autossa

Autoteollisuuden siirtyessä yhä vahvemmin ohjelmistovetoisiin ajoneuvoihin ja sähköistettyihin alustoihin, myös muistiteknologialta vaaditaan enemmän. STMicroelectronics esitteli uuden sukupolven mikro-ohjaimia, joissa on laajennettavissa oleva xMemory-muisti – ratkaisu, joka voi määrittää tulevaisuuden autojen elektroniikka-arkkitehtuurin uudelleen.

Uusi EPYC on ensimmäinen 2 nanometrin piiri

AMD on saavuttanut merkittävän virstanpylvään tuomalla ensimmäisen korkean suorituskyvyn tietojenkäsittelyyn eli HCP-koneisiin tarkoitetun sirun TSMC:n huippumodernille 2 nanometrin N2-prosessille. Uuden sukupolven EPYC-prosessori, koodinimeltään "Venice", on ensimmäinen tuote, joka on tuotu esiin ja validoitu tällä teknologialla.

Komponenttikaupassa näkyy jo merkkejä paremmasta

Vuosi 2024 oli Euroopan elektroniikkakomponenttien jakelualalla vaikea, mutta alan isot toimijat näkevät nyt selviä merkkejä suunnanmuutoksesta. Sekä jakelijoiden omat havainnot että alan yhdistysten data viittaavat siihen, että pohja on mahdollisesti saavutettu – ja käänne parempaan voi olla jo alkanut.

Verkon viipalointi tulee myös Virve 2 -verkkoon

Suomen viranomaisviestintä valmistautuu siirtymään kohti uuden sukupolven teknologioita, joissa 5G-verkon viipalointi (network slicing) mahdollistaa saumattoman ja priorisoidun yhteyden myös kansainvälisessä käytössä. Erillisverkkojen teknologiajohtaja Antti Kauppinen vahvistaa, että viipalointi tulee osaksi Virve 2 -verkon toimintakykyä – vaikkei se ole vielä käytössä.

Suomalaisyrityksiin hyökättiin alkuvuonna yli tuhat kertaa viikossa

Kyberhyökkäysten määrä on jatkanut jyrkkää kasvuaan maailmanlaajuisesti vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, selviää Check Point Softwaren tuoreesta raportista. Suomalaisyrityksiä vastaan kohdistettiin tammi–maaliskuussa keskimäärin 1 030 hyökkäystä viikossa, mikä on kuusi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Luodinkestävä lasi blokkaa myös RF-signaalit

Oulun yliopiston 6G-testikeskus on saanut ensimmäisen yritysasiakkaansa, ja kyseessä on yllättävä tekijä teknologian kentällä: kotimainen lasinjalostustehdas Tambest. Yritys kehittää uuden sukupolven luodinkestäviä laseja, jotka tarjoavat samalla RF-signaalisuojausta.

Pii on edelleen voimissaan sähköautoissa

Sähköautojen yleistyminen kiihtyy kovaa vauhtia, ja samalla kasvaa tarve tehokkaille ja luotettaville tehoelektroniikkaratkaisuille. Vaikka markkinoilla on viime vuosina puhuttu paljon piikarbidin (SiC) ja galliumnitridin (GaN) kaltaisista uusista puolijohdemateriaaleista, Infineon Technologies osoittaa, että myös perinteisellä piillä on edelleen merkittävä rooli sähköajoneuvojen voimansiirroissa.

Canatu haluaa kalvonsa laajemmille markkinoille

Canatu haluaa viedä läpinäkyvät, johtavat kalvonsa uusille markkina-alueille. Toimitusjohtaja Juha Kokkosen mukaan yhtiön tavoitteena on laajentaa hiilinanoputkikalvojen käyttöä ADAS-sovellusten ulkopuolelle kohti uusia, korkean lisäarvon markkinoita. - Tämä yhteiskehityshanke DENSOn kanssa on merkittävä askel kohti parempaa suorituskykyä, ja se avaa ovia aivan uudenlaisiin käyttökohteisiin, kuten esimerkiksi aurinkokennoihin, Kokkonen sanoo.

Varo Bluetoothin piilotettuja vaaroja!

Bluetooth on monelle tuttu ja kätevä tapa yhdistää laitteita langattomasti, olipa kyse sitten kuulokkeista, kaiuttimista tai älykodin laitteista. Mutta harva tietää, että tämä arkipäiväinen teknologia voi myös altistaa käyttäjänsä vakaville tietoturvauhkille.

Claude yrittää Google-käyttäjien Copilotiksi

OpenAI:n entisten työntekijöiden perustama Anthropic tuo tekoälyavustajansa syvälle Google Workspace -ympäristöön. Käytännössä Claude-tekoäly pyrkii tarjoamaan saman, mitä Microsoftin Copilot tekee 365-käyttäjille.

6,9 miljardin dollarin kauppa peruuntui

Amerikkalainen puolijohdevalmistaja onsemi on vetäytynyt yritysostoaikeistaan Allegro MicroSystemsin suhteen. Yhtiö ilmoitti tänään, ettei se enää jatka 6,9 miljardin dollarin arvoisen yrityskaupan tavoittelua. Tarjouksen mukaan onsemi olisi maksanut 35,10 dollaria käteisellä jokaisesta Allegron osakkeesta.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article