logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Lähes mitä tahansa teholähteitä voi kytkeä rinnakkain, mutta joskus se vaatii useiden ulkoisten komponenttien käyttämistä. Käyttäjän on tunnettava tarkasti kunkin laitteen ominaisuudet, eikä yhdistelmällä aina päästä yhtä hyvään suorituskykyyn kuin isommalla yksittäisellä teholähteellä.

Artikkelin kirjoittaja Bruce Rose toimii sovellusinsinöörinä CUI-yhtiössä.

Usein syntyy tarve syöttää kuormaan enemmän virtaa, kuin saatavilla olevan teholähteen virransyöttökyky sallii. Tällöin on mahdollista liittää kaksi tai useampia teholähteitä rinnakkain ja saada näin haluttu virtamäärä kuormaan. Useiden virtalähteiden kytkeminen rinnakkain ei kuitenkaan takaa, että kuormavirta jakautuisi niiden kesken hyväksyttävällä tavalla. Useat eri tekijät vaikuttavat mahdollisiin ongelmiin, kun teholähteet konfiguroidaan rinnankytkentään jakamaan kuormavirtaa.

Jotkut teholähteet sisältävät edistyneitä piiriratkaisuja, joita hyödynnetään virran asianmukaisen jaon varmistamiseksi, kun laite on sijoitettu rinnankytkentään. Käyttäjän tulisikin tutustua huolellisesti laitetoimittajan dokumentteihin ymmärtääkseen, kuinka teholähde konfiguroidaan oikeaoppisesti virranjakoa varten.

Tässä artikkelissa esitetään joitakin teholähteiden perusominaisuuksia ja käydään läpi niiden rinnankytkentään soveltuvia menettelytapoja tapauksissa, joissa teholähteille ei ole annettu erityisiä ohjeita niiden rinnakkain kytkemistä varten.

Ideaalinen jännitelähde

Ideaalinen jännitelähde ylläpitää tasaisen jännitteen kuorman yli ja kykenee syöttämään rajattomasti virtaa. Tällaista toteutusta ei voi fyysisesti rakentaa, sillä siihen vaadittaisiin jännitelähde, joka kykenee tuottamaan äärettömän suuren tehon, kun kuormavirtaa rajattomasti kasvatetaan. Vaikka tällaista ideaalirakennetta ei käytännössä voi rakentaa, se on perusta, jolle kaikki teholähteet on suunniteltu.

Kuva 1: Ideaalinen jännitelähde (rajoittamaton lähtövirta).

Virtarajoitettu jännitelähde

Kaikissa reaalimaailman teholähteissä on rajoitettu virtamäärää, joka voidaan syöttää kuormaan. Jollakin kuormavirran tasolla lähtöjännite lopulta romahtaa nollaan volttiin. Teholähteen suunnittelija voi määrätä, kuinka romahtava lähtöjännite käyttäytyy, kun kuormavirta kasvaa yli arvon, jolle teholähde on suunniteltu. Virranrajoituskytkentä voidaan esimerkiksi suunnitella alentamaan asteittain lähtöjännitettä, kun Iout-virta ylittää sallitun maksimitason. Tai teholähde voidaan sulkea kokonaan, kun lähtövirta saavuttaa sallitun maksimiarvon.

Teholähde voidaan suunnitella toipumaan automaattisesti ylivirtatilanteesta tai niin, että laite vaatii aina ulkoisen resetoinnin tällaisen tapahtuman jälkeen. Virranrajoitustyypiltään erilaisia teholähteitä voidaan kytkeä rinnakkain, mutta käyttäjän pitää olla tarkasti tietoinen, kuinka kutakin laitetta voidaan hallita, jos se joutuu virranrajoitustilaan.

Kuva 2: Äärellisen syöttövirran jännitelähde (rajoitettu lähtövirta).

Jännitelähteen lähtöimpedanssi

Lähes kaikilla reaalimaailman jännitelähteillä on positiivinen, nollasta poikkeava lähtöimpedanssi. Tällöin lähtöjännite alenee, kun kuormavirta kasvaa. Lähtöjännitteen muuttumista kuormavirran mukaan luonnehtii teholähteiden spesifikaatioissa niiden kuormaregulaatio. Yleensä sen toivotaan muuttavan lähtöjännitettä mahdollisimman vähän virran kasvaessa. Vähäiseen jännitepudotukseen päästään alhaisella lähtöimpedanssilla. Kytkemällä useita teholähteitä rinnakkain, virrankasvun aiheuttamaa jännitepudotusta voidaan vähentää.

Joissakin teholähteissä on mukana ulkoisen jännitteen tunnistus, jonka avulla kuormana toimivan piiristön impedanssien haittavaikutuksia teholähteen lähtöimpedanssiin voidaan vähentää. Kun jännitteentunnistusta käytetään, kuormaregulaation heikkenemistä parasiittisten impedanssien vuoksi voidaan vähentää käyttämällä takaisinkytkentäsilmukkaa. Jäljempänä tässä artikkelissa selostetaan, miksi ulkoisen jännitteen tunnistus voi kuitenkin olla vähemmän toivottu ominaisuus virranjakoon perustuvissa sovelluksissa.

Kuva 3: Nollasta poikkeavan lähtöimpedanssin jännitelähde (rajoitettu lähtövirta, lähtöimpedanssi).

Jännitelähteen asetusarvovirhe

Reaalimaailman teholähteitä rakennettaessa syntyy aina virhettä jännitteen asetusarvoon. Tämä virhejännite voi olla positiivinen tai negatiivinen ja sen arvoa voidaan pienentää hyväksyttävälle tasolle valvomalla tuotannon toleransseja tai hienosäätämällä lopputuotetta. Mahdollisimman pieni asetusarvovirhe on eduksi, kun teholähteitä konfiguroidaan virranjakamista varten.

Kuva 4: Asetusarvovirheellinen jännitelähde (rajoitettu lähtövirta, lähtöimpedanssi, asetusarvovirhe).

Teholähteet rinnakkain

Ehkä yksinkertaisin menettely teholähteiden kytkemiseksi niin, että kuormaan syötettävää virtaa voidaan kasvattaa, on kytkeä teholähteiden lähdöt rinnakkain. Tämä yksinkertainen toteutustapa ei välttämättä kuitenkaan toimi, jos teholähteiden kuormavirran rajoitusominaisuudet ovat sellaiset, että toinen teholähteistä sulkee syöttönsä maksimivirran saavuttaessaan ennen kuin haluttu virta on syötetty kuormaan. Jos kumpi tahansa lähteistä saavuttaa virranrajoitustilan ja sulkeutuu, saattavat tämän seurauksena molemmat syötöt sulkeutua.

Kahden teholähteen rinnankytkentä ei toimi esimerkiksi silloin, jos virhe lähteiden alkuperäisten jänniteasetusten välillä on suurempi kuin lähdön jännitepudotus maksimikuormavirralla. Tässä tapauksessa toinen teholähde vastaa koko kuormavirrasta, kunnes sen syöttö sulkeutuu. Tämän jälkeen toinen teholähde yrittää alkaa syöttää koko kuormavirtaa, mutta sekin sulkeutuu koska on saavuttanut suurimman sallitun virran Imax.

Kuva 5: Jännitelähteiden rinnankytkentä (rajoitettu lähtövirta, lähtöimpedanssi, asetusarvovirhe).

Parannusta kuormanjakoon

Kuormavirran jakaminen teholähteiden kesken voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Valitettavasti monet näistä kuormanjakoa edistävistä tekniikoista alentavat teholähteiden suorituskykyä joko heikentämällä kuormaregulaatiota tai tehomuunnoksen hyötysuhdetta.

Lähtöjännitteen hienosäätö

Yksi menetelmä varmistaa rinnankytkettyjen teholähteiden asianmukainen kuormavirran jako on hienosäätää niiden kuormittamattomien lähtöjännitteiden välinen ero merkittävästi pienemmäksi kuin lähtöjännitteen pudotus täydellä kuormalla. Käytännössä teholähteen lähtöjännitteen hienosäätö saattaa kuitenkin olla melko epäkäytännöllistä tai jopa mahdotonta.

Jännitepudotuksen kasvattaminen

Toinen tapa parantaa kuormanjaon ominaisuuksia useiden jännitelähteiden kesken on kasvattaa kunkin teholähteen lähtöjännitteen pudotusta niin, että täydellä kuormalla se on merkittävästi suurempi kuin kuormittamattomien jännitteiden epäsovitus eri teholähteiden välillä. Tämän menettelyn huono puoli on se, että järjestelmän jänniteregulaatio heikkenee tahallisesti aiheutetun jännitepudotuksen vuoksi kuormavirran kasvaessa (kuormaregulaatio).

Jotkin teholähteet kykenevät sisäisesti säätämään lähtöjännitteen pudotuksen suuruutta. Tämä on tyypillisesti toteutettu säätämällä sisäistä referenssijännitettä kuormavirran mukaan.

Teholähteen jännitepudotusta voidaan kasvattaa myös ulkoisten vastusten avulla, ellei sisäistä jännitepudotuksen säätömahdollisuutta ole käytettävissä eikä tuloksena syntyvä kuormaregulaation heikennys ole liian suuri. Pudotusvastukset kytketään sarjaan teholähteiden lähtölinjojen kanssa, joten niiden läpi kulkeva lähtövirta aiheuttaa tehohäviön. Vastuksissa syntyvä jännitehäviö heikentää jänniteregulaatiota ja tehohäviö alentaa järjestelmän tehomuunnoksen hyötysuhdetta. Ulkoisina pudotusvastuksina voivat toimia teholähteen ja kuorman väliin sijoitetut johtimet, erillisvastukset tai näiden impedanssien yhdistelmät.

Kuva 6: Rinnankytketyt jännitelähteet (rajoitettu lähtövirta, lähtöimpedanssi, asetusarvovirhe, Rdroop-pudotusvastukset).

Jännitteentunnistuksen käyttö

Ulkoisen jännitteen tunnistusnastat tulisi kytkeä suoraan tehomoduulin Vout-nastohin, jos ulkoisia pudotusvastuksia käytetään virranjaon toteuttamiseen. Pudotusvastukset on tarkoituksellisesti valittu heikentämään teholähteiden kuormaregulaatiota. Perinteinen ulkoisen jännitteen tunnistus (sense-nastat kytkettyinä lähelle kuormaa) sen sijaan parantaa teholähteiden kuormaregulaatiota ja estää pudotuksen, jota tarkoituksella yritetään aikaansaada vastusten avulla.

Takaisinsyötön estäminen

Kun useiden teholähteiden lähtönavat on kytketty rinnan, on mahdollista, että yksi lähteistä saattaa syöttää virtaa muiden teholähteiden lähtöasteisiin. Monissa tapauksissa tämä on harmitonta eikä aiheuta merkittäviä ongelmia. Joissakin teholähteissä virran syöttäminen lähtöasteeseen saattaa kuitenkin aiheuttaa vaurioita ja siksi se pitäisi estää. Eräs yksinkertaisimmista tavoista estää virran takaisinsyöttö lähtöasteisiin on sijoittaa erotusdiodi sarjaan kunkin lähtöasteen kanssa. Teholähteiden syöttövirrat kulkevat näin erotusdiodien kautta, ja asetusarvoregulaatio, kuormaregulaatio sekä tehomuunnoksen hyötysuhde heikentyvät halutulla tavalla.

Kuva 7: Rinnankytketyt jännitelähteet (rajoitettu lähtövirta, lähtöimpedanssi, asetusarvovirhe, Rdroop-pudotusvastukset, erotusdiodit).

Lisätietoja teholähteistä ja niiden kytkennöistä on saatavissa CUI:n sivuilta osoitteessa www.cui.com/power.

MORE NEWS

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Taivuteltavien älypuhelimien markkina kutistuu ensimmäistä kertaa

Taivuteltavien älypuhelimien maailmanlaajuinen markkina kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan, kertoo Counterpoint Researchin tuore ennuste. Vuonna 2025 odotetaan neljän prosentin laskua, mikä katkaisee segmentin tähän asti kasvaneen trendin.

Tekoäly havaitsee poikkeamat avaruudessa

AMD on julkistanut uuden avaruuskelpoisen järjestelmäpiirin, Versal AI Edge XQRVE2302:n. Se vie tekoälypäättelyn (AI inferencing) avaruuteen. Piiri on nyt saavuttanut Class B -luokituksen, joka perustuu Yhdysvaltain puolustusvoimien MIL-PRF-38535-standardin vaatimuksiin.

Julkinen Wi-Fi altistaa hakkereille – silti miljoonat ottavat riskin

Julkiset Wi-Fi-verkot löytyvät lähes jokaisesta kahvilasta, junasta ja lentokentältä. Ne houkuttelevat nopeaan nettiyhteyteen liikkeellä ollessa, mutta uuden globaalin tutkimuksen mukaan kyseessä on digitaalinen miinakenttä. Kyberturvayhtiö NordVPN:n teettämä kysely paljastaa, että 69 % matkustajista on huolissaan kyberuhkista matkan aikana – ja pelko on perusteltu.

Uudenlainen fotonitutka sopii moneen käyttöön

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimusorganisaatio IMEC on kehittänyt uraauurtavan tutkajärjestelmän, joka voi mullistaa niin autoteollisuuden kuin terveydenhuollonkin tarkan havainnoinnin ratkaisut. Kyseessä on maailman ensimmäinen fotoniikkaan pohjautuva, koherenttiin signaalinjakeluun kykenevä 144 gigahertsin tutkajärjestelmä.

Kvanttivallankumous yhdellä sirulla

Oak Ridge National Laboratory (ORNL) on saavuttanut merkittävän virstanpylvään matkalla kohti kvantti-internettiä. Tutkijoiden kehittämä uusi siru yhdistää ensimmäistä kertaa keskeiset kvanttifotoniikan toiminnot yhdelle piirille.

Amazon maksaa Nokian videopatenttien käytöstä

Amazon ja Nokia ovat päässeet sopuun patenttikiistassaan, ja Amazon maksaa jatkossa Nokialle korvauksia yhtiön videoteknologioiden käytöstä. Sopimus kattaa Nokian multimedia- ja videopatenttien hyödyntämisen Amazonin suoratoistopalveluissa, kuten Prime Videossa, sekä yhtiön suoratoistolaitteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article