logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Älykkään sähköverkon eli smart gridin tietoliikenteen täytyy olla hyvin luotettavaa, hyvin vakaata ja pitkälle determinististä. Verkon pitää kestää solmun (node), fyysisen linkin ja yksittäisten pisteiden kaatuminen. Turvan takaa IEC 62439 -standardi.

Artikkelin kirjoittaja Stefano Zammattio tuli Alteran palvelukseen vuonna 2004. Hän vastaa yhtiön tuotemarkkinoinnista Euroopassa. Stefanon vastuulla on sulautettujen tuotteiden ryhmä ja hän on erikoistunut Nios II -prosessoriin, Alteran SoC-piireihin ja niihin liittyviin työkaluihin. Hänellä on sekä fysiikan että lääketieteen elektroniikan tutkinnot.

Monissa uusissa älykkään sähköverkon (smart grid) toteutuksissa kuten siirtoasemien ja jakelumuuntajien automaatiolaitteissa tietoliikenne on toteutettu IEC 61850 -standardiin pohjaavilla laitteilla, kuten teollisuuskytkimillä ja suojareleillä. IEC 61850 -yhteyksistä yli ethernetin on nopeaa vauhtia tulossa sähkökeskusten ja jakeluasemien automaatiosuunnittelun selkäranka.

IEC 61850 ei ole rajattu vain smart grid -sovelluksiin, vaan se sopii kaikkialle missä tuotanto voi pysähtyä tai linjan pysähtyminen vaikuttaa tuotantoon. Korkean käytettävyyden (high-availability) ja redundanttisen tai rinnakkaisen redundanttisen topologian käyttö yhdessä PTP-kellosynkronoinnin kanssa vaativat hyvin joustavaa tietoliikennettä. Esimerkit löytyvät teollisuus- ja tuotantoautomaation järjestelmistä.

IEC 62439 -standardiin pohjaavat tietoliikennetopologiat

Standardin lauseke 4 määrittelee PRP-protokollan (Parallel Redundancy Protocol), joka on esitetty allaolevassa kuvassa.

Kuva 1 - PRP-verkkotopologia tukiasemineen

Kuvan kaksi verkkoa toimivat toisistaan riippumatta. Päätesolmu (destination node) vastaanottaa aina ainakin yhden datapaketin, kunhan toinen verkoista on toiminnassa. Päätesolmun täytyy havaita pakettien kahdentaminen ja jättää toinen paketti huomiotta, jotta vain yksi samansisältöinen datapaketti pääsee perille. Tämä palauttaa verkon välittömästi toimintaan yksittäisen osan kaatuessa, joten yhtään datakehystä (frame) ei menetetä.

PRP:n huono puoli on se, että yksiosaiseen ei-reduntanttiseen verkkoon verrattuna sen kustannukset ovat kaksinkertaiset. PRP:n käyttöönotto maksaa siis enemmän kuin muiden protokollien.

IEC 64239- standardin lauseke 5 kuvaa korkean käytettävyyden saumatonta redundanssia (HSR, High-Availability Seamless Redundancy), joka on esitetty kuvassa 2.

Kuva 2 – HSR-verkkotopologia

Tyypillinen HSR-topogia on rengasmallinen. Lähettävä solmu kahdentaa kaikki lähetettävät datakehykset ja lähettää ne kahta eri reittiä pitkin kohteeseensa. Jos jompikumpi poluista katkeaa, joko linkin tai solmun kaatumisen takia, kehykset pääsevät silti loppupäähän. Kohdesolmuissa on kaksi ulkoista Ethernet-porttia HSR-renkaaseen liittymistä varten. Niissä voi olla myös yksi tai kaksi ylimääräistä Ethernet-liitäntää esimerkiksi ylläpitoyhteyttä varten. Datakehyksiä lähettäessään loppusolmu lähettää kaksi kopiota kustakin kehyksestä verkkoon, yhden renkaan molempiin suuntiin. Kun ensimmäinen kehys vastaanotetaan, vain se hyväksytään. Toinen sivuutetaan, joten kopioita kehyksistä ei jää. Esimerkkejä tällaisista loppusolmuista ovat vaikkapa kamerat tai jakeluaseman automaation liitäntäyksiköt.

”RedBox” (reduntanttinen laatikko) on yksikkö, jossa on kolme ulkoista Ethernet-porttia. Kaksi porteista on liitetty HSR-renkaaseen ja yksi on perinteinen Ethernet-liitäntä. Redboxeja käytetään ei-HSR-solmujen ja -verkon osien liittämiseen HSR-renkaaseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tavallisia Ethernet-kytkimiä ja tietokoneita. Lähettäessän datakehyksiä renkaaseen Redbox kahdentaa jokaisen kehyksen ja lähettää kaksi kopiota niistä renkaaseen, yhden molempiin suuntiin. Lähettäessään renkaasta tulevia kehyksiä edelleen RedBox lähettä vain ensimmäisen kopion ja hävittää myöhemmin saapuvan.

Tällä hetkellä HSR-rengas on todennäköisesti kaikkein tehokkain korkean käytettävyyden Ethernet-rakenne. HSR muistuttaa PRP-protokollaa lähettäessään kahdennettuja paketteja, mutta toisin kuin PRP:ssä, rengastopologiassa ei tarvita kahdennuskaapeleita tai -kytkimiä. Tämän takia HRS-rengas on paljon edullisempi ratkaisu kuin kahden paikallisverkon edellyttävä PRP.

RSTP-protokollaan (Rapid Spanning Tree Protocol) verrattuna HRS:n etuna on välitön palautuminen – yksi verkkovika renkaassa ei johda menetettyihin datakehyksiin. RSTP:n palautumisajat (recovery times) eivät yksinkertaisesti ole hyväksyttäviä kaikissa sovelluksissa.

Korkean käytettävyyden tietoliikenteen toteuttaminen

Kuinka eri standardit tulisi mukauttaa ja ottaa huomioon siten, että verkon muutokset ovat joustavia tulevaisuudessa, eikä suorituskykyyn luoda pullonkauloja? Yksi yksinkertainen ratkaisu on käyttää FPGA-piiriä yhdistettynä ARM-alijärjestelmään siten, että tietoliikennestandardin vaatima laitteisto on toteutettu erillisellä IP-lohkolla.

Esimerkiksi Alteran Cyclone V -järjestelmäpiiri sopii tällaisiin sovelluksiin erittäin hyvin. Piirillä on kaksi ARM Cortex-A9-ydintä, jotka operoivat 800 megahertsin kellotaajuudella. Oheislaitteisiin kuuluvat sulautettu flash, RAM-muistia välimuistit, GPIO-väylät ja tietoliikenneportit. FPGA-matriisi tarjoaa mahdollisuuksia integrointiin, suorituskyvyn kiihdyttämiseen ja päivitettävyyteen.

FPGA:n myötä olemassa olevia suunnitteluja tai jo asennettuja järjestelmiä on helppo kehittää muuttuvien PRP/HSR-protokollastandardien myötä. Ulkoisten I/O-liitäntöjen lisääminen on helposti hallittavissa ja laajennettavissa. Esimerkiksi kriittiseen tietoliikenteeseen keskittynyt Flexibilis on kehittänyt FPGA:lle IP-ytimen, joka voidaan integroida lopputuotteen suunnitteluun ilman ulkoista kytkintä.

 

Kuva 3 – Flexibilisin kytkin-IP:n käyttäminen

Flexibilisin FRS-kytkin (Flexibilis Redundant Switch) on IP-lohkona integroitava kolminopeuksinen (10Mbps/100Mbps/1Gbps) Ethernet Layer-2 -kytkin, joka tukee uusia protokollia ja tuo Ethernet-verkkoon saumattoman redundanssin. FRS on yhteensopiva HSR- ja PRP-protokollien kanssa. Kytkin sisältää myös IEEE1588v2-määritysten mukaisen kellotoiminnallisuuden. FRS on nimenomaan suunniteltu käytettäviksi FPGA-piireissä.

Kytkimen keskeinen ominaisuus on sen skaalautuvuus kolmesta kahdeksaan porttiin ilman, että tarvitaan erillisiä RedBoxeja. Se toimii kaksisuuntaisesti (full-duplex) 1000 megabittisekunnin GMII1-liitäntään ja 10/100 megabittisekunnin MII2-liitäntään asti kaikissa porteissa. Se tukee esimerkiksi pakettien edelleen lähettämistä linkin fyysisellä nopeudella (wire-speed) ja luotettavaa tallenna-ja-edelleenlähetä -operaatiota dataneheyden tarkistamisen kera. Lisäksi kytkin tukee IEEE1588 PTP-kellomäärityksiä (Precision Time Protocol).

IP-lohko integroi PRP/HSR-kytkimen muihin järjestelmätoimintoihin Alteran Cyclone V -FPGA-piirillä tai Cyclone V -järjestelmäpiirillä. Tämä säästää kehitys- ja integrointityöhön kuluvaa aikaa. Yksi merkittävä lisäetu Altera/Flexibilis-ratkaisussa on ulkoisen kytkimen välttäminen, koska jokainen HSR-solmu tukee useita Ethernet-yhteyksiä (2 renkaalle ja 1 tai useampi ylimääräisille porteille). FRS on kerroksen 2 kytkin, mikä tarkoittaa, että redundantteja portteja on kaksi ja Ethernet-kytkinportteja jopa kuusi. Niinpä päätesolmua voidaan käyttää sekä HSR/PRP-yhteyksiin että standardeihin kytkentöihin.

Tärkeä ominaisuus teollisuuden järjestelmiä suunniteltaessa on ylläpidettävyys ja käytettyjen komponenttien pitkäikäisyys. Ratkaisu pitää toimittaa tuotteen koko elinkaaren ajaksi. Mahdollisuus rekonfiguroida ja päivittää tuotteita (niin tuotannossa kuin tuotekehityksessäkin) on erittäin tärkeä erityisesti, kun tärkeät standardit muuttuvat ja kehittyvät ajan myötä (esim. IEC 62351). FPGA-piirit auttavat ratkaisemaan tätä ongelmaa tuodessaan skaalattavuuden ja uudelleen konfiguroinnin tuotepäivitysten toteutukseen. Kyse on paljon enemmästä kuin yksinkertaisesta ohjelmistomuutoksesta piirillä.

Teollisuudessa ja älykkäässä energiassa on käynnissä suuri komponenttien vakioituminen (commoditization). Jonkin tietoliikennestandardin tukeminen ei enää erottele tuotteita millään tavalla. Teollisuuden Ethernet-ratkaisuissa laitteiden ja alustojen täytyy tukea kaikkia keskeisiä alueella hyödynnettäviä standardeja. Jopa omia Ethernet-ratkaisujaan kehittäneet yritykset ovat vähentämässä panostuksiaan omien ratkaisujesa ylläpitämiseksi. Tietoliikenne on yleisominaisuus, jonka avulla kukaan ei erottaudu kilpailijoistaan.

HSR/PRP-standardeja voidaan käyttää myös muualla teollisuudessa kuin Smart grid -sähköverkossa. Teollisuuden reaaliaikaisten Ethernet-standardien yhdistämista HSR/PRP-prokolliin kannattaa pohtia käytettävyyden ja luotettavuuden takia.

MORE NEWS

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Taivuteltavien älypuhelimien markkina kutistuu ensimmäistä kertaa

Taivuteltavien älypuhelimien maailmanlaajuinen markkina kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan, kertoo Counterpoint Researchin tuore ennuste. Vuonna 2025 odotetaan neljän prosentin laskua, mikä katkaisee segmentin tähän asti kasvaneen trendin.

Tekoäly havaitsee poikkeamat avaruudessa

AMD on julkistanut uuden avaruuskelpoisen järjestelmäpiirin, Versal AI Edge XQRVE2302:n. Se vie tekoälypäättelyn (AI inferencing) avaruuteen. Piiri on nyt saavuttanut Class B -luokituksen, joka perustuu Yhdysvaltain puolustusvoimien MIL-PRF-38535-standardin vaatimuksiin.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article