For advertising online, please contact Anne-Charlotte Sparrvik, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. (+46(0)734171099)
ETN is a Finnish technology media for everyone working, studying or just interested in technology. Through website with daily news and technical articles, daily newsletters and columns ETN covers every aspect of high technology. We cover automation, components, devices, networks, test&measurement, design&programming, embedded, electro&power, manufacturing and distribution. All in Finnish.
We organise the Embedded Conference Finland annually. We also publish ETNdigi magazines 2-3 times a year.
Itsenäisesti liikkuvan dronen tai muun robotin on havainnoitava ympäristöään ja tulkittava havaintojaan tauotta. Tämä vaatii nykyteknologioilla enemmän energiaa kuin kevyen laitteen akut voivat tarjota. Siksi VTT kumppaneineen kehittää näköaistia jäljitellen nopeaa, turvallista ja energiatehokasta konenäköjärjestelmää.
Aina ei käytössä ole oskilloskooppia, mutta silti olisi tarve tehdä mittauksia ja aaltomuotoanalyysejä. Tektronixin ratkaisu ongelmaan on TekScope-ohjelmisto, jolla analysointi onnistuu PC:llä missä tahansa. Ohjelmiston käyttöliittymä on sama kuin uusissa 4-, 5- ja 6-sarjan Tektronix-skoopeissa.
Avoin RISC-V-arkkitehtuuri on noussut uhkaamaan Arm-piirejä monissa sulautetuissa sovelluksissa. Nyt japanilainen Renesas rysäyttää kunnolla. Se aikoo kehittää RISC-V-pohjaisia piirejä autoelektroniikkaan.
Tietotekniikasta raportoiva AddictiveTips.com on kerännyt yhteen tilaston, jossa verrataan eurooppalaisten laajakaistastaan maksamaa hintaa suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Suomi kuuluu listan tasaiseen kärkipäähään: meillä netti on suhteellisen halpa.
Tehtaissa käytetään laajasti ilman kuljettajaa toimivia kuljetinjärjestelmiä eli vihivaunuja, mutta tehdashallin ulkopuolella niin ei vielä tehdä. Nyt tämä on muuttumassa. Saksalainen BASF kehittää vihivaunua, joka kulkisi turvallisesti SICK:n turvalaserskannerin avulla.
Kiinalaisoperaattorit olivat helmikuun lopulla ottaneet käyttöön jo 792 000 5G-tukiasemaa, kertovat maan lehdet. Tämä kuvaa hyvin maan 5G-markkinoiden kokoa. Esimerkiksi Suomessa Telialla on 5G-peiton kokonaan valmistuessa alle 10 000 tukiasemaa.
Solar Finland Oy on vertaillut yksikiteisestä piikennosta valmistettujen aurinkopaneeelien tehokkuutta monikiteiseen. Monopaneelit osoittautuivat tehokkuudeltaan paremmiksi.
Xilinx on esitellyt omassa portfoliossaan uudenlaisen tuotteen. Yhtiön ensimmäinen SOM- eli järjestelmämoduuli on nimeltään Kria K26. Kyseon tuotantovalmiista moduulista, joka tuo laskentatehoa ja tekoälysovelluksia verkon reunalla oleviin laitteisiin.
Kalifornialainen Pre-Switch sanoo kehittäneensä maailman ensimmäisen tekoälypohjaisen DC/AC-, AC/DC-kytkimien ohjaimen. CleanWave200-ohjaimen hyötysuhde yltää pehmytkytkennässä (soft switching) peräti 99,3 prosenttiin. Tekniikan uskotaan mullistavan sähkö- ja uusiutuvien energialähteiden suunnittelun.
Kotimaiset startupit ovat keränneet ennätysmäärän kasvurahaa. Kahtena edellisenä vuotena saavutettu puolen miljardin rajapyykki oli jo ennätys, mutta nyt summa on lähes tuplaantunut. Pääomasijoittajat ry:n mukaan viime vuonna rahoitusta kerättiin yhteensä 951 miljoonaa euroa.
Suomessa operaattorit ovat tarjonneet 5G-palveluja jo kahden vuoden ajan. Moni 5G-puhelu ja datalinkki menee Huawein toimittaman tukiaseman kautta. Ruotsissa ns. midband-taajuudet saatiin jaettua operaattoreille vasta viime kuussa, mutta tulevissa verkoissa ei saa käyttää Huawein laitteita. Miten tämä on mahdollista, kun molemmissa maissa arvion pitäisi perustua samaan EU:n 5G-työkalupakkiin ja sen riskianalyyseihin?
Sähköauton akuston tilaa täytyy valvoa jatkuvasti. Jaetun akunhallintajärjestelmän voi toteuttaa Trackwisen taipuisilla IHT-piirilevyillä. Se säästää sekä järjestelmän painoa että kustannuksia.