100 gigabittiä on tuhat kertaa tämän hetken tyypillisestä Ethernetiä eli noin 100 megabitin datansiirtoa nopeampi. Leedsin ja Nottinghamin yliopistojen tutkijat sanovat nyt kehittäneensä tekniikan, jolla tämä ultranopea datansiirto on mahdollinen.
Nature Communications -lehdessä raportoitu innovaatio perustuu kvanttikaskadilaseriin, jota käytetään yleensä kemialliseen analyysiin. Laser emittoi valoa terahertsialueella.
Tutkijoiden kehittämä laser kytkeytyy päälle ja pois noin tuhat miljardia kertaa sekunnissa. Laserin modulointi perustuu tällä hetkellä elektroniikkaan, millä on rajoituksensa. Tutkijat ovat sen sijaan kehittäneet moduloinnin, joka perustuu akustisiin aaltoihin.
Tutkijat käyttivät akustisia aaltoja laserin sisällä olevien kvanttikaivojen värähtelyyn. Nämä akustiset aallot syntyivät toisesta laserista tulevan pulssin vaikutuksesta alumiinikalvoon. Tämä aiheutti kalvon laajenemisen ja supistumisen, mikä lähettää mekaanisen aallon kvanttikaskadilaserin läpi.
Nottinghamin yliopiston fysiikan laitoksen professori Tony Kentin mukaan akustista aaltoa käytetään kvanttikaskadilaserin sisällä olevien monimutkaisten elektronisten tilojen ravistelemiseen. – Tämän ansiosta havaitsimme, että akustinen aalto muuttaa terahertsinlähdön valotehoa.
Tutkijat uskovat tulevaisuudessa pystyvänsä parantamaan uutta mekanismia laserin fotonisäteilyn täydelliseksi hallitsemiseksi. Tavoitteena on myös integroida ääntä tuottavat rakenteet laserin sisälle, jolloin ulkoista äänilähdettä ei enää tarvittaisi.