Alif Semiconductor on nuori piilaaksolainen yritys, joka on jo saanut nimeä erittäin vähävirtaisten tekoälyohjaimien kehittäjänä. Nürnbergin Embedded World -messuilla yritys esitteli markkinoiden ensimmäisen Bluetoothia ja Matteria tukevan langattoman piirin, jossa on oma neuroverkko- eli NPU-prosessori.
Piiriperhe on nimeltään Balletto. Se perustuu Alif Semiconductorin edistyneeseen MCU-arkkitehtuuriin, jossa on DSP-kiihdytys ja NPU-prose nopeaan ja vähätehoiseen AI/ML-työkuormien suorittamiseen. Piirillä voidaan tehdä puheentunnistusta, adaptiivista kohinanvaimennusta, äänen suuntaamista, säteenmuodostusta ja anturidatafuusiota.
WLCSP-muodossa toimitettu Balletto-perhe tarjoaa erityisen vahvan suorituskyvyn ääni- ja anturitoiminnoissa erinomaisten DSP- ja AI/ML-ominaisuuksiensa sekä suuren muistin ansiosta. Ohjaimen Arm Cortex-M55 -ydin, joka saavuttaa EEMBC:n CoreMark-testissä pistemäärän 704 taajuudella 160 MHz. DSP-tehoa kasvattaa merkittävästi Arm Helium M-profiilivektorilaajennukset.
Sitä tekoälylaskentaa Ballettolla tekee Arm Ethos-U55 -neuroverkkoprosessori, jonka suorituskyky on 46 miljardia operaatiota sekunnissa (GOPS). Laskentaa tukee 2 megatavun muisti. Neuraaliverkko prosessoi AI/ML-malleja jopa 15 kertaa tehokkaammin kuin Cortex-M4-prosessori. Tämä tuottaa erinomaisia tuloksia esimerkiksi äänen koodaus/dekoodaustoiminnoissa. Siru pystyy ajamaan alhaisen latenssin LC3-koodekkia, joka tukee Bluetoothin uutta Auracast-lähetystekniikkaa.
Alif on tekoöälyn avulla mullistamassa esimerkiksi aktiivista kohinanvaimennusta nappikuulokkeissa. Tähän asti ANC-ratkaisut ovat perustuneet mikrofoneihin, jotka kuuntelevat taustamelua. Se voidaan sitten vastakkaisella aallolla suodattaa pois. Tulevaisuudessa kohinanvaimennus perustuu AI-malleihin, jolloin audiokanavassa toistetaan vain se, mikä siinä mallin mukaan pitäisi kuulua. Samalla päästään eroon nappien kustannuksista kasvattavista mikrofoneista.
Markkinointijohtaja Sree Durbha kertoi, että Alifilla on iso, kymmenien kehittäjien tiimi Oulussa. Nämä ovat entisiä Arm- ja Nokia-suunnittelijoita, joten tekoälyä tuodaan vähävirtaisiin mikro-ohjaimiin myös suomalaisella osaamisella.