Älypuhelin ja sen sovellukset ovat nykyään tutuin ekosysteemi useimmille meistä. Siemens on viemässä saman avoimen mallin IoT-laitteiden hallintaan, datankeruuseen ja prosessointiin. Tekniikka on nimeltään Mindsphere IoT ja datapalvelujen myyntijohtaja Ilmari Veijola esitteli sitä Embedded Conference Finlandissa.
Mindsphere on Siemensin suurin yksittäinen softakehityshanke tällä hetkellä. Kyse on pilvessä toimivasta IoT-käyttöjärjestelmästä, joka on alusta asti suunniteltu avoimeksi. Tämä näkyy kaikilla tasoilla, Veijola esitti.
- Mindconnect-tasolla, jolla liitämme laitteita internetiin, emme liitä vain Siemensin laitteita. Voimme liittää verkkoon minkä tahansa kolmannen osapuolen laitteen, oli se sitten täysin uusi tai vanhempi legacy-laite.
Mindsphere ei kata vain tuotantotekniikkaa, vaan myös rakennusautomaation, sähköntuotannon ja -jakelun, terveydenhuollon, oikeastaan kaiken mahdollisen teollisen toiminnan. Mindsphere-käyttöjärjestelmää voidaan ajaa missä tahansa pilvipalvelussa. Täläl hgetkellä siitä on julkistettu Nyt SAP- ja AWS-versiot, ja pian Mindsphere on tuossa Microsoftin Azuren päälle Veijola kertoi.
Lähimpänä älypuhelinanalogiaa Mindsphere on MindApps-kerroksessa eli sovellustasolla. Nämä ovat sovelluksia, joilla pilveen kerättyä IoT-dataa käytetään. – Tämä vastaa älypuhelinten sovelluskauppaa. Sovelluskauppaan voi kuka tahansa kehittäjä liittyä ja julkaista oman sovelluksensa. Siemensin sovellukset kilpailevat muiden valmistajien sovellusten kanssa.
Avoimuudesta seuraa tietysti monia etuja. Asiakkaan ei tarvitse tällä hetkellä sitoutua kehenkään yhteen toimittajaan. – Tämä on erityisen tärkeää, kun pitää tehdä IoT-ratkaisuja tällä hetkellä vaikkei tiedä, mitä nämä tekniikat tarkoittavat viiden tai kymmenen vuoden kuluttua.
Ilmari Veijolan Mindsphere IoT -esitys on katsottavissa ECF-tapahtuman Youtube-kanavalla.