Tätä tekniikkaa demotaan Electronica-messuilla. Demossa näkyy, miten suoraan laskentaan liitetyn perinteisen SSD:n ja 40 metrin optisella kaapelilla erotetun tallennuksen välillä ei ole suorituskykyeroa. Perinteisellä SSD-levyllä luettiin dataa 1,8 gigabittiä sekunnissa, optisen linkin yli päästiin 1,77 gigabittiin eli käytännössä samaan.
Kioxian Isao Yamamoto muistuttaa, että kyse on vasta konseptista. Optinen siirtotie tallennuksessa liittyy Japanin kansalliseen vihreiden datakeskusten konsortion alla tehtyyn tutkimukseen. Yamamoton mukaan parhaillaan etsitään kumppania PoC-demoon eli konseptin todistamiseen käytännössä.
Laboratoriossa on jo päästy 70 metrin etäisyyteen SSD:n ja datanlaskennan välillä. Koska datakeskukset ovat täynnä kuumia kaappeja, datan tallennuksessa olisi paljon etua erottaa SSD-levyt toiseen tilaan. Lisäksi optinen tallennus parantaa järjestelmän energiatehokkuutta.
Milloin optinen tallennus voisi sitten olla todellisuutta datakeskuksissa. Tätä Yamamoto ei halua arvailla. Tällä hetkellä käytössä on PCIe Gen 5, jonka kaista on 32 gigasiirtoa sekunnissa. PCIe Gen 7:ssä kaista kasvaa 128 gigasiirtoon sekunnissa - käytännössä gigabittiin sekunnissa - ja sen jälkeen optinen siirto voi olla yksi vaihtoehto. Joka tapauksessa siihen tulee kulumaan vielä vuosia.
Yamamoton mukaan yksi metri kuitua tarkoittaa neljän nanosekunnin viivettä. 40 metriä tarkoittaa 160 nanosekunnin viivettä. Latenssi riippuu suoraan etäisyydestä, ei esimerkiksi optomuuntimista sekä laskennan että SSD-elvyn päissä. Entä voisiko optinen tallennus tulla kuluttajakäyttöön?
Tätä Yamamoto ei halua ennakoida. - PCIe Gen 7:n jälkeen kuparissakin tarvitaan lisää piirejä, joilla ajastus saadaan pidettyä kontrollissa. Tämä nostaa kustannuksia myös perinteisessä tallennuksessa, Yamamoto muistuttaa.