Yhä useampi haluaisi, että laitteet verkon reunalla osaisivat esimerkiksi luokitella kuvia ja tehdä sen perusteella erilaisia päätelmiä. Tähän tekoälyyn ei kuitenkaan haluta käyttää pilviyhteyksiä. Uusi yritys Alif Semiconductor ratkaisee ongelman Arm:n omalla sulautettuihin sovelluksiin räätälöidyllä prosessoriytimillä.
Kyse on Cortex-M55- ja Ethos-U55-prosessorin yhdistelmästä. Alif on esitellyt kaksi piiriperhettä, joiden avulla näiden suorittimien laskenta voidaan tuoda verkon reunalle IoT-laitteisiin. Piiriperheistä Ensemble on perusohjain, Crescendo liittää pakettiin 4G-modeemin (LTE Cat-M1/NB1/NB2) verkkoyhteyksiä varten.
Arm:n NPU-prosessoreiden etuna on se, että koneoppimismallien prosessoinnin tehonkulutus pienenee dramaattisesti. Esimerkiksi Arm:n DevSummit-tapahtumassa esitellyssä demossa yhden päättelyn (inferenssin) tehonkulutus on 0,03 joulea. Audiosovelluksissa energiaa kuluu 0,01 joulue yhtä inferenssiä kohti.
Tämä tarkoittaa, että Alifin piirit prosessoivat esimerkiksi kuvantunnistuksen malleja 76 kertaa pienemmällä tehonkulutuksella kuin pelkän Cortex-M55-prosessorin voimalla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhtiö voi tuoda markkinoilla suorittimia, joilla päättelyä voidaan tehdä myös paristokäyttöisissä laitteissa. Verkon reunalla sijaitsevien laitteiden kannalta tämä on mullistavaa.
Alif on tuomassa mikro-ohjaimiaan tuotantoon ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Tulevista piireistä ei ole vielä tarkempia tietoja kerrottu, mutta demoissa piiriperheet ovat operoineet 160 ja 400 megahertsin kelotaajuudella.