Perinteisissä piihin perustuvissa aurinkokennoissa on parhaimmillaan päästy 26,7 prosentin hyötysuhteeseen auringonvalon konversiossa sähköenergiaksi. Nyt Singaporen kansallisen yliopiston (NUS) tutkijat ovat tehneet ison hyppäyksen eteenpäin perovskiittipohjaisten orgaanisten kennojen suorituskyvyssä.
Tutkijat onnistuivat nostamaan orgaaniseen alustaan perustuvien kennojen hyötysuhteen 23,6 prosenttiin. Tämä on iso edistysaskel aiempaan noin 20 prosentin lukemaan. Orgaanisilla kennoilla voidaan tuottaa joustavia, kevyitä, ohuita ja edullisia kennoja esimerkiksi autoihin, veneisiin, verhoihin ja monille erilaisille pinnoille.
Aurinkovoimaloissa käytettävät perinteiset aurinkokennot perustuvat yksiliitosarkkitehtuuriin. Yksiliitosaurinkokennojen käytännön tehon muunnostehokkuus on rajoitettu noin 27 prosenttiin teollisessa tuotannossa. Hyötysuhteen parantaminen edellyttää uusia ratkaisuja aurinkokennojen tehonmuunnokseen.
Aurinkokennojen tehon muunnoshyötysuhteen nostamiseksi yli 30 prosenttiin tarvitaan kahden tai useamman absorboivan kerroksen pinoja (moniliitoskennoja). Kahdesta erityyppisestä aurinkosähkömateriaalista valmistetut tandem-aurinkokennot ovat kuuma tutkimusalue.
Uusimmassa projektissaan NUS:n aurinkoenergian tutkimmuskeskuksen apulaisprofessori Hou Yi ja hänen tiiminsä kehittivät tandem-kennon, jossa perovskiittikerros on orgaanisen kennon päällä.