Koulujen valmistujaiset lähestyvät ja moni miettii elektroniikan hankkimista nuorille. Nyt tarjolla on monia hyviä vaihtoehtoja: Huawein FreeBuds 4 -napit saa 149 eurolla, jos muotoiltu malli miellyttää ja kumitutillisiin on tarjolla OnePlussan uudet Nord Budsit vain 49 eurolla. Molemmat perustuvat vanhaan tekniikkaan, sillä nappikuulokkeissa on alkamassa vallankumous.
Vallankumous perustuu mikrosähkömekaanisiin järjestelmiin eli MEMS-pohjaiseen kaiuttimeen. MEMS-kaiutin on piistä valmistettu mekaaninen elementti, jossa pietsosähköinen kalvo värähtelee ja tuottaa äänen. Tekniikalla on muutamia ylivertaisia etuja nappikuulokkeissa.
Ensinnäkin MEMS-kaiuttimet ovat pieniä. Ne voidaan istuttaa piirilevylle vahvistimen viereen niin, että ratkaisu on selvästi nykyisiä pienempi. MEMS-mikrofoni kuluttaa vähemmän virtaa, mikä on iso asia pieneen akkuun perustuvissa laitteissa. Tehonkulutus on itse asiassa vain murto-osa, joten laitevalmistaja saa lisää pelivaraa tehobudjettiinsa.
MEMS-kaiuttimen taajuusalue on tyypillisesti laaja (20 Hz - 20 kHz). Harmonin särö jää erittäin pieneksi (tyypillisesti prosentin osia). Sanalla sanoen, nykyistä pienemmällä komponentilla saadaan toteutettua enemmän tehoa ja kirkkaampaa ääntä pienemmällä tehonkulutuksella.
Bosch Sensortechin juuri esittelemät Arioso Systemsin tekniikkaa perustuvat kaiuttimet (kuvassa) kuvaavat kehitystä hyvin. Ne pystyvät tuottamaan jopa 120 desibelin paineen 10 neliömillimetrin kokoisella aktiivisella alueella. 120 desibelin painetta ei toki tarvita nappikuulokkeissa, sillä se menee lähes kipua aiheuttavan melun tasolle.
Jatkossa onkin mielenkiintoista nähdä, miten nappikuulokkeiden valmistajat hyödyntävät MEMS-tekniikan edut kaiuttimissa. Nappien koko ei nykyisestä välttämättä paljon pienene, mutta säästyvää tilaa voidaan käyttää esimerkiksi akun kasvattamiseen. Tällä hetkellä anturivalmistajat kehittävät yhden sirun monoliittisiä ratkaisuja, jotka antavat suunnittelijoille paljon nykyistä enemmän pelivaraa.