Kosketusohjaus on ollut suuren yleisön tiedossa pian kymmenen vuotta, oikeastaan siitä lähtien kun Apple julkisti ensimmäisen iPhonensa vuonna 2007. Seuraava mullistus käyttöliittymissä on pian valmis markkinoille. Englantilaisen Ultrahapticsin ultraääneen perustuva virtuaalinen ohjaus tulee tekemään vallankumouksen hyvin monenlaisten laitteiden käyttöliittymiin.
Ultrahapticsin tekniikka perustuu yhtiön nyt 27-vuotiaan perustajan Tom Carterin innovaatioon. Siinä luodaan ultraääniantureilla virtuaalisia nappeja ja säätimiä ja muita pintoja, jotka ovat käyttäjän fyysisesti aistittavissa. Tekniikkaa on vaikea itse asiassa edes kuvailla, mutta koettuna se tuntuu ihmeelliseltä.
Ultrahaptics on kaksivuotias yritys. Ensimmäinen sen tekniikkaa täyttävä tuote tulee markkinoille vuoden loppupuolella. Toimitusjohtaja Steve Cliffe ei paljasta, mistä tuotteesta on kysymys. - Ikävä kyllä meillä on laaja salassapitosopimus kaikkien tekniikan lisensoijien kanssa.
Ensimmäinen tuote ei ole akkukäyttöinen. Cliffen mukaan anturien virrankulutus on putoamassa seuraavan puolentoista vuoden kuluessa niin alas, että käyttö vaikkapa älypuhelimissa tulee mahdolliseksi. Tällä hetkellä suurin kiinnostus on tullut autonvalmistajilta, jotka haluavat toteuttaa ultraäänen avulla virtuaalisia, ilmassa leijuvia nappeja ja säätimiä kuljettajan käyttöön.
Viime viikkoina Ultrahapticsia ovat piirittäneet virtuaalitodellisuuden parissa puuhastelevat yritykset. Yhtiön tekniikalla voidaan toteuttaa esimerkiksi tunne niskassa kävelevästä hämähäkistä, räjähdyksen tuntu pelaajan käteen tai Star Warsin jedien voimakenttä, joka fyysisesti estää pelaajaa etenemästä.
Ultrahapticsin käyttöliittymän nappeja ja säätimiä luodaan ampumalla tiettyyn kohtaan laitteen eteen ultraäänipurske. 40 kilohertsin purske pitää moduloida, sillä ihmiskäsi tuntee parhaiten noin 200 hertsin taajuudella värähtelevän äänen. Pienin piste tai ”pikseli”, joka ultraäänellä voidaan tuottaa on 8,6 millin kokoinen.
Ultrahaptics ryhtyy marraskuun alussa myymään kehityspakettia, jossa on mukana anturialusta ja kehitystyökalut. Paketin mukana tulee erilaisia tuntemuksia tuottavia algoritmeja, jotka saa ladattua kehityskortin FPGA-piirille. Tämän tiedoston voi sellaisenaan viedä tuotevalmistukseen, kunhan asiakas ensin keksii mihin se voi ultraääntä käyttää.
Tekniikka on niin mullistava, että sen käyttömahdollisuudet ovat kiinnin oikeastaan vain mielikuvituksesta. Yksi esimerkki on sairaalan hissin virtuaalinen ohjauspainike, jonka myötä kenenkään ei tarvitse koskea hissin nappeihin. Hyvää tekniikassa on sekin, että eleen tunnistaminen voidaan tehdä oikeastaan miten tahansa. Sitä on demoissa tehty RealSense-kameralla tai infrapunakameralla. - Melkein kaikki käy, sanoo Steve Cliffe.
Tekniikkaan voi tutustua esimerkiksi Tom Carterin Youtube-esityksen avulla.