SiTime on esitellyt Chorus Automotive Clock Generators -tuoteperheen, joka on alan ensimmäinen täysin integroitu kellojärjestelmä yhdellä sirulla (ClkSoC), sisältäen sisäänrakennetut vianseurantamekanismit koko kellosignaalin generointipolulle. Chorus-automotiivien FailSafe-teknologia tarjoaa alalle uuden lähestymistavan, yhdistäen MEMS-resonaattorin, oskillaattorin ja kehittyneet turvamekanismit yhteen pakettiin.
Moni valmistaja kehittää laitteita sekä bluetoothiin että alle gigahertsin yhteyksiin. Texas Instruments on nyt esitellyt SimplLink-sarjaan radiopiirin, joka tukee molempia taajuusalueita. Tämä helpottaa laitteiden suunnittelua ja kutistaa kolmesiruisen ratkaisun yksisiruiseksi.
TI kehuu uutta CC1350-piiriä markkinoiden tehonkulutukselaan alhaisemmaksi kahden taajuuden radioksi. Mikro-ohjain tuo jopa 20 kilometrin kantaman alle gigahertsin radioon yhdellä nappiparistolla.
Tämä sama ratkaisu on SimplLink-sarjassa ollut aiemmin. Uutta on Bluetoothin LE-standardin (low energy) tuki samalla sirulla. Siksi samaa laitealustaa voidaan käyttää myös bluetooth-majakoiden toteuttamiseen.
Piirin virrantarve on unitilassa vain 0,7 mikroampeeria. Nappiparistolla tällainen radioyhteys tulee toimeen yli 10 vuoden ajan, TI kehuu.
CC1350-piiri pohjaa ARM Cortex-M3-ytimeen ja se on pakattu 4x4-milliseen QFN-koteloon. Lisätietoja piiristä löytyy TI:n verkkosivuilta.
Sveitsiläinen u-blox on esitellyt uuden LTE Cat 1bis -luokan moduulin SARA-R10001DE, joka on varustettu sisäänrakennetulla eSIMillä. Sisäänrakennettu eSIM mahdollistaa verkkovaihdot kustannusten ja kuuluvuuden optimoimiseksi.
Aalto-yliopiston energiatutkijat ovat kehittäneet uudenlaisia ratkaisuja, joiden he uskovat mullistavan täysin sähköautoissa käytettyjen akkujen kierrätyksen kuljetuksesta ja varastoinnista aina litiumin talteenottoon. Uuden teknologian avulla käytetyt litiumakut voidaan kierrättää turvallisesti ja ympäristöystävällisesti, ja esimerkiksi litiumin talteenottoaste voidaan nostaa muutamista prosenteista jopa yli 70 prosenttiin.
Kajaanissa CSC:n tiloissa jylläävä LUMI on sijalla kahdeksan uusimmalla maailman nopeimpien tietokoneiden Top500-listalla, joka julkaistiin SC24-konferenssissa Atlantassa. LUMI putosi odotetusti Euroopan kärkipaikalta, mutta on silti tällä hetkellä Euroopan toiseksi nopein supertietokone Italian Ferrera Erbognoneen asennetun Eni S.p.A -energiayhtiön HPC6-järjestelmän jälkeen.
Nokian MeeGo-projektista aikanaan ponnistanut Jolla julkisti toukokuussa Jolla Mind2 -tekoälytietokoneen. Käyttäjänsä yksityisyyttä tiukasti varjelevan Mind2-tietokoneen kehitystyö on edennyt siihen pisteeseen, että laitteen loppukokoonpano aloitetaan joulukuussa Jollan uusissa tuotantotiloissa Salo IoT Campuksen tiloissa.
Suomi hankkii uuden kansallisen laskennan ja datanhallinnan ympäristön, joka varmistaa suomalaisille tutkijoille kilpailukykyiset laskentaresurssit. Hankittava ympäristö koostuu uudesta supertietokoneesta, datanhallintajärjestelmästä ja pilvilaskentakapasiteetista. CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ja tietotekniikkayhtiö Eviden ovat sopineet uuden ympäristön toimittamisessa.
Nordic Semiconductor lanseerasi viime viikon Electronica-messuilla uuden sukupolven langattomat järjestelmäpiirinsä, jotka perustuvat nRF54-alustaan. Sarjaan kuuluvat nRF54L15, nRF54L10 ja nRF54L05, jotka tarjoavat huippuluokan tehokkuutta, suorituskykyä ja joustavuutta Bluetooth LE- ja IoT-sovelluksiin.
Telia on ensimmäisenä kaupallisena operaattorina testannut äärimmäisen turvallista kvanttisalaustekniikkaa omassa verkossaan Helsingissä. Viime viikolla toteutettu testi on merkittävä edistysaskel kansallisessa hankkeessa, jonka tavoitteena on rakentaa Suomelle kvanttiturvallinen salausverkko.
Elektroniikkateollisuuden kansainvälinen kärkitapahtuma Electronica osoitti jälleen vetovoimansa viime viikolla. Neljän päivän aikana Münchenin 18 messuhallissa järjestetyssä tapahtumassa 3480 näytteilleasettajaa esitteli innovaatioitaan noin 80 000 kävijälle.
Viime viikolla järjestettyjen Electronica-messujen pääjohtajapaneelissa puolijohdepomot pohtivat alan tilaa ja suurimpia riskejä. Suurimmiksi riskeiksi pääjohtajat arvioivat toimitusketjujen mahdolliset ongelmat.
Moni uusi sähköauton omistaja kokee toimintasädeahdistusta. Tätä ongelmaa autonvalmistajat voivat helpottaa siirtymällä piipohjaista IGBT-piireissä piikarbidiopohjaisiin siruihin. auton vetoinvertterissä.
Suomalaisten startupien vuoden alkupuoliskolla keräämän rahoituksen määrä on pysynyt viime vuoden tasolla. Sijoittajien markkinatunnelmia seuraava barometri antaa viitteitä markkinan pahimman alakulon päättymisestä. Parin vuoden takaisista luvuista ollaan kuitenkin vielä kaukana.
Keraamiset monikerroskondensaattorit joutuvat tosi koville autojen elektroniikkajärjestelmissä. Vaurioiden ehkäisemiseksi niissä on aiemmin käytetty hopeaepoksiin perustuvia pehmeitä päätyliitoksia, mutta ongelmana on silloin ollut hopean vaeltaminen. SEMCOn eli Samsung Electro-Mechanicsin kehittämä kupariepoksiin perustuva ratkaisu eliminoi sekä halkeamien/oikosulkujen syntymisen että metallin kulkeutumisen.
Nykyään automaatioalan amerikkalaisjätin eli Emersonin mittaus- ja testausdivisioonaksi muuttunut NI siirtyi vuoden 2022 alussa myymään ohjelmistojaan vain tilauksina. Nyt yritys ottaa askeleen taaksepäin ja tarjoaa työkalujaan jälleen kerran sekä kertakäyttölisenssinä että tilauksena.
Englantilainen Pickering Interfaces esitteli Electronica-messuilla uuden sukupolven yksipaikkaisen sulautetun PXIe-ohjaimensa mallimerkinnältään 43-920-002. Uutuus on markkinoiden kompaktein ja tehokkain 3U-ohjain PXI Express -alustalle.
Barcelonalainen ignion esitteli Electronica-messuilla uutta OMNIA mXTEND -komponenttiaan, joka yhdistää kolme antennia yhteen innovatiiviseen ratkaisuun. Virtuaaliseksi antenniksi kutsuttu moduuli muuttaa piirikortin kolmen eri radion säteileväksi antenniksi.
Englantilainen tehoelektroniikkayritys Pulsiv Limited on tuonut markkinoille maailman ensimmäisen USB-C-laturin, joka pystyy tarjoamaan 240 wattia yhdestä portista. Saavutukseen päästiin Pulsiv OSMIUM -etuasteteknologia ja flyback-topologialla.
Generatiivinen tekoäly tekee nopeaa tuloaan myös teollisuusmaailmaan. Siemens Industrial Copilot on teollisuusmaailman ensimmäinen generatiivisen tekoälyn avulla toimiva ohjelmistotuote ja markkinoiden ainoa copilot, joka kirjoittaa koodia automaatioteknologian tarpeisiin.
Nokia ja Islalink ovat saavuttaneet merkittävän teknologisen läpimurron testattuaan onnistuneesti Nokian kuudennen sukupolven Photonic Service Engine (PSE-6s) -tekniikkaa. 330 kilometrin pituisessa valokuitukaapelissa Italian Crotonen ja Kreikan Prevezan välillä siirrettiin dataa 800 gigabitin sekuntinopeudella.
ETNdigi 2/2024 -lehti käsittelee laajasti elektroniikka-alan innovaatioita, erityisesti sulautettuja järjestelmiä ja kehittyvää tekoälyä. Lehdessä esitellään esimerkiksi LUMI-supertietokoneen roolia tekoälymallien kehittämisessä Suomessa. Uutiskattauksen lisäksi mukana on useita syvemmälle eri tekniikoihin sukeltavia artikkeleita.
NordPass on julkaissut kuudetta kertaa vuotuisen 200 yleisintä salasanaa -tutkimuksensa, joka paljastaa kansainvälisesti suositut salasanat sekä 44 eri maan salasanat. Maailmalla yleisin salasana on nerokas ”123456” ja Suomen yleisimpänä jatkaa kestosuosikki ”qwerty123”.
Moni uusi sähköauton omistaja kokee toimintasädeahdistusta. Tätä ongelmaa autonvalmistajat voivat helpottaa siirtymällä piipohjaista IGBT-piireissä piikarbidiopohjaisiin siruihin. auton vetoinvertterissä.
Milloin taantuma loppuu? Milloin markkinat piristyvät? ETN puhui Mouser Electronicsin EMEA-alueen markkinoinnin johtajan, Graham Maggsin kanssa. Maggsin mietteet löytyvät pian ilmestyvästä ETNdigi-erikoislehdestä.
Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme. R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
R&S-seminaari ‘Tools for Signal Integrity using modern oscilloscopes’ Vantaa 20.11.2024 / Ilmoittaudu mukaan täällä Oulu 21.11.2024 / Ilmoittaudu mukaan täällä
Tapahtuma: Nordic Test Forum Helsinki 26. - 27.11.2024, Helsinki Lisätietojatäällä