Kempeleläinen TactoTek kertoo saaneensa Yhdysvalloissa patentin tekniikalleen, jossa muovirakenteeseen upotetaan erilaisia ilmaisevia ledejä. Yhtiön kehittämässä mullistavassa prosessissa komponentteja integroidaan ruiskuvalettujen muoviosien sisään.
Yhtiön perustaja ja teknologiajohtaja Antti Keränen on toetysti tyytyväinen, että IMSE-tekniikan (injection molded structural electronics) yksi keskeinen innovaatio on saanut patenttisuojan. - Tällä tekniikalla voimme luoda hvin kirkkaita, tasaisesti valaisevia muovirakenteita, jotka ovat vain kahden millin paksuisia.
Patentoitu valmistustekniikka mullistaa monella tapaa elektroniikkalaitteiden kuorien toteutukset. Perinteisesti laitteissa on ollut erillinen valorakenne, josta valoa on heijastettu kuoren pintakerrokseen. IMSE-tekniikassa ledit integroidaan ohuen muovikuoren sisään ja muovia itsessään käytetään valon johtamiseen.
Käytännössä tämä johtaa ohuisiin 3D-vuosirakenteisiin, joissa on erilaisia toiminnallisuuksia – tässä tapauksessa ledivaloja. TactoTekin kehittämä tekniikka sallii hyvin monenlaisten komponenttien integroimisen ruiskuvalettujen muoviosien sisään.
Esimerkiksi yhtiön toimitusjohtaja Jussi Harvela kertoi viime kuussa, että prosessiin sopivat suurin osa elektroniikasta ja komponenteista. - Muovikalvolle painamiamme piirejä, kuten johdotuksia, kapasitiivisia nappeja ja liukukytkimiä ja antenneja, sekä perinteisiä piipohjaisia komponentteja kuten ledejä, integroituja piirejä ja antureita, Harvela luetteli.