Oululainen vuonna 2013 perustettu Qlu Oy on saanut patentin kehittämälleen menetelmälle ja palvelulle, jolla mitataan kuulolaitteiden käytettävyydelle olennainen induktiosilmukan laatu. Keksinnön avulla kartoitetaan missä kohtaa huonetta kuulolaitteella kuulee hyvin ja silmukan laatu täyttää standardin SFS-EN 60118:4 vaatimukset.
Tyypillisiä induktiosilmukoiden käyttökohteita ovat erilaiset julkiset kokoontumistilat, kuten kirkot, teatterit, auditoriot ja koulutustilat, jossa ne ovat rakennusmääräyksen mukaan pakollisia. Induktiosilmukalla ääni saadaan siirrettyä mikrofonista tai muusta äänijärjestelmästä kuulokojeeseen siten, että ympäristön taustamelu tai huono akustiikka ei häiritse kuuntelua. Muita kansainvälisesti standardisoituja ja kaikkien merkittävien kuulolaitevalmistajien tukemia menetelmiä äänensiirtoon ei ole olemassa.
Patentoitu menetelmä koostuu Qlu:n tarkasta sisäpaikannusjärjestelmästä ja laitteistosta, joka mittaa kaikki standardin määrittelemät suureet - kentänvoimakkuus, taajuusvaste ja häiriöetäisyys - samanaikaisesti. Vanhalla menetelmällä tämä vaati neljä eri mittauskertaa. Uusi menetelmä pudottaa silmukan laadun mittaamiseen käytettävän ajan murto-osaan käsin tehtävään mittaukseen verrattuna.
Induktiosilmukan laatukartoituksen tuloksena syntyy standardin mukainen induktiosilmukan kuuluvuuskartta, joka sijoitetaan mitatun tilan sisäänkäyntien läheisyyteen. Kuulolaitteen käyttäjät näkevät kartasta mihin kohti salia heidän kannattaa sijoittua kuullakseen hyvin ja he voivat esimerkiksi pyytää lipunmyynnistä kuulolaitteen käyttäjälle soveltuvaa istumapaikkaa.
Sama kuuluvuuskartta ja tilan muut tiedot julkaistaan myös laitevalmistajista riippumattomassa ja puolueettomassa verkkopalvelussa, josta kuulolaitteiden käyttäjät voivat etsiä kuuloesteettömiä tiloja ja palvelupisteitä. Tilaisuuksien järjestäjät voivat käyttää palvelua etsiessään kuuloesteettömiä tiloja tilaisuuksiaan varten.
Lisätietoja induktiosimukoista löytyy Qlun verkkosivuilta.