Linux-leiri ja Windows-leiri. Näiden kahden porukan täytyy olla eri rotuja, vai kuinka. Datamation-lehti laati hauskan kirjoituksen näiden usein toisiaan sättivien ryhmien eroista.
Ensimmäinen iso ero löytyy omatoimisuudesta. Linux-käyttäjä vaihtaa mielellään tietoja muiden käyttäjien kanssa ja ratkoo ongelmia omatoimisesti. Windows-puolella esimerkiksi rekisteritiedostojen muokkaaminen vaatii yleensä ammattiapua.
Toinen ero löytyy suhteesta komentotulkkiin. Linux-käyttäjät pitävät siitä, Windowsissa siihen ei juuri kosketa. Ero on kutistunut linux-käyttöliittymien ja asennustyökalujen kehittyessä, mutta edelleen moni muokkaa konettaan tekstikomennoilla.
Datamationin mukaan eroa on myös suhtautumisessa tietoturvaa. Windows-puolella salasanat ovat käyttämistä haittaavia asioita, linuxissa tietoturva on ollut mukana sekä ytimessä että käyttäjien selkärangassa alusta asti.
Linux-käyttäjät pitävät oman koneensa kustomoinnista. Sovelluksia on tarjolla paljon ja työpöytänsä saa valita vapaasti. Windowsissa taustakuvan vaihtaminen riittää useimmille kustomoinniksi.
Sovellusten moninaisuus on myös jotakin, mihin linuxissa tottuu. Erilaisia työkaluja voi testata paljon ennen kuin valitsee omaan käyttöönäs sopivamman. Windowsissa useimmat käyttävät Wordin kaltaisia työkaluja, vaikka tarvitsevat vain murto-osaa sen ominaisuuksista.
Linux-käyttäjät olettavat, ettei ohjelmisto maksa mitään. Jos ilmaista ei ole tarjolla, käytetään jotain pilvi/selainpohjaista ratkaisua, kuten Google Docsia. Windows-maailmassa nähdään usein, että ilmaisuus tarkoittaa huonoa laatua. Molempien leirien käsitys lienee hieman liian karrikoitu. Ilmaisia ohjelmistoja ei tietenkään ole edes olemassa.
Datamationin mukaan linux-käyttäjät ovat myös paremmin tietoisia lisensoinnista. Windows-maailmassa lisensseillä enemmänkin rajoitetaan käyttöä, linuxin avoimessa maailmassa lisenssi määrittelee luvan jakaa ja kopioida ohjelmistoja.
Lue lisää Datamationin sivuilta.