Jos käyttäjiltä kysytään – ja usein on kysyttykin – on akkukesto ylivoimaisesti isoin puute nykyajan älypuhelimissa. Siksi on ilo sanoa, että jo ensi vuonna tämä ongelma helpottaa paljon. Valtaosa laitteista siirtyy käyttämään uutta USB-C-liitäntää.
Itselläni on C-tyypin liitännällä varustettu puhelin ollut käytössä puolisen vuotta. Laitteen rauta on hienoa ja näyttö erittäin tarkka, mutta käytössä isoin ero vanhaan on lataamisen nopeutuminen.
Älypuhelimen näyttö ja prosessori eivät tule jatkossakaan vähävirtaisemmiksi, mikäli näytön koko tai resoluutio ei käänny laskuun. Akkukemia paranee sekin, mutta vain asteittain. Fyysisesti samankokoisesta akusta saadaan vuosittain irti noin 10 prosenttia enemmän virtaa.
Siksi merkittävin elämää helpottava tekniikka on C-tyypin USB-standardin mahdollistama sadan watin latausteho ja erilaiset käytössä olevat pikalataustekniikat. Niiden avulla akku saadaan nopeasti ladattua lähes täyteen kapasiteettiin. Usein puhutaan vain puolen tunnin lataamisesta.
USB-C-standardi mahdollistaa lataamisen 20 voltin jännitteellä ja 5 ampeerin virralla. Tätä sataa wattia ei yksikään älypuhelin tarvitse, ja suurimmalle osalle läppäristäkin se riittää mainiosti.
Googlen tänään julkistettavat Pixel- ja Pixel XL -mallit osoittavat, mihin kehitys on menossa. USB-C on ainoa data- ja latausportti, mitä laitteisiin kannattaa tällä hetkellä edes harkita. Jo nyt valmistajista Samsung Motorola ja Huawei ovat sitoutuneita C-tyypin USB-liitäntään. Applenkin täytynee siihen seuraavassa iPhonessa suostua, jotta saavat nopeutettua lataamista.