Grafeeni näyttäytyy tällä hetkellä monet mikroelektroniikan ongelmat ratkaisevaksi uudeksi materiaaliksi, mutta moniin sovelluksiin kova aine voi olla liian jäykkää. Ricen yliopiston tutkijoiden mukaan boorin 2-ulotteinen versio eli yhden atomin paksuinen kalvo sopii esimerkiksi puettaviin laitteisiin paremmin.
Normaalimuodossa boori on ei-metallinen materiaali, mutta yhden atomin paksuisena borofeenikalvona se sopii potentiaalisesti moneen käyttöön elektroniikassa. Sen etu grafeeniin nähden on ”aaltomainen” rakenne: tutkijoiden mukaan borofeeni säilyttää elastisuutensa hopea-alustan päälle kasvatettuna.
Ricen tutkijan Boris Yakobsonin mukaan grafeeni on materiaalina liian kovaa sellaisiin sovellyksiin, joiden pitää venyä, painua kasaan tai taipua. Nano Letters -lehdessä julkaistu artikkeli osoittaa, että hopeisella alustalle siirrettynä borofeeni muodostaa aaltomaisia rakenteita ja säilyttää metalliset ominaisuutensa.
Atomikerrosen paksuista borofeenikalvoa on valmistettu pieniä määriä Argonnen kansallisessa laboratoriossa. Mikroskoopissa borofeeni näyttää aaltomaiselta, joten se taipuu ja venyy elastiselle pinnalle siirrettynä.
Borofeenin idea on nimenomaan taipuvassa alustassa. Tasaisella, kovalla pinnalla sen ominaisuudet muistuttavat grafeenin hiiliatomeja.
Tutkimus on toki alkuvaiheessaan, mutta tutkijat pitävät borofeeniä hyvin lupaavana jotavana materiaalina.