Suomalainen Minima on kehittänyt prosessoritekniikan, joka lupaa alentaa erilaisten laitteiden sähkönkulutuksen murto-osaan nykyisestä. Ensimmäisiä asiakkaita ollaan julkistamassa vielä tänä vuonna ja tuotteissa tekniikka tulee markkinoille ensi vuoden loppupuolella.
Miniman konsepti perustuu VTT:ssä, Aalto-yliopistossa ja Turun yliopistossa kehitettyyn tekniikkaan, joka parantaa digitaalisen laskennan energiatehokkuutta jopa 20-kertaisesti. Patentoitu teknologia perustuu mikropiirien toimintapisteen optimointiin ja sen avulla on saavutettu energiatehokkuuden maailmanennätys.
Tällä hetkellä sulautettujen sovellusten tehnkulutuksen mittarina pidetään usein amerikkalaisen Ambiq Micron ARM-pohjaisia piirejä. Miniman perustaja ja teknologiajohtaja Lauri Koskinen sanoo, että molempien tekniikat perustuvat prosessorin käyttöjännitteen alentamiseen. - Energian- ja tehonkulutus on neliöllisesti verrannollinen käyttöjännitteeseen, Koskinen muistuttaa.
Tekniikoissa on kuitenkin merkittäviä eroja. - Ambiqin teknologia perustuu suureen määrään käsityötä. He luovat oman portti/solukirjaston (gate library), joka on täysin yhteen puolijohdeteknologiaan ja prosessiin.
Jos asiakas haluaa käyttää piiriensä valmistukseen toista prosessia, joudutaan kirjasto suunnittelemaan uudelleen. - Sen sijaan Miniman teknologia perustuu suurimmalta osin prosessorin kellotuksen modifiointiin. Siinä prosessori osaa itse hidastaa itseään tarvittaessa, Koskinen kertoo.
Tästä seuraa monia hyötyjä. Teknologia sopii huomattavasti paremmin osaksi standardeja piirisuunnittelun prosesseja – eli suunnitteluvuota - ja on siten paremmin laajennettavissa eri puolijohdeteknologioihin ja prosessoriarkkitehtuureihin.
- Miniman proof-of-concept -prosessorit vievät virtaa 12,5 mikroampeeria megahertsiä kohti, kun Ambiqin vastaava luku on 35 (µA/MHz). Nämä luvut eivät kuitenkaan ole täysin verrannollisia johtuen eri teknologioista ja prosessorityypeistä. Uskomme, että tekniikkamme tehonkulutus on verrattavissa Ambiqiin, Koskinen sanoo.
Tällaiselle mullistavalle tekniikalle on odotettavissa kysyntää kaikilla alueilla, joilla pitää tulla toimeen pienellä virralla. Yleensä pienillä paristoilla. Miniman toimitusjohtaja Toni Soini kertoo, että muutama asiakasneuvottelu on jo meneillään.
- Tavoitteemme on saada nämä julkisiksi vielä tämän vuoden puolella. Ensimmäiset tuotteet piille alkuvuodesta ja tuotteet markkinoille loppuvuodesta. Anturijärjestelmien ja puettavien laitteiden lisäksi näemme että äänentunnistus sekä erilaiset audio/kuulolaitteet voisivat olla ideaali tuotteita Minima-prosessorilla, Soini sanoo.