- Usein ajurit ovat todella huonoa koodia,mutta se johtuu siitä, että laitteistot ovat todella huonoja. Koodi vain heijastelee tätä. Näin sanoi Linux Torvalds Linaro-konferenssissa. Keskustelusta löytyy video Youtubessa.
Torvalds tarkensi kommenttiaan sen verran, ettei kyse ole koodia koskevasta mielipiteestä. - Kun sanon, että koodi on huonoa, tarkoitan koodia, joka on kirjoitettu vain yhdelle laitteelle. Se ei voi olla niin viimeisteltyä kuin koodi, jota käytetään kaikille laitteilla ja kaikissa arkkitehtuureissa.
Torvalds itse nosti x86-arkkitehtuurin omaksi suosikikseen, mutta lähinnä sen valtavan ekosysteemin takia. - Syy on PC. Ei arkkitehtuurin itsensä takia, vaan ekosysteemin ja avoimuuden takia. Käskykanta ja prosessorin ydin eivät ole niin tärkeitä.
ARM:iin Torvalds sanoi olevansa pettynyt. Ei niinkään käskykantaan vaan siihen, että laitealustana sen kanssa ei ole miellyttävä työskennellä. - Yhteensopivuus ei ole koskaan ollut niin iso asia ARM-ekosysteemille kuin se on ollut PC:lle. Tuloksen voimme nähdä tänään ARM-raudan pirstaloitumisena.
Kun koodia pitää kehittää niin monille laitteille, siihen suhtautuu eri tavalla.
- Tässä mielessä IoT on ongelma. Usein laitteet ovat suljettuja, joten koodin parantaminen kiinnostaa vain näiden yritysten sisällä.
Jotkut haaveilevat siitä, että linux kutistettaisiin pieniin laitteisiin, jopa IoT-solmuihin asti. Tämän suhteen Torvalds ei ole huolissaan. - Vaikka näyttää siltä, että Mooren laki katoaa viimeistään 10 vuoden kuluessa, toivon että laitteisto kasvaa aina. IoT-verkon päässä pitää olla niin halpaa ja vähävirtasta, että siellä ei koskaan ajeta oikeaa käyttöjärjestelmää.
- Ne jotka haluavat sovittaa linuxin 512 kilotavuun, huomaavat pian että on vaikea löytää sulautettuja laitteissa joissa on 512 kiloa sulautettua SRAM-muistia, koska on yksinkertaisesti halvempaa kasvattaa rautaa.
Torvaldsin mietteitä löytyy täältä.