Jotkut kyllästyvät Windowsiin ja haluavat vaihtaa alustaansa. Jos kallis Macbook ei miellytä, ainoa vaihtoehto on jokin linux-jakeluversio. Datamation-lehti listasi seitsemän yleisintä virhettä, joihin uudet linux-käyttäjät syyllistyvät.
Ensimmäinen virhe on vääränä jakeluversion valinta. Tarjolla on useita satoja erilaisia, joista moni on viilattu hyvin spesifiin erikoistarkoitukseen. Valitsemalla väärin siirtyminen linuxiin voi muuttua painajaiseksi.
Toinen virhekäsitys on, että ohjelmat olisivat samoja. Tuttu Office ei toimi, Photoshop ei toimi. Onneksi hyvin moni ohjelma linuxilla toimii windowsmaisesti, kuten Libre Office.
Linuxissa ohjelmien asennus eroaa Windowsista, jossa ne asennetaan erillisinä ohjelmina. Linuxissa uusista sovelluksista asennetaan vain tarvittavat osat ja jo asennettuja voidaan hyödyntää uusien työkalujen osina. Snap-työkalu on tosin muuttamassa tätä periaatetta.
Iso virhe on olettaa, että linux tekisi päivitykset Windowsin tapaan puolestasi. Voit itse päättää, mitä päivityksiä haluat tehdä ja milloin. Tämän toinen puoli on se, että sinun pitää itse päättää päivityksistä. Linux-käyttäjät pitävät siitä, että asiat ovat omissa käsissä.
Moni Windows-käyttäjä sivuuttaa salasanat, koska ne ovat epämukavia. Linuxissa iso osa tietoturvaa on se, ettei konetta normaalisti käytetä juurioikeuksin (root). Käytännössä koneen saa sekaisin, mutta ei vahingossa.
Windows-käyttäjät myös oppivat eheyttämään koneensa kiintolevyn säännöllisesti Windowsin hidastuessa, mutta linuxissa tähän ei käytännössä ole tarvetta.
Linuxissa ei myöskään pidä ajatella, että olisi lukittu joihinkin sovelluksiin. Ohjelmat ovat avointa koodia, ja jos joku ei toimi tai tunnu omassa käytössä hyvälstä, voi aina etsiä itselleen paremmin sopivan. Linuxilla on aina valinnanvapaus.
Lisää Datamationin sivuilta.