Chalmersin teknisessä korkeakoulussa Göteborgissa on kehitetty sähköinen paperi eli ns. e-paperi, jonka ominaisuudet ovat mullistavat. Kalvo on taipuisa, alle mikronin paksuinen ja tuottaa kaikki normaalin ledipalneelin tuottamat värit. Lisäksi se kuluttaa kymmenesosan siitä virrasta, jonka Kindle-tabletin näyttö kuluttaa.
Tutkijoiden tulokset julkistettiin uudessa Advanced Materials -lehdessä. Professori Andres Dahlin tutki opiskelija Kunli Xiongin kanssa johtavien polymeerien istuttamista nanorakenteilla kun he huomasivat että rakenne sopisi einomaisesti paperinohuen sähköisen näytön valmistamiseen. Löydösten lisätutkimus ja julkaiseminen vei vuoden verran aikaa.
Kehitetty ”paperi” vastaa Amazonin Kindle-näytön ruutua. Se ei ole näyttöpaneeli perinteisessä mielessä, vaan e-paperi heijastaa ulkoista valoa. Tämän takia näyttö toimii hyvin esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa.
Laitevalmistajia taatusti kiinnostaa kehitetyn e-paperin virrankulutus, joka jää kymmenesosaan Kindle-tabletin näytös lukemista. Normaaliin ledinäyttöön verrattuna virrankulutus jää murto-osaan.
Innovaation ytimessä on polymeerien kyky hallita sitä, miten valoa absorboidaan rakenteeseen ja miten sitä heijastetaan. Koko näyttöalaa peittävät polymeerit johtavat sähköisiä signaaleja koko näytön alalla ja tuottavat korkearesoluutioista kuvaa.
Tutkijat korostavat, ettei materiaali vielä ole tuotantovalmista, mutta periaate on olemassa. Toistaiseksi tutkijat ovat valmistaneet vasta muutaman pikselin, joiden ominaisuuksia on testattu. Ne tuottavat samat RGB-värit, joilla tuotetaan kaikki värit standardeissa ledipaneeleissa.
Seuraavassa vaiheessa tarkoitus on valmistaa pienen protonäytön verran pikseleitä. Yksi haaste on päästä eroon kalvossa käytettävästä kullasta, jotta valmistuskustannukset saadaan kilpailukykyiselle tasolle.