Diplomi-insinööri Jussi Mikkonen kehitti väitöstyössään menetelmän muotoilulähtöisten prototyyppien vuorovaikutuksen implementointiin. Prosessin ohessa on syntynyt kolme start up -yritystäkin. Mikkosen väitös tarkastetaan Tampereella ensi perjantaina.
Prototyypit ovat keskeisessä osassa monialaisessa tuotesuunnitteluprosessissa, joka on perinteisesti ollut muotoilijoiden ja insinöörien – kahden melko erilaisen ryhmän – käytössä. Teknologian kehittyessä sen tarjoaminen mahdollisuuksien kirjo on monipuolistunut niin, että prototyyppien toteuttamiseen tarvitaan aiempaa parempia menetelmiä ja monialaisen kommunikoinnin rooli nousee tärkeämmäksi.
Diplomi-insinööri Jussi Mikkonen on tutkinut ja kehittänyt erilaisia vuorovaikutteisia ja käyttäjälähtöisiä prototyyppejä sekä opettanut vuorovaikutteisten prototyyppien toteuttamista teollisen muotoilun ympäristössä usean vuoden ajan. Väitöstyössään hän esittelee menetelmän muotoilulähtöisten prototyyppien vuorovaikutuksen implementointiin.
- Tutkimuksessani syntynyt prosessi antaa suunnittelijalle työkaluja ja suoraviivaisen menetelmän prototyyppien toteutukseen. Se tukee molempien, muotoilun ja insinöörityön vahvuuksia, Mikkonen kertoo.
- Hyvänä esimerkkinä ovat esimerkiksi täysin toimivat prototyypit, jotka on tehty 2016 kevään kurssilla Bang & Olufsenille.
Menetelmää on kehitetty ja käytetty useamman vuoden ajan teollisen muotoilun opetuksessa. Toteutetuista prototyypeistä on saatu paremmin toimivia lyhyemmässä aikataulussa. Menetelmä antaa suunnittelijalle mahdollisuuden viedä prototyyppien suunnitteluprosessia itsenäisesti pidemmälle. Samalla se lisää kommunikointimahdollisuuksia monialaisessa tuotekehitysprosessissa tarjoamalla työkalun, jolla voidaan kuvailla funktionaalisuutta eri lähtökohdista.
Prosessin aikana syntyneestä opetuksesta ja tutkimuksesta on lähtenyt kolme start-up-yritystä, jotka ovat voittaneet kilpailuja usealla eri alueella.
Mikkosen elektroniikan ja teollisen muotoilun alaan kuuluva väitöskirja Prototyping Interactions (Vuorovaikutusten prototypisointi) tarkastetaan Tampereen teknillisen yliopiston elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laitoksella ensi perjantaina klo 12 alkaen.