Esineiden internet lupaa paljon: uusia bisnesmahdollisuuksia niin datankeruuseen, analytiikkaan kuin palveluihin. Maailmalla yritykset menevät jo vauhdilla mukaan IoT-huumaan, mutta meillä ollaan aika hitaita. - Digitaalisiin asioihin ei ei olla valmiita panostamaan riittävästi, sanoo IoT-palveluita kehittävän Ambientian toimitusjohtaja Ville Availa.
Availan mukaan yritykset panostavat kyllä perinteisiin laitteisiin ja tehdashalleihin valtavia summia, mutta IoT-panostukset ovat edelleen vähäisiä. - Tekniikoita pitäisi myös testata riittävässä laajuudessa, läheskään kaikista ideoista ei tule menestystä. Hackathon-kulttuuri on onneksi vähän avaamassa ovia oikeaan suuntaan.
Availan Ambientia hakee omaa osaansa alkavilla IoT-markkinoilla kumppanuuksiensa kautta. Yritys kehittää palveluja Elisan kanssa. Asiakkaat voivat hyödyntää kerätyn datan analysointiin Thingworxin tekniikkaa.
Tällainen partneroituminen on Availan mukaan monella tapaa järkevä ratkaisu. - Thingworx-alusta on varsin massiivinen, joten meidän ei ole järkevää lähteä rakentamaan omaa alustaa tätä varten.
Etävalvontaa pilvessä
Toiset yritykset kehittävät valmiita kokonaisratkaisuja. Kuten SKS Automaatio, joka on esitellyt Tampereen Energia 2016 -messuilla uuden IoTKey-järjestelmän koneiden ja prosessien valvontaan sekä ennakoivaan kunnonvalvontaan. Ratkaisu on laajuudessaan moella tapaa ainutlaatuinen kokonaisuus.
- Tarjoamme asiakkaillemme järjestelmän, jonka avulla voidaan esimerkiksi optimoida määräaikaishuollot tilanteen mukaan. Valvottavia kohteita voidaan seurata tietokoneella tai mobiililaitteilla. Älykäs lähetin valvoo itsenäisesti esimerkiksi hälytysrajoja ja generoi viestin heti raja-arvojen täyttyessä, kuvaa SKS Automaation toimitusjohtaja Rami Hakala.
IoTKey hyödyntää yhtä suosituimmista IoT-verkkotekniikoista eli LoRaa. Ratkaisu koostuu langattomasta LoRa-lähettimestä, gateway-laitteesta ja pilvipalvelussa toimivasta graafisesta käyttöliittymästä. Järjestelmä on parhaimmillaan käyttövalmis tunneissa. Sovellusalueita ovat tuotantokoneet, energiantuotanto ja -siirto, prosessiteollisuus, elintarviketeollisuus, logistiikka-, kiinteistö- ja yhdyskuntatekniikka.
- Pilvipalvelussa toimivaan käyttöliittymään saa erilaisia palvelupaketteja sovelluksen mukaan. IoTKey voidaan liittää myös asiakkaan omaan järjestelmään, Rami Hakala toteaa.
LoRa-tekniikan valintaa Hakala perustelee sen sopivuudella teollisuuskäyttöön. - LoRan kantama on ulkotuiloissa 15 kilometriä ja signaai kulkee hyvin myös sisällä. Tekniikka sietää häiriöitä erittäin hyvin, Hakala kehuu.