ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
Jun # TME (2) square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

5G-verkon viipalointi vaatii tiukat laitetestit

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 19.04.2023
  • Networks
  • Test & measurement

Verkon viipaloinnin avulla voidaan tuoda uusia ominaisuuksia 5G-verkkoja käyttäville tahoille sekä tarjota eritasoista palvelulaatua eri sovelluksille. Tämä edellyttää uudenlaista lähestymistapaa verkon ja laitteiden palvelutason testaamiseen. Tähän vaaditaan aivan uusia testausmenetelmiä laitteiden ja sovellusten yhteensopivuuden ja suorituskyvyn varmistamiseksi.

Artikkelin kirjoittaja Jonathan Borrill johtaa Anritsun teknologian kansainvälistä markkinointia. 

5G-verkot tarjoavat fokusoidusti uutta kapasiteettia eri toimialojen teollisille vertikaalisektoreille. Näitä ovat esimerkiksi älykkäät tehtaat, terveydenhoito ja autoteollisuus, joiden toimintaan korkealaatuinen langaton yhteys voi tuoda merkittäviä parannuksia. Mutta kaikilla näillä sektoreilla on hyvin erityisiä suorituskykyvaatimuksia, jotka tulee saavuttaa parhaan mahdollisen toiminnan ja laadun varmistamiseksi.

Tämän mahdollistamiseksi 5G-järjestelmissä voidaan ottaa käyttöön verkon viipalointi, jonka ansiosta operaattorit voivat tarjota eri organisaatioille erikoistuneita virtuaaliverkkoja, joissa yhden verkkoviipaleen suorituskyky on eriytetty muiden viipaleiden suorituskyvystä. Tämä tarkoittaa, että erillisellä verkkolohkolla toimivat käyttäjät eivät kärsi palvelulaadun heikkenemisestä verkon muiden osien käyttäjien takia.

 

Verkon viipalointia verrataan joskus palvelun laatutasoon (QoS), kun halutaan analysoida sitä, kuinka tietoliikenneverkossa voitaisiin tarjota palveluja eri laatutasoilla. QoS:n arvioinnissa käytetään 3GPP:n 5QI-määritelmää (TS23.501, Section 5.7). 3GPP:n spesifikaatiot sisältävät palveluesimerkkejä, mutta tarjolla ei ole määritelmiä palvelujen kuvaamiseksi QoS/5QI-arvoilla.

Verkon viipalointi huomioi sekä 5QI:n että todelliset palvelut. Esimerkiksi puhedataa sisältämättömässä videodataliikenteessä 2K-tasoinen videovirta ja 8K-videovirta tarjoavat kaksi eriytettyä palvelukokemusta. Vaikka molemmat videovirrat käyttävät samaa 5QI-arvoa, nämä kaksi ’palvelua’ ovat merkittävästi erilaisia, ja halutun laatutason saavuttamiseen vaadittavat verkon ominaisuudet ja resurssit ovat huomattavan erilaisia. 5QI-arvoon ja verkon viipalointiin perustuva laatutaso antaa mahdollisuuden käyttökokemusten erilaistamiseen, mutta viipalointi keskittyy enemmän palvelutason eriyttämiseen.

 

5G-viipaloinnin avainparametrit

5G-päätelaitteet on suunniteltu tukemaan useita verkkosovelluksia (NetApp), jotka hyödyntävät 5G-verkkoviipaleita. Verkkosovellusten näkökulmasta päätelaitteet vastaavat viipaloinnin määritystietojen hallinnasta, verkko-osien valinnasta sovelluksia varten, 5G-verkkoviipaleiden kommunikaation aloittamisesta sekä PDU-istuntojen ylläpitämisestä liikkumisen ja verkkovierailujen aikana. 5G-verkon näkökulmasta päätelaitteet puolestaan auttavat verkkoa valitsemaan resursseja, jotka tarjoavat päästä päähän -palveluja 5G-verkon kautta.

S-NSSAI-informaatiota (Specific – Network Slice Selection Assistance Information) käytetään tunnistamaan tietty 5G-verkkoviipale, ja se edustaa verkon kyseisessä osassa käytettyjä verkkoresursseja. Useista tiedoista muodostuu ryhmä nimeltä NSSAI. Verkon tilaajatietokanta sisältää myös luettelon S-NSSAI-tiedoista, joita käyttäjä on tilannut, ja tällaisia tietoja kutsutaan tilatuiksi (Subscribed S-NSSAI).

URSP-käytäntö (UE Route Selection Policy) puolestaan on määritelty 3GPP-standardeissa kuvaamaan liikennevirtojen ja vastaavan reitityksen välistä suhdetta. URSP sisältää useita liikennevirtoja ja reititystä koskevia sääntöjä, joista jokainen koostuu liikenteen kuvaajasta (Traffic Descriptor) ja reitinvalinnan kuvaajasta (Route Selection Descriptor). Niitä käytetään kuvaamaan S-NSSAI-tietoja ja niihin liittyviä reittiominaisuuksia, jotka vastaavat liikennevirran kuvausta.

Alla on lueteltu tärkeimmät liikenteen kuvaajat, joita käytetään tunnistamaan, mikä liikennevirta liitetään mihinkin viipaleeseen, radioyhteystyyppiin ja niihin liittyviin reititysparametreihin.

  • DNN
  • IP-kolmikko (IP-osoite tai IP-etuliite, portin numero, protokollatunnus)
  • Kohteen FQDN
  • OSId ja OSAppID

Päätelaitteet vastaavat verkkoviipaleiden tarvitsemien tietojen hallinnasta ja ylläpidosta, ja niillä voi olla yleinen oletusmääritetty NSSAI tai erikseen määritetty NSSAI kullekin mobiiliverkolle (PLMN). Verkko voi myös tarjota konfiguroidun NSSAI:n kullekin PLMN-verkolle, ja päätelaitteet voivat päivittää URSP:n ja NSSAI:n hyödyntämällä UE Configuration Update -menettelyä. Sovelluksen/palvelun yhdistämiseksi verkkoviipaleeseen päätelaitteet voivat käyttää joko UE/USIM-konfiguroitua tai verkkokonfiguroitua URSP:tä.

Kun sovellus käynnistyy, päätelaite aloittaa dataistunnon (PDU). Päätelaite voi ilmoittaa halutun S-NSSAI:n PDU-istunnon asetusproseduurin aikana (URSP:n perusteella), tai verkko voi osoittaa verkkoviipaleen käytettäväksi PDU-istunnossa. Jos verkkosovelluksen palveluvuon on käytettävä tiettyä verkkoviipaletta, tulisi operaattorin yleensä määrittää URSP:ssä tämä viipale kyseiselle palvelulle.

 

Testausvaatimukset 5G-viipaloinnille päätelaitteissa

Laitetestauksen keskeinen periaate on varmistaa laitteiden ja verkkojen yhteentoimivuus. Tällä varmistetaan, että käyttäjälle tarjotaan odotettu toiminnallisuus ja käyttökokemus eri verkkojen välillä liikuttaessa tarvitsematta huolehtia siitä, mitä verkkoa käytetään ja miten verkko on määritetty. Tällä varmistetaan myös se, ettei verkon suorituskyky heikkene, kun laitteet toimivat verkossa ja että verkko toimii vakaasti riippumatta siitä, mitkä laitteet on kytketty verkkoon.

Tärkeimmät testausvaatimukset on jaettu kahteen luokkaan: ’Standardien noudattaminen’ verkon ja laitteen välisten viestien (eli NSSAI- ja URSP-määritystietojen) vaihdossa sekä ’UE-toteutus’ laitteen käyttäytymiselle, kun se käyttää URSP:tä tiettyjen viipaleiden konfiguraatioiden valitsemiseen ja pyytämiseen. ’Standardien noudattaminen’ sisältyy yleensä 3GPP RAN5 -testausvaatimuksiin ja -menetelmiin, ja sitä tukevat esimerkiksi GCF-sertifioidut testausjärjestelmät (Global Certification Forum).

’UE-toteutus’ puolestaan perustuu yleensä operaattori- tai laitetoimittajakohtaiseen testaussuunnitelmaan. Sen tulee testata, kuinka sovellus/laite käyttää konfiguraatiotietoja ja triggereitä, jotka saavat laitteen pyytämään/vaihtamaan käytössä olevaa verkkoviipaletta ja reititystä. Nämä näkökohdat on valittu ’UE-toteutukselle’ spesifisesti, eikä niille ole standardoitu tiettyä käyttäytymistä tai testausproseduuria.

Testauksen mahdollistaminen ’päästä päähän’ edellyttää sovelluskerroksen toimintojen sisällyttämistä laitteen puolella, koska viipaleiden valinta- ja liikenteen reititysmenettelyt käyttävät sovelluksiin liittyviä valintakriteerejä ja kartoituksia, jotka on määritetty laitteessa. Tämä sovelluskerros- ja laitetoteutuskohtainen toiminnallisuus vaatii lisää testausrajapintoja ja testaus-/vahvistusmenettelyjä älypuhelinten verkkoviipaloinnin toteutuksen ja yhteentoimivuuden sekä johdonmukaisuuden testaamiseksi.

 

 

Verkon viipaloinnin testausalueet

NSSAI-tietojen vaihto verkon ja UE:n välillä (käytettävissä olevien viipaleiden luenta, valtuutus ja päivitys) hoidetaan 3GPP:n määrittämien TS38.523-yhteensopivuustestien avulla. Tämä varmistaa vaaditun tiedonsiirron ilmarajapinnan signaloinnin kautta.

Prioriteettisäännöt verkkoon annetuille ja UE-määritetyille (kaikki oletusarvoiset mukaan luettuina) viipaleasetuksille ja vaihtoehdoille on annettu 3GPP:n TS23.501-määritysten osiossa 5.15.4. Ne on vahvistettava sen varmistamiseksi, että kaikkia kolmannen osapuolen toimittamia määrityksiä käsitellään oikein verrattuna verkon toimittamiin määrityksiin.

Tämä on UE-toteutuskohtainen alue nykyisen 3GPP-yhteensopivuustestin kattavuuden ulkopuolella. 3GPP TS23.501 -määritysten osion 5.15.5 teksti sisältää yksityiskohtaiset tiedot NSSAI:n käsittelystä. Tämä sisältää NSSAI-sääntöjen täytäntöönpanon, menettelyt NSSAI-luetteloiden rekisteröimiseksi ja muokkaamiseksi UE:ssa sekä prosessin PDU-istunnon muodostamiseksi näitä listoja käyttämällä.

URSP-testausalueet

3GPP:n TS31.124-määritys kattaa USIM-pohjaisen Routing Indicator -datan päivittämisen NAS-viestien (Non Access Stratum) avulla sekä uuden radiosiirtotien avaamisen URSP-käytännön päivitysdatan vastaanottamisen jälkeen. Tämä varmistaa vaadittujen tietojen siirtämisen ilmarajapinnan signaloinnin kautta USIM-moduuliin kaikkien siihen tallennettujen/konfiguroitujen URSP-sääntöjen osalta.

3GPP:n TS23.503-määrityksen osa 6.6.2.3 puolestaan tarjoaa UE-proseduurin sovellusten liittämiseksi PDU-istuntoihin URSP-tietojen perusteella. UE:n käyttäytyminen näiden proseduurien toteuttamisessa on testausalue, joka on ’UE-toteutukselle’ spesifinen. Sovellusten kartoitus URSP-sääntöihin ja eri URSP-sääntöjen valintaprosessi on UE-toteutuskohtainen ja nykyisen 3GPP-yhteensopivuustestin kattavuuden ulkopuolella. Jos operaattorit tarjoavat erityisiä URSP-sääntöjä vaadituilla parametreilla/asetuksilla, UE:n kartoitus tulisi tarkistaa sääntöjen valinnan ja priorisoinnin johdonmukaisuuden sekä PDU-istuntotyyppien yhdistämisen suhteen.

UE:lla voi myös olla ’paikallisia konfiguraatioita’, joita käytetään tiettyjen PDU-istuntotyyppien valitsemiseen tietyille sovelluksille (tallennettuina UE:ssa tai USIM:ssa). Vastaavasti jos samat säännöt tarjotaan eri UE-laitteille, jokaisen UE:n tulkinta ja vastaus näihin sääntöihin tulisi testata johdonmukaisuuden ja odotetun oikean toiminnan suhteen. Verkkovierailun tapauksessa PLMN-kotiverkon ja vierailtavan mobiiliverkon tarjoamissa säännöissä voi olla eroja, ja näiden sääntöjen oikea prioriteettikäsittely tulee varmistaa.

3GPP:n määritys TS24.562 puolestaan kuvaa UE-käytännöt URSP:lle. Osa 4.2 kattaa URSP:n käsittelyprosessin ja jakso 5 kattaa URSP-sääntöjen koodauksen yksityiskohdat. URSP-säännöt voidaan esikonfiguroida USIM:ssä ja/tai UE:ssä, ja verkko-operaattori voi tarjota ne myös PCF:stä (Policy Control Function) käyttämällä NAS-sanomanvälitystä ’UE Policy Delivery Service’. Sääntöjen oikea käyttöönotto ja yhteentoimivuus (vastaavuus) on ehkä tarkistettava, jotta voidaan varmistaa UE-laitteiden johdonmukainen ja ennustettavissa oleva valintakäyttäytyminen, kun ne toimivat eri verkoissa (esim. verkkovierailutilanteissa).

Tarjolla ei ole standardoitua tapaa käynnistää (trigger, liipaista) URSP-säännön valinta, vaan tämä tapahtuu sovelluskerroksen ohjaamana ja UE-toteutuskohtaisesti. Testauksen mahdollistamiseksi päätelaitteelle on annettava sopiva testausmenetelmä (esim. etäkomentona) tai sopiva testisovellus, joka voi käynnistää vaaditut valintamenettelyt.

Prosessi UE-sovelluksen (PDU-istunnon) sovittamiseksi URSP-käytäntöön ja sopivien verkkoviipaleiden pyytämiseen on kuvattu aiemmin eri vaihtoehtoihin viitaten. Jokainen menetelmistä edellyttää NSSAI- ja URSP-provisioiden yhdistelmää, jota seuraa sovelluskohtainen valinta säännöistä/profiileista, jotka ovat käyttöjärjestelmäkohtaisia toteutuksia.

Oikean toiminnan varmistaminen edellyttää NSSAI-testien, URSP-testien ja käyttöjärjestelmän valintamenettelyjen yhdistämistä. Tiettyjen profiilien valintojen liipaisu edellyttää joko ‘testisovellusta’ tai erityisiä testausrajapintoja käyttöjärjestelmään, jotta määrätty valinta voidaan ottaa käyttöön UE:ssa.

Verkon viipaloinnin testausalusta

Kattava testausympäristö verkon viipalointia ja URSP-käytäntöä varten voidaan rakentaa käyttäen Anritsun radioliikennetesteriä MT8000A. Tämä alusta mahdollistaa verkon signaloinnin tarkasti ohjatun konfiguroinnin (mukaan lukien S-NSSAI ja URSP), jotta tietyt testaustapaukset ja kokoonpanot voidaan vahvistaa.

MT8000A voidaan myös liittää suoraan ulkoisiin MEC-palvelimiin (Multi-access Edge Computing), jotta käyttäjätietoja voidaan tarjota eri reitityksillä. Samaa MT8000A-alustaa käytetään myös protokollan testausjärjestelmässä ME7834NR, jotta protokollapinon 3GPP-mukainen käyttäytyminen voidaan vahvistaa.

Uusi lähestymistapa

Verkon viipalointi tuo uusia ominaisuuksia 5G-laitteisiin, joilla voidaan tarjota eritasoista palvelulaatua eri sovelluksille. Tämä edellyttää uudenlaista lähestymistapaa 5G-laitteiden sovellus- ja palvelutason testaamiseen. Erityisesti 3GPP:n protokolla/modeemikerrosten ja käyttöjärjestelmä/sovelluskerrosten välillä on uudenlainen vuorovaikutus.

Tähän vaaditaan uusia testausmenetelmiä ja -proseduureja laitteiden ja sovellusten suorituskyvyn ja yhteentoimivuuden sekä verkkovierailu/liikkumistilanteiden varmistamiseksi. Koska verkon viipalointi on suunniteltu tarjoamaan kullekin käyttäjälle eriytetty palvelu, käyttäjäkokemuksen varmistamisesta tulee kriittinen osa verkon viipaloinnin käyttöönottoa.

back to top
MORE NEWS

Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa

Suomalaiset tiputtavat puhelimensa 60 kertaa vuodessa, selviää HMD Globalin teettämästä kyselystä, jossa haastateltiin yli tuhatta suomalaista. Keskimäärin puhelin putosi käyttäjältään viisi kertaa kuussa, eli puhelin ottaa vastaan jopa 60 iskua vuoden aikana. Vaikka uuden kännykän saadessaan sitä varjellaan erityisen huolellisesti, huolellisuus unohtuu nopeasti. Uusi puhelin putosi ensimmäistä kertaa keskimäärin 83 päivän päästä ostosta.

Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta

Rikolliset esiintyvät usein pankkien nimissä ja huijaustavat kehittyvät jatkuvasti. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa, että vanhojen sähköpostien lisäksi myös tekstiviestejä ja puheluita käytetään huijaamiseen.

Simulaattori viilaa auton valotutkan

Valotutka eli lidar on yksi tärkeä komponentti autojen ADAS-järjestelmissä ja tulevissa autonomisissa ajoneuvoissa. Mittaustalo Keysight Technologies esittelee ensi viikolla Stuttgartin autotestaamisen näyttelyssä uutta lidar-simulaattoriaan.

Missä se taivuteltava viipyy, Apple?

Motorola esitteli eilen kaksi taivuteltavaa älypuhelinta razr 40 -malliston muodossa. Samalla se liittyi useimpien muiden valmistajien joukkoon, jotka houkuttelevat ostajia kasaan taittuvilla puhelimilla. Kun Googlekin on jo julkistanut omansa, vain yksi on joukosta poissa: Apple.

Oikean 5G-IoT:n testaus etenee

RedCap eli Reduced Capacity on se on 5G-standardointia, joka käytännössä mahdollistaa IoT-datan siirtämisen 5G-verkon yli. Nyt alueen testaus on ottanut askeleita eteenpäin. Mittaustaloa Rohde & Schwarz kertoo olevansa RedCap-testitapausten ykkönen.

Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä

Teräsyhtiö SSAB haluaa mullistaa teräksen valmistusprosessin. SSAB aikoo toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuoden 2026 aikana. Yksi ensimmäisiä asiakkaita on metsäkonevalmistaja Ponsse.

Sähköautotavoite karkaa Suomelta

Suomessa olisi tarkoitus olla 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Nyt näyttää siltä, että tavoite on karkaamassa kauaksi. Uusia autoja tulee markkinoille taas hieman parempaan tahtiin, mutta liian suuri osa niistä kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen

WithSecuren USB armory on maailman pienin turvallinen tietokone. Organisaatiot ympäri maailman käyttävät sitä moniin eri tarkoituksiin – ja nyt sitä on testattu myös avaruudessa. Tämä tapahtui Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen johtamassa tutkimusrakettiohjelmassa. 

KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin

Saksalainen KUKA on esitellyt kaksi nopeaa, tarkkaa ja pienikokoista robottia, jotka soveltuvat erityisesti puhdastilakäyttöön. Uutuudet tulivat DELTA- ja SCARA-sarjoihin.

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

Nokia esittelee jo 6G-piirejä

Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat tulla käyttöön joskus ensi vuosikymmenen vaihteessa. Alueen tutkimus etenee jo kovaa vauhtia, kuten Nokian Bell Labs -tutkimuskeskuksen ja mittaustalo Keysightin demot kansainvälisessä mikroaaltotekniikan symposiumissa kesäkuussa osoittavat.

ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.

Maailman ensimmäinen vesitiivis MEMS-paineanturi

STMicroelectronics on esitellyt markkinoiden ensimmäisen vesi- ja nestetiiviin MEMS-pohjaisen paineanturin. Samalla ST lupaa komponentille pitkän käyttöiän eli teollisuuskomponenteille vaaditun 10 vuoden eliniän.

Tekoälystä kaikki hyöty irti: ilmainen kurssi opettaa promptaamaan

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

”Suomeen tarvitaan nopeasti kattava valokuituverkko”

- Suomi on ollut mobiilimaana hurja edelläkävijä, mutta samalla kiinteiden yhteyksien puoli on jäänyt täysin paitsioon. Suuri osa ei edes tiedä, miltä tuntuu olla valokuituyhteyden päässä, kun esimerkiksi videopuhelu tai -peli on aidosti reaaliaikainen, sanoo valokuituyhtiö Valoon liiketoiminnan kehityksestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Vesa Kemppainen.

Turvallista Linuxin verkon reunalle

NXP Semiconductors on julkistanut uuden i.MX 91 -sovellusprosessorien perheen. Sarja tarjoaa optimoidun yhdistelmän suojausta, ominaisuuksia ja energiatehokasta suorituskykyä, joita tarvitaan seuraavan sukupolven Linux-pohjaisessa IoT:ssä ja teollisuuden sovelluksissa.

Suomalaiset kehittivät sentintarkan kaivuurobotin kiskotöihin

Ensi viikolla Espanjan Tarragonassa järjestetään raidetekniikan tutkimukseen keskittyvä näyttely. Siellä esitellään suomalaista demoa, joka vie kiskojen automatisoidun rakentamisen ja korjaamisen uudelle tasolle. Tampereen yliopiston ja Novatronin yhteisdemossa robotti skannaa ympäristöään ja liikkuu ja toimii sentintarkasti.

Arm esitteli tulevien puhelimien prosessorit - 32-bittiset sovellukset jäävät historiaan

Arm valitsi Taiwanin Computex-näyttelyn paikaksi, jossa sen seuraavan polven älypuhelinprosessorit esiteltiin. Luvassa on lisää tehoa kaikkiin laiteluokkiin, kun suorittimissa siirrytään TCS23-alustalle. Samalla tuki 32-bittisille sovelluksille loppuu.

2023 # 50 år box
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
2023 # 50 år mobilbox

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa
  • Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta
  • Simulaattori viilaa auton valotutkan
  • Missä se taivuteltava viipyy, Apple?
  • ECF23: Kyberhyökkäys ilman yhtään kirjoitettua koodiriviä

NEW PRODUCTS

  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet