ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
till april # Rohde square mxo5

ETNtv

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2023  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

TinyML tuo tekoälyn mikro-ohjaimille

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 12.05.2023
  • Devices
  • Embedded
  • Artificial Intelligence

Monessa sovelluksessa haluttaisiin hyödyntää tekoälyä, mutta datan siirtäminen pilveen ja takaisin ei tule kysymykseen. Mutta miten voi tehdä hermoverkkolaskentaa mikro-ohjaimilla, joilla on vähän muistia ja laskentatehoa. Vastaus on TinyML.

Artikkelin kirjoittaja Eldar Sido on tuotemarkkinoinnin spesialisti Renesas Electronicsilla. Hän työskentelee Arm-pohjaisten mikro-ohjainten kehityksessä ja on erikoistunut tekoälyntoteutuksiin mikro-ohjaimilla. Eldarilla on nanoteknologian tutkinto Tokion yliopistosta.

Neuroverkot ovat saaneet inspiraationsa aivoista ja neurotieteen terminologian (neuronien ja synapsien) käyttäminen hermoverkkojen selittämiseen on aina ollut suuri valituksen aihe neurotieteilijöille, sillä nykyiset hermoverkot ovat kaukana aivojen toiminnasta.

Nykyisen toisen sukupolven hermoverkkojen ja aivojen yleinen rakenne, neurolaskenta ja oppimistekniikat erosivat suuresti toisistaan. Tämä vertailu ärsytti neurotieteilijöitä niin paljon, että he aloittivat työskentelyn kolmannen sukupolven verkkojen parissa, jotka muistuttivat enemmän aivoja. Niitä kutsutaan piikittäviksi eli spiking-neuroverkoiksi (SNN), joiden laitteisto pystyy suorittamaan niitä eli neuromorfista arkkitehtuuria.

Piikittävät neuroverkot

SNN-verkot ovat erääntyyppisiä keinotekoisia hermoverkkoja (ANN), joiden toiminta muistuttaa enemmän aivoja kuin aiemmat hermoverkkorakenteet. Keskeinen ero on siinä, että SNN:t ovat spatiotemporaalisia neuroverkkoja, eli ne huomioivat toimintansa ajoituksen toiminnassaan. SNN-verkot toimivat erilaisten biologisten prosessien differentiaaliyhtälön määrittämillä piikeillä. Kriittisin yhtälö on laukaisu sen jälkeen, kun hermosolun kalvopotentiaali (eli ”laukaisukynnys”) on saavutettu. Tämä tapahtuu piikeillä, jotka laukaisevat kyseiseen neuroniin tietyissä aikajaksoissa.

Vastaavasti aivot koostuvat 86 miljardista laskennallisesta yksiköstä, joita kutsutaan neuroneiksi ja jotka vastaanottavat syötteitä muilta neuroneilta dendriittien eli haarakkeiden kautta. Kun syötteet ylittävät tietyn kynnyksen, hermosolu laukaisee ja lähettää sähköpulssin synapsin kautta. Synaptinen paino säätelee, kuinka laaja pulssi lähetetään seuraavaan neuroniin.

Toisin kuin muut keinotekoiset hermoverkot, SNN-neuronit laukaisevat asynkronisesti eri kerroksissa koko verkossa saapuen eri aikoina, jolloin perinteisesti informaatio etenee järjestelmän kellon sanelemana. SNN:iden spatiotemporaalinen ominaisuus ja piikkien epäjatkuva luonne tarkoittavat, että mallit voidaan jakaa harvemmin neuronien ollessa yhteydessä vain relevantteihin neuroneihin ja käyttämällä aikaa muuttujana, mikä mahdollistaa tiedon koodaamisen tiheämmin verrattuna perinteisten neuroverkkojen binäärikoodaukseen. Tämä johtaa siihen, että SNN-verkot ovat laskennallisesti suorituskykyisempiä ja hyötysuhteeltaan parempia.

Kuva 1. Perinteisten keinotekoisten neuroverkkojen ja SNN-verkkojen ero.

SNN-verkkojen asynkroninen käyttäytyminen sekä differentiaaliyhtälöiden suorittamisen tarve on laskennallisesti vaativa perinteisille laitteille ja uutta arkkitehtuuria oli kehitettävä. Tässä mukaan tulee neuromorfinen arkkitehtuuri.

Neuromorfinen arkkitehtuuri

Neuromorfinen arkkitehtuuri on aivojen toiminnasta inspiraation saanut ei-von Neuman-arkkitehtuuri, joka koostuu neuroneista ja synapseista. Neuromorfisissa tietokoneissa tietojen käsittely ja tallentaminen tapahtuu samalla alueella. Tämä helpottaa Von Neuman -arkkitehtuurin pullonkaulaa, joka hidastaa perinteisten arkkitehtuurien saavuttamaa maksimikapasiteettia, kun dataa joudutaan siirtämään muistista prosessointiyksiköihin suhteellisen hitailla nopeuksilla. Lisäksi neuromorfinen arkkitehtuuri tukee natiivisti SNN-verkkoja ja hyväksyy piikit syötteinä, mikä mahdollistaa tiedon koodaamisen piikkien saapumisajan, suuruuden ja muodon mukaan.

Näin neuromorfisten laitteiden avainominaisuuksia ovat niiden luontainen skaalautuvuus, tapahtumaohjattu laskenta ja stokastisisuus, koska neuronien laukaisussa voidaan nähdä satunnaisuutta. Tämä tekee neuromorfisesta arkkitehtuurista houkuttelevan niiden erittäin alhaisen tehonkulutuksen ansiosta, joka yleensä on kertaluokkia perinteisiä prosessointijärjestelmiä alhaisempi.

Kuva 2. Perinteinen Von Neumann -arckkitehtuuri ja neuromorfinen arkkitehtuuri.

Neuromorfisen laskennan markkinaennuste

Teknologisesti neuromorfisilla piireillä voi olla suuri rooli tulevalla reunalaskenna ja verkon päätelaitteiden AI-kaudella. Alan odotetun kysynnän ymmärtämiseksi on tarkasteltava tutkimusennusteita. Sheer Analytics & Insightsin raportin mukaan neuromorfisen laskennan maailmanlaajuisten markkinoiden odotetaan kasvavan vuosittain 50,3 prosentin vauhtia ja saavuttavan 780 miljoonaa dollaria vuoteen 2028 mennessä [1]. Mordor Intelligence puolestaan odottaa markkinoiden kasvavan 366 miljoonaan dollariin vuoteen 2026 mennessä, jolloin vuosikasvuksi tulisi 47,4 prosenttia [2].

Verkosta löytyy lisäksi paljon markkinatutkimuksia, jotka povaavat samanlaista kasvua. Vaikka ennusteluvut eivät vastaa toisiaan, yksi asia on selvä: neuromorfisten laitteiden kysynnän odotetaan kasvavan rajusti lähivuosina ja markkinatutkimusyritykset odottavat useiden teollisuudenalojen, kuten teollisuuden, autoteollisuuden, mobiili- ja lääketieteen ottavan neuromorfiset laitteet käyttöönsä erilaisissa sovelluksissa.

Neuromorfinen TinyML

Koska TinyML (pieni koneoppiminen) tarkoittaa koneoppimisen ja neuroverkkojen suorittamista rajatun muisti- ja laskentakapasiteetin laitteissa, kuten mikro-ohjaimissa, on luonnollinen askel sisällyttää neuromorfinen prosessoriydin TinyML-käyttötapauksiin, koska siitä seuraa useita selviä etuja.

Neuromorfiset laitteet ovat tapahtumapohjaisia prosessoreita, jotka toimivat nollasta poikkeavilla tapahtumilla. Tapahtumapohjaiset konvoluutio- ja pistetuotteet ovat laskennallisesti huomattavasti kevyempiä, koska nollia ei käsitellä. Tapahtumapohjainen konvoluutiolaskennan suorituskyky paranee entisestään, kun suodatinkanavissa tai kernelissä on suurempi määrä nollia. Tämä yhdessä aktivointitoimintojen kanssa, kuten Relu-funktion (rectified linear activation function) keskittyminen nollan ympärille, tarjoaa tapahtumapohjaisille prosessoreille ominaisen harvoin tapahtuvan aktivoimisen, mikä pienentää laskennan MAC-vaatimuksia.

Lisäksi neuromorfisten laitteiden prosessipiikkeinä voidaan käyttää rajoitetumpaa kvantisointia - kuten 1-, 2- ja 4-bittistä kvantisointia - verrattuna ANN-verkkojen perinteiseen 8-bittiseen kvantisointiin. Edelleen, koska SNN-verkot on sisällytetty laitteistoon, neuromorfisilla piireillä kuten Brainchipin Akida-siruilla on ainutlaatuinen kyky oppia jatkuvasti. Tämä ei ole mahdollista perinteisillä piireillä, koska ne vain simuloivat hermoverkon toimintaa Von Neumann -arkkitehtuurilla. Tämä johtaa siihen, että laskenta kuluttaa liikaa muistiresursseja, eikä se onnistu verkon reunalla TinyML-järjestelmällä.

Lisäksi neuroverkkomallin koulutuksessa kokonaisluvut eivät tarjoa tarpeeksi kattavuutta mallin tarkkaan kouluttamiseen, joten 8-bittinen harjoittelu ei ole tällä hetkellä mahdollista perinteisissä arkkitehtuureissa. Perinteisissä arkkitehtuureissa on toistaiseksi päästy muutamissa yksinkertaisissa koneoppimisalgoritmeissa (autoenkooderit, päätöspuut) käyttötapauksissa tuotantovaiheeseen reaaliaikaisessa analytiikassa, kun taas neuroverkkoja vasta tutkitaan edelleen.

Yhteenvetona neuromorfisten piirien ja SNN-verkkojen käytön edut päätelaitteissa:

- Erittäin alhainen virrankulutus (miljoonasta mikrojouleen päättelyä kohti)
- Pienemmät MAC-vaatimukset verrattuna perinteisiin neuroverkkoihin
- Pienempi parametrimuistin käyttö verrattuna perinteisiin neuroverkkoihin
- Edge-oppimisominaisuudet

Neuromorfiset TinyML-käyttötapaukset

Kaikesta huolimatta neuromorfisilla ytimillä varustetut mikro-ohjaimet voivat olla erinomaisia teollisuudessa niiden erityisen huippuoppimisen ominaisuuksiensa ansiosta. Näitä ovat:

  • Jo käytössä olevien teollisuuslaitteiden poikkeavuuksien havaitsemissovelluksissa, joissa pilven käyttö mallin kouluttamiseen on tehotonta, joten tekoälylaitteen lisääminen suoraan moottoriin ja harjoittelu reunalla mahdollistaisi helpon skaalautuvuuden. Tämä siksi, että laitteiden ikääntyminen vaihtelee konekohtaisesti, vaikka ne olisivat samaa mallia.
  • Robotiikassa robottikäsivarsien nivelet kuluvat ajan myötä, muuttuvat epävireisiksi (untuned) ja lakkaavat toimimasta tarpeen mukaan. Ohjaimen uudelleensäätäminen tai -virittäminen reunalla ilman ihmisen väliintuloa vähentää tarvetta soittaa ammattilaiselle, vähentää seisokkien tarvetta ja säästää aikaa ja rahaa.
  • Kasvojentunnistussovelluksissa käyttäjän on lisättävä kasvonsa datasarjaan ja koulutettava malli uudelleen pilvessä. Muutamalla henkilön kasvojen kuvalla neuromorfinen laite voi tunnistaa loppukäyttäjän verkon reunalla tapahtuvan oppimisen avulla. Tämä mahdollistaa käyttäjien tietojen suojaamisen laitteella ja saumattomamman käyttökokemuksen. Tätä voidaan käyttää autoissa, joissa eri käyttäjillä on erilaiset mieltymykset esimerkiksi istuimen asennosta, ilmastoinnista jne.
  • Avainsanojen havaitsemissovelluksissa voidaan laitteelle lisätä sanoja laitteella tunnistettavaksi. Tätä voidaan käyttää biometrisissa sovelluksissa, joissa henkilö lisäisi "salaisen sanan", jonka hän haluaa pitää suojattuna laitteella.

Kuva 3. Neuromorfisen oppimisen käyttötapauksia verkon reunalla.

Neuromorfisten päätelaitteiden erittäin pienen tehonkulutuksen ja parantuneen suorituskyvyn tasapaino tekee siitä sopivan akkukäyttöisiin, pitempää toiminta-aikaa vaativiin sovelluksiin. Näiden algoritmien suorittaminen ei ole mahdollista muilla pienitehoisilla laitteilla, koska niilläon rajallisesti laskentaresursseja. Tai toisinpäin: samaan prosessointitehoon yltävät high end -laitteet kuluttavat liian paljon virtaa. Käyttötapauksia ovat:

  • Älykellot, jotka valvovat ja käsittelevät dataa itsenäisesti ja lähettävät vain relevantin, tarpeellisen datan pilveen.
  • Älykkäät kamera-anturit, jotka tunnistavat ihmisiä loogisten komentojen suorittamiseksi. Esimerkiksi automaattinen oven avaaminen henkilön lähestyessä, kun nykyään se perustuu lähestymisanturien käyttöön.
  • Älykäs eläinten seuranta tai valvonta esimerkiksi metsissä, joissa ei ole verkkoyhteyttä tai latausmahdollisuuksia. Halkeaminen havaitseminen valtameriputkien alla reaaliaikaisen tärinä-, näkö- ja äänidatan avulla.
  • Infrastruktuurin valvonnasa neuromorfista mikro-ohjainta voidaan käyttää siltojen liikkeiden, tärinän ja rakenteellisten muutosten jatkuvaan seurantaan mahdollisten vikojen tunnistamiseksi.

Kuva 4. Erittäin vähän tehoa kuluttavia suuren suorituskyvyn käyttötapauksia.

Loppusanat

"Renesas on oivaltanut neuromorfisten laitteiden ja SNN-verkkojen valtavan potentiaalin lisensoimalla neuromorfisen ytimen Brainchipilta [3], joka on maailman ensimmäinen kaupallisten neuromorfisten IP-lohkojen toimittaja”, sanoi Renesasin IoT- ja infrastruktuuriliiketoimintayksikön johtaja Sailesh Chittipeddi.

Erittäin alhaisen hintaluokan piireissä yhtiö on lisännyt osaan sovelluksia Arm M33 -ohjaimen ja piikittävän hermoverkon, jossa on BrainChip-ydin. Lisenssi kattaa ohjelmiston, jolla järjestelmä saadaan toimimaan. [4]

Kun Renesas yrittää innovoida ja kehittää markkinoille parhaita mahdollisia mikropiirejä, yhtiö on innostunut näkemään, kuinka tämä innovaatio helpottaa elämää.

 

Viitteet

[1] “Neuromorphic computing market –industry analysis, size, share, growth, trends, and forecast, 2020-2028.,” sheeranalyticsandinsights.com. [Online]. Available: https://www.sheeranalyticsandinsights.com/market-report-research/neuromorphic-computing-market-21/ [Accessed: 23-Aug-2022]. 

[2] “Neuromorphic chip market growth, forecast (2022-27): Industry trends,” Neuromorphic Chip Market Growth, Forecast (2022-27) | Industry Trends. [Online]. Available: Neuromorphic Chip Market Growth, Forecast (2022-27) | Industry Trends (mordorintelligence.com) . [Accessed: 23-Aug-2022]. 

[3] “BrainChip's Akida set for spaceflight via NASA as Renesas Electronics America signs First IP agreement,” Small Caps, 23-Dec-2020. [Online]. Available: BrainChip’s Akida set for spaceflight via NASA as Renesas Electronics America signs first IP agreement (smallcaps.com.au). [Accessed: 23-Aug-2022].

[4] Arm battles RISC-V at Renesas. [Online]. Available: ARM battles RISC-V at Renesas - eeNews Europe. [Accessed: 23-Aug-2022]. 

back to top
MORE NEWS

Nokia menettää jopa 50-60 tuhatta tukiasemaa AT&T:n verkossa

Tämän viikon suurin suomalaisuutinen on eittämättä ollut se, että Nokia menetti asemansa amerikkalaisen AT&T:n hovitoimittajana. Amerikkalaisarvioissa puhutaan nyt, että tämä tarkoittaa jopa 50-60 tuhatta 5G-tukiasemaa. Kyse on jopa 10 miljardin dollarin investoinnista.

Ensi vuonna tekoäly varastaa datasi

Tietoturvayritys Trend Micron kyberturvaraportti ennustaa, että tekoälypohjaiset hyökkäykset kiihtyvät vuonna 2024. Yhtiö varoittaa generatiivisen tekoälyn kasvavasta roolista verkkorikollisuuden maailmassa, ja kuinka siihen pohjautuvat työkalut vauhdittavat tulevaisuudessa käyttäjien manipulointia ja identiteettivarkauksia.

Nokian prosessori kiihdyttää uusiin ennätyksiin kuidussa

Nokia on testannut yhdessä Orangen kanssa uusinta kuitulinkkien PSE-6s-prosessoriaan. Demossa kirjattiin uusi datansiirtoennätys, kun 6600 kilometrin päähän siirrettiin dataa peräti 800 gigabitin sekuntinopeudella. Nokian prosessori kiihdyttää kuituyhteydet uusiin ennätyksiin.

Kouvolaan uusi 60 megawatin datakeskus

Islannin Reykjavikissa päämajaansa pitävä pohjoismainen datakeskusoperaattori atNorth kertoo rakentavansa Kouvolaan uuden megaluokan datakeskuksen. Datakeskuksen vuoden 2025 loppupuolella valmistuva ensimmäinen vaihe on kapasiteetiltaan 60 megawattia. Sen tuottama hukkalämpö tulee tarjoamaan Kouvolan kaupunkilaisille lämmitystä sekä kuumaa vettä.  

Ericsson vei Nokialta tärkeän asiakkuuden

Nokia vahvisti tänään menettäneensä AT&T:n tulevien vuosien rakennushankkeet, kun operaattori siirtyy käyttämään enemmän Open RAN -tekniikkaa. Asiakkuus näyttää siirtyneen pitkälti Ericssonille, joka raportoi operaattorin jopa 14 miljardin dollarin investoinneista seuraavan viiden vuoden aikana.

Uusin OnePlus kisaa vakavasti parhaimman Android-puhelimen tittelistä

OnePlus on julkistanut Kiinassa uusimman lippulaivapuhelimensa. OnePlus 12 on yritykselle erittäin tärkeä tuote, sillä sen avulla se haastaa tosissaan Samsungin markkinoiden parhaimman Android-puhelimen tittelistä.

Joka toisella on jo 5G-puhelin ja se näkyy datankäytössä

DNA on vertaillut mobiililiittymiensä datankäyttöä eri kaupungeissa. Vantaalla kännykkänetissä roikutaan eniten, mutta datamäärät kasvavat tasaisesti kaikkialla. Syynä on 5G-puhelimien yleistyminen. Jo joka toisella suomalaisella on sellainen.

Miksi lataaminen ei ole vain Tankkaaminen 2.0?

Mitä erikoista sähköajoneuvojen latausportissa on verrattuna perinteisten ajoneuvojen polttoainesuuttimeen? Ensi silmäyksellä ei paljoa, ja siksi latauspistoke sijoitettiin yksinkertaisesti tankin korkin taakse ensimmäisissä sähköautomalleissa. Tämä ei kuitenkaan ole ihanteellinen paikka latausportille, etenkään turvallisuusnäkökohtien osalta.

Nokialle iso takaisku Yhdysvalloissa

Nokia ei yleensä kommentoi asiakkaitaan koskevia markkinahuhuja, mutta amerikkalaisen AT&T:n kohdalla se tekee poikkeuksen. Yhtiö myöntää, että operaattori aloittaa viisivuotisen Open RAN -projektin muiden laitetoimittajien kanssa. Nokian matkapuhelinverkot-ryhmän liikevaihtoon tämä tekee ison loven.

Mikropiirejä myydään ennätysmäärä ensi vuonna

17 prosenttia kasvua. Ei Gartnerin ennuste ensi vuoden puolijohdeteollisuudelle nyt hullummalta kuulosta. Kaikkiaan mikropiirejä myydään 624 miljardilla dollarilla. Tänä vuonna myynti pienenee kuitenkin 11 prosenttia.

Pahimmillaan Outlook on vaarallinen, vaikkei tekisi mitään

Microsoft Outlook on yksi käytetyimpiä sähköposti- ja kalenterisovelluksia, eikä monikaan enää klikkaile sen tarjoamia hämäriä linkkejä. Check Pointin tutkimus varoittaa kuitenkin, että pahimmillaan Outlook voi aiheuttaa ongelmia, vaikka vain lukisi viestejä.

Tietokoneemme mullistuu – mitä jäi käteen Slushista?

Slushin tarina sai alkunsa 15 vuotta sitten Kulttuuritehdas Korjaamolla. Pienimuotoisesta sijoittajatapahtumasta on kasvanut 3000 startupin ja 5000 sijoittajan jättitapahtuma. Mitä jäi käteen tällä kertaa? Ainakin valtava määrä ideoita. Tärkein tietokoneemme on muuttumassa tekoälyn takia, kuten Nothingin perustaja Carl Pei sanoi.

Marraskuun luetuin: syy akkujen kapasiteetin heikkenemiseen löytyi

Akkuasiantuntijat Texasin yliopistossa Austinissa ovat valaisseet uutta valoa sähköajoneuvoissa yleisesti käytettyjen akkukomponenttien kriittiseen ongelmaan. Ongelmaksi paikantuivat reaktiiviset elektrolyytit, jotka ajan myötä aiheuttavat halkeamia nikkelipohjaisiin katodeihin.

Nordic Semiconductor täyttää jo 40 vuotta – suunnittelutalosta langattomiin piireihin

Trondheimissa perustettiin jo 40 vuotta sitten yritys, josta on kasvanut tärkeä toimittaja langattomien järjestelmäpiirien alueelle. Nordic Semiconductorin historiaa voisi kuvata yhdeksi kahdesta 20-vuotiaasta yhdistyneestä yrityksestä, joista ensimmäinen loi kriittisen teknisen perustan toiselle.

Tekoäly tekee auton liikeanturista nopeamman

STMicroelectronics on viime aikoina lisännyt tekoälyä liikeantureihinsa, jotta laskenta rasittaisi järjestelmäprosessoria vähemmän. Nyt yhtiön uusin anturi toimii aina 125 asteen lämpötilaan asti eli se kestää autojen ankaria olosuhteita.

Pian kaikki uudet autot näkevät pimeässä

Yhdysvalloissa tieliikenteen turvallisuutta valvova virasto NHTSA haluaa, että kaikki uudet autot osaavat jarruttaa automaattisesti jalankulkijan edessä. Tämä edellyttää uusia ratkaisuja ajoneuvoihin. Yksi niistä on lämpökamera, joka näkee kaiken jopa täysin pimeässä.

Slush: suomalaisyritys tekee älykellosta ohjauslaitteen

Suomalainen DoublePoint haluaa tehdä useimpien ranteessa olevasta älykellosta erilaisten virtuaaliympäristöjen ohjauslaitteen. Yhtiö lupaa aloittaa demoamisen piakkoin ja tammikuussa Las Vegasin CES-messuilla se esittelee omaa kehitysalustaansa, kertoivat toimitusjohtaja Ohto Pentikäinen ja tuotejohtaja Thomas Joseph Slush-tapahtumassa.

Odotettu käänne tapahtuu vihdoin kännykkämarkkinoilla

Tänä vuonna myydään 1,16 miljardia uutta älypuhelinta. Määrä on 3,5 prosenttia pienempi kuin viime vuonna. IDC-tutkimuslaitoksen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä tapahtuu kuitenkin valmistajien pitkään odottama käänne, kun markkina kääntyy kasvuun pitkän taantuman jälkeen.

Amerikkalaiset pelkäävät kiinalaisia lidareita

Lidar-valmistajien osakkeet laskivat tällä viikolla, kun komitea pyysi Yhdysvaltain hallitusta tutkimaan lidar-markkinoita Kiinan ja mahdollisten turvallisuusuhkien valossa. Tällainen huoli Yhdysvalloissa on aiemmin johtanut siihen, että Yhdysvallat on heittänyt kiinalaisia ​​yrityksiä pois markkinoiltaan.

Tärkeä askel avoimelle prosessorille: Renesasin ensimmäinen oma RISC-V-piiri

Berkeleyn yliopistossa kehitetty avoin RISC-V-arkkitehtuuri on saavuttanut nopeasti suosiota sulautetuissa sovelluksissa, mutta ohjaimien ykkössarjaan kuuluva Renesas Electronics on nyt ottanut merkittävän askeleen ensimmäisenä isona MCU-talona. Se on esitellyt ensimmäisen oman RISC-V-prosessorinsa.

2023 # 50 år pc-box
Digi-Key
till april # Rohde mobox square mxo5
2023 # 50 år mobilbox
 2023  # mobilbox
ALWAYS #   ETNdigi-banner mobox
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Miksi lataaminen ei ole vain Tankkaaminen 2.0?

Mitä erikoista sähköajoneuvojen latausportissa on verrattuna perinteisten ajoneuvojen polttoainesuuttimeen? Ensi silmäyksellä ei paljoa, ja siksi latauspistoke sijoitettiin yksinkertaisesti tankin korkin taakse ensimmäisissä sähköautomalleissa. Tämä ei kuitenkaan ole ihanteellinen paikka latausportille, etenkään turvallisuusnäkökohtien osalta.

Lue lisää...

OPINION

Tietokoneemme mullistuu – mitä jäi käteen Slushista?

Slushin tarina sai alkunsa 15 vuotta sitten Kulttuuritehdas Korjaamolla. Pienimuotoisesta sijoittajatapahtumasta on kasvanut 3000 startupin ja 5000 sijoittajan jättitapahtuma. Mitä jäi käteen tällä kertaa? Ainakin valtava määrä ideoita. Tärkein tietokoneemme on muuttumassa tekoälyn takia, kuten Nothingin perustaja Carl Pei sanoi.

Lue lisää...
 
TULEVIA TAPAHTUMIA
Security Screening Solutions Demo Day, Helsinki-Vantaa Lentoasema, 22.11.2023
RF-mittaustekniikan 2-päiväinen koulutus (huom. maksullinen). Tammikuu 2024, Vantaa ja Oulu (tiedustelut)
 

 

LATEST NEWS

  • Nokia menettää jopa 50-60 tuhatta tukiasemaa AT&T:n verkossa
  • Ensi vuonna tekoäly varastaa datasi
  • Nokian prosessori kiihdyttää uusiin ennätyksiin kuidussa
  • Kouvolaan uusi 60 megawatin datakeskus
  • Ericsson vei Nokialta tärkeän asiakkuuden

NEW PRODUCTS

  • 40 gigabittiä ja 100 wattia vedenkestävästi
  • Uusi anturi 800 voltin kolmivaiheisiin inverttereihin
  • Kaksiosaista suojaa ylijännitteiltä
  • Varmaa EMI-suojausta eri muodoissa
  • SiC-moduuleilla enemmän tehoa sähköauton lataukseen
 

NEWSFLASH

Tweets by ETN_fi
 

Section Tapet