ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

PIM-testeri - kannattava investointi

Tietoja
Kirjoittanut Syed Afzal ja Alexei Sonin, Anritsu
Julkaistu: 09.09.2014
  • Mittaus & testaus

Viallinen kaapeli, liitin tai vaikkapa ruosteinen aita tukiaseman vieressä. Ne kaikki voivat haitata tukiaseman toimintaa. Nämä PIM-häiriöt löytyvät nopeimmin dedikoidulla PIM-testerillä.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Anritsun aluejohtaja Syed Afzal (Lähi-itä ja Afrikka) ja Alexei Sonin (Venäjä). Syedillä on yli 12 vuoden kokemus tietoliikennealalta. Hänellä on matematiikan ja tietotekniikan tutkinnot sekä MBA markkinoinnissa. Tällä hetkellä hän vastaa Anritsun myynnistä Lähi-idän ja Afrikan alueilla. Alexei Sonin on työskennellyt IT- ja tietoliikennealalla sekä mittaus- ja testaustehtävissä yli 20 vuotta. Hänellä on radiotekniikan tutkinto Moskovan ilmailuinstituutista. Ennen Anritsua Alexei työskenteli Lucent Technologiesilla ja myöhemmin Alcatel-Lucentilla.

Uusien radiotekniikoiden myötä käyttämättömän kaistanleveyden määrä on vähentynyt. Tämä tarkoittaa, että yhä enemmän liikennettä siirretään yhä ruuhkaisemmalla taajuusalueella.

Yksi tästä ruuhkautumisesta aiheutuva odottamaton seuraus on ilmiö nimeltä PIM eli passiivinen intermodulaatio. Kyse on häiriöstä, joka heikentää sekä palvelun laadun tasoa että tukiasemien kapasiteettia. Itse asiassa PIM on erityisesti matkapuhelinoperaattoreille todellinen liikevaihdon tappaja.

PIM-häiriöiden taltuttamisen täytyy alkaa tukiaseman RF-lähetyksen ja -vastaanoton optimoinnilla. Keskeistä on myös parhaiden käytäntöjen noudattaminen tukiasemaa asennettaessa. Erityisen suurta huomiota pitää kiinnittää kaapelointiin ja liittimiin, jotka ovat yleisiä PIM-lähteitä.

Yhtä kaikki, PIM-häiriöitä voi ilmetä parhaimmissakin asennuksissa, ja joskus jopa syistä, jotka eivät riipu antennista. Tämä artikkeli paljastaa PIM:n salakavalat vaikutukset palvelun käyttäjiin ja verkon käyttäytymiseen. Artikkeli kuvaa myös, miten erilliseen PIM-testeriin investoiminen voi tuottaa suuria hyötyjä, koska se nopeuttaa merkittävästi teknikkojen kykyä ratkaista PIM-ongelmia.

PIM:n luonne

Intermodulaatio tarkoittaa kahden tai useamman eritaajuuksisen signaalin sekoittumista, mikä tuottaa lisäsignaaleja muilla taajuuksilla. Nämä lisäsignaalit riippuvat matemaattisesti alkuperäisistä signaaleista (ks. kuva 1). Tämä muodostuu ongelmaksi, kun intermodulaation tuloksena olevalla signaalilla on sama taajuus kuin toisella, halutulla signaalilla. Intermoduloitu signaali koetaan tällöin häiriönä. Esimerkiksi 3G-tukiasema kärsii PIM-häiriöstä, kun (yleensä kahta tai useampaa signaalia lähettävien) lähetinantennien intermoduloitu signaali häiritsee tukiaseman vastaanoton taajuuskaistaa.

PIM-häiriö voi ilmetä aina, kun kaksi tai useampi signaali kohtaa epälineaarisuuden, kuten viallisen tai ruosteisen liittimen, väärin päätetyn kaapelin tai jopa tukiaseman ulkopuolella olevan kohteen, kuten vaikkapa ruosteisen aidan.

Kuva 1. Kun sekoitetut (intermoduloidut) kantoaallot F1 ja F2 generoivat kolmannen, viidennen ja seitsemännen asteen signaaleja, jokainen niistä voi häiritä muita signaaleja.

Vastaanottotaajuuden häirintä ei ole ainoa PIM:n ei-toivottu vaikutus; se heikentää myös lähetyssignaalin tehoa. Todellinen ongelma on tietenkin se vaikutus, mikä PIM-häiriöillä on operaattorin asiakkaisiin, jotka ovat kokeneet joitakin seuraavista ongelmista:

- Verkkoyhteyttä ei saada
- Puhelu katkeaa
- Datanopeus hidastuu
- Puheyhteyden laatu kärsii

On arvioitu, että PIM on syynä 5-10 prosenttiin kaikista tukiasemien ongelmista. Jokainen PIM-häiriö maksaa operaattorille. Selkeitä taloudellisia menetyksiä aiheutuu, kun operaattori ei voi laskuttaa niistä menetetyistä minuuteista, joita asiakas olisi käyttänyt, mikäli puhelu ei olisi katkennut. Tai niistä megatavuista dataa, jotka olisivat siirtyneet, mikäli videostriimi ei olisi keskeytynyt. Näiden menetysten määrä on suhteellisen helppo arvioida.

PIM aiheuttaa kuitenkin myös epäsuoria menetyksiä, jotka ovat yhtä todellisia, mutta vaikeammin mitattavissa. Esimerkiksi kun palvelun laadun taso putoaa, käyttäjät siirtyvät kiihtyvällä vauhdilla kilpailijoiden asiakkaiksi etsiessään luotettavampaa palvelua. "Puskaradio" vahvistaa tätä vaikutusta, koska mahdolliset uudet käyttäjät liittyvät kilpailevien operaattorien asiakkaiksi. Tämän menetyksen suhteen operaattori voi olla aivan sokea. Tällä on myös negatiivinen vaikutus operaattorin brändin arvoon.

Menetetty liikevaihto on kuitenkin vain osa totuutta, sillä PIM myös kasvattaa toimintakustannuksia. Tämä johtuu siitä, että asiakaspalvelijoiden pitää vastata teknisiä ongelmia kohtaavien asiakkaiden yhteydenottoihin. Heille voi myös tulla aikaa vieviä valituksia, kun asiakkaat pettyvät käyttämäänsä palveluun. Tämä "palontorjunta" ja valitusten käsittely vievät asiakaspalvelijoiden aikaa muilta, tuottavimmilta myyntitöiltä ja myöhästyttävät pidemmän tähtäimen hankkeiden toteuttamista.

Lisäksi PIM-häiriöt voivat vaikuttaa myös naapuritukiasemiin ja niiden omistajat voivat perätä PIM:n takia menettämiään tuloja operaattorilta oikeusteitse.

Menetetty liikevaihto, asiakkaiden menettäminen kilpailijoille, kasvaneet kustannukset ja juridiset uhat; kaikki tämä voi johtua viasta, joka on lopulta ällistyttävän helppo löytää ja korjata - jos käytetään oikeaa työkalua.

PIM:n erityisominaisuudet

4G- eli LTE- ja LTE-Advanced-verkkojen myötä, kun datanopeudet kasvoivat jopa 100 megabitillä sekunnissa, verkkolaitteet ovat haavoittuvampia PIM-vaikutuksille kuin koskaan aikaisemmin.

Operaattori tulee yleensä tietoiseksi ongelmista tukiasemapaikalla eli saitilla, koska verkon monitorointijärjestelmät raportoivat katkenneista puheluista tai yhteyden puuttumisesta solun reuna-alueella.

Haasteena on se, ettei ongelmia voida automaattisesti osoittaa PIM:n aiheuttamiksi. Ja vaikka PIM olisikin syynä, sen lähde on harvoin ilmeinen tukiasemassa, jossa on satoja liittimiä ja pitkiä kaapelointeja. PIM-lähde saattaa olla jopa tukiaseman välittömän läheisyyden ulkopuolella.

Samaan aikaan saitilla käyvän teknikon pitäisi ratkaista tukiaseman ongelmat hyvin nopeasti. Jokainen minuutti ilman korjausta merkitsee minuutin verran menetettyjä tuloja. Siksi ongelma pitää diagnostisoida nopeasti - pitää tietää, esiintykö PIM-häiriötä ja jos, niin häiriön lähde pitää löytää nopeasti.

Minkä tahansa tässä käytettävän mittalaitteen pitää tietenkin olla dynamiikka-alueeltaan suorituskykyinen. Laitteen pitää myös olla immuuni kohinalle. PIM:n erityisominaisuuksien takia myös muut ominaisuudet ovat tärkeitä:

- Kannettavuus: laitetta käytetään korkealla tukiasemamastoissa.
- Häiriön lähde pitää pystyä paikantamaan tarkasti.
- Laaja lähtötehoalue, joka vastaa tukiaseman lähettimen lähetystehoa.
- Etäohjausmahdollisuus
- Kestävä rakenne (rugged design)
- Helppokäyttöisyys

Kuinka hyvin perinteiset signaalianalyysin metodit vastaavat näihin vaatimuksiin? Pöytätesterin (ks. kuva 2) mittausominaisuudet ovat riittävät, mutta se ei selvästikään sovi kenttäkäyttöön syrjäisissä paikoissa. Se ei vain ole kannettava testeri.

Kuva 2: pöytämallinen verkkoanalysaattori voi mitata PIM-häiriöitä, mutta vain laboratoriossa.

Muut mittalaitteet, joita niiden valmistajat kuvaavat "kannettaviksi", tarvitsevat usein kiinteän teholähteen. Tukiasemasaitilla tämän tehon tuottaa yleensä raskas generaattori, jonka käyttö vaatii vähintään kaksi teknikkoa. Tämä on tehotonta ja hankalaa, erityisesti kun teknikon pitää korjata PIM-häiriöitä jaetussa antennijärjestelmässä tai asennuksissa, joissa käytetään etäradiopäitä (RRH, remote radio head).

Geneeriset häiriöiden havaintotyökalut: pätevä valinta?

Erilaisten häiriöiden löytämiseen on tarjolla laaja valikoima geneerisiä spektrianalysaattoreita. Tällaisia häiriöitä ovat esimerkiksi impulssikohina, kanavansisäiset häiriöt, near-far -ongelma eli tilanne, jossa voimakas signaali peittää heikomman, harmoniset häiriöt, PIM tai tahalliset häiriöt (jamming).

Vaikka näillä geneerisillä testereillä voidaan löytää PIM-häiriö, niistä puuttuvat analyysityökalut, joita teknikko tarvitsee löytääkseen ja korjatakseen viat. Jos PIM-lähdettä ei voida paikantaa, teknikon pitää tarkistaa ja varmentaa jokainen mahdollinen lähde - jokainen kaapeli, liitin ja kaapelin lopetus - kunnes PIM on hävitetty. Tämä prosessi vie aikaa, mutta lisäksi se edellyttää hyvien liitäntöjen avaamista ja mahdollista vahingoittamista PIM-lähteitä paikannettaessa.

Mikä pahempaa, näillä geneerisillä instrumenteilla PIM-häiriöitä ei välttämättä edes löydä, sillä niiden dynamiikka-alue on yleensä rajoittunut. PIM-häiriön luonteeseen vaikuttaa vahvasti sekä RF-laitteisto että se ympäristö, johon antenni on sijoitettu. Sen takia häiriön ominaisuuksien mittaaminen voidaan tehdä tarkasti vain, kun testerin lähetyssignaalin teho on samantasoinen kuin tukiaseman lähettimen.

Dedikoitu PIM-metsästys

PIM-häiriöiden määrän kasvaessa mittalaitevalmistajat ovat kehittäneet uuden sukupolven aidosti kannettavia testereitä nimenomaan PIM-mittaamiseen. Akkukäyttöisinä, mutta silti lähtöteholtaan riittävinä, nämä testerit tukevat kaikkia tärkeimpiä globaaleja langattomia standardeja. Niiden käyttöliittymän ominaisuudet helpottavat PIM-testausprosessia.

Esimerkiksi tällaisesta uuden aallon testeristä käy Anritsun PIM Master (MMW82119A, ks. kuva 3). Se mittaa PIM-häiriöitä tarkasti syöttämällä kaksi testisignaalia antennijärjestelmään ja tallentamalla kolmannen, viidennen ja seitsemännen asteen intermoduloitujen signaalien tasot.

Mikä tärkeintä, MW82119A ei vain havaitse PIM-häiriötä, vaan se myös tuottaa mittauksia, joiden avulla teknikko voi löytää ja korjata viat. Näihin mittauksiin kuuluvat:

- PIM vs. aika
- Kohinaikkuna
- Swept PIM eli intermodulaatiotaajuuksien vaihtelu, mikä antaa häiriöistä tarkemman kuvan
- Etäisyys PIM:iin (DTP, distance to PIM)

Kuva 3. Anritsun akkukäyttöinen PIM Master on pieni ja kevyt.

Pienenä ja kevyenä PIM Master voidaan helposti kantaa tukiasemamaston nokkaan tai ahtaiden välien läpi, eikä se akkukäyttöisenä tarvitse mitään jatkojohtoja (ks. kuva 4).

Kuva 4. Kannettava PIM-testeri sopii käytettäväksi tukiasemamaston huipulla.

Erityisen hyödyllinen on Anritsun patentoima DTP-teknologia (Distance-to-PIM), joka paikantaa PIM-viat tarkasti, ovat ne sitten järjestelmän sisällä tai jopa antennin ulkopuolella. DTP-toiminto kertoo teknikolle etäisyyden testipaikasta PIM-lähteeseen muutaman millimetrin tarkkuudella. Tämän ansiosta teknikko voi nopeasti paikantaa viallisen komponentin ja korjata tai vaihtaa sen ilman, että muuta järjestelmää tarvitsee edes tarkastaa.

Kuten kaikki Anritsun kannettavat testerit, MW82119A on suunniteltu ja testattu kestämään kovia iskuja, tärinää ja äärimmäisiä lämpötiloja standardien mukaisesti. Tämä varmistaa, että laite toimii luotettavasti kenttäolosuhteissa.

Kannattava investointi

Ylläoleva kuvaus osoittaa, että PIM-häiriöillä on ainutlaatuisia ominaisuuksia, joiden takia niitä on vaikea havaita perinteisillä mittalaitteilla. PIM-häiriöillä on haitallisia vaikutuksia operaattorin liiketoimintaan, koska se kutistaa liikevaihtoa, lisää kustannuksia ja aiheuttaa tyytymättömyyttä asiakkaissa.

Dedikoitu kannettava PIM-testeri, kuten Anritsun PIM Master, on ainoa tapa mitata ja löytää PIM-häiriö nopeasti ja luotettavasti. Sen vuoksi tehokkaan ratkaisun PIM-ongelmien korjaamiseksi haluava verkko-operaattori ymmärtää, että dedikoituun PIM-testeriin sijoittaminen on kannattava investointi.

MORE NEWS

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

Nokialle tärkeä 5G-sopimus Tšekkiin

Nokia on solminut merkittävän 5G Standalone -verkkosopimuksen Tšekin suurimman operaattorin, O2 Czech Republicin, kanssa. O2 ottaa käyttöön Nokian pilvinatiivin 5G SA Core -ratkaisun, mahdollistaen kehittyneet 5G-palvelut, kuten verkkoleikkaukset, alhaisen viiveen sovellukset ja korkean tietoturvan.

Tamperelainen Unikie voi kasvaa suureksi robottirekkojen ohjaajaksi

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Unikie on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaista läpimurtoa robottiajoneuvojen ohjauksessa. Yritys on solminut globaalin kumppanuuden Deutsche Telekomin kanssa. Tavoitteena on tuoda älykästä automaattista ajoneuvologistiikkaa teollisuusalueille, varikoille ja tuotantolaitoksiin ympäri Eurooppaa – ja mahdollisesti myös sen ulkopuolelle.

Uutuuspiiri vahvistaa tulevia PCIe 6 -signaaleja

Diodes Incorporated on esitellyt ensimmäisen PCI Express 6.0 -nopeuksiin (jopa 64 GT/s) yltävän vahvistinpiirin, joka parantaa signaalin laatua uusimman sukupolven liitäntätekniikoissa. Uusi PI3EQX64904 on lineaarinen, nelikanavainen PAM4-vahvistin, jonka tehtävänä on varmistaa luotettava tiedonsiirto vaativissa sovelluksissa, kuten datakeskuksissa, tekoälyjärjestelmissä ja suurteholaskennassa.

Nokia luottaa AMD:n uusimpaan 5G-pilvilaskennassa

Nokia ottaa käyttöön AMD:n 5. sukupolven EPYC-prosessorit osana 5G-verkkonsa pilvi-infrastruktuuria. AMD:n suorituskyky ja energiatehokkuus tukevat Nokian Cloud Platformia, joka toimii 5G-runkoverkon eli 5G Coren laskenta-alustana.

10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille

Traco Powerin uusi TMR 10WIR -sarja tarjoaa jopa 10 watin tehon vain sokeripalan kokoisessa SIP-8-metallikotelossa. Poweri on kvalifioitu käyttöön rautateillä. Kompakti DC/DC-muunnin on suunniteltu erityisesti vaativiin liikenne- ja teollisuussovelluksiin, joissa tila on kortilla, mutta laatuvaatimukset korkealla.

Datan lähettäminen näkyvällä valolla on turvallisempaa

Langattoman tiedonsiirron uusin läpimurto perustuu näkyvään valoon. Skotlantilainen pureLiFi on julkaissut uuden Kitefin XE -järjestelmän, joka mahdollistaa nopean ja erittäin turvallisen langattoman yhteyden ilman perinteisiä radiotaajuuksia, kuten WiFi- tai mobiiliverkkoja.

LUMI on nyt maailman yhdeksänneksi tehokkain

Suomen CSC:n ylläpitämä LUMI-supertietokone on rankattu maailman yhdeksänneksi tehokkaimmaksi supertietokoneeksi tuoreessa kesäkuun 2025 TOP500-listauksessa. Samalla se on koko kärkikymmenikön energiatehokkain järjestelmä.

Samaa koodia Arm- ja RISC-V-prosessoreille

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehittäjille koittaa helpotus. Ruotsalainen IAR on julkaissut päivitetyt versiot työkaluistaan, jotka mahdollistavat saman lähdekoodin hyödyntämisen sekä Arm- että RISC-V-arkkitehtuureissa. Tämä avaa merkittäviä mahdollisuuksia kustannustehokkaaseen ja skaalautuvaan tuotekehitykseen erityisesti auto-, teollisuus-, lääketekniikka- ja IoT-markkinoilla.

Yksi ainoa siru optimoi sähköauton akuston

Sveitsiläinen LEM on lanseerannut uuden virranmittausyksikön sähköajoneuvojen  akkujen hallintaan. Ensimmäistä kertaa markkinoilla LEM on yhdistänyt shuntti- ja avoimen silmukan Hall-ilmiöteknologiat yhteen osaan, jota kutsutaan hybridivalvontayksiköksi (HSU). Uutuudella yhtiö vastaa pienen tilantarpeen, alhaisen kustannustason ja korkeimman turvallisuustason haasteisiin sähköautojen akkujen hallintajärjestelmissä.

Pieni parannus pidentää langattomien hiirten käyttöaikaa merkittävästi

Renesas esittelee ensimmäisen mikropiirin, joka tukee uutta USB-C 2.4 -standardia – vaikutukset ulottuvat suoraan langattomien pelihiirten virrankulutukseen ja yhteensopivuuteen. Langattomien pelihiirten yksi suurimmista haasteista on ollut virrankulutuksen ja suorituskyvyn tasapainottaminen. Uusin päivitys USB-C-standardiin voi vaikuttaa tähän yllättävän paljon.

Uusi RTOS alkaa vallata pieniä mikro-ohjaimia

Sulautettujen järjestelmien maailma on saamassa uuden suunnan, kun PX5 RTOS – uusi reaaliaikakäyttöjärjestelmä ThreadX:n alkuperäiseltä kehittäjältä William Lamielta – alkaa nousta esiin vaihtoehtona pieniin ja vaativiin mikro-ohjainympäristöihin. Viimeisin merkittävä askel tässä kehityksessä on saksalaisen debuggausjätti Lauterbachin ilmoitus täysimittaisesta TRACE32-tuesta PX5:lle.

Tässä toukokuun pahimmat haittaohjelmat

Tietoturvayritys Check Pointin toukokuun haittaohjelmakatsaus paljastaa, että FakeUpdates on yhä yleisin sekä Suomessa ja maailmalla. Raportin mukaan FakeUpdates vaikutti 5,41 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 3,80 prosenttia.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi
  • Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua
  • USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat
  • AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle
  • Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

NEW PRODUCTS

  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
  • Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen
  • Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon
 
 

Section Tapet