ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Langaton anturi pärjää kerätyllä energialla

Tietoja
Kirjoittanut Cristian Toma, Microchip
Julkaistu: 30.06.2015
  • Sähkö & Voima

Hankalassa paikassa sijaitsevan anturin pitäisi tulla toimeen itse keräämällään energialla. Mutta paljonko anturi energiaa tarvitsee? Millä keinoin se kerätään? Miten se varastoidaan?

Artikkelin kirjoittaja Cristian Toma valmistui Bukarestin polyteknisestä korkeakoulusta vuonna 2006. Hän aloitti uransa romanialaisessa Intraromissa testausteknikkona, mutta siirtyi jo seuraavana vuonna Microchipin palvelukseen sovellusinsinööriksi. Keväällä 2012 hänet nimitettiin vanhemmaksi sovellusinsinööriksi Microchipin Bukarestin suunnittelukeskuksessa. Hän on ollut tekemässä useita artikkeleita langattomista tekniikoista sekä energiankeruun järjestelmistä.

Langattomien anturisolmujen sähköistämisen energiankeruulla ei tarvitse olla monimutkaista eikä kallista. Kun valitsee huolellisesti sopivan tietoliikenneprotokollan, datanopeuden sekä hyödyntää uusimpien RF-piirien tehonsäästötoimintoja, voi tehonkulutuksessa säästää merkittävästi. Tuloksena on langaton anturi, joka voi operoida lähes loputtoman kauan ilman ihmisen huolehtimista.

Tässä artikkelissa esiteltäviä yksinkertaisia energiankeruun tekniikoita voidaan käyttää huoltovapaiden langattomien toteutukseen kustannustehokkaissa verkkosovelluksissa kuten älykodeissa, rakennusautomaatiossa ja M2M-tietoliikenteessä.

Vaikka langattoman verkon kustannukset usein perustuvat laitteistoon, muut tekijät voivat kasvattaa kustannuksia. Näihin voivat kuulua lisälaitteistot ja -ohjelmistot, sertifioinnit erilaisia standardeja varten kuten zigbee ja bluetooth sekä myös rojaltikustannuksia.

Energianlähteet

Langattoman anturin keräämän energian määrää rajoittaa tyypillisesti kustannus ja koko. Siksi on keskeisen tärkeää varmistaa, että anturin kuluttama energianmäärä ja langattoman lähettimen energiantarve on pienempi kuin se määrä energiaa, joka voidaan keräämällä valjastaa käyttöön.

Energiaa voidaan kerätä useista eri lähteistä, joista yleisin on auringonvalo. Aurinkopaneeleita on olemassa suurista lukuisten kennojen paneeleista pieniin kennoihin, joita käytetään sähköistämään pieniä laitteita kuten laskimia ja leluja.

Muita energianlähteitä ovat radioaallot, jotka antenni vastaanottaa ja jotka muunnetaan sähköenergiaksi, sekä sähkömagneettinen energia, joka kerätään induktorikäämin lähelle liikkuvasta magneetista. Myös lämmön vaihteluita voidaan käyttää termosähköisen energian keruuseen Seebeck-ilmiön avulla.

Kysymys yhteensopivuudesta

Yleiset langattomat protokollat kuten zigbee tai bluetooth tulevat ensimmäisinä mieleen, kun mietitään mitä langatonta tekniikkaa voisi käyttää energiakeruuta hyödyntävässä laitteessa. Kaikissa suunnitteluissa ei kuitenkaan tarvitse valita teollisuusstandardin kaltaisen langattoman protokollaan kustannuksia tai sen monimutkaisuutta. Valinta perustuu siihen, kuinka paljon yhteensopivuutta suunnittelulta edellytetään. Esimerkiksi matkapuhelin langaton kuuloke vaatii lähes varmasti laajaa yhteensopivuutta kun taas yksinkertainen RF-kaukosäädin ei sitä tarvitse.

Sertifioinnin hinta

Mikä tahansa langattoman anturin sisältävä suunnittelu tarvitsee FCC- tai CE-sertifioinnin, joten tämä kustannus tulee kaikille laitteille. Erikoisstandardia varten hankittavan standardisoinnin kustannus on kuitenkin tyypillisesti korkeampi kuin FCC- tai CE-sertifiointi ja sen hinta on usein helppo aliarvioida.

Langattoman standardin toteutuksen kustannus tulee paljon peruslaitteistoa ja ohjelmistokustannuksia kalliimmaksi. Ennen yhdenmukaisuuden testaamista (compliance) suunnittelu täytyy luultavasti viedä esitestaamisen läpi. Näiden testien vaatiman laitteiston vuokraaminen voi maksaa 750 dollaria kuukaudessa. Sen lisäksi tulee varsinaisen sertifiointiprosessin kustannus, johon tyypillisesti sisältyy yhdenmukaisuustestaaminen, profiilitestaaminen ja sopivat laitteiston analyysityökalut.

Kaikkiaan nämä testit nostavat esimerkiksi zigbee-laitteen sertifioinnin kustannukset noin 3000 dollariin. Sen lisäksi mukaan voi tulla vuotuisia jäsenyyskustannuksia sekä sirukohtainen rojaltimaksu.

Sertifioinnin vaikutus yksittäisen tuotteen hintaan riippuu sen myyntivolyymistä. Mikäli tuotteen laitekustannukset ovat 1-1,5 dollaria kappaletta kohti ja tuotetta valmistetaan 10 000 kappaletta, FCC-sertifiointi käytännössä kaksinkertaistaisi tuotteen myyntihinnan. Sertifiointi RF-standardia varten – mukaan lukien standardinmukaisuuden esitestaus – sertifiointiprosessi ja RF-testauslaitteet, voi helposti nostaa kustannukset yli 10 000 dollarin.

Tehonoptimointi

Tehonkulutuksen tehokas hallinta on kriittistä langattomassa anturissa, joka saa virtansa energiankeruusta. Se vaikuttaa kaikkiin suunnitteluun liittyviin päätöksiin. RF-lähetyksen konfigurointiin kannattaa kiinnittää erityishuomiota, jotta järjestelmä välttyy tarpeettomalta tehonkulutukselta. Parametrit kute modulointitekniikka (tai -skeema), datan lähetysnopeus ja RF-antoteho antennille vaikuttavat kaikki kokonaistehonkulutukseen. Yleisenä ohjeena voi sanoa, että lyhyemmät aktiivisen toiminnan ajanjaksot johtavat pienempään keskimääräiseen tehonkulutukseen. Tämän perusteella voi olla syytä varmistaa, että kaikki suunnittelun osat ledistä mikro-ohjaimeen tai radioon viettävät mahdollisimman kauan aikaa matalan tehonkulutuksen tilassa.

Teho vs datanopeus

Suuremman datanopeuden käyttäminen tarkoittaa, että tehoa kuluuu enemmän. Toisaalta lyhyemmät datapaketit pienentävät energiankulutusta. Käytetty modulointitapa vaikuttaa myös energiankulutuksen hallintaan. ASI- tai OOK-moduloinnit käyttävät vähemmän energiaa, koska tiettyinä aikoina RF-teho pienenee ASO-moduloinnissa, tai putoaa nollaan OOK-modulaatiossa. Keskimääräinen virrantarve on myös lahaisempia ASK-moduloinnissa. Tästä huolimatta suositeltu modulointi on FSK, koska sillä päästään merkittävästi suurempiin datanopeuksiin.

Jos tarvitaan vain perustason yksisuuntaista datansiirto, suunnittelussa voidaan käyttää yksinkertaista RF-lähetintä. Mikäli tavoitteen on esimerkiksi IEEE 802.15.4-standardin mukainen sertifiointi, on usein syytä valita erikoistunut ohjain. Esimerkiksi Microchipin PIC12LF1840T48A-mikro-ohjaimessa on integroitu lähetin, joka tukee 10 kilobitin (sekunnissa) datanopeutta OOK-moodissa ja 100 kilobitin nopeutta FSK-moodissa. Korkeammilla datanopeuksilla RF-vastaanotin voi myös vastaanottaa ja dekoodata FSK-signaaleja paljon tehokkaammin kuin ASK-modulaatiolla.

Tehonkulutuksen hallinta

Mikro-ohjaimen matalatehoisia sammutustiloja voidaan myös käyttää minimoimaan energiankulutusta. Taajuus, jolla anturin pitää lähettää dataa riippuu kunkin sovelluksen vasteajasta. Aktiivisten toiminta-aikojen välin pidentäminen tarkoittaa, että ohjain viettää enemmän aikaa matalan tehonkulutuksen tilassa ja siksi pienentää keskimääräistä tehonkulutusta.

Virrankulutusta määrittää myös sen datan tyyppi, mitä anturi sieppaa lähetysten välissä. Esimerkiksi datan vastaanottaminen operaatiovahvistimilta tai silta-anturilta vaatii suhteellisesti enemmän virtaa kuin mitä RF-datan lähetyksessä käytetään.

Energiankulutuksen laskeminen

Esimerkkisuunnittelu, jonka tehonkulutusta laskemme, perustuu Microchipin PIC12LF1840T48A-ohjaimeen. Sen integroidun lähettimen maksimitaajuus yltää aika 200 kilohertsiin asti, mikä sallii maksimissaan 100 kilobitin maksimidatanopeuden sekunnissa.

Käyttämällä pientä datapakettia, jossa on 16-bittinen alkumerkki (preamble), 16-bittinen synkronointikuvio/sana ja 32-bittinen kuorma (payload), voidaan yksi kokonainen datapaketti lähettää vain 640 mikrosekunnissa. Kun energia mitataan jouleina, saadaan:

1J = 1W * 1s = 1V * 1A * 1s

Yhden datapaketin lähetyksessä kulutettu energia saadaan laskemalla:

E = 10,5mA * 640µS -> 10.5mA * 3,0v * 640µS = 31,5mW * 640uS = 20,16µJ

Kideoskillaattorin käynnistysaika on tyypillisesti 650 mikrosekuntia, ja se vaatii käynnistyksessä 5 milliampeerin virran. Käynnistystehon kulutus lasketaan siten:

E1 = 5mA * 3,0v * 650µs = 9,75µJ

Datanlähetys esimerkkisuunnittelussa koostuu 16 bitin alkumerkistä, 16 bitin synkronointikuviosta ja 32 bitistä dataa. Valitulla 100 kbps datanopeudella lähetysajaksi tulee 640 mikrosekuntia. RF-lähetys +0 desibelillä 868 megahertsin taajuudella ja FSK-moduloinnilla virrankulutukseksi tulee 12 milliampeeria.

E2 = 12mA * 3v * 640µs = 23,04µJ

Käyttämättä yksinkertaista lähetystä 10 kbps nopeudella energiaa kuluisi:

E2 = 7,5mA * 3v * 6.40ms = 144µJ

Tämä vertailu osoittaa eroavaisuudet energiankulutuksessa ja vahvistaa korkeamman datanopeuden käyttämisen merkitystä.

PIC12LF1840T48A-lähetin siirtyy automaattisesti matalan tehonkulutuksen tilaan lähetettyään viimeisen databitin. Jos minimiaika levossa on kaksi millisekuntia, lisäenergiankulutukseksi tulee:

E3 = 12mA * 3v * 2ms = 72µJ

Laskutoimitusten jälkeen yhden datapaketin lähettäminen kokonaistehonkulutus on:

E = E1 + E2 + E3 = 9,75µJ + 23,04µJ + 72µJ = 104,79µJ

Minikokoisen aurinkokennon, joka generoi 4,5 mikroampeerin virran 3 voltin jännitteellä, täytyy olla aktiivinen sen aikaa, että se tuottaa tarpeeksi energiaa yhden datalähetyksen tarpeiksi. Halpa aurinkokenno tuottaa tehoa vain 120 mikrowattia (3V, 40 µA):

3V * 40µA = 120µW

Laskutoimitus sen määrittelemiseksi, paljonko aikaa tarvitaan keräämään riittävästi energiaa yhtä datalähetystä varten:

T = 104,79µJ / 120µW = 0,87s

Tämä osoittaa, että anturipiirin pitää odottaa 0,87 sekuntia peräkkäisten datalähetysten välillä olettaen, että aurinkokennolla on jatkuva valonlähde. Todellisissa sovelluksissa luonnonvalo, joka on energian ensisijainen lähde, on tarjolla vain päiväsaikaan. Laskenta täytyy siis laajentaa ottamaan huomioon se, että energiankeruujärjestelmän täytyy varastoida päivän aikana kerätty energia niin, että sitä voidaan käyttää yön aikana. Toinen huomioon otettava seikka on se, että laskelmissa ei ole mukana se energia, jota itse anturimittausten tekemisiin tarvitaan.

Energian varastointi

On olemassa erilaisia vaihtoehtoja sille, miten päiväsaikaan kerättyä energiaa voidaan varastoida. Näihin kuuluu esimerkiksi superkondensaattorin käyttäminen varastointielementtinä, tai edullisten uudelleenladattavien NiMH-akkujen lataaminen suoraan aurinkokennosta. Joissakin harvoissa sovelluksissa, joissa energianlähde on jatkuva, varastoinnille ei ehkä ole tarvetta.

Energiakeruu käytäntöön

Pääasiallinen etu energiankeruun hyödyntämisestä matalatehoisissa langattomissa anturisolmuissa ei ole välittömien kustannusten aleneminen vaan säästö pitkäaikaisessa ylläpidossa. Nämä säästöt ovat erityisen käyttökelpoisia, mikäli anturit sijaitsevat hankalissa paikoissa tai mikäli verkkoon kuuluu suuri määrä solmuja. Molemmissa tapauksissa energiankeruulla voidaan sähköistää langatonta anturia lähes loputtomiin, ilman ihmisen puuttumista asiaan.

Energiankeruusta on tulossa yhä toimivampi ratkaisu langattomien anturien virranlähteeksi erityisesti sellaisissa verkoissa, jotka eivät perustu verkkostandardeihin kuten zigbee tai wifi. Lisäksi energianlähteiden määrä kasvaa koko ajan: valo, lämpö, radioaallot mekaaninen energia, ja viime aikoina jopa verensokeri.

Energiankeruun onnistunut toteuttaminen langattomalle anturille edellyttää huolellista anturin tehonkulutuksen kontrollia. Tämä voidaan saavuttaa valitsemalla sopivin tietoliikenneprotokolla ja datanopeus, ja käyttämällä kaikkia RF-piiriin integroituja tehonsäästötoimintoja, joita esimerkiksi Microchipin PIC12LF1840T48A-ohjaimesta löytyy.

MORE NEWS

Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset

Vuoden 2025 ensimmäiset kuukaudet ovat tuoneet esiin selkeitä teknologian ja arjen muutostrendejä, jotka kiinnostavat suomalaisia lukijoita. Turvallisuus, energiatehokkuus, älylaitteiden käyttö ja tulevaisuuden laiteratkaisut ovat nousseet voimakkaasti esiin sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Kuluttajat haluavat nyt ymmärtää laitteidensa riskit, hyödyntää teknologian koko potentiaalia – ja tehdä entistä järkevämpiä valintoja arjessaan.

Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat

Dallasin Texasin yliopiston (UTD) tutkijat ovat löytäneet syyn, miksi litium-nikkelioksidi (LiNiO₂) -akut menettävät kestävyyttään ja rappeutuvat toistuvien lataussyklien aikana. Löydös voi avata tietä pitkäikäisemmille ja tehokkaammille akuille, jotka voisivat parantaa esimerkiksi sähköautojen ja älylaitteiden suorituskykyä.

Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on nyt virallisesti hyväksytty ja aikataulutettu. Sen mukaan 31. joulukuuta 2029 jälkeen rakennusluvan saaneissa uusissa asuinrakennuksissa – mukaan lukien omakotitalot – on oltava soveltuvat aurinkoenergiajärjestelmät.

Luetuimmat: Bluetooth kannattaa aina sammuttaa älypuhelimesta

Bluetooth-yhteys on monelle arkipäiväinen apuväline langattomissa kuulokkeissa, kaiuttimissa tai paikannuslaitteissa. Harva kuitenkaan muistaa, että tämä näennäisesti harmiton toiminto voi kuluttaa akkua ja muodostaa merkittävän tietoturvariskin – erityisesti silloin, kun se on päällä turhaan.

Sudo vaihtuu Ubuntussa

Ubuntun takana oleva Canonical on ilmoittanut, että tulevassa Ubuntu 25.10 -versiossa perinteinen sudo korvataan uudella versiolla nimeltä sudo-rs. Tämä uusi komento on kirjoitettu Rust-ohjelmointikielellä ja se toimii lähes identtisesti vanhan sudon kanssa, mutta sen sisäinen toteutus on turvallisempi ja modernimpi.

Pian tietokoneesi tietää, oletko paikalla

STMicroelectronics on esitellyt uudenlaisen Human Presence Detection (HPD) -ratkaisun, joka yhdistää lentoaikaa mittaavia ToF- eli Time-of-Flight-antureita ja tekoälyä parantaakseen kannettavien tietokoneiden käyttökokemusta, akunkestoa ja turvallisuutta. Ratkaisu ei vaadi kameroita tai kuvien tallennusta.

WithSecure: telemetriatiedot tunnistavat 0-päiväuhkat tehokkaammin

Kyberturvallisuusyhtiö WithSecure on kehittänyt uuden, ennakoivan tavan tunnistaa nollapäivähaavoittuvuuksia hyödyntämällä päätelaitteiden käyttäytymistelemetriaa. Yrityksen mukaan kyseessä on merkittävä läpimurto, joka siirtää haavoittuvuuksien tunnistamisen reaktiivisesta mallista kohti ennakoivaa analytiikkaa – jopa ennen kuin haavoittuvuus on yleisesti tiedossa tai hyväksikäytetty.

Pian se vihdoin tapahtuu: Windows 11 nousee suosituimmaksi

Windows 11 on ennennäkemättömässä nousukiidossa. Vielä toukokuussa Windows 10 hallitsi selvästi maailmanlaajuista käyttöjärjestelmämarkkinaa, mutta tuoreimmat tilastot kertovat selkeästä käänteestä: Windows 11 on ohittamassa edeltäjänsä – mahdollisesti jo kesäkuun aikana.

Suunnittele RISC-V-piiri muutamassa minuutissa

Piirisuunnittelu, joka perinteisesti vie kuukausia ja vaatii monen hengen asiantuntijatiimin, voi nyt onnistua minuuteissa yksittäiseltä suunnittelijalta. Intialainen startup InCore Semiconductors on esitellyt SoC Generator -alustan, joka automatisoi järjestelmä- eli SoC- piirien suunnittelun ennennäkemättömällä tavalla.

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset
  • Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa
  • Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi
  • Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat
  • Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet