logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Uusimmat mikro-ohjaimet ovat entistä älykkäämpiä, entistä tehokkaampia ja entistä vähemmän tehoa kuluttavia. Silti ohjainta valittaessa ohjelmisto on yhä useammin ratkaisevassa asemassa.

Artikkelin kirjoittaja Ralf Sommer toimii vanhempana mikro-ohjain- ja muistituotteiden markkinointipäällikkönä Rutronikilla. Hän tuli saksalaisyrityksen palvelukseen jo tammikuussa 1994 mikro-ohjainten markkinointiin. Vuonna 1999 Sommer siirtyi MSC Gleichmannin palvelukseen, jossa toimi eri markkinointitehtävissä ja lopulta sulautettujen korttituotteiden johtajana. Syyskuussa 2014 Sommer palasi Rutronikille nykyiseen tehtäväänsä. Hänellä on diplomi-insinöörin tutkinto Karlsruhen teknisestä korkeakoulusta vuodelta 1994.

Uudet näyttöratkaisut (TFT ja kosketusruudut) ja tietoliikenteen teknologiat (IoT/Teollisuus 4.0) ovat ohjelmistojen merkityksen kasvun takana oleva voima. Teollisuuden sovelluksia varten mikro-ohjaimia suunnittelevat kohtaavat laite- ja ohjelmistopohjaisia haasteita, joilla ei ole mitään tekemistä heidän ydiosaamisensa kanssa ko. sovellusalueella. Samalla suunnittelujen monimutkaisuus lisääntyy – joskus dramaattisestikin – ja sen mukana muistin koko- ja prosessorin suorituskykyvaatimukset. Näihin kuuluu reaaliaikakäyttöjärjestelmiä, grafiikkakirjastoja, tietoliikennepinoja, tietoturvaohjelmistoja ja tiedostojärjestelmiä, jotka kattavat jopa toiminnallisen turvallisuuden monimutkaisia ohjelmistopaketteja.

Tämä tarkoittaa, että mikro-ohjaimen valinta ei enää riipu pelkästään sovelluksen vaatimuksista, vaan kasvavassa määrin sen vaatimista ohjelmistomoduuleista. Samalla suunnittelu pitäisi saada yhä nopeammin markkinoille. Tämän seurauksena suunnittelijalla ei ole oikein muita vaihtoehtoja, kuin käyttää tehokkaampia mikro-ohjaimia ja ohjelmistoratkaisuja puolijohdetoimittajilta tai paljon laajemmalta kolmansien osapuolten toimittajajoukolta.

Renesas ja Synergy – uusi konsepti

Renesas tarjoaa erilaisia starter-paketteja, joiden mukana saa sekä laite- että ohjelmistoratkaisut IoT- ja Teollisuus 4.0 -sovelluksille. IoT-sovelluksiin nämä paketit perustuvat yleiskäyttöisiin tuotteisiin kuten RL78-, RX- ja RZ-perheet, jotka kattavat sekä ultravähävirtaisia että suuren suorituskyvyn sovelluksia. Teollisuus 4.0 -sovelluksiin, erityisesti teollisuus-Ethernetiin, Renesas on menestyksellisesti lanseerannut ERTEC- ja TPS-1-tuoteperheet Profinet-markkinoille. Nyt yhtiö tarjoaa usean protokollan piirejä R-IN-tuotteiden muodossa.

Renesas on myös lanseerannut tämän vuoden alussa uuden konseptin IoT- ja Teollisuus 4.0 -sovelluksiin. Synergy-tuoteperheen tärkein ominaisuus on ohjelmiston ja ARM Cortex-Mx-pohjaisten mikro-ohjaimien yhdistelmä. Ultravähävirtaisia sovelluksia varten käytetään 32 megahertsin Cortex M0+ -ydintä, yleisistä mikro-ohjainperheistä tuttuja ja matalaan tehonkulutukseen optimoituja oheislaitteita, ja 130 nanometrin prosessia, jossa virtavuodot ovat hyvin alhaisia. Suorituskykyisemmässä päässä on kolme Cortex M4 -ytimeen perustuvaa piiriperhettä. Näissä 40 nanometrin prosessi mahdollistaa 32-240 megahertsin kellotaajuudet ja kustannusoptimoidun jopa 640 kilotavun RAM-muistin sekä jopa neljän megatavun flash-muistin integroinnin itse piirille.

Erityiseksi ratkaisun tekee ohjelmisto ja siinä Renesas on kehittänyt aivan uuden konseptin, jossa asiakas ohjelmoi tuotteet API- eli rajapintatasolta ylöspäin. Tämä auttaa säästämään arvokasta kehitysaikaa standardiohjelmiston kehityksestä, eikä asiakkaan tarvitse kuluttaa aikaa alhaisen tason ajureihin kehittämisen tai integroimiseen oheislaitteille, tietoliikennepinoille, grafiikkakirjastoille tai RT-käyttöjärjestelmälle. Renesas toimittaa nämä ohjelmistokomponentit uusien Synergy-ohjelmistopakettien kanssa lähdekoodimuodossa testattuna ja sertifioituna, joten ne ovat valmiita tuotantoympäristöön. Renesas huolehtii myös ohjelmiston ylläpidosta ja jatkokehityksestä käyttäen rajapintoja niin, että yhteensopivuus säilyy äpi koko Synergy-ohjainperheen. Asiakkaat voivat myös käyttää kolmansien osapuolelten lisäkomponentteja ohjelmiston integrointiin. Renesastestaa nämä komponentit niin, että ne ovat yhdenmukaisia Synergy-ohjelmistopakettien kanssa.

Kun asiakas ostaa mikro-ohjaintuotteen, hän ostaa myös koko Synergy-ohjelmistopaketin ilman erillisiä lisenssikustannuksia – pois lukien erityisen kolmansien osapuolten ohjelmistot. Kun kehityksen alussa ei makseta suuria lisenssimaksuja ja kehitysaika on lyhyempi, IoT- tai Teollisuus 4.0 -sovellusten kehitykseen liittyvät esteet ja investointiriskit pienenevät merkittävästi.

Microchipillä järjestelmälähestymistapa

Microchip keskittyy täysin tuottamaan järjestelmäratkaisuja, joissa yhä spesifimpiä oheislaitelohkoja käytetään yhtiön omien ulkoisten analogiamoduuleiden ja esisertifioitujen tietoliikennemoduulien kanssa, joissa mikro-ohjaimen ydin lähes tai täysin käyttäjän näkymättömissä. Käytettävissä olevien ydinten valikoima – olettaen että ne tuovat sovelluksen edellyttämän verran suorituskykyä – merkitsee tässä vaiheessa hyvin vähän, koska useimmat kehittäjät ohjelmoivat C-kielellä, mikä tarkoittaa että C-kääntimen laatu ja optimointipotentiaali on paljon tärkeämpi tekijä kuin itse suoritinydin. Ne erottuu muista mikro-ohjaimista piirille integroitujen oheislaitteiden ja ulkoisten komponenttien laadun ansiosta ja siinä miten nämä vuorovaikuttavat vastaavien ohjelmistokomponenttien kanssa. Esimerkiksi ultravähävirtaisissa toimintamoodeissa käytetään yhä enemmän älykkäitä oheislaitteita, jotka suorittavat tiettyjä monitorointitoimintoja itsenäisesti. Itse ydin, joka on yksi suurimpia tehonkuluttajia, aktivoituu vain kun sille on tarvetta.

Microchip on myös oivaltanut, että ohjelmisto on ominut keskeisen roolin monissa IoT-sovelluksissa, minkä takia se on kehittänyt MPLAB Harmony IDE -kehitysympäristön PIC32-ohjaimille. Tällä tavoin se on valinnut API-lähestymistavan, jolla säästetään kehitykseen kuluvaa aikaa. Microchipin toimittamia ohjelmistopaketteja voidaan myös käyttää lisenssivapaasti, ja tuotettua koodia voidaan ajaa myös ilman RTOS-käyttöjärjestelmää. Kehittäjät voivat halutessaan integroida tuotteeseen RTOS-käyttöjärjestelmän tai spesifin tietoliikenneprotokollan joltain kolmannelta osapuolelta. Näihin saattaa kuitenkin liittyä omia lisenssiehtoja.

Infineon – älykkäät oheislaitteet ja ohjelmistotuki

Perinteiseen teollisuuselektroniikkaan Infineon käyttää ARM Cortex M0/M4 -sarjan ohjaimia, joilla katetaan sovelluksia moottorinohjauksessa, valaistuksessa, teollisuusautomaatiossa ja teholähteissä. Älykkäät oheislaitteet myös helpottavat prosessorille tulee kuormaa näissä sovelluksissa. Tavoite ei ole niinkään tehonkulutuksen minimointi kuin matemaattisen tytärprosessorin integrointi laskentatehon merkittäväksi kasvattamiseksi, jopa pienimmissä XMC1000-sarjan piireissä. Älykkäät oheislaitteet kuten BCCU-yksikkö (Brightness and Color Control Unit), joka mahdollistaa monikanavaisen ledin välkkymättömän ohjauksen PWM-piireillä ilman CPU:n kuorman lisäämistä, johtavat lopulta merkittäviin säästöihin kustannuksissa ja kehitysajassa.

Teollisuusautomaatioon Infineon on laajentanut 4000-sarjaansa, joka perustuu Cortex-M4-ytimeen ja on suunniteltu reaaliaikasovelluksiin. Uusissa jäsenissä on laajennettu tietoliikennevalikoimaa, erityisesti CAN-liitäntöjen ja uuden ETHERCAT-liitännän muodossa.

Oman integroidun DAVE 4 -kehitysympäristönsä kautta Infineon helpottaa myös asiakkaiden ohjelmistonkehitysprosessia. Käyttämällä omia sovelluksiaan asiakkaat voivat integroida sovellusohjelmistonsa API-rajapintojen kautta. Iso osa Infineonin perinteisestä kolmansien osapuolten laite- ja ohjelmistoratkaisuista voidaan joustavasti integroida DAVE 4:een.



STMicroelectronics – Suorituskykyisiä ja vähävirtaisia ratkaisuja

ARM Cortex-Mx-pohjaisten mikro-ohjainten markkinajohtajana STMicroelectronics on laajentanut valikoimaansa sisältämään useita uusia tuoteperheitä ja se on myös ensimmäinen M7-ytimen standardituoteperheeseen integroinut toimittaja. Näissä tuotteissa on integroitu TFT-ohjain, suuri sirulle integroitu muisti ja laaja valikoima tietoliikenneliitäntöjä, joten ne sopivat erinomaisesti vaativiin sovelluksiin kuten ohjauspaneeleihin.

L4-perheen myötä ST on lisännyt parannellun version matalan tehonkulutuksen tuotteisiinsa. Oheislaitteiden erilaisten optimointien ansiosta tämä Cortex-M4-pohjainen prosessori myös säästää tehoa aina, kun se on mahdollista. Kehittäjä löytää oikean variantin laajasta valikoimasta kolmesta eri alaperheestä haluttuun sovellukseen ja suorituskykyvaatimuksiin. Kaiken kaikkiaan ohjaimilla on useita integroituja standardiliitäntöjä, jotka vastaavat tämän päivän ankariin tietoliikennevaatimuksiin. STM32-sarjassa ST tarjoaa laajan valikoiman mielenkiintoisia starttipaketteja ja ratkaisuja, joissa tuotevalikoima ja ohjelmistot näyttelevät tärkeätä osaa IoT- tai Teollisuus 4.0 -sovellusten kehittämisessä.

ST:n oma kehitysympäristö (STM32CubeMx) sisältää koodigeneraattorin modernissa graafisessa käyttöliittymässä STM32-piirien ohjelmointiin. Se pyrkii auttamaan kehittäjää eri vaiheissa, aina komponenttien valinnasta lähtien, esimerkiksi näyttämällä nastasijoittelun, jota vaaditut toiminnot edellyttävät. Cuben avulla kehittäjä saa laadittua kaikki STM32-ohjaimen käynnistämiseen tarvittavan koodin vain muutamalla klikkauksella. Nastoitusristiriitojen ratkaisemisen (Pinout Conflict Solver) lisäksi se sisältää työkalut kellokonfigurointiin, middleware-ohjelmiston muokkaukseen ja tehonkulutuksen laskemiseen. Tarjolla on lisäksi laaja valikoima kolmansien osapuolten tuotteita kuten uusi tietoturvakomentojen kirjasto (Safety LIB), lukuisia tietoliikennepinoja tai reaaliaikakäyttöjärjestelmiä.

Käytännöllisiä ratkaisuja jakelijalta

Rutronik tukee asiakkaitaan sekä puolijohdetoimittajiensa tuotteilla ja kehitystyökaluilla että kolmansien osapuolten kehitysympäristöillä. Rutronik on myös laajentanut yhteistyötään Segger Microcontrollerin kanssa laitteiden ulkopuolelle ohjelmistoihin. Seggerillä on yli 400 000 J-Link -debuggausjärjestelmää asennettuna eri puolilla maailmaa., ja sen RTOS-käyttäjärjestelmä embOS tunnetaan hyvin kehittäjien keskuudessa. Uuden Segger IDE -ympäristön ja monien middleware-ohjelmistomoduulien myötä Rutronikin asiakkailla on käytössään kokonainen, puolijohdetoimittajista itsenäinen kehitysympäristö aina sarjatuotannon flash-ohjelmointiin asti.

Segger on jo vuosien ajan työskennellyt läheisesti kaikkien Rutronikin kumppaneiden kanssa erilaista laite- ja ohjelmistotuotteiden parissa. Siitä on tullut kiinnostava ja joustava vaihtoehto kaikkien Rutronikin valikoimissa olevien mikro-ohjaintoimittajien omille työkaluille. Näin Seggerin tuotteet tulevat laajaa joukkoa mikro-ohjainperheitä. Markkinatrendiä seuraten Segger tarjoaa yhä enemmän tukea myös ARM-Mx/Ax-ytimiin pohjaavien laitteiden kehitykselle.

Seggerin tuotteita luonnehtii pitkälle viety joustavuus. Asikkaiden ei tarvitse käyttää koko työkalupalettia. Sen sijaan he voivat valita, haluavatko työskennellä vanhassa ympäristössään, aiemmin käytetyn C-kääntimen tai vanhojen pinojen kanssa, ja käyttää esimerkiksi vain embOS-käyttöjärjestelmän grafiikkakirjastoa. Vähäinen RAM- ja flash-käyttö – erityisesti embOS:n osalta – sopii erittäin hyvin mikro-ohjainsovelluksiin, joissa muistireurssit ovat rajalliset.

Rutronik on jo esitellyt joukolle asiakkaitaan PIC32-pohjaisen demon, jossa laadukas 4,3-tuumainen DLC-nestekidenäyttö on toteutettu Seggerin grafiikkakirjastolla. Samanlaisia järjestelmäratkaisuja muiden mikro-ohjain- ja näyttövalmistajien kanssa on tulossa pian lisää. Tämä tarkoittaa, että teollisuustuotteiden lisäksi Rutronikin asiakkaat saavat käytännöllisiä ratkaisuja, ja joissakin tapauksissa räätälöintiä ja kehitysapua saa myös Seggeriltä.

 
MORE NEWS

Yokogawa istutti datankeruunsa PC:n kylkeen

Mittaus- ja testausyritys Yokogawa Test & Measurement on julkaissut uuden SL2000 High-Speed Data Acquisition Unit -laitteen, joka tuo perinteisen ScopeCorderin tehon suoraan PC:n ohjaukseen. Käytännössä kyse on siitä, että aiemman DL950:n ydin on siirretty PC-pohjaiseen järjestelmään, ilman omaa näyttöä, mutta varustettuna tehokkaalla datansiirrolla ja kehittyneillä ohjelmistoilla.

Oikein tehtynä jokainen NFC-liitos on erittäin turvallinen

NFC-teknologia (Near Field Communication) on jo pitkään mahdollistanut langattoman, nopean ja helppokäyttöisen yhteyden esimerkiksi maksutilanteissa, älylaitteiden yhdistämisessä ja tuotteiden tunnistamisessa. Viime vuosina turvallisuusnäkökulma on noussut keskiöön, ja oikein toteutettuna NFC-yhteydestä voi tulla paitsi vaivaton myös erittäin turvallinen.

Läpimurto akkuteknologiassa – litiumionien liike paranee 30 prosenttia

Tutkijat Münchenin teknillisestä yliopistosta (TUM) ovat kehittäneet uuden materiaalin, joka mahdollistaa litiumionien liikkeen yli 30 prosenttia aiempaa nopeammin. Kyseessä on maailmanennätys ionien johtavuudessa ja samalla merkittävä askel kohti tehokkaampia ja turvallisempia kiinteäakkuja.

OnePlus ottaa tietoisen riskin: tilakytkin vaihtuu monitoiminappiin

OnePlus on päättänyt luopua yhdestä tunnistettavimmista ominaisuuksistaan eli fyysisestä Alert Slider -tilakytkimestä ja korvata sen uudella ohjelmoitavalla Plus Key -painikkeella. Muutos on osa yhtiön uutta tekoälystrategiaa, jonka keskiössä on ”käyttäjäkohtaisesti mukautuva älykkyys”.

Nokia tappaa kuparin kuluttajien yhteyksistä

Nokian eilen julkistaman uuden 25G PON -linjakortin voi sanoa merkitsevän kuparikaapelointiin perustuvien kuluttajalaajakaistojen lopun alkua. Yhtiön mukaan uutuus tuo todelliset 10 gigabitin yhteydet koteihin kustannustehokkaasti. Tämä tekee kupariyhteyksistä teknisesti ja taloudellisesti vanhentuneita.

Xiphera palkittiin laitepohjaisesta salauksestaan

Suomalainen Xiphera on voittanut arvostetun ECSO STARtup Award 2025 -palkinnon Euroopan kyberturvallisuusjärjestön järjestämässä kilpailussa Haagissa. Palkinto myönnettiin yrityksen huippuluokan laitteistopohjaisista kryptografiaratkaisuista, jotka tarjoavat korkean turvallisuustason kriittisille toimialoille, kuten energia-, puolustus- ja tietoliikennesektorille.

Jokainen pörssiasiakas on 65,1 metrin kuituyhteyden päässä

Pörssikauppa Pohjoismaissa toimii yhä tarkasti säädellyissä olosuhteissa, vaikka teknologia loikkaa pilveen. Nasdaqin ja AWS:n huhtikuussa julkistama yhteistyö vie markkinainfrastruktuurin uudelle aikakaudelle, mutta yksi asia pysyy: jokaisella kaupankäyntiosapuolella on edelleen yhtä pitkä matka pörssijärjestelmään – kirjaimellisesti.

Siirtyminen 22 nanometriin on Silicon Labsille iso askel

Silicon Labs on julkistanut uuden sukupolven järjestelmäpiirit (SoC), jotka merkitsevät merkittävää teknologista harppausta yhtiön historiassa. Uudet Series 3 -piirit, SiXG301 ja SiXG302, valmistetaan edistyksellisellä 22 nanometrin valmistustekniikalla, mikä parantaa huomattavasti suorituskykyä, energiatehokkuutta ja integroitavuutta aiempiin sukupolviin verrattuna.

Arm-pohjainen prosessori pidentää selvästi läppärin käyttöikää

Uuden sukupolven kannettavat tietokoneet hyötyvät nyt merkittävästi Arm-pohjaisten prosessoreiden energiatehokkuudesta. HP:n uusimmat OmniBook 5 -sarjan mallit osoittavat, että kannettavan akunkesto voi yltää jopa 34 tuntiin. Tämä tarkoittaa useita päiviä tavallisessa käytössä ilman lataustarvetta.

Tekoäly tekee kyberhyökkäyksistä automatisoituja

Kyberhyökkäysten tahti kiihtyy globaalisti tekoälyn ja automaation myötä. Fortinetin kyberturvatutkimusyksikkö FortiGuard Labsin tuoreen Global Threat Landscape 2025 -raportin mukaan rikolliset hyödyntävät yhä enemmän automatisoituja työkaluja haavoittuvuuksien etsimiseen ja hyödyntämiseen, mikä lyhentää merkittävästi aikaa ensimmäisestä skannauksesta varsinaiseen hyökkäykseen.

Rustin rooli Linuxissa kasvaa

Uusimman Linux-ytimen version 6.15 myötä Rust-ohjelmointikielen tuki ottaa seuraavan askeleen ytimeen integroinnissa. Vaikka Rustin osuus on edelleen pieni, sen laajentaminen esimerkiksi ajastinjärjestelmään (hrtimer) ja ARMv7-arkkitehtuurin tuonti mukaan kertoo, että Rustille on löytymässä todellista käyttöä maailman tärkeimmässä avoimen lähdekoodin ohjelmistoprojektissa.

Mobiilinetti on kaupungeissa selvästi parempi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan mobiiliverkon laatu vaihtelee Suomessa huomattavasti alueittain. Bittimittari.fi-palvelun mittausten perusteella suurimmat erot näkyvät yhteysnopeuksissa kaupunkien ja maaseudun välillä.

Telian datakeskus lämmittää 14 000 kerrostalokaksiota

Telian Helsinki Data Center pystyy nyt lämmittämään jopa 14 000 kerrostalokaksiota. Tämä on mahdollista, kun datakeskuksen hukkalämmön talteenoton kapasiteetti nostettiin keväällä 2025 peräti 90 prosenttiin aiemmasta 60 prosentista.

Tekoäly pysäyttää junan vaaratilanteissa

VTT ja teknologiayhtiö ToolTech ovat kehittäneet tekoälypohjaisen sensorijärjestelmän, joka parantaa turvallisuutta ja tuottavuutta haastavissa ympäristöissä – aina sumuisista rautateistä pölyisiin kaivoksiin. Uusi järjestelmä kykenee havaitsemaan esteet, kuten ihmiset ja eläimet, jopa 200 metrin etäisyydeltä ja ilmoittamaan niistä ajoneuvon kuljettajalle reaaliajassa.

Siemens tuo tekoälypohjaisen piirikorttisuunnittelun myös pienemmille yrityksille

Siemens on julkaissut uudet PADS Pro Essentials ja Xpedition Standard -ohjelmistot, jotka tuovat tekoälyavusteisen piirikorttisuunnittelun (PCB) myös pienempien yritysten ja suunnittelutiimien ulottuville. Työkalut ovat tuttuja Mentorilta, jonka Siemens osti jo vuosia sitten.

Uusi akku jopa kolminkertaistaa sähköauton kantaman

Sähköautojen toimintamatka voi tulevaisuudessa nousta täysin uudelle tasolle, kiitos uuden kiinteäelektrolyyttisen akun, jonka energiatiheys on huikeat 525 Wh/kg. Akun kehittäjä on kiinalainen Gotion, joka on osittain Volkswagenin omistama.

Kiinalaistutkijat kehittivät piilolinssin, jolla näkee pimeässä

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään maailman ensimmäisen piilolinssin, jonka avulla ihminen voi nähdä pimeässä – ainakin tietyissä olosuhteissa. Innovaatio perustuu infrapunavaloon ja sen muuntamiseen näkyväksi valoksi silmälle.

ST:ltä kova saavutus: kaksi kiihtyvyysanturia samaan koteloon

STMicroelectronics on tehnyt merkittävän teknologisen läpimurron julkaisemalla uuden sukupolven älyanturin, joka yhdistää kaksi erillistä kiihtyvyysanturia samaan poikkeuksellisen pieneen (3 x 2,5 mm) koteloon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun samassa moduulissa yhdistyy laajalle G-voima-alueelle skaalautuva mittauskyky, sulautettu tekoäly ja erittäin tarkka liikkeentunnistus.

Näin QR-huijaus toimii

QR-koodit ovat tulleet osaksi arkea: niitä käytetään ravintolamenuihin tutustumiseen, maksamiseen ja nopeaan kirjautumiseen eri palveluihin. Mutta juuri tämä tuttuus tekee niistä vaarallisia. Rikolliset ovat alkaneet hyödyntää QR-koodeja huijauksiin, joissa ihmiset johdatellaan huomaamatta väärennetyille sivustoille. Näillä sivuilla uhrilta kalastellaan henkilökohtaisia tietoja – kuten pankkitunnuksia – tai pyritään asentamaan haittaohjelmia hänen laitteelleen.

Halvoissa Android-televisiobokseissa vakavia tietoturvariskejä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana Android TV -medialaitteiden hankinnassa. Markkinoilla liikkuu erityisesti tuntemattomien valmistajien edullisia laitteita, joissa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia – osa laitteista on jopa sisältänyt haittaohjelmia suoraan pakkauksesta.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Lue lisää...

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article