ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Mikä mikro-ohjain? Yhä useammin ohjelmisto ratkaisee

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 29.01.2016
  • Sulautetut

Uusimmat mikro-ohjaimet ovat entistä älykkäämpiä, entistä tehokkaampia ja entistä vähemmän tehoa kuluttavia. Silti ohjainta valittaessa ohjelmisto on yhä useammin ratkaisevassa asemassa.

Artikkelin kirjoittaja Ralf Sommer toimii vanhempana mikro-ohjain- ja muistituotteiden markkinointipäällikkönä Rutronikilla. Hän tuli saksalaisyrityksen palvelukseen jo tammikuussa 1994 mikro-ohjainten markkinointiin. Vuonna 1999 Sommer siirtyi MSC Gleichmannin palvelukseen, jossa toimi eri markkinointitehtävissä ja lopulta sulautettujen korttituotteiden johtajana. Syyskuussa 2014 Sommer palasi Rutronikille nykyiseen tehtäväänsä. Hänellä on diplomi-insinöörin tutkinto Karlsruhen teknisestä korkeakoulusta vuodelta 1994.

Uudet näyttöratkaisut (TFT ja kosketusruudut) ja tietoliikenteen teknologiat (IoT/Teollisuus 4.0) ovat ohjelmistojen merkityksen kasvun takana oleva voima. Teollisuuden sovelluksia varten mikro-ohjaimia suunnittelevat kohtaavat laite- ja ohjelmistopohjaisia haasteita, joilla ei ole mitään tekemistä heidän ydiosaamisensa kanssa ko. sovellusalueella. Samalla suunnittelujen monimutkaisuus lisääntyy – joskus dramaattisestikin – ja sen mukana muistin koko- ja prosessorin suorituskykyvaatimukset. Näihin kuuluu reaaliaikakäyttöjärjestelmiä, grafiikkakirjastoja, tietoliikennepinoja, tietoturvaohjelmistoja ja tiedostojärjestelmiä, jotka kattavat jopa toiminnallisen turvallisuuden monimutkaisia ohjelmistopaketteja.

Tämä tarkoittaa, että mikro-ohjaimen valinta ei enää riipu pelkästään sovelluksen vaatimuksista, vaan kasvavassa määrin sen vaatimista ohjelmistomoduuleista. Samalla suunnittelu pitäisi saada yhä nopeammin markkinoille. Tämän seurauksena suunnittelijalla ei ole oikein muita vaihtoehtoja, kuin käyttää tehokkaampia mikro-ohjaimia ja ohjelmistoratkaisuja puolijohdetoimittajilta tai paljon laajemmalta kolmansien osapuolten toimittajajoukolta.

Renesas ja Synergy – uusi konsepti

Renesas tarjoaa erilaisia starter-paketteja, joiden mukana saa sekä laite- että ohjelmistoratkaisut IoT- ja Teollisuus 4.0 -sovelluksille. IoT-sovelluksiin nämä paketit perustuvat yleiskäyttöisiin tuotteisiin kuten RL78-, RX- ja RZ-perheet, jotka kattavat sekä ultravähävirtaisia että suuren suorituskyvyn sovelluksia. Teollisuus 4.0 -sovelluksiin, erityisesti teollisuus-Ethernetiin, Renesas on menestyksellisesti lanseerannut ERTEC- ja TPS-1-tuoteperheet Profinet-markkinoille. Nyt yhtiö tarjoaa usean protokollan piirejä R-IN-tuotteiden muodossa.

Renesas on myös lanseerannut tämän vuoden alussa uuden konseptin IoT- ja Teollisuus 4.0 -sovelluksiin. Synergy-tuoteperheen tärkein ominaisuus on ohjelmiston ja ARM Cortex-Mx-pohjaisten mikro-ohjaimien yhdistelmä. Ultravähävirtaisia sovelluksia varten käytetään 32 megahertsin Cortex M0+ -ydintä, yleisistä mikro-ohjainperheistä tuttuja ja matalaan tehonkulutukseen optimoituja oheislaitteita, ja 130 nanometrin prosessia, jossa virtavuodot ovat hyvin alhaisia. Suorituskykyisemmässä päässä on kolme Cortex M4 -ytimeen perustuvaa piiriperhettä. Näissä 40 nanometrin prosessi mahdollistaa 32-240 megahertsin kellotaajuudet ja kustannusoptimoidun jopa 640 kilotavun RAM-muistin sekä jopa neljän megatavun flash-muistin integroinnin itse piirille.

Erityiseksi ratkaisun tekee ohjelmisto ja siinä Renesas on kehittänyt aivan uuden konseptin, jossa asiakas ohjelmoi tuotteet API- eli rajapintatasolta ylöspäin. Tämä auttaa säästämään arvokasta kehitysaikaa standardiohjelmiston kehityksestä, eikä asiakkaan tarvitse kuluttaa aikaa alhaisen tason ajureihin kehittämisen tai integroimiseen oheislaitteille, tietoliikennepinoille, grafiikkakirjastoille tai RT-käyttöjärjestelmälle. Renesas toimittaa nämä ohjelmistokomponentit uusien Synergy-ohjelmistopakettien kanssa lähdekoodimuodossa testattuna ja sertifioituna, joten ne ovat valmiita tuotantoympäristöön. Renesas huolehtii myös ohjelmiston ylläpidosta ja jatkokehityksestä käyttäen rajapintoja niin, että yhteensopivuus säilyy äpi koko Synergy-ohjainperheen. Asiakkaat voivat myös käyttää kolmansien osapuolelten lisäkomponentteja ohjelmiston integrointiin. Renesastestaa nämä komponentit niin, että ne ovat yhdenmukaisia Synergy-ohjelmistopakettien kanssa.

Kun asiakas ostaa mikro-ohjaintuotteen, hän ostaa myös koko Synergy-ohjelmistopaketin ilman erillisiä lisenssikustannuksia – pois lukien erityisen kolmansien osapuolten ohjelmistot. Kun kehityksen alussa ei makseta suuria lisenssimaksuja ja kehitysaika on lyhyempi, IoT- tai Teollisuus 4.0 -sovellusten kehitykseen liittyvät esteet ja investointiriskit pienenevät merkittävästi.

Microchipillä järjestelmälähestymistapa

Microchip keskittyy täysin tuottamaan järjestelmäratkaisuja, joissa yhä spesifimpiä oheislaitelohkoja käytetään yhtiön omien ulkoisten analogiamoduuleiden ja esisertifioitujen tietoliikennemoduulien kanssa, joissa mikro-ohjaimen ydin lähes tai täysin käyttäjän näkymättömissä. Käytettävissä olevien ydinten valikoima – olettaen että ne tuovat sovelluksen edellyttämän verran suorituskykyä – merkitsee tässä vaiheessa hyvin vähän, koska useimmat kehittäjät ohjelmoivat C-kielellä, mikä tarkoittaa että C-kääntimen laatu ja optimointipotentiaali on paljon tärkeämpi tekijä kuin itse suoritinydin. Ne erottuu muista mikro-ohjaimista piirille integroitujen oheislaitteiden ja ulkoisten komponenttien laadun ansiosta ja siinä miten nämä vuorovaikuttavat vastaavien ohjelmistokomponenttien kanssa. Esimerkiksi ultravähävirtaisissa toimintamoodeissa käytetään yhä enemmän älykkäitä oheislaitteita, jotka suorittavat tiettyjä monitorointitoimintoja itsenäisesti. Itse ydin, joka on yksi suurimpia tehonkuluttajia, aktivoituu vain kun sille on tarvetta.

Microchip on myös oivaltanut, että ohjelmisto on ominut keskeisen roolin monissa IoT-sovelluksissa, minkä takia se on kehittänyt MPLAB Harmony IDE -kehitysympäristön PIC32-ohjaimille. Tällä tavoin se on valinnut API-lähestymistavan, jolla säästetään kehitykseen kuluvaa aikaa. Microchipin toimittamia ohjelmistopaketteja voidaan myös käyttää lisenssivapaasti, ja tuotettua koodia voidaan ajaa myös ilman RTOS-käyttöjärjestelmää. Kehittäjät voivat halutessaan integroida tuotteeseen RTOS-käyttöjärjestelmän tai spesifin tietoliikenneprotokollan joltain kolmannelta osapuolelta. Näihin saattaa kuitenkin liittyä omia lisenssiehtoja.

Infineon – älykkäät oheislaitteet ja ohjelmistotuki

Perinteiseen teollisuuselektroniikkaan Infineon käyttää ARM Cortex M0/M4 -sarjan ohjaimia, joilla katetaan sovelluksia moottorinohjauksessa, valaistuksessa, teollisuusautomaatiossa ja teholähteissä. Älykkäät oheislaitteet myös helpottavat prosessorille tulee kuormaa näissä sovelluksissa. Tavoite ei ole niinkään tehonkulutuksen minimointi kuin matemaattisen tytärprosessorin integrointi laskentatehon merkittäväksi kasvattamiseksi, jopa pienimmissä XMC1000-sarjan piireissä. Älykkäät oheislaitteet kuten BCCU-yksikkö (Brightness and Color Control Unit), joka mahdollistaa monikanavaisen ledin välkkymättömän ohjauksen PWM-piireillä ilman CPU:n kuorman lisäämistä, johtavat lopulta merkittäviin säästöihin kustannuksissa ja kehitysajassa.

Teollisuusautomaatioon Infineon on laajentanut 4000-sarjaansa, joka perustuu Cortex-M4-ytimeen ja on suunniteltu reaaliaikasovelluksiin. Uusissa jäsenissä on laajennettu tietoliikennevalikoimaa, erityisesti CAN-liitäntöjen ja uuden ETHERCAT-liitännän muodossa.

Oman integroidun DAVE 4 -kehitysympäristönsä kautta Infineon helpottaa myös asiakkaiden ohjelmistonkehitysprosessia. Käyttämällä omia sovelluksiaan asiakkaat voivat integroida sovellusohjelmistonsa API-rajapintojen kautta. Iso osa Infineonin perinteisestä kolmansien osapuolten laite- ja ohjelmistoratkaisuista voidaan joustavasti integroida DAVE 4:een.



STMicroelectronics – Suorituskykyisiä ja vähävirtaisia ratkaisuja

ARM Cortex-Mx-pohjaisten mikro-ohjainten markkinajohtajana STMicroelectronics on laajentanut valikoimaansa sisältämään useita uusia tuoteperheitä ja se on myös ensimmäinen M7-ytimen standardituoteperheeseen integroinut toimittaja. Näissä tuotteissa on integroitu TFT-ohjain, suuri sirulle integroitu muisti ja laaja valikoima tietoliikenneliitäntöjä, joten ne sopivat erinomaisesti vaativiin sovelluksiin kuten ohjauspaneeleihin.

L4-perheen myötä ST on lisännyt parannellun version matalan tehonkulutuksen tuotteisiinsa. Oheislaitteiden erilaisten optimointien ansiosta tämä Cortex-M4-pohjainen prosessori myös säästää tehoa aina, kun se on mahdollista. Kehittäjä löytää oikean variantin laajasta valikoimasta kolmesta eri alaperheestä haluttuun sovellukseen ja suorituskykyvaatimuksiin. Kaiken kaikkiaan ohjaimilla on useita integroituja standardiliitäntöjä, jotka vastaavat tämän päivän ankariin tietoliikennevaatimuksiin. STM32-sarjassa ST tarjoaa laajan valikoiman mielenkiintoisia starttipaketteja ja ratkaisuja, joissa tuotevalikoima ja ohjelmistot näyttelevät tärkeätä osaa IoT- tai Teollisuus 4.0 -sovellusten kehittämisessä.

ST:n oma kehitysympäristö (STM32CubeMx) sisältää koodigeneraattorin modernissa graafisessa käyttöliittymässä STM32-piirien ohjelmointiin. Se pyrkii auttamaan kehittäjää eri vaiheissa, aina komponenttien valinnasta lähtien, esimerkiksi näyttämällä nastasijoittelun, jota vaaditut toiminnot edellyttävät. Cuben avulla kehittäjä saa laadittua kaikki STM32-ohjaimen käynnistämiseen tarvittavan koodin vain muutamalla klikkauksella. Nastoitusristiriitojen ratkaisemisen (Pinout Conflict Solver) lisäksi se sisältää työkalut kellokonfigurointiin, middleware-ohjelmiston muokkaukseen ja tehonkulutuksen laskemiseen. Tarjolla on lisäksi laaja valikoima kolmansien osapuolten tuotteita kuten uusi tietoturvakomentojen kirjasto (Safety LIB), lukuisia tietoliikennepinoja tai reaaliaikakäyttöjärjestelmiä.

Käytännöllisiä ratkaisuja jakelijalta

Rutronik tukee asiakkaitaan sekä puolijohdetoimittajiensa tuotteilla ja kehitystyökaluilla että kolmansien osapuolten kehitysympäristöillä. Rutronik on myös laajentanut yhteistyötään Segger Microcontrollerin kanssa laitteiden ulkopuolelle ohjelmistoihin. Seggerillä on yli 400 000 J-Link -debuggausjärjestelmää asennettuna eri puolilla maailmaa., ja sen RTOS-käyttäjärjestelmä embOS tunnetaan hyvin kehittäjien keskuudessa. Uuden Segger IDE -ympäristön ja monien middleware-ohjelmistomoduulien myötä Rutronikin asiakkailla on käytössään kokonainen, puolijohdetoimittajista itsenäinen kehitysympäristö aina sarjatuotannon flash-ohjelmointiin asti.

Segger on jo vuosien ajan työskennellyt läheisesti kaikkien Rutronikin kumppaneiden kanssa erilaista laite- ja ohjelmistotuotteiden parissa. Siitä on tullut kiinnostava ja joustava vaihtoehto kaikkien Rutronikin valikoimissa olevien mikro-ohjaintoimittajien omille työkaluille. Näin Seggerin tuotteet tulevat laajaa joukkoa mikro-ohjainperheitä. Markkinatrendiä seuraten Segger tarjoaa yhä enemmän tukea myös ARM-Mx/Ax-ytimiin pohjaavien laitteiden kehitykselle.

Seggerin tuotteita luonnehtii pitkälle viety joustavuus. Asikkaiden ei tarvitse käyttää koko työkalupalettia. Sen sijaan he voivat valita, haluavatko työskennellä vanhassa ympäristössään, aiemmin käytetyn C-kääntimen tai vanhojen pinojen kanssa, ja käyttää esimerkiksi vain embOS-käyttöjärjestelmän grafiikkakirjastoa. Vähäinen RAM- ja flash-käyttö – erityisesti embOS:n osalta – sopii erittäin hyvin mikro-ohjainsovelluksiin, joissa muistireurssit ovat rajalliset.

Rutronik on jo esitellyt joukolle asiakkaitaan PIC32-pohjaisen demon, jossa laadukas 4,3-tuumainen DLC-nestekidenäyttö on toteutettu Seggerin grafiikkakirjastolla. Samanlaisia järjestelmäratkaisuja muiden mikro-ohjain- ja näyttövalmistajien kanssa on tulossa pian lisää. Tämä tarkoittaa, että teollisuustuotteiden lisäksi Rutronikin asiakkaat saavat käytännöllisiä ratkaisuja, ja joissakin tapauksissa räätälöintiä ja kehitysapua saa myös Seggeriltä.

 
MORE NEWS

Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset

Vuoden 2025 ensimmäiset kuukaudet ovat tuoneet esiin selkeitä teknologian ja arjen muutostrendejä, jotka kiinnostavat suomalaisia lukijoita. Turvallisuus, energiatehokkuus, älylaitteiden käyttö ja tulevaisuuden laiteratkaisut ovat nousseet voimakkaasti esiin sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Kuluttajat haluavat nyt ymmärtää laitteidensa riskit, hyödyntää teknologian koko potentiaalia – ja tehdä entistä järkevämpiä valintoja arjessaan.

Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat

Dallasin Texasin yliopiston (UTD) tutkijat ovat löytäneet syyn, miksi litium-nikkelioksidi (LiNiO₂) -akut menettävät kestävyyttään ja rappeutuvat toistuvien lataussyklien aikana. Löydös voi avata tietä pitkäikäisemmille ja tehokkaammille akuille, jotka voisivat parantaa esimerkiksi sähköautojen ja älylaitteiden suorituskykyä.

Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on nyt virallisesti hyväksytty ja aikataulutettu. Sen mukaan 31. joulukuuta 2029 jälkeen rakennusluvan saaneissa uusissa asuinrakennuksissa – mukaan lukien omakotitalot – on oltava soveltuvat aurinkoenergiajärjestelmät.

Luetuimmat: Bluetooth kannattaa aina sammuttaa älypuhelimesta

Bluetooth-yhteys on monelle arkipäiväinen apuväline langattomissa kuulokkeissa, kaiuttimissa tai paikannuslaitteissa. Harva kuitenkaan muistaa, että tämä näennäisesti harmiton toiminto voi kuluttaa akkua ja muodostaa merkittävän tietoturvariskin – erityisesti silloin, kun se on päällä turhaan.

Sudo vaihtuu Ubuntussa

Ubuntun takana oleva Canonical on ilmoittanut, että tulevassa Ubuntu 25.10 -versiossa perinteinen sudo korvataan uudella versiolla nimeltä sudo-rs. Tämä uusi komento on kirjoitettu Rust-ohjelmointikielellä ja se toimii lähes identtisesti vanhan sudon kanssa, mutta sen sisäinen toteutus on turvallisempi ja modernimpi.

Pian tietokoneesi tietää, oletko paikalla

STMicroelectronics on esitellyt uudenlaisen Human Presence Detection (HPD) -ratkaisun, joka yhdistää lentoaikaa mittaavia ToF- eli Time-of-Flight-antureita ja tekoälyä parantaakseen kannettavien tietokoneiden käyttökokemusta, akunkestoa ja turvallisuutta. Ratkaisu ei vaadi kameroita tai kuvien tallennusta.

WithSecure: telemetriatiedot tunnistavat 0-päiväuhkat tehokkaammin

Kyberturvallisuusyhtiö WithSecure on kehittänyt uuden, ennakoivan tavan tunnistaa nollapäivähaavoittuvuuksia hyödyntämällä päätelaitteiden käyttäytymistelemetriaa. Yrityksen mukaan kyseessä on merkittävä läpimurto, joka siirtää haavoittuvuuksien tunnistamisen reaktiivisesta mallista kohti ennakoivaa analytiikkaa – jopa ennen kuin haavoittuvuus on yleisesti tiedossa tai hyväksikäytetty.

Pian se vihdoin tapahtuu: Windows 11 nousee suosituimmaksi

Windows 11 on ennennäkemättömässä nousukiidossa. Vielä toukokuussa Windows 10 hallitsi selvästi maailmanlaajuista käyttöjärjestelmämarkkinaa, mutta tuoreimmat tilastot kertovat selkeästä käänteestä: Windows 11 on ohittamassa edeltäjänsä – mahdollisesti jo kesäkuun aikana.

Suunnittele RISC-V-piiri muutamassa minuutissa

Piirisuunnittelu, joka perinteisesti vie kuukausia ja vaatii monen hengen asiantuntijatiimin, voi nyt onnistua minuuteissa yksittäiseltä suunnittelijalta. Intialainen startup InCore Semiconductors on esitellyt SoC Generator -alustan, joka automatisoi järjestelmä- eli SoC- piirien suunnittelun ennennäkemättömällä tavalla.

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset
  • Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa
  • Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi
  • Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat
  • Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet