ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

ETNtv

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2023  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Mikä mikro-ohjain? Yhä useammin ohjelmisto ratkaisee

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 29.01.2016
  • Sulautetut

Uusimmat mikro-ohjaimet ovat entistä älykkäämpiä, entistä tehokkaampia ja entistä vähemmän tehoa kuluttavia. Silti ohjainta valittaessa ohjelmisto on yhä useammin ratkaisevassa asemassa.

Artikkelin kirjoittaja Ralf Sommer toimii vanhempana mikro-ohjain- ja muistituotteiden markkinointipäällikkönä Rutronikilla. Hän tuli saksalaisyrityksen palvelukseen jo tammikuussa 1994 mikro-ohjainten markkinointiin. Vuonna 1999 Sommer siirtyi MSC Gleichmannin palvelukseen, jossa toimi eri markkinointitehtävissä ja lopulta sulautettujen korttituotteiden johtajana. Syyskuussa 2014 Sommer palasi Rutronikille nykyiseen tehtäväänsä. Hänellä on diplomi-insinöörin tutkinto Karlsruhen teknisestä korkeakoulusta vuodelta 1994.

Uudet näyttöratkaisut (TFT ja kosketusruudut) ja tietoliikenteen teknologiat (IoT/Teollisuus 4.0) ovat ohjelmistojen merkityksen kasvun takana oleva voima. Teollisuuden sovelluksia varten mikro-ohjaimia suunnittelevat kohtaavat laite- ja ohjelmistopohjaisia haasteita, joilla ei ole mitään tekemistä heidän ydiosaamisensa kanssa ko. sovellusalueella. Samalla suunnittelujen monimutkaisuus lisääntyy – joskus dramaattisestikin – ja sen mukana muistin koko- ja prosessorin suorituskykyvaatimukset. Näihin kuuluu reaaliaikakäyttöjärjestelmiä, grafiikkakirjastoja, tietoliikennepinoja, tietoturvaohjelmistoja ja tiedostojärjestelmiä, jotka kattavat jopa toiminnallisen turvallisuuden monimutkaisia ohjelmistopaketteja.

Tämä tarkoittaa, että mikro-ohjaimen valinta ei enää riipu pelkästään sovelluksen vaatimuksista, vaan kasvavassa määrin sen vaatimista ohjelmistomoduuleista. Samalla suunnittelu pitäisi saada yhä nopeammin markkinoille. Tämän seurauksena suunnittelijalla ei ole oikein muita vaihtoehtoja, kuin käyttää tehokkaampia mikro-ohjaimia ja ohjelmistoratkaisuja puolijohdetoimittajilta tai paljon laajemmalta kolmansien osapuolten toimittajajoukolta.

Renesas ja Synergy – uusi konsepti

Renesas tarjoaa erilaisia starter-paketteja, joiden mukana saa sekä laite- että ohjelmistoratkaisut IoT- ja Teollisuus 4.0 -sovelluksille. IoT-sovelluksiin nämä paketit perustuvat yleiskäyttöisiin tuotteisiin kuten RL78-, RX- ja RZ-perheet, jotka kattavat sekä ultravähävirtaisia että suuren suorituskyvyn sovelluksia. Teollisuus 4.0 -sovelluksiin, erityisesti teollisuus-Ethernetiin, Renesas on menestyksellisesti lanseerannut ERTEC- ja TPS-1-tuoteperheet Profinet-markkinoille. Nyt yhtiö tarjoaa usean protokollan piirejä R-IN-tuotteiden muodossa.

Renesas on myös lanseerannut tämän vuoden alussa uuden konseptin IoT- ja Teollisuus 4.0 -sovelluksiin. Synergy-tuoteperheen tärkein ominaisuus on ohjelmiston ja ARM Cortex-Mx-pohjaisten mikro-ohjaimien yhdistelmä. Ultravähävirtaisia sovelluksia varten käytetään 32 megahertsin Cortex M0+ -ydintä, yleisistä mikro-ohjainperheistä tuttuja ja matalaan tehonkulutukseen optimoituja oheislaitteita, ja 130 nanometrin prosessia, jossa virtavuodot ovat hyvin alhaisia. Suorituskykyisemmässä päässä on kolme Cortex M4 -ytimeen perustuvaa piiriperhettä. Näissä 40 nanometrin prosessi mahdollistaa 32-240 megahertsin kellotaajuudet ja kustannusoptimoidun jopa 640 kilotavun RAM-muistin sekä jopa neljän megatavun flash-muistin integroinnin itse piirille.

Erityiseksi ratkaisun tekee ohjelmisto ja siinä Renesas on kehittänyt aivan uuden konseptin, jossa asiakas ohjelmoi tuotteet API- eli rajapintatasolta ylöspäin. Tämä auttaa säästämään arvokasta kehitysaikaa standardiohjelmiston kehityksestä, eikä asiakkaan tarvitse kuluttaa aikaa alhaisen tason ajureihin kehittämisen tai integroimiseen oheislaitteille, tietoliikennepinoille, grafiikkakirjastoille tai RT-käyttöjärjestelmälle. Renesas toimittaa nämä ohjelmistokomponentit uusien Synergy-ohjelmistopakettien kanssa lähdekoodimuodossa testattuna ja sertifioituna, joten ne ovat valmiita tuotantoympäristöön. Renesas huolehtii myös ohjelmiston ylläpidosta ja jatkokehityksestä käyttäen rajapintoja niin, että yhteensopivuus säilyy äpi koko Synergy-ohjainperheen. Asiakkaat voivat myös käyttää kolmansien osapuolelten lisäkomponentteja ohjelmiston integrointiin. Renesastestaa nämä komponentit niin, että ne ovat yhdenmukaisia Synergy-ohjelmistopakettien kanssa.

Kun asiakas ostaa mikro-ohjaintuotteen, hän ostaa myös koko Synergy-ohjelmistopaketin ilman erillisiä lisenssikustannuksia – pois lukien erityisen kolmansien osapuolten ohjelmistot. Kun kehityksen alussa ei makseta suuria lisenssimaksuja ja kehitysaika on lyhyempi, IoT- tai Teollisuus 4.0 -sovellusten kehitykseen liittyvät esteet ja investointiriskit pienenevät merkittävästi.

Microchipillä järjestelmälähestymistapa

Microchip keskittyy täysin tuottamaan järjestelmäratkaisuja, joissa yhä spesifimpiä oheislaitelohkoja käytetään yhtiön omien ulkoisten analogiamoduuleiden ja esisertifioitujen tietoliikennemoduulien kanssa, joissa mikro-ohjaimen ydin lähes tai täysin käyttäjän näkymättömissä. Käytettävissä olevien ydinten valikoima – olettaen että ne tuovat sovelluksen edellyttämän verran suorituskykyä – merkitsee tässä vaiheessa hyvin vähän, koska useimmat kehittäjät ohjelmoivat C-kielellä, mikä tarkoittaa että C-kääntimen laatu ja optimointipotentiaali on paljon tärkeämpi tekijä kuin itse suoritinydin. Ne erottuu muista mikro-ohjaimista piirille integroitujen oheislaitteiden ja ulkoisten komponenttien laadun ansiosta ja siinä miten nämä vuorovaikuttavat vastaavien ohjelmistokomponenttien kanssa. Esimerkiksi ultravähävirtaisissa toimintamoodeissa käytetään yhä enemmän älykkäitä oheislaitteita, jotka suorittavat tiettyjä monitorointitoimintoja itsenäisesti. Itse ydin, joka on yksi suurimpia tehonkuluttajia, aktivoituu vain kun sille on tarvetta.

Microchip on myös oivaltanut, että ohjelmisto on ominut keskeisen roolin monissa IoT-sovelluksissa, minkä takia se on kehittänyt MPLAB Harmony IDE -kehitysympäristön PIC32-ohjaimille. Tällä tavoin se on valinnut API-lähestymistavan, jolla säästetään kehitykseen kuluvaa aikaa. Microchipin toimittamia ohjelmistopaketteja voidaan myös käyttää lisenssivapaasti, ja tuotettua koodia voidaan ajaa myös ilman RTOS-käyttöjärjestelmää. Kehittäjät voivat halutessaan integroida tuotteeseen RTOS-käyttöjärjestelmän tai spesifin tietoliikenneprotokollan joltain kolmannelta osapuolelta. Näihin saattaa kuitenkin liittyä omia lisenssiehtoja.

Infineon – älykkäät oheislaitteet ja ohjelmistotuki

Perinteiseen teollisuuselektroniikkaan Infineon käyttää ARM Cortex M0/M4 -sarjan ohjaimia, joilla katetaan sovelluksia moottorinohjauksessa, valaistuksessa, teollisuusautomaatiossa ja teholähteissä. Älykkäät oheislaitteet myös helpottavat prosessorille tulee kuormaa näissä sovelluksissa. Tavoite ei ole niinkään tehonkulutuksen minimointi kuin matemaattisen tytärprosessorin integrointi laskentatehon merkittäväksi kasvattamiseksi, jopa pienimmissä XMC1000-sarjan piireissä. Älykkäät oheislaitteet kuten BCCU-yksikkö (Brightness and Color Control Unit), joka mahdollistaa monikanavaisen ledin välkkymättömän ohjauksen PWM-piireillä ilman CPU:n kuorman lisäämistä, johtavat lopulta merkittäviin säästöihin kustannuksissa ja kehitysajassa.

Teollisuusautomaatioon Infineon on laajentanut 4000-sarjaansa, joka perustuu Cortex-M4-ytimeen ja on suunniteltu reaaliaikasovelluksiin. Uusissa jäsenissä on laajennettu tietoliikennevalikoimaa, erityisesti CAN-liitäntöjen ja uuden ETHERCAT-liitännän muodossa.

Oman integroidun DAVE 4 -kehitysympäristönsä kautta Infineon helpottaa myös asiakkaiden ohjelmistonkehitysprosessia. Käyttämällä omia sovelluksiaan asiakkaat voivat integroida sovellusohjelmistonsa API-rajapintojen kautta. Iso osa Infineonin perinteisestä kolmansien osapuolten laite- ja ohjelmistoratkaisuista voidaan joustavasti integroida DAVE 4:een.



STMicroelectronics – Suorituskykyisiä ja vähävirtaisia ratkaisuja

ARM Cortex-Mx-pohjaisten mikro-ohjainten markkinajohtajana STMicroelectronics on laajentanut valikoimaansa sisältämään useita uusia tuoteperheitä ja se on myös ensimmäinen M7-ytimen standardituoteperheeseen integroinut toimittaja. Näissä tuotteissa on integroitu TFT-ohjain, suuri sirulle integroitu muisti ja laaja valikoima tietoliikenneliitäntöjä, joten ne sopivat erinomaisesti vaativiin sovelluksiin kuten ohjauspaneeleihin.

L4-perheen myötä ST on lisännyt parannellun version matalan tehonkulutuksen tuotteisiinsa. Oheislaitteiden erilaisten optimointien ansiosta tämä Cortex-M4-pohjainen prosessori myös säästää tehoa aina, kun se on mahdollista. Kehittäjä löytää oikean variantin laajasta valikoimasta kolmesta eri alaperheestä haluttuun sovellukseen ja suorituskykyvaatimuksiin. Kaiken kaikkiaan ohjaimilla on useita integroituja standardiliitäntöjä, jotka vastaavat tämän päivän ankariin tietoliikennevaatimuksiin. STM32-sarjassa ST tarjoaa laajan valikoiman mielenkiintoisia starttipaketteja ja ratkaisuja, joissa tuotevalikoima ja ohjelmistot näyttelevät tärkeätä osaa IoT- tai Teollisuus 4.0 -sovellusten kehittämisessä.

ST:n oma kehitysympäristö (STM32CubeMx) sisältää koodigeneraattorin modernissa graafisessa käyttöliittymässä STM32-piirien ohjelmointiin. Se pyrkii auttamaan kehittäjää eri vaiheissa, aina komponenttien valinnasta lähtien, esimerkiksi näyttämällä nastasijoittelun, jota vaaditut toiminnot edellyttävät. Cuben avulla kehittäjä saa laadittua kaikki STM32-ohjaimen käynnistämiseen tarvittavan koodin vain muutamalla klikkauksella. Nastoitusristiriitojen ratkaisemisen (Pinout Conflict Solver) lisäksi se sisältää työkalut kellokonfigurointiin, middleware-ohjelmiston muokkaukseen ja tehonkulutuksen laskemiseen. Tarjolla on lisäksi laaja valikoima kolmansien osapuolten tuotteita kuten uusi tietoturvakomentojen kirjasto (Safety LIB), lukuisia tietoliikennepinoja tai reaaliaikakäyttöjärjestelmiä.

Käytännöllisiä ratkaisuja jakelijalta

Rutronik tukee asiakkaitaan sekä puolijohdetoimittajiensa tuotteilla ja kehitystyökaluilla että kolmansien osapuolten kehitysympäristöillä. Rutronik on myös laajentanut yhteistyötään Segger Microcontrollerin kanssa laitteiden ulkopuolelle ohjelmistoihin. Seggerillä on yli 400 000 J-Link -debuggausjärjestelmää asennettuna eri puolilla maailmaa., ja sen RTOS-käyttäjärjestelmä embOS tunnetaan hyvin kehittäjien keskuudessa. Uuden Segger IDE -ympäristön ja monien middleware-ohjelmistomoduulien myötä Rutronikin asiakkailla on käytössään kokonainen, puolijohdetoimittajista itsenäinen kehitysympäristö aina sarjatuotannon flash-ohjelmointiin asti.

Segger on jo vuosien ajan työskennellyt läheisesti kaikkien Rutronikin kumppaneiden kanssa erilaista laite- ja ohjelmistotuotteiden parissa. Siitä on tullut kiinnostava ja joustava vaihtoehto kaikkien Rutronikin valikoimissa olevien mikro-ohjaintoimittajien omille työkaluille. Näin Seggerin tuotteet tulevat laajaa joukkoa mikro-ohjainperheitä. Markkinatrendiä seuraten Segger tarjoaa yhä enemmän tukea myös ARM-Mx/Ax-ytimiin pohjaavien laitteiden kehitykselle.

Seggerin tuotteita luonnehtii pitkälle viety joustavuus. Asikkaiden ei tarvitse käyttää koko työkalupalettia. Sen sijaan he voivat valita, haluavatko työskennellä vanhassa ympäristössään, aiemmin käytetyn C-kääntimen tai vanhojen pinojen kanssa, ja käyttää esimerkiksi vain embOS-käyttöjärjestelmän grafiikkakirjastoa. Vähäinen RAM- ja flash-käyttö – erityisesti embOS:n osalta – sopii erittäin hyvin mikro-ohjainsovelluksiin, joissa muistireurssit ovat rajalliset.

Rutronik on jo esitellyt joukolle asiakkaitaan PIC32-pohjaisen demon, jossa laadukas 4,3-tuumainen DLC-nestekidenäyttö on toteutettu Seggerin grafiikkakirjastolla. Samanlaisia järjestelmäratkaisuja muiden mikro-ohjain- ja näyttövalmistajien kanssa on tulossa pian lisää. Tämä tarkoittaa, että teollisuustuotteiden lisäksi Rutronikin asiakkaat saavat käytännöllisiä ratkaisuja, ja joissakin tapauksissa räätälöintiä ja kehitysapua saa myös Seggeriltä.

 
back to top
MORE NEWS

Nexperia haluaa osansa SiC-buumista

Philipsin entinen vakiokomponenttien ryhmä tunnetaan nykyään nimellä Nexperia. Nyt se haluaa osansa piikarbidipohjaisten tehokomponenttien kovasta kasvusta. Yhtiö on esitellyt ensimmäiset SiC-mosfettinsa, kaksi 1200 voltin 3-nastaista piiriä.

Apple lopettanut oman 5G-modeemin kehityksen?

Useat uutissivustot raportoivat, että Apple olisi lopettanut oman 5G-modeeminsa kehittämisen iPhone-puhelimeensa. Apple ei ole asiaa virallisesti kommentoinut. Yhtiö on investoinut vuosia kehittääkseen modeemitekniikan, jolla sen riippuvuus Qualcommin siruista vähenisi.

Mihin katosivat uudet tilaukset?

Tallinnassa ruoditaan taas elektroniikkateollisuuden tilaa EEIA:n eli Viron elektroniikkateollisuuden liiton järjestämässä IPC DAY -seminaarissa. Liiton puheenjohtaja Arno Kolk sanoo, että vuodessa markkina on kellahtanut lähes päälaelleen. Huippukasvusta on tultu aikaan, jossa uusia tilauksia ei tule.

Täysin turvallista mikro-ohjainta ei ole

Ruotsalainen Evertiq järjesti eilen Tampereella jokavuotisen Exponsa. Näyttelyn yhteydessä oli seminaari, jossa Huldin sulautettujen järjestelmien kyvykkyyksistä vastaava Mikko Vulli muistutti, ettei täysin turvallista mikro-ohjainta ole olemassakaan.

40 gigabittiä ja 100 wattia vedenkestävästi

CUI Devices on esitellyt uusia C-tyypin USB-liittimiä. Vedenpitävät USB Type C -vastakkeet on määritelty suojausluokkiin IP67 tai IP68, eli ne kestävät kosteutta ja ympäristön epäpuhtauksia ankarissa ympäristöissä.

Langattomia Qi-latureita nopeammin

STMicroelectronics on esitellyt evaluointikortit, joiden avulla laitevalmistajat voivat nopeammin alkaa kehittämään langatonta Qi-standardia tukevia lähettimiä ja vastaanottimia. Kortit on suunnattu erilaisiin sovelluksiin kuluttaja-, lääketieteen ja teollisuuselektroniikassa.

Akussa kilowattitunti ei ole koskaan ollut näin halpa

Kaiken sähköistyessä on hyvä tietää, että litiumioniakkujen hinnat putoavat tasaisesti. Tänä vuonna akut maksavat 139 dollaria kilowattitunnilta. Hinta on pudonnut kymmenesosaan vuoden 2010 tasoista, kertoo BNEF (Bloomberg New Energy Finance).

Microchip lisäsi turvaa PIC-ohjaimella

Microchip on esitellyt uuden PIC-ohjainten perheen, jossa on parannettu koodin suojausta. PIC18-Q24 MCU-perheessä on otettu käyttöön PDID-ominaisuus (Programming and Debugging Interface Disable), joka estää asiattoman pääsyn ohjaimen liitäntään.

Ilmainen työkalu laskee sulautetun projektin kustannukset

Sulautetussa projektissa kehitysajan hallinta on erittäin tärkeää kustannusten hallinnan ja tuotteen oikea-aikaisen toimituksen varmistamiseksi. Ruotsalainen IAR on esitellyt TCO-laskimen (Total Cost of Ownership), joka paljastaa, kuinka kaupalliset työkalut voivat alkukustannuksistaan huolimatta olla taloudellisesti kannattavampia kuin freeware-vaihtoehdot.

Tekoälyltä suojautuminen vaatii uusia työkaluja

Turvallisiin IoT-laitteisiin ja niiden kehitykseen keskittyvä Foundries.io ennustaa, että valtion sääntely ja markkinaosuuden menettämisen riski saavat sulautettujen laitteiden OEM-valmistajat omaksumaan tiukat uudet käytännöt suojaamiseen. Ne takaavat päästä päähän -turvallisuuden kaikkien tuotteiden käyttöiän ajan.

Suosittu ThreadX tulee avoimesti kaikkien käyttöön

Microsoft on julkaissut ThreadX-reaaliaikakäyttöjärjestelmän avoimena lähdekoodina Eclipse Foundationin kautta. Microsoft on omistanut klassisiin RTOSeihin kuuluvan ThreadX:n vuodesta 2019.

ECF järjestetään seuraavan kerran toukokuussa 2024

ETN on järjestänyt sulautettuun elektroniikan ECF-tapahtuman jo viisi kertaa. Ensi vuonna tapahtuma järjestetään tiistaina 21.5.2024 Maria 01 -kampuksella Helsingin keskustassa, vain muutaman minuutin päässä Kampin keskuksesta.

Jolla ja 10-vuotias Sailfish eivät kuolleetkaan

Melko tarkalleen kymmenen vuotta sitten suomalainen Jolla Oy julkaisi älypuhelimiin Sailfish OS -käyttöjärjestelmän. Nyt yhtiön koko liiketoiminta ja henkilöstö siirtyy uuteen yhtiöön, kun yhtiön entinen johto ostaa Jollan liiketoiminnan. - Olen erittäin tyytyväinen, että suomalainen saneerausmenettely tarjosi ratkaisun tähän pattitilanteeseen, sanoo ostajayrityksen hallituksen puheenjohtaja ja yksi Jollan alkuperäisistä perustajaosakkaista Antti Saarnio.

Trend Micro ehti ensin: tekoälypohjainen kyberturva-avustaja

Tietoturvayhtiö Trend Micro on julkaissut uuden generatiivisen tekoälytyökalun, joka on suunniteltu auttamaan tietoturva-asiantuntijoita työssään tehostamalla työnkulkuja ja lisäämällä tuottavuutta. Työkalu on nimeltään Trend Companion.

Maksaisitko ostoksesi sormuksella?

Yhä useampi ei käytä enää käteistä rahaa maksamiseen ja pian on vuoro päästä eroon korteistakin. Näin uskoo ainakin englantilainen DIGISEQ, joka on yhdessä Infineonin kanssa kehittänyt maailman ensimmäinen sertifioitu alusta maksusormuksen kehittämiseen.

Tekoäly virittää Slushin loppuviikolla

Marraskuun loppu on jo perinteisesti rahoitusta etsivien yritysten aikaa Helsingissä. Slush 2023 tuo torstaina ja perjantaina messukeskukseen 13 000 kävijää, 5000 startuppia ja 3000 sijoittajaa.

OnePlus tekee pienen suuren muutoksen

Kiinalainen OnePlus tunnetaan fyysisestä tilakytkimestä eli Alert Sliderista, jolla puhelimen voi nopeasti asettaa värisevään tai äänettömään tilaan. Viikon kuluttua Kiinassa julkistettavassa uudessa OnePlus 12 -huippumallissa säädin on vaihtanut paikkaansa puhelimen oikeasta kyljestä vasempaan.

Tesla törmäsi Ruotsin ay-politiikkaan

Tesla haastaa Ruotsin valtion oikeuteen, raportoivat ruotsalaismediat. Syynä on se, ettei Tesla saa haltuunsa uusien autojensa rekisterikilpiä. Tämä johtuu meneillään olevista ammattiliittojen lakoista, joihin Elon Muskin perustama yritys on kirjaimellisesti törmännyt.

Kiinalainen hakkeriryhmä oli yli kaksi vuotta sisällä puolijohdetalon verkossa

Uusi anturi 800 voltin kolmivaiheisiin inverttereihin

Sveitsiläinen LEM on tuonut markkinoille uuden kompaktin virta-anturin, joka on suunniteltu 800 V:n kolmivaiheisiin tehomoduuleihin. Mallimerkinnältään HAH3DR S07/SP42 tarjoaa laajan valikoiman virranmittausalueita 700 ampeerista 1200 ampeeriin.

2023 # 50 år pc-box
Digi-Key
2023 # 50 år mobilbox
 2023  # mobilbox
ALWAYS #   ETNdigi-banner mobox
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tulevaisuuden koti tulee, oletko valmis?

Uusi langaton standardi näyttää auttavan lunastamaan älykkään kodin lupaukset. Se myös tarjoaa kuluttajille turvallisempia, luotettavampia ja saumattomimpia yhteyksiä ja sitä myötä parempia kokemuksia. Standardi on nimeltään Matter.

Lue lisää...

OPINION

Hologrammeja ja muotoaan muuttavia laitteita - työnteko muuttuu pian

Aiempaa älykkäämmät ja integroidummat teknologiat ovat muuttaneet ja mullistaneet elämäämme kännyköistä lähtien aina siihen asti, miten teemme työtä kollegoidemme kanssa tai hoidamme ostokset. Käymme nyt läpi valtavaa muutosta, kun tekoäly ja reunalaskenta tehostavat eri toimialoja ja toimintoja. Odotan mielenkiinnolla, mitä yllätyksiä näemme vuoden 2023 jälkeen, kirjoittaa Lenovon maajohtaja Eero Tainio.

Lue lisää...
 
TULEVIA TAPAHTUMIA
Security Screening Solutions Demo Day, Helsinki-Vantaa Lentoasema, 22.11.2023
RF-mittaustekniikan 2-päiväinen koulutus (huom. maksullinen). Tammikuu 2024, Vantaa ja Oulu (tiedustelut)
 

 

LATEST NEWS

  • Nexperia haluaa osansa SiC-buumista
  • Apple lopettanut oman 5G-modeemin kehityksen?
  • Mihin katosivat uudet tilaukset?
  • Täysin turvallista mikro-ohjainta ei ole
  • 40 gigabittiä ja 100 wattia vedenkestävästi

NEW PRODUCTS

  • 40 gigabittiä ja 100 wattia vedenkestävästi
  • Uusi anturi 800 voltin kolmivaiheisiin inverttereihin
  • Kaksiosaista suojaa ylijännitteiltä
  • Varmaa EMI-suojausta eri muodoissa
  • SiC-moduuleilla enemmän tehoa sähköauton lataukseen
 

NEWSFLASH

Tweets by ETN_fi
 

Section Tapet