ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
6/2-15/5 # Period: start idag om möjligt 6/2—15/5 egen prenannons, över- och  underdeldel

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Ziphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
Mar Apr May Jun # Farnell sajt skyskrapa
Mar 1-9/4 # Ansys sajt
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Sykemittaus ranteessa on iso mekaaninen haaste

Tietoja
Kirjoittanut Timo Kuisma & Ronald Tingel, ams
Julkaistu: 10.06.2016
  • Suunnittelu & ohjelmointi

Monilla liikkujilla on nykyään ranteessaan sykemittari, joka nojaa PPG–mittaamiseen. Tällaisen rannekkeen suunnittelu on iso haaste sekä mekaanisesti että sähköisesti.

Artikkelin ovat kirjoittaneet ams:n Timo Kuisma ja Ronald Tingl. Kuisma tuli ams:n palveluun vuonna 2008 sovellusinsinööriksi. Hänellä on elektroniikkainsinöörin tutkinto ja 20 vuoden kokemus elektroniikka-alalta. Tingl on työskennellyt ams:llä vuodesta 2001 ja hän vastaa tällä hetkellä bioanturien markkinoinnista. Hänellä on myös elektroniikkainsinöörin koulutus ja 21 vuoden kokemus alalta.

Sydämensykkeesi kertoo sinusta paljon. Leposyke ilmaisee henkilön kuntoa, sykevaihtelut kertovat elintavoista paljastaen tietoa stressitasoista tai unen laadusta.

Tämän fysiologisen indikaattorin tärkeys on saanut elektroniikkateollisuuden innovoimaan ja kokeilemaan: se yrittää kehittää luotettavaa tapaa toteuttaa jatkuva sykemittaus puettavaan laitteeseen – joka olisi miellyttävää – joka voi liittyä älypuhelimeen tai tietokoneeseen ja sitä kautta tuottaa käyttäjälleen käyttökelpoista informaatiota terveydestään, elintavoistaan ja liikkumisestaan.

Kuten tässä artikkelissa osoitetaan, sykemittauksen teknologiat ja sykevaihteluiden seuranta tunnetaan hyvin ja niitä hyödynnetään monissa sovelluksissa. Näiden toteuttaminen puettavassa laitteessa vaatii kuitenkin sovellusspesifiä yhdistelmää tarkasta analogiapiiristöstä, suodinkomponenteista ja ohjelmistoista.

Kuinka mitata sykettä valolla?

Sykkeen seuraaminen perinteinen menetelmä on sydämen jokaisella lyönnillään generoiman sähköpiikin mittaaminen ECG-laitteella eli elektrokardiogrammilla. Kannettava ECG-laite kiinnitetään rintavyöhön, joka pitää sitä sydämen päällä. Laite voi siirtää lukemansa isäntätietokoneelle langattomasti.

Valitettavasti rintanauhat tai -vyö on epämiellyttävä, jos sitä joudutaan pitämään pidempiä aikoja. Sillä on tärkeä rooli lääketieteessä ja kuntomittauksessa, mutta jatkuvaan käyttöön se ei ole sopiva ratkaisu. Käyttäjille, jotka haluavat seurata sykettään jatkuvasti, puettava laite kuten rannemittari tai älykello on parempi vaihtoehto.

Selvästikään ECG-mittaus ei onnistu ranteesta. Itse asiassa vaihtoehtoista tapaa käyttään jo laajalti lääketieteen ammattilaisten parissa sykkeen ja veren happitason mittaamiseen. Optinen mittausmenetelmä PPG (photoplesmythography) mittaa muutosta veren volyymissä sen laajentaessa laskimoita ja hiussuonia ihonalaisissa kudoksissa.

Lääketieteessä tämä mittaus tehdään yleensä sormiklipsillä, joka asetetaan potilaan sormenpäähän. Laite suuntaan valosäteen ihoon (laitteen sivulla olevasta ledistä) ja mittaa muutoksen valon kulkemisessa sormen läpi (fotodiodissa klipsin toisella puolella). Anturin mittaavan valon määrä putoaa nopeasti jokaisen sydämenlyönnin aikana, sillä volyymiltään kasvanut veri imee itseensä enemmän valoa. Fotodiodilta tuleva signaali on sahalaitainen käyrä (ks. kuva 1), perustaajuus joka vastaa sydämen sykettä.

Kuva 1. Tyypillinen sahalaitainen käyrä PPG-sykemittarista.

Lääketieteellisessä käytössä PPG-lähetysmoodi on suositeltu metodi, mutta tämä rajoittaa laitteen mekaanista suunnittelua. Sen täytyy peittää osa kehosta, käytössä yleensä sormi tai korvalehti. Tämä on epämiellyttävää ja epämukavaa, mikäli laitetta täytyy pitää pidempään kuin muutaman minuutin ajan.

Onneksi PPG toimii myös reflektio- eli heijastustilassa. Ledivalolähteeseen takaisin heijastuvan valon määrä vähenee myös jokaisella sydämenlyönnillä. Tämän ansiosta sykemittaus, sykkeen vaihtelun mittaus ja veren happitason mittaus voidaan tehdä ihon pinnasta, esimerkiksi rannelaitteella.

Rannetoteutuksen vaikeudet

Tämä PPG:n heijastustila luo kuitenkin suunnittelijalle useita haasteita jatkuvan ja luotettavan sykemittauksen saavuttamiseksi. Laitteen toimintaa voivat haitata:

- ruumiinliikkeet: esimerkiksi eleet tai liikunta jossa pitää liikuttaa käsivarsia, vaikuttavat veren kiertoon ranteen suonissa
- ympäröivä valo: ylikuuluminen laitteen ledien ja sen fotodiodien välillä
- puettavan laitteen liikkuminen ihon pinnalla

Suunnittelu on erityisen haastavaa, koska suurin osa lediin valosta heijastuu takaisin ihon kudoksista, eikä verisuonista (ks. kuva 2). Nämä muut kehon osat eivät aiheuta yhtä paljon vaihteluita valon imeytymisessä, minkä takia sydämen syke näkyy vain pienenä AC-signaalina suuren DC-kantasignaalin päällä. Tämän AC-signaalin havaitseminen vaatii hyvin herkkää analogiapiiristöä, jossa on laaja dynaaminen ala.

Tämä tarkoittaa myös, että ruumiinliikkeiden ja laitteen liikkumisen ihon pinnalla aiheuttamat häiriöt tekisivät mittauksista epätarkkoja, jollei laite pysty suodattamaan pois niiden vaikutuksia kompensaatioalgoritmeilla. Järjestelmä tarvitsisi näin kiihtyvyysanturin tuottaakseen 3-akselista liikedataa kompensaatioalgoritmin syötteeksi.

Kuva 2. PPG-anturin tyypillinen sijoittaminen ranteeseen.

Rannekkeen liikkuminen ihon pinnalla voidaan tietenkin minimoida kiristämällä ranneke tiukasti, mutta sen pitää samaan aikaan olla riittävän löysä ollakseen mukavan tuntuinen. Tiukkana on myös helpompi estää ympäröivän valon pääsy fotodiodiin, vaikkakin kapea ranneke voi antaa ympäröivän valon päästä ihon pinnan läpi aina anturiin asti.

Jotta mittaus olisi luotettavaa ja tarkkaa, ranteeseen kiinnitettävässä PPG-laitteessa voidaan hyödyntää erilaisia keinoja ympäröivän valon suodattamiseksi:

- optiset kapeakaistasuotimet
- optisen signaalin modulointi
- automaattinen signaalin vahvistus
- sähköisen signaalin suodattaminen

Optinen este ledin ja detektorin välillä voi pienentää ylikuulumisen riskiä. Tämä voidaan saavuttaa myös piirilevyn kotelointia muokkaamalla: nystyt detektorien päällä ja ledissä parantavat valon kykyä läpäistä kudoksia ja suuntaavat sen tehokkaammin ranteeseen.

Mutta se mekaniikasta. Entäpä elektroniikka?

PPG-rannemittarin tärkeimmät osat

Rannekkeeseen asennetun PPG-järjestelmän keskeiset elementit on esitetty kuvassa 3. Sovellusprosessori ohjaa järjestelmätoimintoja, tietoliikennettä ja näyttöä. Ble-modeemi (bluetooth low energy) tuottaa langattoman lyhyen kantaman linkin isäntälaitteeseen kuten älypuhelimeen.

Itse PPG-mittausjärjestelmä voidaan toteuttaa erillisledeillä, fotodiodeilla ja signaalin prosessoinnilla, kun sovelluksen algoritmeja voidaan ajaa isäntäprosessorilla. Tällainen erillisratkaisu vaatisi kuitenkin sitä, että kehitystiimi optimoisi kaikki laitteen osat, mukaan lukien:

- ledien lukumäärä ja niiden välinen etäisyys
- ledien valovoima – teho ja väri
- fotodiodien määrä ja niiden välinen etäisyys
- optisten esteiden ja suotimien lisääminen
- ledien toiminnan ajoittaminen ja ohjausliitännän toteuttaminen niille ja fotodiodeille

Kuva 3. PPG-rannelaitteen lohkokaavio.

Integroitujen ratkaisujen edut

Integroitu, kaikki tarvittavat toiminnalliset lohkot sisältävä moduuli PPG-optimoituine ohjelmistoineen poistaa tarpeen ratkaista mitään yllä mainitusta integrointiongelmista. Esimerkiksi ams:n AS7000-anturijärjestelmäpiiri on tällainen integroitu PPG-rannemittarijärjestelmä yhdessä 4 x 6 x 1 millin moduulissa. Se sisältää ledit, fotodiodit, optisen prosessoinnin ja analogiaetupään (ks. kuva 4).

Piiri sisältää myös vähävirtaisen ARM Cortex-M0 -prosessoriytimen, joka laskee ams:n algoritmeja ja tuottaa todellisen sykelukeman (lyöntiä minuutissa) ja mittaa myös piikit (millisekunteina) niitä sovelluksia varten, jotka tarvitsevat sykkeen vaihtelun tietoa. Hyvin monipuolinen ja joustava analogiaetupää voidaan ohjelmoida optimoimaan PPG-signaalin laatu niin, että sen pohjalta voidaan laskea tärkeitä elintoimintoja kuten hengitystiheys, veren happitasapaino ja verenpaineeseen liittyviä parametreja.

Koska puettavien laitteiden markkinoilla on laitteita sekä tehokkaalla isäntäprosessorilla (kuten älykellot) että ilman (rannekkeet), AS7000-piiri on suunniteltu ajamaan sykemittausalgoritmia sekä piirillä itsellään että järjestelmän sovellusprosessorilla. Piirillä on sopivat liitännät ja riittävästi muistia molempiin vaihtoehtoihin ja siksi se tuo suunnittelijoille joustavuutta integroida ratkaisu erilaisiin tuotteisiin.

Kuva 3 näyttää AS7000-piirin käyttävän erillistä kiihtyvyysanturia liikkumisesta aiheutuvien häiriöiden kompensointiin. Se voi kuitenkin käyttää myös koko järjestelmän käytössä olevan kiihtyvyysanturin dataa, kunhan data on käytettävissä tasaisin väliajoin.

Kuten tämä artikkeli on osoittanut, optisen järjestelmän mekaanisella suunnittelulla on suuri vaikutus sen suorituskykyyn. Tämän takia AS7000-piiri toimitetaan osana kokonaisratkaisua, johon sisältyvät sykemittaus, sykkeen varioinnin mittaus ja veren happitason mittauksen algorimit optimoituina moduulin laiteominaisuuksia varten. Kehitysvaiheessa saa lisäksi tukea optomekaaniseen suunnitteluun. Tämän ansiosta piiri voidaan helposti pudottaa osaksi tuotesuunnittelua ilman merkittävää integrointivaihetta tai ohjelmiston kehitystä. Sitä voidaan käyttää myös pelkkänä mittauksen etupäänä, mittausprosessin hallinnassa ja optisen raakadatan tuottamiseen isäntälaitteen sovellusprosessorille.

Kuva 4. AS7000-piirin lohkokaavio sykemittaussovelluksessa. Käytössä kaksi vihreää lediä.

Ams käyttää kahta menetelmää poistaakseen ympäröivän valon vaikutuksen mittaustuloksiin. Ensimmäinen pohjaa optisten suotimien ja esteiden käyttöön. Lisäksi ohjain moduloi ledien toimintaa säädettävällä taajuudella, tyypillisesti 1 kilohertsissä. Synkroninen demodulaattori kertoo signaalin luvuilla +1/0/-1, sen ajoitus synkronoidaan ledin modulointitaajuuteen, minkä avulla se voi vähentää ympäröivän valon määrän mitatusta valosta jättäen vain takaisin heijastuneen ledin valoarvon lisäprosessointiin.

Jotta ledin virta, integrointiaika ja AD-muuntimen näytteistysaika saataisiin synkronoitua, voidaan käyttää sisäänrakennettu näytteistyksen ajoittajaa (sequencer, ks. kuva 5). Ajoitin generoi 16-bittiset ajoitukset yhden mikrosekunnin kelloon ja synkronoi ledin moduloinnin ja demoduloinnin, ja AD-muunnoksen. Tulokset tallennetaan automaattisesti piirin liukuhihnapuskuriin tai AD-muuntimen datarekisteriin.

Kuva 5. Sisäänrakennettu ajoitin ohjaa ledien toiminnan ajoitusta ja synkronista demodulaattoria.

AS7000-piirin analogiaosa tuottaa suodatettuja ja vahvistettuja mittauksia heijastuneesta valosta. Ams:n oma algoritmi tuottaa tarkan ja luotettavan sykelukeman vain 20 datanäytteestä sekunnissa. Kiihtyvyysanturilta vastaanotettu data syötetään algoritmille säännöllisin väliajoin, joten se tunnistaa ja kompensoi liikkeen aiheuttamat häiriöt. Kannattaa huomata, että firmware-ohjelmisto voidaan päivittää sarjaliitännän tai I2C-liitännän kautta. Tämän ansiosta eri sovelluksissa voidaan käyttää eri algoritmeja ja silti hyödyntää AS7000-piirin optisista anturiominaisuuksista.

AS7000-järjestelmäpiirin lopputuloksena on verenvirtauksen PPG-mittaukseen perustuva elintoimintojen lukeminen. AS7000-piiri käyttää todettuja menetelmiä:

- valon syöttämiseen ihon alle
- heijastusten tarkkaan mittaamiseen ilman ympäröivän valon, ruumiinliikkeiden tai ylikuulumisen aiheuttamia häiriöitä
- näiden mittausten muuntaminen tarkaksi sykelukemaksi, sykenvaihtelun lukemaksi ja veren happitason lukemaksi

Kaikki tämä voidaan saavuttaa käyttämällä erillisledejä, fotordiodeita ja signaalinkäsittelyn komponentteja, mutta se vaatisi huomattavasti pidemmän suunnitteluajan ja olisi selvästi riskaabelimpaa kuin kompaktin, vähävirtaisen, käytössä koetellun anturijärjestelmäpiirin käyttö.

Yhteenveto

Lääketieteen ja liikunnan ammattilaiset pystyvät nykyään käyttämään laitteita, jotka mittaavat veren virtaamaa ja sydämensykettä. Nämä laitteet on kuitenkin tarkoitettu ajoittaiseen, lyhytaikaiseen käyttöön. Ne eivät ole riittävän mukavia jatkuvaan käyttöön.

Syke on kuitenkin paljon kertova fysiologinen indikaattori. Jos sitä seurataan jatkuvasti, se voi valottaa henkilön kuntoa, aktiivisuutta, elämäntapaa, terveyttä ja jopa unen laatua. Tämä on saanut elektroniikkateollisuuden kehittämään menetelmän toteuttaa jatkuva sykemittaus ja sykkeen vaihtelun monitorointi puettavassa – eli miellyttävässä – laitteessa, joka on yhteydessä älypuhelimeen tai tietokoneeseen. Näin käyttäjä saa hyödyllistä tietoa terveydestään, elintavoistaan ja aktiivisuudestaan.

Kuten tässä artikkelissa osoitettiin, sykemittauksen tekniikat tunnetaan hyvin ja niitä on käytetty monissa sovelluksissa. Sopivan tekniikan eli PPG-mittauksen toteuttaminen puettavassa muodossa – rannekkeessa – vaatii sovellusspesifistä tarkan analogiapiiristön, suodinkomponenttien ja ohjelmiston yhdistelmää.

Suunnittelun täytyy myös hallita useita mahdollisia häiriön syitä, kuten ympäröivä valo, signaalien ylikuuluminen ja liikkeestä aiheutuvat häiriöt. Järjestelmäpiiri AS7000 on valmis laite- ja ohjelmistototeutus, jolla PPG-mittaus voidaan viedä rannekkeeseen.

back to top
MORE NEWS

Vuoden teknologiajohtajat Wärtsilästä ja kvanttitietokoneyrityksestä

Suomalaisista teknologiavaikuttajista koostuva tuomaristo valitsi vuoden 2023 teknologiajohtajiksi Wärtsilän Juha Kytölän (kuvassa) ja IQM Quantum Computersin Kuan Yen Tanin. Vuoden 2023 innovaatioprofessorin palkinto myönnettiin Tampereen yliopiston Mircea Guinalle.

Tekoäly tulee perustason valvontakameraan

Piilaaksosta ponnistava Arbarella on jo saanut nimeä energiatehokkaista kuvantamispiireistään, joilla voidaan ajaa myös koneoppimismalleja. Yhtiön uusin tulokas on CV72S-järjestelmäpiiri, joka tuo tekoälyn myös perustason valvontakameroihin.

Oskilloskooppitietoa ilmaiseksi

Kuinka käytetään oskilloskoopin mittapäitä? Mikä on paras tapa suunnitella tehoelektroniikan suotimet? Miten virranlaatu vaikuttaa signaalin eheyteen? Mitä työkaluja voidaan käyttää virheenkorjaukseen? Nämä ja paljon muuta selviävät huhtikuussa Rohde & Schwarzin ilmaisissa Oscilloscope Days -virtuaalitapahtumassa.

Silicon Labs kutisti Bluetooth-radion

Teksasilainen Silicon Labs on esitellyt kaksi uutta piiriperhettä, jotka on suunniteltu markkinoiden pienimpien IoT-laitteiden toteutukseen. Uutuudet ovat xG27-radiopiiri ja BB50-mikro-ohjainyksikkö. Sirujen koot vaihtelevat kahdesta neliömillistä viiteen.

CanSat-tölkkisatelliitteja kilometrin korkeuteen

ESERO Finland ja Tiedekeskus Heureka järjestävät nuorille suunnatun CanSat-kilpailun, jossa lähetetään tölkkisatelliitteja pienoiskantoraketin kyydissä ensimmäistä kertaa kilometrin korkeuteen. CanSat on juomatölkkiin koottu täysin toimiva satelliitin pienoismalli, joka yläilmoissa kerää tutkimuksellista havaintotietoa ilmakehän ilmiöistä.

Ohjaa Raspberry Pi -korttia ajatuksen voimalla

Lontoolaisen Imperial Collegen tutkimusassistentti Ildar Rakhmatulin on työstänyt Raspberry Pi -korttiin lisäosan, jonka avulla korttia voidaan käyttää EEG-mittaukseen. Kovimmissa visioissa suosittua Pi-korttia voidaan käyttää laitteiden ohjaamiseen ajatuksen voimalla.

Nämä kiintolevyt pettävät useimmin

Uudessa läppärissä data tallennetaan jo pääosin flash-piireihin perustuville SSD-levyille, mutta esimerkiksi varmuuskopioinnissa tai edullisemmassa lisätallennustilassa perinteinen mekaaninen HDD-levy on edelleen suosittu. Mutta ovatko ne kestäviä? Uusimman selvityksen mukaan levyissä on selviä eroja ja osa pettää selvästi muita useammin.

Yhä tarkempi ohjaus kännykkälataamiseen

Navitas Semiconductor tunnetaan huippunopeiden galliumnitridi-pohjaisten laturipiirien kehittäjänä. Yhtiö on nyt esitellyt APEC 2023 -tapahtumassa uuden ohjainpiiriperheen GaNSense Control -sarjaan. Ne lisäävät latauspiirien suorituskykyä ja nostavat laitteiston integrointiastetta entisestään.

Valmis työkalupaketti RISC-V-kehitykseen

Yksi viime viikon Embedded World -messujen kuumia puheenaiheita oli avoin RISC-V-arkkitehtuuri ja sen kasvava tarjonta sulautetuissa sovelluksissa. Kehitystyökaluja tarjoava Imperas esitteli messuilla paketin, jolla voidaan kehittää RISC-V-pohjainen suunnittelu konseptista piille.

100 wattia useasta portista

Latureista tulee yhä tehokkaampia ja monikäyttöisempiä. Sandiegolainen Silanna Semiconductor on nyt esitellyt laitevalmistajille referenssialustan, jonka avulla voidaan ensimmäistä kertaa suunnitella moniporttisia 100 watin USB-latureita.

 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
6/2—15/5 # egenannons mobilbox ecf
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
Mar Apr May Jun  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
Mar 1-9/4 # Ansys sajt

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Valitse langaton teknologia oikein - osa 1

Nykyisin on käytössä useita erilaisia langattoman tiedonsiirron standardeja ja protokollia, jolloin saattaa olla vaikea valita oikeanlainen, tiettyyn sovellukseen soveltuva teknologia. Tässä artikkelissa tuodaan esiin eräitä tärkeimpiä kriteerejä, joita on syytä ottaa tarkastelun kohteeksi, kun valittavana on neljä suosittua vaihtoehtoa: Wi-Fi, Bluetooth Low Energy, valmistajakohtainen RF-tekniikka ja Connectivity Standards Alliancen protokolla Green Power.

Lue lisää...

OPINION

Poliitikot eivät kykene ratkaisemaan autoalan verotusta

Autoalan tiedotuskeskus järjesti tänään Nollasta sataan -paneelikeskustelun, jossa poliitikot keskustelivat sekä liikenteen päästöistä että sen verottamisesta. Paneeli osoitti ennen kaikkea, että poliitikoilla tulee olemaan suuria vaikeuksia laatia kestäviä, tasapuolisia ja järkeviä ratkaisuja ongelmiin.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Vuoden teknologiajohtajat Wärtsilästä ja kvanttitietokoneyrityksestä
  • Tekoäly tulee perustason valvontakameraan
  • Oskilloskooppitietoa ilmaiseksi
  • Silicon Labs kutisti Bluetooth-radion
  • CanSat-tölkkisatelliitteja kilometrin korkeuteen

NEW PRODUCTS

  • Lähes gigatavu sekunnissa muistikorteille
  • 65 watin laturiproto nopeasti
  • Intelin ARC-näytönohjaimen saa nyt Rutronikilta
  • Sovellus lataa sähköauton automaattisesti halvimmalla sähkönhinnalla
  • Farnellilta nyt tekoälyä verkon reunalle
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
loka 07 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet