ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Sykemittaus ranteessa on iso mekaaninen haaste

Tietoja
Kirjoittanut Timo Kuisma & Ronald Tingel, ams
Julkaistu: 10.06.2016
  • Suunnittelu & ohjelmointi

Monilla liikkujilla on nykyään ranteessaan sykemittari, joka nojaa PPG–mittaamiseen. Tällaisen rannekkeen suunnittelu on iso haaste sekä mekaanisesti että sähköisesti.

Artikkelin ovat kirjoittaneet ams:n Timo Kuisma ja Ronald Tingl. Kuisma tuli ams:n palveluun vuonna 2008 sovellusinsinööriksi. Hänellä on elektroniikkainsinöörin tutkinto ja 20 vuoden kokemus elektroniikka-alalta. Tingl on työskennellyt ams:llä vuodesta 2001 ja hän vastaa tällä hetkellä bioanturien markkinoinnista. Hänellä on myös elektroniikkainsinöörin koulutus ja 21 vuoden kokemus alalta.

Sydämensykkeesi kertoo sinusta paljon. Leposyke ilmaisee henkilön kuntoa, sykevaihtelut kertovat elintavoista paljastaen tietoa stressitasoista tai unen laadusta.

Tämän fysiologisen indikaattorin tärkeys on saanut elektroniikkateollisuuden innovoimaan ja kokeilemaan: se yrittää kehittää luotettavaa tapaa toteuttaa jatkuva sykemittaus puettavaan laitteeseen – joka olisi miellyttävää – joka voi liittyä älypuhelimeen tai tietokoneeseen ja sitä kautta tuottaa käyttäjälleen käyttökelpoista informaatiota terveydestään, elintavoistaan ja liikkumisestaan.

Kuten tässä artikkelissa osoitetaan, sykemittauksen teknologiat ja sykevaihteluiden seuranta tunnetaan hyvin ja niitä hyödynnetään monissa sovelluksissa. Näiden toteuttaminen puettavassa laitteessa vaatii kuitenkin sovellusspesifiä yhdistelmää tarkasta analogiapiiristöstä, suodinkomponenteista ja ohjelmistoista.

Kuinka mitata sykettä valolla?

Sykkeen seuraaminen perinteinen menetelmä on sydämen jokaisella lyönnillään generoiman sähköpiikin mittaaminen ECG-laitteella eli elektrokardiogrammilla. Kannettava ECG-laite kiinnitetään rintavyöhön, joka pitää sitä sydämen päällä. Laite voi siirtää lukemansa isäntätietokoneelle langattomasti.

Valitettavasti rintanauhat tai -vyö on epämiellyttävä, jos sitä joudutaan pitämään pidempiä aikoja. Sillä on tärkeä rooli lääketieteessä ja kuntomittauksessa, mutta jatkuvaan käyttöön se ei ole sopiva ratkaisu. Käyttäjille, jotka haluavat seurata sykettään jatkuvasti, puettava laite kuten rannemittari tai älykello on parempi vaihtoehto.

Selvästikään ECG-mittaus ei onnistu ranteesta. Itse asiassa vaihtoehtoista tapaa käyttään jo laajalti lääketieteen ammattilaisten parissa sykkeen ja veren happitason mittaamiseen. Optinen mittausmenetelmä PPG (photoplesmythography) mittaa muutosta veren volyymissä sen laajentaessa laskimoita ja hiussuonia ihonalaisissa kudoksissa.

Lääketieteessä tämä mittaus tehdään yleensä sormiklipsillä, joka asetetaan potilaan sormenpäähän. Laite suuntaan valosäteen ihoon (laitteen sivulla olevasta ledistä) ja mittaa muutoksen valon kulkemisessa sormen läpi (fotodiodissa klipsin toisella puolella). Anturin mittaavan valon määrä putoaa nopeasti jokaisen sydämenlyönnin aikana, sillä volyymiltään kasvanut veri imee itseensä enemmän valoa. Fotodiodilta tuleva signaali on sahalaitainen käyrä (ks. kuva 1), perustaajuus joka vastaa sydämen sykettä.

Kuva 1. Tyypillinen sahalaitainen käyrä PPG-sykemittarista.

Lääketieteellisessä käytössä PPG-lähetysmoodi on suositeltu metodi, mutta tämä rajoittaa laitteen mekaanista suunnittelua. Sen täytyy peittää osa kehosta, käytössä yleensä sormi tai korvalehti. Tämä on epämiellyttävää ja epämukavaa, mikäli laitetta täytyy pitää pidempään kuin muutaman minuutin ajan.

Onneksi PPG toimii myös reflektio- eli heijastustilassa. Ledivalolähteeseen takaisin heijastuvan valon määrä vähenee myös jokaisella sydämenlyönnillä. Tämän ansiosta sykemittaus, sykkeen vaihtelun mittaus ja veren happitason mittaus voidaan tehdä ihon pinnasta, esimerkiksi rannelaitteella.

Rannetoteutuksen vaikeudet

Tämä PPG:n heijastustila luo kuitenkin suunnittelijalle useita haasteita jatkuvan ja luotettavan sykemittauksen saavuttamiseksi. Laitteen toimintaa voivat haitata:

- ruumiinliikkeet: esimerkiksi eleet tai liikunta jossa pitää liikuttaa käsivarsia, vaikuttavat veren kiertoon ranteen suonissa
- ympäröivä valo: ylikuuluminen laitteen ledien ja sen fotodiodien välillä
- puettavan laitteen liikkuminen ihon pinnalla

Suunnittelu on erityisen haastavaa, koska suurin osa lediin valosta heijastuu takaisin ihon kudoksista, eikä verisuonista (ks. kuva 2). Nämä muut kehon osat eivät aiheuta yhtä paljon vaihteluita valon imeytymisessä, minkä takia sydämen syke näkyy vain pienenä AC-signaalina suuren DC-kantasignaalin päällä. Tämän AC-signaalin havaitseminen vaatii hyvin herkkää analogiapiiristöä, jossa on laaja dynaaminen ala.

Tämä tarkoittaa myös, että ruumiinliikkeiden ja laitteen liikkumisen ihon pinnalla aiheuttamat häiriöt tekisivät mittauksista epätarkkoja, jollei laite pysty suodattamaan pois niiden vaikutuksia kompensaatioalgoritmeilla. Järjestelmä tarvitsisi näin kiihtyvyysanturin tuottaakseen 3-akselista liikedataa kompensaatioalgoritmin syötteeksi.

Kuva 2. PPG-anturin tyypillinen sijoittaminen ranteeseen.

Rannekkeen liikkuminen ihon pinnalla voidaan tietenkin minimoida kiristämällä ranneke tiukasti, mutta sen pitää samaan aikaan olla riittävän löysä ollakseen mukavan tuntuinen. Tiukkana on myös helpompi estää ympäröivän valon pääsy fotodiodiin, vaikkakin kapea ranneke voi antaa ympäröivän valon päästä ihon pinnan läpi aina anturiin asti.

Jotta mittaus olisi luotettavaa ja tarkkaa, ranteeseen kiinnitettävässä PPG-laitteessa voidaan hyödyntää erilaisia keinoja ympäröivän valon suodattamiseksi:

- optiset kapeakaistasuotimet
- optisen signaalin modulointi
- automaattinen signaalin vahvistus
- sähköisen signaalin suodattaminen

Optinen este ledin ja detektorin välillä voi pienentää ylikuulumisen riskiä. Tämä voidaan saavuttaa myös piirilevyn kotelointia muokkaamalla: nystyt detektorien päällä ja ledissä parantavat valon kykyä läpäistä kudoksia ja suuntaavat sen tehokkaammin ranteeseen.

Mutta se mekaniikasta. Entäpä elektroniikka?

PPG-rannemittarin tärkeimmät osat

Rannekkeeseen asennetun PPG-järjestelmän keskeiset elementit on esitetty kuvassa 3. Sovellusprosessori ohjaa järjestelmätoimintoja, tietoliikennettä ja näyttöä. Ble-modeemi (bluetooth low energy) tuottaa langattoman lyhyen kantaman linkin isäntälaitteeseen kuten älypuhelimeen.

Itse PPG-mittausjärjestelmä voidaan toteuttaa erillisledeillä, fotodiodeilla ja signaalin prosessoinnilla, kun sovelluksen algoritmeja voidaan ajaa isäntäprosessorilla. Tällainen erillisratkaisu vaatisi kuitenkin sitä, että kehitystiimi optimoisi kaikki laitteen osat, mukaan lukien:

- ledien lukumäärä ja niiden välinen etäisyys
- ledien valovoima – teho ja väri
- fotodiodien määrä ja niiden välinen etäisyys
- optisten esteiden ja suotimien lisääminen
- ledien toiminnan ajoittaminen ja ohjausliitännän toteuttaminen niille ja fotodiodeille

Kuva 3. PPG-rannelaitteen lohkokaavio.

Integroitujen ratkaisujen edut

Integroitu, kaikki tarvittavat toiminnalliset lohkot sisältävä moduuli PPG-optimoituine ohjelmistoineen poistaa tarpeen ratkaista mitään yllä mainitusta integrointiongelmista. Esimerkiksi ams:n AS7000-anturijärjestelmäpiiri on tällainen integroitu PPG-rannemittarijärjestelmä yhdessä 4 x 6 x 1 millin moduulissa. Se sisältää ledit, fotodiodit, optisen prosessoinnin ja analogiaetupään (ks. kuva 4).

Piiri sisältää myös vähävirtaisen ARM Cortex-M0 -prosessoriytimen, joka laskee ams:n algoritmeja ja tuottaa todellisen sykelukeman (lyöntiä minuutissa) ja mittaa myös piikit (millisekunteina) niitä sovelluksia varten, jotka tarvitsevat sykkeen vaihtelun tietoa. Hyvin monipuolinen ja joustava analogiaetupää voidaan ohjelmoida optimoimaan PPG-signaalin laatu niin, että sen pohjalta voidaan laskea tärkeitä elintoimintoja kuten hengitystiheys, veren happitasapaino ja verenpaineeseen liittyviä parametreja.

Koska puettavien laitteiden markkinoilla on laitteita sekä tehokkaalla isäntäprosessorilla (kuten älykellot) että ilman (rannekkeet), AS7000-piiri on suunniteltu ajamaan sykemittausalgoritmia sekä piirillä itsellään että järjestelmän sovellusprosessorilla. Piirillä on sopivat liitännät ja riittävästi muistia molempiin vaihtoehtoihin ja siksi se tuo suunnittelijoille joustavuutta integroida ratkaisu erilaisiin tuotteisiin.

Kuva 3 näyttää AS7000-piirin käyttävän erillistä kiihtyvyysanturia liikkumisesta aiheutuvien häiriöiden kompensointiin. Se voi kuitenkin käyttää myös koko järjestelmän käytössä olevan kiihtyvyysanturin dataa, kunhan data on käytettävissä tasaisin väliajoin.

Kuten tämä artikkeli on osoittanut, optisen järjestelmän mekaanisella suunnittelulla on suuri vaikutus sen suorituskykyyn. Tämän takia AS7000-piiri toimitetaan osana kokonaisratkaisua, johon sisältyvät sykemittaus, sykkeen varioinnin mittaus ja veren happitason mittauksen algorimit optimoituina moduulin laiteominaisuuksia varten. Kehitysvaiheessa saa lisäksi tukea optomekaaniseen suunnitteluun. Tämän ansiosta piiri voidaan helposti pudottaa osaksi tuotesuunnittelua ilman merkittävää integrointivaihetta tai ohjelmiston kehitystä. Sitä voidaan käyttää myös pelkkänä mittauksen etupäänä, mittausprosessin hallinnassa ja optisen raakadatan tuottamiseen isäntälaitteen sovellusprosessorille.

Kuva 4. AS7000-piirin lohkokaavio sykemittaussovelluksessa. Käytössä kaksi vihreää lediä.

Ams käyttää kahta menetelmää poistaakseen ympäröivän valon vaikutuksen mittaustuloksiin. Ensimmäinen pohjaa optisten suotimien ja esteiden käyttöön. Lisäksi ohjain moduloi ledien toimintaa säädettävällä taajuudella, tyypillisesti 1 kilohertsissä. Synkroninen demodulaattori kertoo signaalin luvuilla +1/0/-1, sen ajoitus synkronoidaan ledin modulointitaajuuteen, minkä avulla se voi vähentää ympäröivän valon määrän mitatusta valosta jättäen vain takaisin heijastuneen ledin valoarvon lisäprosessointiin.

Jotta ledin virta, integrointiaika ja AD-muuntimen näytteistysaika saataisiin synkronoitua, voidaan käyttää sisäänrakennettu näytteistyksen ajoittajaa (sequencer, ks. kuva 5). Ajoitin generoi 16-bittiset ajoitukset yhden mikrosekunnin kelloon ja synkronoi ledin moduloinnin ja demoduloinnin, ja AD-muunnoksen. Tulokset tallennetaan automaattisesti piirin liukuhihnapuskuriin tai AD-muuntimen datarekisteriin.

Kuva 5. Sisäänrakennettu ajoitin ohjaa ledien toiminnan ajoitusta ja synkronista demodulaattoria.

AS7000-piirin analogiaosa tuottaa suodatettuja ja vahvistettuja mittauksia heijastuneesta valosta. Ams:n oma algoritmi tuottaa tarkan ja luotettavan sykelukeman vain 20 datanäytteestä sekunnissa. Kiihtyvyysanturilta vastaanotettu data syötetään algoritmille säännöllisin väliajoin, joten se tunnistaa ja kompensoi liikkeen aiheuttamat häiriöt. Kannattaa huomata, että firmware-ohjelmisto voidaan päivittää sarjaliitännän tai I2C-liitännän kautta. Tämän ansiosta eri sovelluksissa voidaan käyttää eri algoritmeja ja silti hyödyntää AS7000-piirin optisista anturiominaisuuksista.

AS7000-järjestelmäpiirin lopputuloksena on verenvirtauksen PPG-mittaukseen perustuva elintoimintojen lukeminen. AS7000-piiri käyttää todettuja menetelmiä:

- valon syöttämiseen ihon alle
- heijastusten tarkkaan mittaamiseen ilman ympäröivän valon, ruumiinliikkeiden tai ylikuulumisen aiheuttamia häiriöitä
- näiden mittausten muuntaminen tarkaksi sykelukemaksi, sykenvaihtelun lukemaksi ja veren happitason lukemaksi

Kaikki tämä voidaan saavuttaa käyttämällä erillisledejä, fotordiodeita ja signaalinkäsittelyn komponentteja, mutta se vaatisi huomattavasti pidemmän suunnitteluajan ja olisi selvästi riskaabelimpaa kuin kompaktin, vähävirtaisen, käytössä koetellun anturijärjestelmäpiirin käyttö.

Yhteenveto

Lääketieteen ja liikunnan ammattilaiset pystyvät nykyään käyttämään laitteita, jotka mittaavat veren virtaamaa ja sydämensykettä. Nämä laitteet on kuitenkin tarkoitettu ajoittaiseen, lyhytaikaiseen käyttöön. Ne eivät ole riittävän mukavia jatkuvaan käyttöön.

Syke on kuitenkin paljon kertova fysiologinen indikaattori. Jos sitä seurataan jatkuvasti, se voi valottaa henkilön kuntoa, aktiivisuutta, elämäntapaa, terveyttä ja jopa unen laatua. Tämä on saanut elektroniikkateollisuuden kehittämään menetelmän toteuttaa jatkuva sykemittaus ja sykkeen vaihtelun monitorointi puettavassa – eli miellyttävässä – laitteessa, joka on yhteydessä älypuhelimeen tai tietokoneeseen. Näin käyttäjä saa hyödyllistä tietoa terveydestään, elintavoistaan ja aktiivisuudestaan.

Kuten tässä artikkelissa osoitettiin, sykemittauksen tekniikat tunnetaan hyvin ja niitä on käytetty monissa sovelluksissa. Sopivan tekniikan eli PPG-mittauksen toteuttaminen puettavassa muodossa – rannekkeessa – vaatii sovellusspesifistä tarkan analogiapiiristön, suodinkomponenttien ja ohjelmiston yhdistelmää.

Suunnittelun täytyy myös hallita useita mahdollisia häiriön syitä, kuten ympäröivä valo, signaalien ylikuuluminen ja liikkeestä aiheutuvat häiriöt. Järjestelmäpiiri AS7000 on valmis laite- ja ohjelmistototeutus, jolla PPG-mittaus voidaan viedä rannekkeeseen.

MORE NEWS

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

Nokialle tärkeä 5G-sopimus Tšekkiin

Nokia on solminut merkittävän 5G Standalone -verkkosopimuksen Tšekin suurimman operaattorin, O2 Czech Republicin, kanssa. O2 ottaa käyttöön Nokian pilvinatiivin 5G SA Core -ratkaisun, mahdollistaen kehittyneet 5G-palvelut, kuten verkkoleikkaukset, alhaisen viiveen sovellukset ja korkean tietoturvan.

Tamperelainen Unikie voi kasvaa suureksi robottirekkojen ohjaajaksi

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Unikie on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaista läpimurtoa robottiajoneuvojen ohjauksessa. Yritys on solminut globaalin kumppanuuden Deutsche Telekomin kanssa. Tavoitteena on tuoda älykästä automaattista ajoneuvologistiikkaa teollisuusalueille, varikoille ja tuotantolaitoksiin ympäri Eurooppaa – ja mahdollisesti myös sen ulkopuolelle.

Uutuuspiiri vahvistaa tulevia PCIe 6 -signaaleja

Diodes Incorporated on esitellyt ensimmäisen PCI Express 6.0 -nopeuksiin (jopa 64 GT/s) yltävän vahvistinpiirin, joka parantaa signaalin laatua uusimman sukupolven liitäntätekniikoissa. Uusi PI3EQX64904 on lineaarinen, nelikanavainen PAM4-vahvistin, jonka tehtävänä on varmistaa luotettava tiedonsiirto vaativissa sovelluksissa, kuten datakeskuksissa, tekoälyjärjestelmissä ja suurteholaskennassa.

Nokia luottaa AMD:n uusimpaan 5G-pilvilaskennassa

Nokia ottaa käyttöön AMD:n 5. sukupolven EPYC-prosessorit osana 5G-verkkonsa pilvi-infrastruktuuria. AMD:n suorituskyky ja energiatehokkuus tukevat Nokian Cloud Platformia, joka toimii 5G-runkoverkon eli 5G Coren laskenta-alustana.

10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille

Traco Powerin uusi TMR 10WIR -sarja tarjoaa jopa 10 watin tehon vain sokeripalan kokoisessa SIP-8-metallikotelossa. Poweri on kvalifioitu käyttöön rautateillä. Kompakti DC/DC-muunnin on suunniteltu erityisesti vaativiin liikenne- ja teollisuussovelluksiin, joissa tila on kortilla, mutta laatuvaatimukset korkealla.

Datan lähettäminen näkyvällä valolla on turvallisempaa

Langattoman tiedonsiirron uusin läpimurto perustuu näkyvään valoon. Skotlantilainen pureLiFi on julkaissut uuden Kitefin XE -järjestelmän, joka mahdollistaa nopean ja erittäin turvallisen langattoman yhteyden ilman perinteisiä radiotaajuuksia, kuten WiFi- tai mobiiliverkkoja.

LUMI on nyt maailman yhdeksänneksi tehokkain

Suomen CSC:n ylläpitämä LUMI-supertietokone on rankattu maailman yhdeksänneksi tehokkaimmaksi supertietokoneeksi tuoreessa kesäkuun 2025 TOP500-listauksessa. Samalla se on koko kärkikymmenikön energiatehokkain järjestelmä.

Samaa koodia Arm- ja RISC-V-prosessoreille

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehittäjille koittaa helpotus. Ruotsalainen IAR on julkaissut päivitetyt versiot työkaluistaan, jotka mahdollistavat saman lähdekoodin hyödyntämisen sekä Arm- että RISC-V-arkkitehtuureissa. Tämä avaa merkittäviä mahdollisuuksia kustannustehokkaaseen ja skaalautuvaan tuotekehitykseen erityisesti auto-, teollisuus-, lääketekniikka- ja IoT-markkinoilla.

Yksi ainoa siru optimoi sähköauton akuston

Sveitsiläinen LEM on lanseerannut uuden virranmittausyksikön sähköajoneuvojen  akkujen hallintaan. Ensimmäistä kertaa markkinoilla LEM on yhdistänyt shuntti- ja avoimen silmukan Hall-ilmiöteknologiat yhteen osaan, jota kutsutaan hybridivalvontayksiköksi (HSU). Uutuudella yhtiö vastaa pienen tilantarpeen, alhaisen kustannustason ja korkeimman turvallisuustason haasteisiin sähköautojen akkujen hallintajärjestelmissä.

Pieni parannus pidentää langattomien hiirten käyttöaikaa merkittävästi

Renesas esittelee ensimmäisen mikropiirin, joka tukee uutta USB-C 2.4 -standardia – vaikutukset ulottuvat suoraan langattomien pelihiirten virrankulutukseen ja yhteensopivuuteen. Langattomien pelihiirten yksi suurimmista haasteista on ollut virrankulutuksen ja suorituskyvyn tasapainottaminen. Uusin päivitys USB-C-standardiin voi vaikuttaa tähän yllättävän paljon.

Uusi RTOS alkaa vallata pieniä mikro-ohjaimia

Sulautettujen järjestelmien maailma on saamassa uuden suunnan, kun PX5 RTOS – uusi reaaliaikakäyttöjärjestelmä ThreadX:n alkuperäiseltä kehittäjältä William Lamielta – alkaa nousta esiin vaihtoehtona pieniin ja vaativiin mikro-ohjainympäristöihin. Viimeisin merkittävä askel tässä kehityksessä on saksalaisen debuggausjätti Lauterbachin ilmoitus täysimittaisesta TRACE32-tuesta PX5:lle.

Tässä toukokuun pahimmat haittaohjelmat

Tietoturvayritys Check Pointin toukokuun haittaohjelmakatsaus paljastaa, että FakeUpdates on yhä yleisin sekä Suomessa ja maailmalla. Raportin mukaan FakeUpdates vaikutti 5,41 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 3,80 prosenttia.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi
  • Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua
  • USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat
  • AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle
  • Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

NEW PRODUCTS

  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
  • Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen
  • Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon
 
 

Section Tapet