logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Monilla liikkujilla on nykyään ranteessaan sykemittari, joka nojaa PPG–mittaamiseen. Tällaisen rannekkeen suunnittelu on iso haaste sekä mekaanisesti että sähköisesti.

Artikkelin ovat kirjoittaneet ams:n Timo Kuisma ja Ronald Tingl. Kuisma tuli ams:n palveluun vuonna 2008 sovellusinsinööriksi. Hänellä on elektroniikkainsinöörin tutkinto ja 20 vuoden kokemus elektroniikka-alalta. Tingl on työskennellyt ams:llä vuodesta 2001 ja hän vastaa tällä hetkellä bioanturien markkinoinnista. Hänellä on myös elektroniikkainsinöörin koulutus ja 21 vuoden kokemus alalta.

Sydämensykkeesi kertoo sinusta paljon. Leposyke ilmaisee henkilön kuntoa, sykevaihtelut kertovat elintavoista paljastaen tietoa stressitasoista tai unen laadusta.

Tämän fysiologisen indikaattorin tärkeys on saanut elektroniikkateollisuuden innovoimaan ja kokeilemaan: se yrittää kehittää luotettavaa tapaa toteuttaa jatkuva sykemittaus puettavaan laitteeseen – joka olisi miellyttävää – joka voi liittyä älypuhelimeen tai tietokoneeseen ja sitä kautta tuottaa käyttäjälleen käyttökelpoista informaatiota terveydestään, elintavoistaan ja liikkumisestaan.

Kuten tässä artikkelissa osoitetaan, sykemittauksen teknologiat ja sykevaihteluiden seuranta tunnetaan hyvin ja niitä hyödynnetään monissa sovelluksissa. Näiden toteuttaminen puettavassa laitteessa vaatii kuitenkin sovellusspesifiä yhdistelmää tarkasta analogiapiiristöstä, suodinkomponenteista ja ohjelmistoista.

Kuinka mitata sykettä valolla?

Sykkeen seuraaminen perinteinen menetelmä on sydämen jokaisella lyönnillään generoiman sähköpiikin mittaaminen ECG-laitteella eli elektrokardiogrammilla. Kannettava ECG-laite kiinnitetään rintavyöhön, joka pitää sitä sydämen päällä. Laite voi siirtää lukemansa isäntätietokoneelle langattomasti.

Valitettavasti rintanauhat tai -vyö on epämiellyttävä, jos sitä joudutaan pitämään pidempiä aikoja. Sillä on tärkeä rooli lääketieteessä ja kuntomittauksessa, mutta jatkuvaan käyttöön se ei ole sopiva ratkaisu. Käyttäjille, jotka haluavat seurata sykettään jatkuvasti, puettava laite kuten rannemittari tai älykello on parempi vaihtoehto.

Selvästikään ECG-mittaus ei onnistu ranteesta. Itse asiassa vaihtoehtoista tapaa käyttään jo laajalti lääketieteen ammattilaisten parissa sykkeen ja veren happitason mittaamiseen. Optinen mittausmenetelmä PPG (photoplesmythography) mittaa muutosta veren volyymissä sen laajentaessa laskimoita ja hiussuonia ihonalaisissa kudoksissa.

Lääketieteessä tämä mittaus tehdään yleensä sormiklipsillä, joka asetetaan potilaan sormenpäähän. Laite suuntaan valosäteen ihoon (laitteen sivulla olevasta ledistä) ja mittaa muutoksen valon kulkemisessa sormen läpi (fotodiodissa klipsin toisella puolella). Anturin mittaavan valon määrä putoaa nopeasti jokaisen sydämenlyönnin aikana, sillä volyymiltään kasvanut veri imee itseensä enemmän valoa. Fotodiodilta tuleva signaali on sahalaitainen käyrä (ks. kuva 1), perustaajuus joka vastaa sydämen sykettä.

Kuva 1. Tyypillinen sahalaitainen käyrä PPG-sykemittarista.

Lääketieteellisessä käytössä PPG-lähetysmoodi on suositeltu metodi, mutta tämä rajoittaa laitteen mekaanista suunnittelua. Sen täytyy peittää osa kehosta, käytössä yleensä sormi tai korvalehti. Tämä on epämiellyttävää ja epämukavaa, mikäli laitetta täytyy pitää pidempään kuin muutaman minuutin ajan.

Onneksi PPG toimii myös reflektio- eli heijastustilassa. Ledivalolähteeseen takaisin heijastuvan valon määrä vähenee myös jokaisella sydämenlyönnillä. Tämän ansiosta sykemittaus, sykkeen vaihtelun mittaus ja veren happitason mittaus voidaan tehdä ihon pinnasta, esimerkiksi rannelaitteella.

Rannetoteutuksen vaikeudet

Tämä PPG:n heijastustila luo kuitenkin suunnittelijalle useita haasteita jatkuvan ja luotettavan sykemittauksen saavuttamiseksi. Laitteen toimintaa voivat haitata:

- ruumiinliikkeet: esimerkiksi eleet tai liikunta jossa pitää liikuttaa käsivarsia, vaikuttavat veren kiertoon ranteen suonissa
- ympäröivä valo: ylikuuluminen laitteen ledien ja sen fotodiodien välillä
- puettavan laitteen liikkuminen ihon pinnalla

Suunnittelu on erityisen haastavaa, koska suurin osa lediin valosta heijastuu takaisin ihon kudoksista, eikä verisuonista (ks. kuva 2). Nämä muut kehon osat eivät aiheuta yhtä paljon vaihteluita valon imeytymisessä, minkä takia sydämen syke näkyy vain pienenä AC-signaalina suuren DC-kantasignaalin päällä. Tämän AC-signaalin havaitseminen vaatii hyvin herkkää analogiapiiristöä, jossa on laaja dynaaminen ala.

Tämä tarkoittaa myös, että ruumiinliikkeiden ja laitteen liikkumisen ihon pinnalla aiheuttamat häiriöt tekisivät mittauksista epätarkkoja, jollei laite pysty suodattamaan pois niiden vaikutuksia kompensaatioalgoritmeilla. Järjestelmä tarvitsisi näin kiihtyvyysanturin tuottaakseen 3-akselista liikedataa kompensaatioalgoritmin syötteeksi.

Kuva 2. PPG-anturin tyypillinen sijoittaminen ranteeseen.

Rannekkeen liikkuminen ihon pinnalla voidaan tietenkin minimoida kiristämällä ranneke tiukasti, mutta sen pitää samaan aikaan olla riittävän löysä ollakseen mukavan tuntuinen. Tiukkana on myös helpompi estää ympäröivän valon pääsy fotodiodiin, vaikkakin kapea ranneke voi antaa ympäröivän valon päästä ihon pinnan läpi aina anturiin asti.

Jotta mittaus olisi luotettavaa ja tarkkaa, ranteeseen kiinnitettävässä PPG-laitteessa voidaan hyödyntää erilaisia keinoja ympäröivän valon suodattamiseksi:

- optiset kapeakaistasuotimet
- optisen signaalin modulointi
- automaattinen signaalin vahvistus
- sähköisen signaalin suodattaminen

Optinen este ledin ja detektorin välillä voi pienentää ylikuulumisen riskiä. Tämä voidaan saavuttaa myös piirilevyn kotelointia muokkaamalla: nystyt detektorien päällä ja ledissä parantavat valon kykyä läpäistä kudoksia ja suuntaavat sen tehokkaammin ranteeseen.

Mutta se mekaniikasta. Entäpä elektroniikka?

PPG-rannemittarin tärkeimmät osat

Rannekkeeseen asennetun PPG-järjestelmän keskeiset elementit on esitetty kuvassa 3. Sovellusprosessori ohjaa järjestelmätoimintoja, tietoliikennettä ja näyttöä. Ble-modeemi (bluetooth low energy) tuottaa langattoman lyhyen kantaman linkin isäntälaitteeseen kuten älypuhelimeen.

Itse PPG-mittausjärjestelmä voidaan toteuttaa erillisledeillä, fotodiodeilla ja signaalin prosessoinnilla, kun sovelluksen algoritmeja voidaan ajaa isäntäprosessorilla. Tällainen erillisratkaisu vaatisi kuitenkin sitä, että kehitystiimi optimoisi kaikki laitteen osat, mukaan lukien:

- ledien lukumäärä ja niiden välinen etäisyys
- ledien valovoima – teho ja väri
- fotodiodien määrä ja niiden välinen etäisyys
- optisten esteiden ja suotimien lisääminen
- ledien toiminnan ajoittaminen ja ohjausliitännän toteuttaminen niille ja fotodiodeille

Kuva 3. PPG-rannelaitteen lohkokaavio.

Integroitujen ratkaisujen edut

Integroitu, kaikki tarvittavat toiminnalliset lohkot sisältävä moduuli PPG-optimoituine ohjelmistoineen poistaa tarpeen ratkaista mitään yllä mainitusta integrointiongelmista. Esimerkiksi ams:n AS7000-anturijärjestelmäpiiri on tällainen integroitu PPG-rannemittarijärjestelmä yhdessä 4 x 6 x 1 millin moduulissa. Se sisältää ledit, fotodiodit, optisen prosessoinnin ja analogiaetupään (ks. kuva 4).

Piiri sisältää myös vähävirtaisen ARM Cortex-M0 -prosessoriytimen, joka laskee ams:n algoritmeja ja tuottaa todellisen sykelukeman (lyöntiä minuutissa) ja mittaa myös piikit (millisekunteina) niitä sovelluksia varten, jotka tarvitsevat sykkeen vaihtelun tietoa. Hyvin monipuolinen ja joustava analogiaetupää voidaan ohjelmoida optimoimaan PPG-signaalin laatu niin, että sen pohjalta voidaan laskea tärkeitä elintoimintoja kuten hengitystiheys, veren happitasapaino ja verenpaineeseen liittyviä parametreja.

Koska puettavien laitteiden markkinoilla on laitteita sekä tehokkaalla isäntäprosessorilla (kuten älykellot) että ilman (rannekkeet), AS7000-piiri on suunniteltu ajamaan sykemittausalgoritmia sekä piirillä itsellään että järjestelmän sovellusprosessorilla. Piirillä on sopivat liitännät ja riittävästi muistia molempiin vaihtoehtoihin ja siksi se tuo suunnittelijoille joustavuutta integroida ratkaisu erilaisiin tuotteisiin.

Kuva 3 näyttää AS7000-piirin käyttävän erillistä kiihtyvyysanturia liikkumisesta aiheutuvien häiriöiden kompensointiin. Se voi kuitenkin käyttää myös koko järjestelmän käytössä olevan kiihtyvyysanturin dataa, kunhan data on käytettävissä tasaisin väliajoin.

Kuten tämä artikkeli on osoittanut, optisen järjestelmän mekaanisella suunnittelulla on suuri vaikutus sen suorituskykyyn. Tämän takia AS7000-piiri toimitetaan osana kokonaisratkaisua, johon sisältyvät sykemittaus, sykkeen varioinnin mittaus ja veren happitason mittauksen algorimit optimoituina moduulin laiteominaisuuksia varten. Kehitysvaiheessa saa lisäksi tukea optomekaaniseen suunnitteluun. Tämän ansiosta piiri voidaan helposti pudottaa osaksi tuotesuunnittelua ilman merkittävää integrointivaihetta tai ohjelmiston kehitystä. Sitä voidaan käyttää myös pelkkänä mittauksen etupäänä, mittausprosessin hallinnassa ja optisen raakadatan tuottamiseen isäntälaitteen sovellusprosessorille.

Kuva 4. AS7000-piirin lohkokaavio sykemittaussovelluksessa. Käytössä kaksi vihreää lediä.

Ams käyttää kahta menetelmää poistaakseen ympäröivän valon vaikutuksen mittaustuloksiin. Ensimmäinen pohjaa optisten suotimien ja esteiden käyttöön. Lisäksi ohjain moduloi ledien toimintaa säädettävällä taajuudella, tyypillisesti 1 kilohertsissä. Synkroninen demodulaattori kertoo signaalin luvuilla +1/0/-1, sen ajoitus synkronoidaan ledin modulointitaajuuteen, minkä avulla se voi vähentää ympäröivän valon määrän mitatusta valosta jättäen vain takaisin heijastuneen ledin valoarvon lisäprosessointiin.

Jotta ledin virta, integrointiaika ja AD-muuntimen näytteistysaika saataisiin synkronoitua, voidaan käyttää sisäänrakennettu näytteistyksen ajoittajaa (sequencer, ks. kuva 5). Ajoitin generoi 16-bittiset ajoitukset yhden mikrosekunnin kelloon ja synkronoi ledin moduloinnin ja demoduloinnin, ja AD-muunnoksen. Tulokset tallennetaan automaattisesti piirin liukuhihnapuskuriin tai AD-muuntimen datarekisteriin.

Kuva 5. Sisäänrakennettu ajoitin ohjaa ledien toiminnan ajoitusta ja synkronista demodulaattoria.

AS7000-piirin analogiaosa tuottaa suodatettuja ja vahvistettuja mittauksia heijastuneesta valosta. Ams:n oma algoritmi tuottaa tarkan ja luotettavan sykelukeman vain 20 datanäytteestä sekunnissa. Kiihtyvyysanturilta vastaanotettu data syötetään algoritmille säännöllisin väliajoin, joten se tunnistaa ja kompensoi liikkeen aiheuttamat häiriöt. Kannattaa huomata, että firmware-ohjelmisto voidaan päivittää sarjaliitännän tai I2C-liitännän kautta. Tämän ansiosta eri sovelluksissa voidaan käyttää eri algoritmeja ja silti hyödyntää AS7000-piirin optisista anturiominaisuuksista.

AS7000-järjestelmäpiirin lopputuloksena on verenvirtauksen PPG-mittaukseen perustuva elintoimintojen lukeminen. AS7000-piiri käyttää todettuja menetelmiä:

- valon syöttämiseen ihon alle
- heijastusten tarkkaan mittaamiseen ilman ympäröivän valon, ruumiinliikkeiden tai ylikuulumisen aiheuttamia häiriöitä
- näiden mittausten muuntaminen tarkaksi sykelukemaksi, sykenvaihtelun lukemaksi ja veren happitason lukemaksi

Kaikki tämä voidaan saavuttaa käyttämällä erillisledejä, fotordiodeita ja signaalinkäsittelyn komponentteja, mutta se vaatisi huomattavasti pidemmän suunnitteluajan ja olisi selvästi riskaabelimpaa kuin kompaktin, vähävirtaisen, käytössä koetellun anturijärjestelmäpiirin käyttö.

Yhteenveto

Lääketieteen ja liikunnan ammattilaiset pystyvät nykyään käyttämään laitteita, jotka mittaavat veren virtaamaa ja sydämensykettä. Nämä laitteet on kuitenkin tarkoitettu ajoittaiseen, lyhytaikaiseen käyttöön. Ne eivät ole riittävän mukavia jatkuvaan käyttöön.

Syke on kuitenkin paljon kertova fysiologinen indikaattori. Jos sitä seurataan jatkuvasti, se voi valottaa henkilön kuntoa, aktiivisuutta, elämäntapaa, terveyttä ja jopa unen laatua. Tämä on saanut elektroniikkateollisuuden kehittämään menetelmän toteuttaa jatkuva sykemittaus ja sykkeen vaihtelun monitorointi puettavassa – eli miellyttävässä – laitteessa, joka on yhteydessä älypuhelimeen tai tietokoneeseen. Näin käyttäjä saa hyödyllistä tietoa terveydestään, elintavoistaan ja aktiivisuudestaan.

Kuten tässä artikkelissa osoitettiin, sykemittauksen tekniikat tunnetaan hyvin ja niitä on käytetty monissa sovelluksissa. Sopivan tekniikan eli PPG-mittauksen toteuttaminen puettavassa muodossa – rannekkeessa – vaatii sovellusspesifistä tarkan analogiapiiristön, suodinkomponenttien ja ohjelmiston yhdistelmää.

Suunnittelun täytyy myös hallita useita mahdollisia häiriön syitä, kuten ympäröivä valo, signaalien ylikuuluminen ja liikkeestä aiheutuvat häiriöt. Järjestelmäpiiri AS7000 on valmis laite- ja ohjelmistototeutus, jolla PPG-mittaus voidaan viedä rannekkeeseen.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article